io scheduler u Linux-u

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bmaxa

Legenda
Poruka
70.808
Elem pre ili kasnije se svako poigra sa ovim, a Linux pruzha mogutjnost da se promeni nachin chitanja/pisanja po disku,
pa da se vidi, da li su bolje performanse.
ovde ima vishe o tome:
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/Reference/IOSchedulers
samo da bi nasetovali zheljene schedulere na boot, treba staviti udev rule. Evo kako je kod mene:
Kod:
~ >>> cat /etc/udev/rules.d/60-ssd-scheduler.rules
# set deadline scheduler for non-rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="0", ATTR{queue/scheduler}="mq-deadline"
# set cfq scheduler for rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="1", ATTR{queue/scheduler}="kyber"
Dakle, posebno sam nasetovao za ssd-ove, posebno za hdd-ove, jer neki su bolji za ssd, neki za hdd...

Elem pre ili kasnije se svako poigra sa ovim, a Linux pruzha mogutjnost da se promeni nachin chitanja/pisanja po disku,
pa da se vidi, da li su bolje performanse.
ovde ima vishe o tome:
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/Reference/IOSchedulers
samo da bi nasetovali zheljene schedulere na boot, treba staviti udev rule. Evo kako je kod mene:
Kod:
~ >>> cat /etc/udev/rules.d/60-ssd-scheduler.rules
# set deadline scheduler for non-rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="0", ATTR{queue/scheduler}="mq-deadline"
# set cfq scheduler for rotating disks
ACTION=="add|change", KERNEL=="sd[a-z]", ATTR{queue/rotational}=="1", ATTR{queue/scheduler}="kyber"
Dakle, posebno sam nasetovao za ssd-ove, posebno za hdd-ove, jer neki su bolji za ssd, neki za hdd...
Za sad ove je najbrža varijanta noop.
SSD je brz, ali na njemu ne smesh da chuvash bitne podatke.
Ajde? :eek:

Pa da, kod njega kad crkne elektronika, mozhesh da se pozdravish. Inache kad wear bude 100%, samo predje u read only mode,
ali crkne elektonika pre toga, pogotovo na jeftinim i onda tjao...
To u kućnoj radinosti eventualno a profi imaju više mogućnosti da nešto urade. U svakom slučaju važne podatke treba višestruko bekapovati na različite uređaje. A za današnje HDD ove bih rekao da su manje pouzdani nego pre.

To u kućnoj radinosti eventualno a profi imaju više mogućnosti da nešto urade. U svakom slučaju važne podatke treba višestruko bekapovati na različite uređaje. A za današnje HDD ove bih rekao da su manje pouzdani nego pre.
Ko pominje ovde profi? hdd nikada ne crkne u trenutku, nego najavi, osim toga ssd-ovi mogu volshebno da izgube podatke, a i dalje da rade :P

Kako ne ako mu otkaže elektronika? A i SSD daje neke naznake. Jedna je upravo kad ne snimi fajl ili sporo snima,, bad blokovi...
Nikad nisam video da je nekom hdd-u otkazala elektronika... no SSD-ova crknutih sam se nagledao...
SSD ne mozhe da snima sporo... to je flash memorija... jedino kad je skoro pun, pa mora da
trazhi tjelije...osim toga SSD ima veliku cache memoriju, pa krene da snima sporo tek
nakon vishe sati... shto se tiche sporog upisa to mozhe biti samo ako OS/File system radi checksum
nakon upisa pa pokushava vishe puta da upishe... no SSD-ovi ne garantuju da je LBA bash taj
nego mogu vratiti bilo koji....

Back