IQ tinejdzera sve manji i manji

SlAyEr_KiD 333

Domaćin
Poruka
3.734
Izgleda da sa vremenom dolazi i samnjivanje IQ inteligencije tinejdzera.
Strucnjaci u Engleskoj kazu da se IQ tinejdzera smanjuje ucenjem obimnog gradiva i zbog prevelikog opterecenja u skoli, "blejanjem" na face-u i cestim i prekomernim igranjem igrica.
Odnedavno je napisano da se IQ tinejdzera u Engleskoj merio u proseku i postigao blago razocaravajuce rezultate.
Mislim da se IQ tinejdzera ne smanjuje samo u Egneslkoj vec i u celom svetu.
Dolazi do toga da se sve manje i manje druzimo i postajemo deo virtuelnog sveta, tako pocinjemo da razmisljamo i gledamo drugacije na okolinu.
Sta vi mislite o ovome?
Da li verujete u rec streucnjaka, ili ne?

IQ ionako ne znači mnogo u životu. A i postoji više vrsta inteligencija, matematičko-logička, emocionalna, verbalna, vizuelna, interpersonalna, intrapersonalna, svašta nešto... Nije neko veliko mjerilo, ja vjerujem ipak u ono da trudom čovjek postiže sve, imao manji IQ, manje mogućnosti. Brže napreduju oni sa svim mogućnostima, ali za sve treba borba.

Sasvim se slazem.
Bez muke nema nauke.
Ja sam npr imao vise poena na skolskom prijemnom od najinteligentnijeg ucenika u nasem razredu.
On je imao citavih 60 poena iz osnovne i poneo samo 17 poena sa prijemnog.
Ja sam poneo 57 poena iz osnovne, a sa prijemnog poneo 37.
Zasto je tako lose uradio?
I sam je priznao.
Cepao je nove naslove igara preko raspusta i malo nesto ucickao, tokom kojeg sam se ja spremao za prijemni i to umereno.
Imao sam cak i dosta slobodnog vremena.
Ne zelim da se hvalim, sad je on opet bolji od mene u srednjoj skoli, jer ja skoro nista ne ucim, ali eto...
Uglavnom prekomeran boravak za kompom velikom brzinom ostecuje nervne celije, smanjuje socijalnu inteligenciju i sve ostale vrste.

IQ ionako ne znači mnogo u životu. A i postoji više vrsta inteligencija, matematičko-logička, emocionalna, verbalna, vizuelna, interpersonalna, intrapersonalna, svašta nešto... Nije neko veliko mjerilo, ja vjerujem ipak u ono da trudom čovjek postiže sve, imao manji IQ, manje mogućnosti. Brže napreduju oni sa svim mogućnostima, ali za sve treba borba.

U potpunosti se slažem muneLi.

A što se tiče tog nazovi "smanjenja" IQ-a kod tinejdžera na našim prostorima, mislim da je osnovni razlog što ovde kod jedne grupe (koja obuhvata većinu) vlada neki trend gluposti, da ga tako nazovem. Nisi "kul" ako čitaš knjige, Zabavnik itd., ima mnogo drugih primjera. A razlog tome je, po mom mišljenju, poremećen sistem vrijednosti na ovim prostorima i ljenost.

Moje lično opažnje.

Pozdrav

haha
"Nek' komšiji crkne krava" fazon, zanimljivo.
Evo stručnije, tvoj primjer nije dosledan, recimo da IQ nema veliki uticaj svjedoči činjenica da najinteligentija žena u Sjedinjenim Američkim Državama radi kao prodavačica karata u metrou.
Mislim da je zanimljivije od tvog primjera :ok:

U potpunosti se slažem muneLi.

A što se tiče tog nazovi "smanjenja" IQ-a kod tinejdžera na našim prostorima, mislim da je osnovni razlog što ovde kod jedne grupe (koja obuhvata većinu) vlada neki trend gluposti, da ga tako nazovem. Nisi "kul" ako čitaš knjige, Zabavnik itd., ima mnogo drugih primjera. A razlog tome je, po mom mišljenju, poremećen sistem vrijednosti na ovim prostorima i ljenost.

Moje lično opažnje.

Pozdrav

Slažem se, svakako.
Preveliki uticaj imaju "grupacije" ljudi, izdvajanje, potreba da se pripada nečemu, grupi koja sluša rok, hip-hop, hevi metal, grupi koja štiti okolinu, koja želi da ruši sistem i slično.
Siguran sam da smo narod sa velikim potencijalom (da ne kažem IQ-om) o čemu svjedoče dostignuća mnogih naših naučnika, umjetnika, književnika. Samo nas koči mentalitet, slabo, neusmjereno obrazovanje.

@Fraktal
Da sam protiv knjiga, i tih "starih" stvari ne bih ni otvorio temu, ali ocigledno je da vi ne shvatate sta ja govorim.

@Limunovo_Drvo
Aman, ja sam to upravo napisao sto i ti.
Inteligencija ima uticaj, ali ne toliko bitan( fazon da ne moras nista da ucis ako si genije, jer si se navodno "naucen rodio")

Slažem se, svakako.
Preveliki uticaj imaju "grupacije" ljudi, izdvajanje, potreba da se pripada nečemu, grupi koja sluša rok, hip-hop, hevi metal, grupi koja štiti okolinu, koja želi da ruši sistem i slično.
Siguran sam da smo narod sa velikim potencijalom (da ne kažem IQ-om) o čemu svjedoče dostignuća mnogih naših naučnika, umjetnika, književnika. Samo nas koči mentalitet, slabo, neusmjereno obrazovanje.

Opet se slažem :) (to se od sad podrazumjeva, do prvog neslaganja :))

Takođe me užasno nervira kad neko prati stereotip (oblačenja, slušanja muzike što ti reče...) kao da niko ne želi biti drugačiji, imati svoj stil ... Toga ti u mom gradiću na kraju svijeta ima koliko oćeš, što mene na neki na rastuži svaki put kad dođem u posjetu

Standardno. Kad god nesto ne valjda sa decom i/ili tinejdzerima, bilo da je u pitanju zaglupljivanje ili povecan stepen kriminaliteta, opljuni po video igrama. Ja igram video igre otkad znam za sebe pa zadovoljavam kriterijume za pristup MENSA-i (nije u pitanju nikakvo internet sr.anje, vec sam radio zvanicni test pre otprilike godinu dana i dobio pozivno pismo od te organizacije). Nikome ne pada napamet da medju tim video igrama postoje i one koje unapredjuju odredjena znanja i podsticu razmisljanje. Naravno da postoji razlika izmedju shooter-a, u kojem je cilj preci put od tacke A do tacke B i na tom putu pobiti sve sto se mrda (mada i kod takvih igara postoje pozitivne strane, kao sto je poboljsanje koordinacije ruke i oka) i recimo RPG igara (ciji sam, suvisno je reci, fan), gde put od tacke A do tacke B mozete preci na 10 razlicitih nacina, tezim ili laksim, mirnim ili nasilnim, moralno ispravnim ili onim putem koji to nije. U takvim igrama, okolina reaguje na izbore koje pravite tokom igre a od njih zavisi i kako ce se igra zavrsiti (u nekima i sam pocetak igre zavisi od klase koju izaberete). Svoje znanje engleskog dugujem pre svega takvim igrama (svojevremeno sam se plasirao na drzavno takmicenje iz engleskog). A postoje i igre koje, da bi se uspesno presle, zahtevaju logicko misljenje (npr. Portal). O strategijama sa istorijskim cinjenicama da i ne govorim (o upadima Vikinga, cuvenim velskim strelcima i svajcarskim najamnicima iz srednjeg veka, krstaskim ratovima, templarima i hospitalerima, Svetom rimskom carstvu, invaziji Turaka i Mongola odnosno Zlatne horde, . . . znanje o svemu tome sam stekao iz video igara). Valjda se svi mozemo sloziti da je ucenje kroz zabavu bolje i dugotrajnije od ucenja na silu.
A sto se tvog druga tice . . . mislis da su ga samo igre odvojile (odnosno mogle odvojiti) od ucenja? Mislis, da nije bio u mogucnosti da igra igrice, da ne bi radio nesto drugo, na primer "surfovao" Internetom, gledao TV?
Slazem se da osoba sa vecim koeficijentom inteligencije ne mora nuzno biti i uspesnija od osobe sa nizim IQ.
Slazem se i da obimno gradivo utice na IQ, za uticaj Facebook-a ne znam.
P. S. Nadam se da ovaj post nece biti shvacen kao hvalisanje. Jednostavno sam na svom primeru pokazao da odredjene vrste igara mogu blagorodno uticati kako na inteligenciju, tako i na znanja iz odredjenih oblasti (strani jezik, istorija).

Standardno. Kad god nesto ne valjda sa decom i/ili tinejdzerima, bilo da je u pitanju zaglupljivanje ili povecan stepen kriminaliteta, opljuni po video igrama. Ja igram video igre otkad znam za sebe pa zadovoljavam kriterijume za pristup MENSA-i (nije u pitanju nikakvo internet sr.anje, vec sam radio zvanicni test pre otprilike godinu dana i dobio pozivno pismo od te organizacije). Nikome ne pada napamet da medju tim video igrama postoje i one koje unapredjuju odredjena znanja i podsticu razmisljanje. Naravno da postoji razlika izmedju shooter-a, u kojem je cilj preci put od tacke A do tacke B i na tom putu pobiti sve sto se mrda (mada i kod takvih igara postoje pozitivne strane, kao sto je poboljsanje koordinacije ruke i oka) i recimo RPG igara (ciji sam, suvisno je reci, fan), gde put od tacke A do tacke B mozete preci na 10 razlicitih nacina, tezim ili laksim, mirnim ili nasilnim, moralno ispravnim ili onim putem koji to nije. U takvim igrama, okolina reaguje na izbore koje pravite tokom igre a od njih zavisi i kako ce se igra zavrsiti (u nekima i sam pocetak igre zavisi od klase koju izaberete). Svoje znanje engleskog dugujem pre svega takvim igrama (svojevremeno sam se plasirao na drzavno takmicenje iz engleskog). A postoje i igre koje, da bi se uspesno presle, zahtevaju logicko misljenje (npr. Portal). O strategijama sa istorijskim cinjenicama da i ne govorim (o upadima Vikinga, cuvenim velskim strelcima i svajcarskim najamnicima iz srednjeg veka, krstaskim ratovima, templarima i hospitalerima, Svetom rimskom carstvu, invaziji Turaka i Mongola odnosno Zlatne horde, . . . znanje o svemu tome sam stekao iz video igara). Valjda se svi mozemo sloziti da je ucenje kroz zabavu bolje i dugotrajnije od ucenja na silu.
A sto se tvog druga tice . . . mislis da su ga samo igre odvojile (odnosno mogle odvojiti) od ucenja? Mislis, da nije bio u mogucnosti da igra igrice, da ne bi radio nesto drugo, na primer "surfovao" Internetom, gledao TV?
Slazem se da osoba sa vecim koeficijentom inteligencije ne mora nuzno biti i uspesnija od osobe sa nizim IQ.
P. S. Nadam se da ovaj post nece biti shvacen kao hvalisanje. Jednostavno sam na svom primeru pokazao da odredjene vrste igara mogu blagorodno uticati kako na inteligenciju, tako i na znanja iz odredjenih oblasti (strani jezik, istorija).

Ja ne mogu da poverujem da si mensa level, ako toliko igras igrice.
I ja igram igrice, ali i znam da imaju vrlo losu stranu.
Igrice mogu da izazovu zavisnost i ostecuju nervne celije velikom brzinom, ukoliko igrac sedi dugo za kompjuterom.
Sta je bilo sa ljudima koji su ceo dan neprestano igrali igrice?
Pomrli su.
Znam za onog Rusa koji je igrao 12 sati.
Moj drug mi je ispricao za zenu u Engleskoj, ili Americi koja je igrala 48 sati i nakon toga umrla.
Verujem vise neurolozima nego tebi zapravo...
Bilo da si genije, ili ne ukoliko nisi zavrsio medicinu i specijalizirao za neurologa ne mozes da znas bolje od njih.

Ovo je postalo toliko izlizano da mi dodje muka cim vidim da neki visoki-super-mega-giga-bitni zvanicnik ili neki kvazi strucnjak daje predavanje zbog cega i kako igrice uticu na "pamet i psihu nase mladezi" ...

Ja takodje svoje znanje engleskog (koje nije da se hvalim :D, je na prilicno zavidnom nivou), dugujem video igrama, takodje tu spadaju i druge oblasti. A igram od malih nogu, i moram reci da nisam "oglupio".

Umjesto da se bave pravim problemima (npr. obrazovnog sistema koji je prilicno zastario) oni se prave pametni i prozivaju video igre (sprijecavaju izlazak igre itd.) kao da ce to rijesiti problem...

Pozdrav

Igrice mogu da izazovu zavisnost i ostecuju nervne celije velikom brzinom, ukoliko igrac sedi dugo za kompjuterom.
Pomrli su.
Moj drug mi je ispricao za zenu u Engleskoj, ili Americi koja je igrala 48 sati i nakon toga umrla.
Bilo da si genije, ili ne ukoliko nisi zavrsio medicinu i specijalizirao za neurologa ne mozes da znas bolje od njih.

Molim lepo, evo dokaza:

Untitled.jpg

Da igram dosta igrica.

10102010078.jpg

Da mogu, ako pozelim, da postanem clan Mense.

Preterivanje nikad nije dobro, sta god da se radi, koja god da je aktivnost u pitanju. 48 sati kazes; bez jela, pica, sna, obavljanja fizioloskih potreba? Ako je tako, ne mozes reci da je umrla zato sto je igrala igrice vec zato sto nije obavljala sve gore navedeno. Ili, evo druge perspektive, ako su igre (ili ta jedna igra) smrtonosne, kako to da od desetina miliona gejmera na svetu, ti znas jedan ili dva slucaja koji su navodno zbog toga umrli? Daj molim te, nemojmo poistovecivati drogu, alkohol i cigarete sa video igrama. To je ne samo neozbiljno, vec i bezobzirno prema pravim zrtvama zavisnosti.

Imaš li neki dokaz za ovo?

Nemam dokaz, kao sto ni vi nemate dokaz da video igre deluju pozitivno na inteligenciju.
Ustvari imam dokaz.
Kada god pocnem da igram igrice tokom skolske nabijem slabe ocene.
Ne mogu da se skoncentrisem.
Kada prodje vise od 10 dana a da nisam igrao igrice polako ulazim u formu ucenja.
Ne umisljam jer me ovo prati od 1. razreda osnovne.
Znam da igrice dekoncentrisu i da se dugim igranjem smanjuje inteligencija.
Ja jos nikada nisam preterao niti cu.
Ustvari, iako volim da igram igrice zelim da ih ostavim, ili vrlo retko, jednom u pola godine nesto da odigram.

Nemam dokaz, kao sto ni vi nemate dokaz da video igre deluju pozitivno na inteligenciju.
Ustvari imam dokaz.
Kada god pocnem da igram igrice tokom skolske nabijem slabe ocene.
Ne mogu da se skoncentrisem.
Kada prodje vise od 10 dana a da nisam igrao igrice polako ulazim u formu ucenja.
Ne umisljam jer me ovo prati od 1. razreda osnovne.
Znam da igrice dekoncentrisu i da se dugim igranjem smanjuje inteligencija.
Ja jos nikada nisam preterao niti cu.
Ustvari, iako volim da igram igrice zelim da ih ostavim, ili vrlo retko, jednom u pola godine nesto da odigram.

Prvo, niko nije tvrdio da video igre djeluju pozitivno na IQ, samo da ne djeluju lose, tj. da ti se IQ ne "smanjuje" ili sta vec. A dokaze za to ti je dao alex3000000000000000 (mislim covjek moze postati clan MENSA-e ako zeli), a ako je potrebno okacicu sliku svoje vukove diplome i svjedocanstava da vidis da sam vukovac i u gimnaziji.

A sto se tice tvog dokaza, zar ne mislis da je ustvari previse vremena provedenog na igrama pravi izrok (vremena toko kojeg si mogao uciti) ? Ne kazem da ne trebas igrati igre (pu daleko bilo! :D), nego da igranje video igara, kao i sve stvari u zivotu, radis umjereno.

Eto to ti je moj savjet (:

Pozdrav

Prvo, niko nije tvrdio da video igre djeluju pozitivno na IQ, samo da ne djeluju lose, tj. da ti se IQ ne "smanjuje" ili sta vec. A dokaze za to ti je dao alex3000000000000000 (mislim covjek moze postati clan MENSA-e ako zeli), a ako je potrebno okacicu sliku svoje vukove diplome i svjedocanstava da vidis da sam vukovac i u gimnaziji.

A sto se tice tvog dokaza, zar ne mislis da je ustvari previse vremena provedenog na igrama pravi izrok (vremena toko kojeg si mogao uciti) ? Ne kazem da ne trebas igrati igre (pu daleko bilo! :D), nego da igranje video igara, kao i sve stvari u zivotu, radis umjereno.

Eto to ti je moj savjet (:

Pozdrav

Ama ja sam skroz umeren u igrama.
Preko skolske retko igram, al preko raspusta igram oko 4,5 sati.
Nije mnogo.
Igrice dekoncentrisu, to sam ja na sebi proverio.

Pomrli su.

odredjene igre podstiču snalaženje u prostoru i koordinaciju pokreta ruku, prstiju.
eto recimo radjeno je i istraživanje koje je pokazalo da je veća sposobnost koordinacije pri korišćenju laparoskopa,
uočena kod lekara koji su igrali video igrice.
i takodje ne smatram da video igrice oštećuju inteligenciju. mislim da neke mogu čak i da podstaknu razvitak iste.
džaba ti inteligencija ako je ne koristiš. use it or lose it.

inače ovo što si naveo za igranje igara 12 sati, 48 sati... mislim da je ipak u pitanju nejedenje, nespavanje kad se već
toliko igra, a to ubija a ne same igrice.
toliko ljudi igra pa nisu umrli. po toj logici igre bi trebalo da budu zabranjene.

pre ćeš svoje moždane ćelije da ubiješ udarajući loptu glavom, pijući alkohol, pušeći nego igranjem igara.
takodje, tv utiče na učenje, sve oko nas utiče jer sve ima natpis, reklamu, koja se podsvesno i svesno ugradjuje
u našu memoriju i samo bzvz zauzima mesto, samim tim otežavajući proces učenja.
takodje sve obimnije gradivo forsira mozak da se savlada i nauči za kratko vreme, ako uzmemo u obzir da su
naši preci koristili godine i godine da savladaju samo jednu veštinu. mi nemamo taj luksuz u današnjem vremenu.

Poslednja izmena:

Back