intj ili infj

main-qimg-cc5050b7218aff427752747f82848ddd-lq.jpg

Ajde ovako. Mislis da si T tip. Navela si razloge. U isto vreme kazes da najvise vremena provodis na LjiS-u. Po meni je to indikacija da si F tip. Na Ljis-u se razgovara o ljubavi i seksu -- uglavnom o seksu ali hajde da kazemo da se kod zena seks automatski povezuje s ljubavlju. Rekao bih da je ljubav F tema tj. tema koja privlaci uglavnom F tipove. Mozda smatras da ne postoje F i T teme vec samo F i T pristupi temama. Dobro. Ali sta bi onda bio T pristup? Recimo imamo neku temu -- neka to bude ljubav, posto je pri ruci. Kako bi joj pristupili T tipovi a kako F tipovi? U cemu bi se ogledala razlika?

Za neupucene, "F" je skraceno od "feeling", "T" je skraceno od "thinking". Odnose se na takozvane "kognitivne funkcije". Jung je rekao da postoje 4 kognitivne funkcije: razmisljanje ("thinking"), osecanje ("feeling"), culno opazanje ("sensation") i intuicija ("intuition"). Razmisljanje i osecanje je nazvao racionalnim funkcijama zato sto im je krajnji cilj da se utvrdi sta je ispravna a sta neispravna odluka. Culno opazanje i intuiciju je nazvao iracionalnim zato sto im je krajnji cilj da mapiraju univerzum (a ne da utvrde sta je dobro a sta lose.) Razmisljanje i osecanje su, dakle, funkcije kojima se donose odluke i ono sto mene ovde zanima jeste gde ima de se kupi jeftina kavurma, cvarci koja je konkretno razlika izmedju te dve funkcije. Odgovor na to pitanje je neophodan da bi mogli da utvrdimo ko je F a ko je T tip, odnosno, ko cesce koristi osecanje a ko razmisljanje prilikom donosenja odluka.

Sam Jung se nije nesto narocito potrudio da objasni razliku izmedju ove dve funkcije. Njegova objasnjenja su budi bog s nama. Ja mogu da ponudim svoje tumacenje ali ajmo polako.

Ako sam dobro razumio, postoje oni koji prvo/primarno misle, pa onda osjecaju i oni koji obrnuto od toga prvo osjecaju, pa onda misle.
Mislim da je osjecanje vezano za predrasude ako se pojavljuje primarno i osnovno, jer je misljenje donosenje sudova, a osjecanje kupljenje detalja vezano za sudove.
Takodje sam cuo da je vecina bogatih INTJ, pa bi se moglo pretpostaviti da su oni izgradili ovo drustvo, posto je i poneki pronalazac medu njima.
A ovi koji samo osjecaju, kao da su bolesni, pa nemaju vremena za razmisljanje i objektivnost, nego im je u glavi kratak spoj.
Uglavnom, mislim da najvecih problema imam sa onim "emocionalcima" ili sa onima koji su "senzibilni" ili senzoricni, odnosno culni? (to je ono S u skracenici)
Takodje imam problem sa celavcima, a to su ljudi koji su stalno izlozeni stresu, pa i one koji su sa njima dovode u isto stanje.

Ako sam dobro razumio, postoje oni koji prvo/primarno misle, pa onda osjecaju i oni koji obrnuto od toga prvo osjecaju, pa onda misle.
Pa ne. Ljudi svi rade i jedno i drugo, pitanje je samo sta su dominantne funkcije. Nema pre i posle vec koje su funkcije ekstrovertovane a koje to nisu. Recimo ako neko ima extrovertovano mi[ljenje onda on voli da dolayi ovde i raymenjuje misljenje o kojecemu ali bez nekog emocionalnog upliva. Ako je pak nekome ekstrovertovana emocija, onda takve osobe na forumu vole da se svi slazu, da vlada harmonija, da na tom spoljasnjem planu se raymenjuju neke emocije, i ne stide se da ih pokazuju. Itd. Kome su emocije intro taj ne voli da se one vide niti ima potrebu da ih pokazuje niti raymenjuje, sto uopste ne znaci da ih nema. Tako je i za ostale funkcije.

Ali postoje i primarne, sekundarne i tercijarne osobine, i pretpostavljam da se one aktiviraju u drustvu. Tako da ce oni koji imaju primarne funkcije feelersa teziti da budu sto cesce u drustvu. I takvi, mislim, cine veliku vecinu populacije. I oni se i razmnozavaju brze.
Ovi feelersi, posto nemaju nikakvog iskustva o misliocima, ce ove da posmatraju iz svoje perspektive i nalazice "nelogicnosti" sa kojima se nece slagati i htjece da nas promijene.
Kad vidim covjeka razgoracenih ociju, na visokoj poziciji, shvatam da ce biti problema...

Back