Inzenjerstvo u Srbiji

Sickeyes

Početnik
Poruka
8
Pozdrav,nisam bas informisan,a i iskreno,internet mi ovde nije bas ni pomogao :/Zanima me ako neko od vas dobrih ljudi mozda zna kako Srbija danas stoji sa inzenjerstvom i ako ste mozda informisani o nekim posebnim granama inzenjerstva.Takodje me zanimaju slabosti i prednosti nase zemlje u ovom polju,hvala puno ! Pozdrav.

Pozdrav,nisam bas informisan,a i iskreno,internet mi ovde nije bas ni pomogao :/Zanima me ako neko od vas dobrih ljudi mozda zna kako Srbija danas stoji sa inzenjerstvom i ako ste mozda informisani o nekim posebnim granama inzenjerstva.Takodje me zanimaju slabosti i prednosti nase zemlje u ovom polju,hvala puno ! Pozdrav.

Izvozimo inzenjere u EU.
Imamo dobre fakultete ali je problem zaposljavanje, poslodavci traze ljude sa licencom ali ne zele da uce pripravnike.

Zanimaju me potrebe i kapaciteti ove drzave o ovom polju,pa ako mozda znas gde smo slabi,znacilo bi mi puno :D
(nesto sto negde u svetu ima a kod nas ne,i sta mislis da je ovom narodu najpotrebnije?

Републици Србији инжењери ниси потребни већ јефтина радна снага.

Ја сам грађевински инжењер и радим ван струке и бан Србије јер су на свим разговорима на посао главна питања била кога имам у фирми а не шта знам и да ли бих се усавршавао даље.
Другар је машински инжењер и преселио се у Шведску да живи и ради, његова жена је студент генерације на машинском факултету у Београду и такође је отишла тамо.

Власт у Србији деценијама ради на томе да упропасти могућности млађим генерацијама.

Републици Србији инжењери ниси потребни већ јефтина радна снага.

Ја сам грађевински инжењер и радим ван струке и бан Србије јер су на свим разговорима на посао главна питања била кога имам у фирми а не шта знам и да ли бих се усавршавао даље.
Другар је машински инжењер и преселио се у Шведску да живи и ради, његова жена је студент генерације на машинском факултету у Београду и такође је отишла тамо.

Власт у Србији деценијама ради на томе да упропасти могућности млађим генерацијама.
Hvala :D
Znam da je stanje sranje,al sam hteo da proverim koliko je sranje :)
Prijatelj mi ima kompaniju,pa se raspituje dal mu se isplati da investira u Srbiju...
Ako ti pada na pamet bilo kakva ideja,gde bi razvoj bio najpotrebniji,molim te podeli misljenje samnom :D Hvala!

Hvala :D
Znam da je stanje sranje,al sam hteo da proverim koliko je sranje :)
Prijatelj mi ima kompaniju,pa se raspituje dal mu se isplati da investira u Srbiju...
Ako ti pada na pamet bilo kakva ideja,gde bi razvoj bio najpotrebniji,molim te podeli misljenje samnom :D Hvala!

Kakva kompanija je u pitanju?

Nis je dobra lokacija jer su tu tehnicki fakulteti pa mu ne bi predstavljalo problem da dodje do inzenjera i radnika.
Uz to ima i dobru vezu sa ostatkom Srbije i sa Evropom zbog jeftinih letova sa lokalnog aerodroma.

Malo kasni odgovor ali nema veze.
Po struci sam inzenjer masinstva i mogu reci da je stanje jadno iz vise razloga:
1. Daleko veca ponuda od potraznje - posledice ovakvog stanja jesu mala plata inzenjera jer u ekonomiji stvari su vredne ako su retke ako ih ima dosta ne vrede.
Hteo sam da kazem da mozes imati inzenjera za 35.000-40.000 dinara sto je apsurd
2. Glavna stvar jeste da imas neka znanja koja drugi nemaju, i zato ces vredeti vise na trzistu rada
3. Barem dva strana jezika da tecno pricas
4. Ocene na fakultetu ne znace apsolutno nista!!!!
5. Nemoj da te zavara 75 % oglasa na poslovi infostud je lazna reklama
Stoga preporuka je skoluj se uci jezik koji se koristi u zemlji u koju bi voleo da odes i to je moja sugestija.

'СРБИЈА ЈЕ ЛИДЕР У ОБРАЗОВАЊУ ... СРБСКИ ОБРАЗОВНИ СИСТЕМ НЕ ФАБРИКУЈЕ ВИШЕ ИНЖЕЊЕРЕ НЕГО ШТАНЦУЈЕ ДОКТОРЕ '

ДР. МАЛИ

Back