Irski vilenjak Leprikon

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.580
index.jpg

U Irskoj se veruje da bi čovek koji bi uspeo da uhvati irskog vilenjaka poznatog kao leprikon bio jedan od najsrećnijih ljudi na svetu. Ali, pošto bi ovaj mogao da mu prouzrokuje silne nevolje, pitanje je da li bi mu se isplatilo. Ova bića, za koja se veruje da su nastanjivala Irsku još pre dolaska Kelta, dovoljno su mala da bi čoveku mogla da sede na ramenu (u drugim izvorima navodi se da leprikan ipak nije baš tako mali). Ovi vilenjaci obučeni u zeleno odelo često znaju da popiju „potin”, napitak napravljen od mesečine, ali nikad nisu pijani jer u protivnom ne bi mogli u rukama da drže čekić koji im služi za popravku cipela.

Veruje se da svaki leprikon ima po jedan ćup zlata dobro sakriven negde pod zemljom, a mnogi tvrde da se ti ćupovi zapravo kriju tamo gde se duga ljubi sa Zemljom. Da bi uspeo da sačuva blago, leprikon poseduje magične moći koje će upotrebiti ukoliko padne u ruke nekog čoveka. Osobu koja bi uspela da ga uhvati leprikon bi ubedio da će joj, ukoliko ga pusti, ispuniti tri želje ili je učiniti veoma bogatom. U jednom džepu ovaj neobičan vilenjak drži srebrni šiling, magični novčić koji mu se, čim ga potroši, opet pojavi u džepu. U drugom džepu je zlatnik koji takođe ima svrhu da, u slučaju nevolje, svakog može da potkupi.
index2.jpg

Leprechaun , u irskom folkloru , vilenjak u obliku majušnog starca često s napetim šeširom i kožnom pregačom. Po prirodi je osamljen, kažu da živi u zabačenim mestima i izrađuje obuću. Zvuk njegovog čekića odaje njegovu prisutnost. Poseduje skriveni ćup zlata; ako bude zarobljen i pretite mu telesnim nasiljem, mogao bi, ako ga netremice gledate, otkriti njegovo skrovište. Ali obično vas prevari da skrenete pogled na tren i vilenjak nestane.

Leprechaun, ilustracija George Denham, iz Irske knjige vila Alfreda Percevala Gravesa, 1909.

Leprechau1_hero_movie-e1552917425855.jpg

Vilenjak igra nekoliko uloga u irskom folkloru; on je u principu odmetljivi prevarant kojem se ne može verovati i koje će obmanjivati kad god je to moguće. U svojoj enciklopediji "Duhovi, vile, leprešauni i Goblini", folkloristkinja Kerol Rouz nudi tipičnu priču o leprechaun prevarama "koje se tiču čoveka koji je uspeo da nagovori vilenjaka da mu pokaže žbun u polju gde se nalazi njegovo blago. Pošto nije imao lopatu, čovek je obeležio drvo jednim od svojih crvenih podvezica, a onda ljubazno pustio vilenjaka i krenuo po lopatu. Vraćajući se skoro istog trenutka ustanovio je da svako od brojnih stabala na terenu ima crvenu podvezu!"

Pogledajte prilog 830939
Vilenjak igra nekoliko uloga u irskom folkloru; on je u principu odmetljivi prevarant kojem se ne može verovati i koje će obmanjivati kad god je to moguće. U svojoj enciklopediji "Duhovi, vile, leprešauni i Goblini", folkloristkinja Kerol Rouz nudi tipičnu priču o leprechaun prevarama "koje se tiču čoveka koji je uspeo da nagovori vilenjaka da mu pokaže žbun u polju gde se nalazi njegovo blago. Pošto nije imao lopatu, čovek je obeležio drvo jednim od svojih crvenih podvezica, a onda ljubazno pustio vilenjaka i krenuo po lopatu. Vraćajući se skoro istog trenutka ustanovio je da svako od brojnih stabala na terenu ima crvenu podvezu!"
To mi je jedna od omiljenih a onih šašavijih priča :)

Obožavam slušati Eddie Lenihan-a, jednog od poslednjih irskih " seanchaí"-a, pripovedača, koji je napisao nekoliko knjiga o irskom folkloru i verovanjima, a slavan je po svom umeću pripovedanja legendi. Slušati tog čoveka je kao zaroniti u neki skroz drugačiji svet, neverovatno. Svaka preporuka.
Hvala!!!!
A zanimljivo je da su Dablin osnovali Vikinzi i znači crna bara ili crna močvara

U svakoj zemlji se pričaju mitovi o tim malim bićima kao da su likovi iz bajke ali nije baš tako, nešto od toga postoji i nije ništa dobro nego zlo. Retko ko može da ih vidi mnogo su brzi uglavnom se čuje i oseti njihovo prisustvo, vole mnogo da se smeju kao deca i ometaju ljude noću dok spavaju. Imaju toliko jak pištav zvuk glasa da može čoveka da obori snogu uspava. Eto to je istina koja se dešava u našim krajevima i oni dolaze ljudima, kad čovek obraća previše pažnje na neke zle dogadjaje.

Hvala!!!!
A zanimljivo je da su Dablin osnovali Vikinzi i znači crna bara ili crna močvara
Tačno, malo ljudi (ovde) to zna, da su Dablin osnovali Vikinzi :)
Što se tiče Eddie-ja, jedino je nezgodno što ti treba engleski titl, jer je njegov irski naglasak teško razumeti :) Međutim, i svakodnevni, što bi rekli obični Irci su prepuni priča. Ne znam da li je off, ali bila sam oduševljena kad sam na yt naletela na ovaj klip, gde majka sa svojim odraslim ćerkama u neobaveznom kućnom okruženju priča šta se sve neobično dešavalo njoj i njenim rođacima i prijataljima, a sve stvari iz tradicionalnih verovanja u Irskoj. Žena priča tako uverljivo da maltene ne možeš da joj ne veruješ :)

Tačno, malo ljudi (ovde) to zna, da su Dablin osnovali Vikinzi :)
Što se tiče Eddie-ja, jedino je nezgodno što ti treba engleski titl, jer je njegov irski naglasak teško razumeti :) Međutim, i svakodnevni, što bi rekli obični Irci su prepuni priča. Ne znam da li je off, ali bila sam oduševljena kad sam na yt naletela na ovaj klip, gde majka sa svojim odraslim ćerkama u neobaveznom kućnom okruženju priča šta se sve neobično dešavalo njoj i njenim rođacima i prijataljima, a sve stvari iz tradicionalnih verovanja u Irskoj. Žena priča tako uverljivo da maltene ne možeš da joj ne veruješ :)

ili pravi keltski jezik - gaelic, kojim govore u Irskoj, Velsu i Škotskoj
Potpuno je drugačiji od engleskog,čak i od iskog dijalekta engleskog
Ima puno suglasnika u ortografiji a mek je ko slovenski

Back