Ironman

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
Odlucio sam da se spremim za ironamena .Imao sam dosta dobru izdrzljivost pre nego sto sam slomio rame . Povreda je prosla i ugojio sam se oko 25 kila . Tako da sebe motivisem da smrsam odlucio sam da imam neki sportski cilj .Da li je neko od vas spremao triatlon

Odlucio sam da se spremim za ironamena .Imao sam dosta dobru izdrzljivost pre nego sto sam slomio rame . Povreda je prosla i ugojio sam se oko 25 kila . Tako da sebe motivisem da smrsam odlucio sam da imam neki sportski cilj .Da li je neko od vas spremao triatlon

hmmm da nisi mozda malo preterao?:think:

Znas li uopste sta je ironman i koje su deonice u pitanju? 3.8km plivanja, 180km vozne bicikle i 42km trcanja za 17 sati. To ti je recimo preplivas Adu ciganliju po duzini, vozis biciklu do Subotice a onda trcanje do Segedina.

Kreni ti prvo spremanje za polumaraton. Trcis 2-3 godine polumaraton pa onda predjes na maraton. Ako i dalje budes imao volje onda pocni da razmisljas o ironman takmicenju.

hmmm da nisi mozda malo preterao?:think:

Znas li uopste sta je ironman i koje su deonice u pitanju? 3.8km plivanja, 180km vozne bicikle i 42km trcanja za 17 sati. To ti je recimo preplivas Adu ciganliju po duzini, vozis biciklu do Subotice a onda trcanje do Segedina.

Kreni ti prvo spremanje za polumaraton. Trcis 2-3 godine polumaraton pa onda predjes na maraton. Ako i dalje budes imao volje onda pocni da razmisljas o ironman takmicenju.
trcao sam ranije u proseku 15 km dnevno

trcao sam ranije u proseku 15 km dnevno

Svaka cast. A plivanje i bicikla?

Razlog zast osam spominjao trcanje maratona pre ironman takmicenja je sto sam ove godine pratio druga na maratonu. Covek je trcao 5-6 godina polumaratona. Njemu je pretrcati 20km kao dobar dan. Maraton nije polumaraton x2. maraton dovodi organizam na granicu. Gledajuci kako je drug prosao trceci maraton ne mogu ni da zamislim kako covek izgleda posle ironman. Ipak probaj da prvo istrcis maraton. Bice ti dobro iskustvo ako odlucis da trcis ironman...

Postoji i half iron man. Sve na pola, mada ni to nije naivno. Jednom prilikom sam vozio biciklu oko 50 km, posle otisao na trening, nije bilo lako trcati posle tolike voznje bicikla, mada kapiram, kad bih svaki dan pravio takve treninge bilo bi daleko lakse, ali za tako nesto ti treba puno slobodnog vremena. U svakom slucaju, veoma zajeban poduhvat, a to ti kaze neko ko je godinama trcao polumaratone i maratone (polu)profesionalno, mada poslednjih par godina zapusavam i slabo treniram, nemam vremena, ali sam uvek spreman da istrcim bar polumaraton za neko zadovoljavjauce vreme (oko 1:30).

Postoji i half iron man. Sve na pola, mada ni to nije naivno. Jednom prilikom sam vozio biciklu oko 50 km, posle otisao na trening, nije bilo lako trcati posle tolike voznje bicikla, mada kapiram, kad bih svaki dan pravio takve treninge bilo bi daleko lakse, ali za tako nesto ti treba puno slobodnog vremena. U svakom slucaju, veoma zajeban poduhvat, a to ti kaze neko ko je godinama trcao polumaratone i maratone (polu)profesionalno, mada poslednjih par godina zapusavam i slabo treniram, nemam vremena, ali sam uvek spreman da istrcim bar polumaraton za neko zadovoljavjauce vreme (oko 1:30).

Ovo i jeste najveci problem. Kako uskladiti svakodnevni zivot i pripreme. Po onome st osam gledao samo pripreme za maraton traju pola godine. Bez obzira da li je u pitanju amaterski ili profesinalni nivo A trcanje maratona ide tek posle istrcanih nekoliko polumaratona. Pripreme za triatlon su jos zahtevnije, treba trenirati za 3 discipline. Dobar deo godine treba provesti u unutrasnjem bazenu. Biciklju je takodje skoro nemoguce voziti zimi... A tu je i problem finansiranja. Pripreme za nesto tako ozbiljno nisu jeftine. I da li se uopste u Srbiji organizuju ironman takmicenja?

U svakom slucaju dobro je imati neki cilj ali treba krenuti od neceg realnijeg pre nego sto se upusti u nesto tako ozbiljno.

Najblizi Ironman se odrzava u Hrvatskoj, na Korculi, mislim da je negde u rano prolece. Znam neke ljude koji se bave triatlonom, manje-vise amaterski, koliko to moze da bude, kad treniraju uglavnom rade bar dve discipline dnevno, a vikendom i sve tri. Treba dosta vremena za to. sat-dva voznje bicikle, sat-dva plivanja, sat trcanja, minimum 3 sata aktivnog treniranja.

Za biikl postoji trenazer, pa se tako koliko-toliko resava zimsko treniranje. Treba dosta novca za osnovnu opremu. Dobar bicikl 500-600 evra, patike za trcanje, 60-100, neke solidne, odelo, kaciga, patike za bicikl, neka osnovna oprema izadje 1000 evra.

Back