Investitori: prevaranti i lezilebovici ili...biznismeni?

Svi lazu. A ne shvataju da je to zatvoren krug: ja onda kasnim drugome,ubacujem nove ljude u kasnjenje,stvara se klima nepoverenja i niko nije zadovoljan...

U potpunosti podržavam javno objavljivanje liste prevaranata u bilo kom obliku. Zbog toga smo mi malobrojni pošteni investitori prinuđeni da dokazujemo svoje poštenje. Recimo, moji majstori pred svaki posao koji počinju da rade, potpisuju ugovor u kojima ja garantujem i firminom i ličnom imovinom isplatu ugovorene finansijske naknade u gotovini i u celosti u dogovorenom roku, a to je iznos od 500,00 evra u dinarskoj protivvrednosti po kursu NBS na dan isplate, plus svakodnevnu isplatu toplog obroka u iznosu od 1000,00 dinara po radniku. Moj kolega koji je sazidao veliki broj stambenih zgrada na levoj obali Dunava najmanje jednom mesečno obilazi svaki useljeni stan i pita stanare imaju li nekih problema, jer je svakom kupcu dao garantni rok od 5 godina na stolariju, podove i keramiku.
U svakom kukolju ima žita.

Mnogo ljudi koje poznajem je proslo kroz slicnu pricu:
Dobiju posao kod "investitora", gomilu obecanja o gomili poslova koji ce uslediti posto se odradi taj, trenutni, avans oko 50% i kreci na rad!
Vec dan po zavrsetku posla, pocinju problemi:
Nema ga, nije dostupan, na sastanku je...
Posle prve nedelje pocinju izgovori: te misu mi platili, nisam jos predao objekat, mnogo obaveza imam da platim....
druga nedelja donosi zaplet: imam problema velikih, razmisljam da otpustim ljude, zapoceo sam i drugo gradiliste,kriza...
trece nedelje vec mu je lako: nisi uradio posao kako treba, imam mnogo prituzbi na ono sto si radio, zbog tebe kasnim,al' si me odrao....

Najcesce su to jajare koje su navikle da ljudima otimaju posteno zaradjen novac.
Cak sam cuo i sledece: sta si zapeo za sto eur? meni duguju desetine hiljada pa - nista!

Kazem vam,majstori(jer se na vas to odnosi) nikako ne uzimajte posao koji niste digli za bar 30% u startu, i za koji niste dobili bar 70% avansa!
A trebalo bi organizovati javnosti dostupne liste privatnih preduzimaca koji ne placaju svoje radnike i podizvodjace.

To vam je scenario u tzv. "privatnoj režiji"
Pošto sam radio u jednoj procentaškoj firmi pa zatim i u državnoj gradjevinskoj,
koliko je meni poznato, a bar onog zvaničnog dela posla koji se iznosi u izveštaj i medije, (neke sitnice ostaju medju 4 zida)
avans se odredjuje na osnovu kredibiliteta Investitora,
avans kao garancija plaćanja izvršiocu je veći ako Investitor nema bankarske garancije.
Da bi se radovi naplaćivali regularno u skladu sa dinamikom radova obavezno se izradjuje Mesečna Situacija
Na osnovu Mesečne situacije, od Investitora dobijamo traženu uplatu.
Radovi se obustavljaju ako Investitor ignoriše Mesečni izveštaj.

Znate, problem je kad gologuzija dobije papirne novčanice konkretno u ruke
Tada valjda zaborave čime se bave pa otrče do nekog salona automobila.
Zbog toga nije retkost da na kraju Izvodjač dobije džip od Investitora na ime Mesečne situacije gde se cena džipa uvažava kao platežno sredstvo.
Pojedini plaćaju čak i u ciglama, armaturi i skelama.
O njima sve najlepše...

Back