Invalidska kolica preko RFZO

pele27

Primećen član
Poruka
959
Otovrio sam novu temu mada bi se mozda mogla spojiti sa mojom prethodnom o problemima invalida po gradu..neka moderatori urade sta treba.
Elem, kolica koja sam pozajmio za oca da se sluzi moram pod hitno da vratim. Sada jurim oglase ne bih li kupio neka. Medjutim u toj jurnjavi mi neko kaze da mogu da podnesem zahtev za dobijanje kolica od drzave uz potrebnu (tonu) dokumentacije, sto se podrazumeva, jel. Da li se iko od vas hvatao u ovo kola povodom toga? Iscitao sam sada neki pravilnik po kome kolica mogu dobiti osobe sa paralizama raznih vrasta, oni bez ruku, nogu.. Moj otac nije u takvom stanju ali prosto ne moze da se krece ni korak bez kolica. Ne znam da li je to dovoljno..prosto postoje bolesti koje izazivaju invaliditet, a nisu tako teske. Da li da se upustam u ovo, da li imate neko iskustvo?!

nisi rekao o kom se obliku invaliditeta radi.
kolica dobijaju razne vrste plegija, oni sa ms-om i slicno.
dobijaju se, to je cinjenica ali je tacno razvrstano po bolestima za koje se dobija.
prvo se raspitaj oko toga.
da li je tvoj otac clan nekog udruzenja osoba sa njegovim tipom invaliditeta?
najveci problem u srbiji je neobavestenost. ljudi i ne znaju koja prava imaju i kako da ih ostvare.
neka se prvo informise pa onda da krene.
ako ima osnova, sigurno je da ce ih dobiti.

da li je isao na procenu radne sposobnosti pri nacionalnoj sluzbi za zaposljavanje?
to je prvi stepenik i odatle ides dalje.

II VRSTE POMAGALA
Član 2

Pomagala utvrđena ovim pravilnikom, koja osiguranim licima obezbeđuje Republički fond (sa ili bez participacije), jesu:

1. protetička sredstva (proteze);

2. ortotička sredstva (ortoze);

3. posebne vrste pomagala i sanitarne sprave;

4. očna pomagala;

5. slušna pomagala;

6. pomagala za omogućavanje glasa i govora;

7. stomatološke nadoknade.

Pod pojmom pomagala obuhvaćen je i potrošni materijal koji je neophodan za korišćenje pojedinih pomagala.

Pomagala iz stava 1. ovog člana su medicinska sredstva u skladu sa zakonom.

Sastavni deo ovog pravilnika je Lista pomagala (tabela 1) koja sadrži vrste pomagala, indikacije za propisivanje, učesnike u postupku propisivanja, rokove trajanja pomagala kao i delove pomagala sa kraćim rokovima trajanja.

Sastavni deo ovog pravilnika je i Šifarnik pomagala (tabela 2) koji sadrži, prema vrstama pomagala, šifre pomagala ili dela pomagala, delove, količine, definisane standarde izrade pomagala, pomagala koja se servisiraju, delove koji se menjaju, odnosno popravljaju.

http://www.paragraf.rs/propisi/prav...dstava_obaveznog_zdravstvenog_osiguranja.html

Hvala na odgovorima.
Snoshaj efendija, iscitao sam ceo taj pravilnik, dosta se trudio da pohvatam sve konce i onda u jednom trenutku sve pogubio i zato pitam ovde da neko slucajno nije to terao.
Ni sam ne znam koji oblik invaliditeta otac ima. Pre nekoliko dana sam ga vodio kod neurologa da se utvrdi da li tu moze da ima poboljsanja. S obzirom da ima kancer pluca i da ceka cetvrti ciklus hemioterapije dr je rekla da bilo kakvo tretiranje njegovog invaliditeta moze da otpocne tek po izlecenju pluca, sto smatram da je malo verovatno. Dakle taj kancer mu je izazvao metastazu na mozgu odakle su izvadili tumor velicine muske pesnice, kako rece neurohirurg. Ta operacija je izazvala slabost desne strane - nogu i ruku pomera bez ikakvog bola ali sa njima ne moze ama bas nista - ni da drzi olovku, kasiku, casu..to sve onemogucava samostalni odlazak u toalet tako da je vezan za kolica i koristi pelene. E sad je pitanje da li je to onim divnim komisijama koje vagaju dovoljno za pozitivno resenje...

ako je u invalidskoj penziji ti vec imas resenje.. samo proveri da li njegova bolest podrazumeva davanje kolica..
mislim da za to treba da se raspitas u PIO fondu..hebiga sad ni ja nisam tacno siguran.

idi u nacionalnu sluzbu pa neka te oni upute dalje.

Back