IRA ponovo u akciji

• Začetnik teme Začetnik teme scot
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I da, zaboravio sam da kažem: Severna Irska nije presedan, Severna Irska je jedinstven slučaj u svetu, priznavanje nezavisnosti Severne Irske neće izazvati priznavanje i proglašenje nezavisnosti Republike Irske, Škotske ili Velsa i svakako treba priznati nezavisnost Severne Irske od Velike Britanije da ne bi tamo više ginuli jadni i nedužni britanski vojnici i milicajci. :lol:

A sad ozbiljno. Pogledajte vi ovu mapu:

great-britain.gif

Ovde se vidi da je Severna Irska potpuno odvojena od Velike Britanije, tačnije Engleske i da teritorijalno nema blage veze sa njom. Severna Irska je normalno deo Irske i cela Irska je potpuno odvojena od Engleske. I sad ne znam po kom osnovu je Irska deo Velike Britanije kad geografski nema veze s njom. Znači VB ima pravo na Škotsku i Vels a na Irsku nikako.

I sad oni nama nešto pričaju za Kosovo a Kosovo je oduvek bilo deo Srbije i geografski i teritorijalno i istorijski i kulturološki gledano i kako god a pogledajte VB kakva je ! I sad vi vidite koja su stoka ti Britanci, gledaju druge a sebe ne vide !

IRA nije teroristicka vec OSLOBODILACKA grupa i nema povezanosti izmdju nje i UCK.
IRA se bori za nacionalno oslobodjenje i socijalisticku republiku Irsku.To nije pro-fasisticki separatizam poput nekadasnjeg Bali Kombatara (danas UCK),vec istinka borba protiv nacionalnog ugnjetavanja britanskih svinja.

Zavisi sa koje strane gledas, irske ili engleske. Ni UCK za Albance nije teroristicka vec oslobodilacka grupa.

Uostalom, daleko veci broj zemalja je proglasio IRA-u teroristima, nego UCK.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2353058,00.html Europska unija pomaže Sjevernoj Irskoj Gotovo 425 milijuna Eura Europska je unija stavila na raspolaganje za izgradnju mirnijeg i stabilnijeg društva u Sjevernoj Irskoj, a dodatnih 890 milijuna za rast gospodarstva uz socijalnu obnovu.:cool:

E ovo je zalosno. EU koja dobrim dijelom zavisi od njemacke love stuci ce preko milijardu eura na propali imperijalisticki projekat engleskih svinja koje se cak i protive toj EU i usput mrze Nijemce iz dna duse.

S obzirom da IRA nisani britanske vojnike te probritansku vlast i policiju, jako mi je tesko da se uopste ljutim na njih.

Zavisi sa koje strane gledas, irske ili engleske. Ni UCK za Albance nije teroristicka vec oslobodilacka grupa.

Uostalom, daleko veci broj zemalja je proglasio IRA-u teroristima, nego UCK.

Gledam sa strane ispravnog stanovista prava naroda na smoopredeljenje.Irski narod nije imao svoju drzavu,a taj deo ostrva (S.Irska) je okupiran od strane Britanaca.Na drugoj strani Albanci imaju svoju drzavu i nemaju pravo da kidaju tudju teritoriju (Kosovo) zarad nekavog samoopredeljenja,koje u tom slucaju ni teorijski ni prakticno nije utemeljeno.

Samom tim IRA jeste oslobodilacka grupa(levicarska) koja se bori za slobodu UGNJETENOG irskog naroda,dok je UCK sovinisticka desno orjentisana grupa koja zeli da sprovede etnicko ciscenje i ta njihova borba NIKAVE VEZE NEMA SA PRAVOM NARODA NA SAMOOPREDELJENJE.

A to sto EU zemlje i USA proglasile IRA za teroristicku,a UCK za "oslobodilacku" formaciju najbolje govori o sopstvenickim interesima tih zemalja i dvostrukim arsinima.Da li si se zapitao koliko ukupno zemalja na GLOBALNOM NIVOU (ne racunajuci EU i USA) smatra IRA za teroristicku?

Ja cu ti reci JAKO MALO!

Stoga zivela IRA - TIOCFAIDH AR LA!

Poslednja izmena:
Gledam sa strane ispravnog stanovista prava naroda na smoopredeljenje.Irski narod nije imao svoju drzavu,a taj deo ostrva (S.Irska) je okupiran od strane Britanaca.Na drugoj strani Albanci imaju svoju drzavu i nemaju pravo da kidaju tudju teritoriju (Kosovo) zarad nekavog samoopredeljenja,koje u tom slucaju ni teorijski ni prakticno nije utemeljeno.

Samom tim IRA jeste oslobodilacka grupa(levicarska) koja se bori za slobodu UGNJETENOG irskog naroda,dok je UCK sovinisticka desno orjentisana grupa koja zeli da sprovede etnicko ciscenje i ta njihova borba NIKAVE VEZE NEMA SA PRAVOM NARODA NA SAMOOPREDELJENJE.

A to sto EU zemlje i USA proglasile IRA za teroristicku,a UCK za "oslobodilacku" formaciju najbolje govori o sopstvenickim interesima tih zemalja i dvostrukim arsinima.Da li si se zapitao koliko ukupno zemalja na GLOBALNOM NIVOU (ne racunajuci EU i USA) smatra IRA za teroristicku?

Ja cu ti reci JAKO MALO!

Stoga zivela IRA - TIOCFAIDH AR LA!

Sve je to fino, samo sto ce za njihov narod UCK uvijek biti oslobodilacka, ma sta Srbi govorili. Interesantno je da Ircima priznajes pravo na samoopredjeljenje a Albancima ga porices. Takodje ti je interesantna teorija po kojoj su Irci u Velikoj Britaniji ugnjeteni, ali Albanci na Kosovu eto nisu bili.

Imas i teoriju po kojoj Albanci nemaju pravo na samoopredjeljenje jer vec imaju svoju drzavu. Time si se upravo elegantno is*****o na sve napore Srba u Hrvatskoj i BiH da se iza "prava naroda na samoopredjeljenje" zaklone kao iza stita, jer to im je glavna uzdanica njihove politike jos od kraja 80-tih.

Za kraj, znas i sam da su upravo USA i EU igraci na globalnom nivou, narocito za zemlje koje se slomise pokusavajuci da udju u tu EU. Dakle koga briga sta zemlje Afrike i Juzne Amerike misle o IRA i UCK? Tu se pitaju upravo zemlje EU, te naravno USA kao glavni planetarni igrac - a one su rekle svoje.

Ali da ne bude zabune, podrzavam IRA u nastojanju da ujedini Irsku, Englezi su puno zla izazvali, samo su mi tvoje neke ideje malo cudne.

БиХ је скроз посебан случај. То није суверена земља, већ има колонијалног губернатора у виду високог представника, а приближно пола становника је не доживљава као сопствену државу, а настала је распадом СФРЈ, после грађанског рата...

Ниђе везе са ирским острвом.

БиХ је скроз посебан случај. То није суверена земља, већ има колонијалног губернатора у виду високог представника, а приближно пола становника је не доживљава као сопствену државу, а настала је распадом СФРЈ, после грађанског рата...

Ниђе везе са ирским острвом.

BiH je potpuno isti slucaj kao i sve republike nastale raspadom Jugoslavije, da ne govorim da je postojala jos u srednjem vijeku kao drzava, samo je genocidni bravar dodao ono "Hercegovina" u naziv. Sto se njenih granica tice, nisu ni granice Hrvatske i Srbije bile uvijek iste kroz istoriju, zar ne?

Slabo, Stojko. Od tebe se ocekuje bolje.

BiH je potpuno isti slucaj kao i sve republike nastale raspadom Jugoslavije, da ne govorim da je postojala jos u srednjem vijeku kao drzava, samo je genocidni bravar dodao ono "Hercegovina" u naziv. Sto se njenih granica tice, nisu ni granice Hrvatske i Srbije bile uvijek iste kroz istoriju, zar ne?
.

Сад и Немањићи су терали до Пелопонеза, ко што је неки Котроманиће освојио Захумље (касније Херцеговину), ал мртву си и Котроманићи и Немањићи, као и многе средњовековне државе по Европи...

Па да, али Босна нема унутрашњи концензус за сопствено постојање, зато и јесте протекторат великих сила...

Па да, али Босна нема унутрашњи концензус за сопствено постојање, зато и јесте протекторат великих сила...

Pola drzava po Evropi i svijetu nema unutrasnji koncenzus za sopstveno postojanje, stoga to ne smatram relevantnim.

Koncenzus je i inace u praksi gotovo fiktivna stvar, jer ga je jako tesko postici po pitanju bilo cega.

Комшо, не лупај глупости..

Да сте добри банкари и сајџије као Швајцарци, уместо што сте се клањали и излежавали по цео дан, видео би како би Босна имала унутрашњи концензус

Da ti kazem da je rat bio osnovni uzrok radikalizacije Bosnjaka, ne znam da li bi mi vjerovao? Jer prije rata zanemarljiv je procenat visio po dzamijama. Novopeceni vjernici mi se gade.

Sto se lezanja tice, vecina stanovnistva je radila u socijalistickim industrijskim gigantima. Industrija je bila razvijena, a sad je razvaljena. Neka Svicarcima njihovih banaka i satova, mi smo proizvodili koks, celik i aluminij.

Ма знам, све сам Алија Сиротановић зато и изабраше аутора ''Исламске декларације'' да и води у социјалистичи и раднички прогрес..

Срба је било још мање у црквама, па видиш, шта на крају испаде, него учи ти за сајџију да ти опстане Босна.
И Херцеговина наравно.

Ма знам, све сам Алија Сиротановић зато и изабраше аутора ''Исламске декларације'' да и води у социјалистичи и раднички прогрес..

Срба је било још мање у црквама, па видиш, шта на крају испаде, него учи ти за сајџију да ти опстане Босна.
И Херцеговина наравно.

Alija Sirotanovic je bio rudar i uzoran gradjanin, Alija Izetbegovic je bio nesposobni i plitki pokusaj politicara.

Koliko se sjecam, izabran je bio Fikret Abdic a ne on. Klasicnim prevratom su uloge okrenute zbog cega je Abdic nesto kasnije i popi*dio i svoje autonomase pridruzio srpskim snagama.

Гласам за признавање Сјеверне Ирске, чим прогласе независност. Да и ми неког признамо у пм, мислим, послије подне.:lol:

Sve je to fino, samo sto ce za njihov narod UCK uvijek biti oslobodilacka, ma sta Srbi govorili. Interesantno je da Ircima priznajes pravo na samoopredjeljenje a Albancima ga porices. Takodje ti je interesantna teorija po kojoj su Irci u Velikoj Britaniji ugnjeteni, ali Albanci na Kosovu eto nisu bili.

Pa znas li zasto je to za tebe cudno?Cudno ti je jer nisi citao strucne knjige iz Medjunarodnog javnog prava koje imaju poseban odeljak "Pravo naroda na smoopredeljenje".Da si strucnjak za te stvari shvatio bi da nema nikakvih paralela izmedju Kosovskog i Irskog pitanja,Kosovskog i Baskijskog pitanja,Kosovskog i Palestinskog pitanja itd.

Imas i teoriju po kojoj Albanci nemaju pravo na samoopredjeljenje jer vec imaju svoju drzavu. Time si se upravo elegantno is*****o na sve napore Srba u Hrvatskoj i BiH da se iza "prava naroda na samoopredjeljenje" zaklone kao iza stita, jer to im je glavna uzdanica njihove politike jos od kraja 80-tih.

To je i jeste sustina pravila po kome neki narod ima pravo na samoopredeljenje.Ukoliko nema svoju drzavu i ukoliko je jezicki,kulturno,istorijski odvojen od drugog naroda,on samim tim ima pravo da je konstituise.Kod Iraca se to pitanje nije sprovelo do kraja,jer su i pored svog truda da kostituisu sopstvenu drzavu imali prepreku u nasilnickom ponasanju UK koja ne zeli da napusti taj severni deo ostrva.

Za kraj, znas i sam da su upravo USA i EU igraci na globalnom nivou, narocito za zemlje koje se slomise pokusavajuci da udju u tu EU. Dakle koga briga sta zemlje Afrike i Juzne Amerike misle o IRA i UCK? Tu se pitaju upravo zemlje EU, te naravno USA kao glavni planetarni igrac - a one su rekle svoje.

Dakle mene bas briga ko je globalni igrac i ko ima koliko moc u ekonomskom i vojnom smislu.Ja se ovde bavim principijelnim i doslednim sporovodjenjem prava na samoopredeljenje,a ko se povodi jezikom sile....sila ce mu biti uzvracena.To je slucaj i sam britansko-irskim odnosima.

A sad ono najvaznije:

Niti IRA,niti bilo koji palestinski pokret(Fatah,Hamas,PLO),niti Baskija(ETA)...bukvalno NIKO OD TIH OSLOBODILACKIH POKRETA KOJI SE BORE ZA SAMOOPREDELJENJE NE PRIZNAJE NI KOSOVO NI UCK.Toliko o njihovoj legitimnoj borbi koje priznaju samo vasljiva USA i EU protiv koje se svi oslobodilacki pokreti bore.

Poslednja izmena:
Pa znas li zasto je to za tebe cudno?Cudno ti je jer nisi citao strucne knjige iz Medjunarodnog javnog prava koje imaju poseban odeljak "Pravo naroda na smoopredeljenje".Da si strucnjak za te stvari shvatio bi da nema nikakvih paralela izmedju Kosovskog i Irskog pitanja,Kosovskog i Baskijskog pitanja,Kosovskog i Palestinskog pitanja itd.

Nisam ni sumnjao da si forumski strucnjak za medjunarodno pravo (:lol:) uz to i ponosni Srbin koji ce prava koja daje Ircima sasvim nonsalantno i prirodno oduzeti Albancima.

To je i jeste sustina pravila po kome neki narod ima pravo na samoopredeljenje.Ukoliko nema svoju drzavu i ukoliko je jezicki,kulturno,istorijski odvojen od drugog naroda,on samim tim ima pravo da je konstituise.Kod Iraca se to pitanje nije sprovelo do kraja,jer su i pored svog truda da kostituisu sopstvenu drzavu imali prepreku u nasilnickom ponasanju UK koja ne zeli da napusti taj severni deo ostrva.

Kao sto vec rekoh, indexovac, uopste nije upitno treba li Irska biti jedna drzava. Treba.

Dakle mene bas briga ko je globalni igrac i ko ima koliko moc u ekonomskom i vojnom smislu.Ja se ovde bavim principijelnim i doslednim sporovodjenjem prava na samoopredeljenje,a ko se povodi jezikom sile....sila ce mu biti uzvracena.To je slucaj i sam britansko-irskim odnosima.

A sad ono najvaznije:

Niti IRA,niti bilo koji palestinski pokret(Fatah,Hamas,PLO),niti Baskija(ETA)...bukvalno NIKO OD TIH OSLOBODILACKIH POKRETA KOJI SE BORE ZA SAMOOPREDELJENJE NE PRIZNAJE NI KOSOVO NI UCK.Toliko o njihovoj legitimnoj borbi koje priznaju samo vasljiva USA i EU protiv koje se svi oslobodilacki pokreti bore.

Pa trebalo bi da te bude briga, globalni igraci su ti i napisali to medjunarodno pravo kojim si se razmahao, nisu ga napisali Bolivija i Zimbabwe. Uz to, ti "oslobodilacki pokreti" se bas i ne druze zajedno, znas? Hamasovci i Baskijci ne izlaze zajedno navece, i slicno. A ako se Srbija slomi da udje u NATO i EU, onda je se itekako tice sta vasljiva USA i EU imaju reci o cijeloj stvari.

Nisam ni sumnjao da si forumski strucnjak za medjunarodno pravo (:lol:) uz to i ponosni Srbin koji ce prava koja daje Ircima sasvim nonsalantno i prirodno oduzeti Albancima.

Eto...eto...cim nemaju argumente odmah ce da te optuze za nacionalizam.:mrgreen:

Kao prvo: ja sam komunista ili ti marksista - lenjinista(ako uopste znas sta to znaci).

Kao drugo: Forumski strucnjak za medjunarodno pravo si ti posto vidim da si progutao svu pamet ovoga sveta.Ja sam o medjunarodno pravo izucavao na drugom mestu.

Kao trece:Da bi mogao uopste da diskutujes o oslobodolackim pokretima i "pravu albanaca na samoopredeljenje" trebao bi da poznajes istoriju ovog prostora - sigurno bi ti se ukazalo to da Kosovo nikada nije bilo sastavni deo Albanije(koja je konstituisana kao zasebna drzava dok je Kosovo bilo u Srbiji).

Kao sto vec rekoh, indexovac, uopste nije upitno treba li Irska biti jedna drzava. Treba

Naravno da treba IRA je jedno UCK je drugo.

Pa trebalo bi da te bude briga, globalni igraci su ti i napisali to medjunarodno pravo kojim si se razmahao, nisu ga napisali Bolivija i Zimbabwe. Uz to, ti "oslobodilacki pokreti" se bas i ne druze zajedno, znas? Hamasovci i Baskijci ne izlaze zajedno navece, i slicno. A ako se Srbija slomi da udje u NATO i EU, onda je se itekako tice sta vasljiva USA i EU imaju reci o cijeloj stvari.

Globalni igraci su napisali medjunarodno pravo ALI GA SELEKTIVNO SPROVODE.Svaki pokret koji se njima ne svidja na odredjenom podrucju automatski proglasavaju za teroristicki tipa ETA i IRA.Inace lakeju burzoazije mene zanimaju pre svega zemlje treceg sveta jer su i one deo UN-a,a Jugoslavija je bila jedna od osnivaca.I opet pokazujes neznanje...:rumenko: Naravno da oslobodilacki pokreti saradjuju medjusobno - tebi verovatno nije poznato da Sinn Fein/IRA saradjuje sa ex Batasunom/ETA org.

NASUPROT TOME NIJEDNA OD OVE DVE POMENUTE ORGANIZACIJE NE SARADJUJE SA UCK I KOSOVOM NITI PRIZNAJE BORBU KOJU SU OSNI USTOLICILI POD OKRILJEM GLOBALNOG ZLOCINCA USA I NJENE KU.RVE EU.

Srbija ne treba da tezi niti NATO-u nit EU...Srbija treba da bude socijalisticka drzava ciju ce ekonomiju sam narod da postavi na noge.

p.s Inace nikada nigde nisam napisao da Srbi u Hrvatskoj/Bosni treba da se otcepe,ali to ne znaci da ne podrzavam SRP u Hrvatskoj koji se bori za socijalizam,a protiv Hrvatskog nacionalizma i RKP Bosne i Hercegovine koja se bori za socijalisticko uredjenje BiH.

Back