intj ili infj

Paula

WignerovaPrijateljica
VIP
Poruka
40.550
Brigs-Majers 16 tipova ličnosti, možda ste čitali, analizirali? Bila takva tema?
(engl. Briggs Myers personality types)

Prvi put sam se sa socionikom susrela pre 20tak godina.
Ostalo mi je kao rebus jesam li INFJ ili INTJ...
Pa delim linkić koji je vrlo koristan za to

Šta je sa vama? Da li ste nekada razmišljali o ovim tipovima, gledali kroz tu prizmu odnose sa drugim ljudima, sa kojim tipovima se bolje slažete?

Dakle, sve počiva na standradnoj podeli: introverted/extroverted, sensing/intuitive, thinking/feeling i korisno znati judging/perceiving, smatra se da ne treba ulaziti u bliske odnose sa ljudima koji imaju ovo 4. drugačije od nas.

Mogu odmah za sebe da kažem:
Zaključak je INTJ, i to najviše zbog toga što mi je razmišljanje extrovertno, a osećanja introvertna. Takođe čula extrovertna. INFJ ima obrnuto, razmišljanje introvertno, a osećanja ekstrovertna. Kada je neka funkcija introvertna, onda tu osobu mnogo ne interesuje spoljašnji svet po tom pitanju. Tako mene mnogo ne zanima da razgovaram o osećanjima, više šta drugi misle po nekim pitanjima, okrenuta analiziranju, da se dođe do konsenzusa o idejama, mišljenju, strukturama, ili iskustvu u smislu zaključaka. Sa druge strane, ne osećam potrebu da razgovaram o svojim emocijama jer su introvertne i nije mi stalo do njihove validacije od strane drugih, niti na mene mnogo utiče šta drugi osećaju. To je thinking tip (T).

Introvertna sam ali umem da se pretvaram ako mi je bitno
Ovaj video koji sam podelila, i još neki, baš omogućava da se izabere između intj i infj koji su vrlo bliski.
ukoliko se zapitamo šta je ono do čega nam je stalo u komunikaciji sa ljudima, da li nam je više stalo da se van nas podudaramo u osećanjima sa drugim ljudima, ili nam je više stalo da se u aspektu mišljenja podudaramo sa drugima, to ukazuje na jedan ili drugi tip.

Nikad nisam imala potrebu niti želju da se upodobljavam društvu. Uvek mi je više bilo stalo da kad stanem sa nekim razmenimo po koju misao... Pa i ovde na forumu, baš izbegavam sve kafane, to mi dosadno. Idem samo na teme.

Ovaj video koji sam podelila, i još neki, baš omogućava da se izabere između intj i infj koji su vrlo bliski.
ukoliko se zapitamo šta je ono do čega nam je stalo u komunikaciji sa ljudima, da li nam je više stalo da se van nas podudaramo u osećanjima sa drugim ljudima, ili nam je više stalo da se u aspektu mišljenja podudaramo sa drugima, to ukazuje na jedan ili drugi tip.

Nikad nisam imala potrebu niti želju da se upodobljavam društvu. Uvek mi je više bilo stalo da kad stanem sa nekim razmenimo po koju misao... Pa i ovde na forumu, baš izbegavam sve kafane, to mi dosadno. Idem samo na teme.
Pogledacu, ali mislim da mi je definitvno jako bitno da se sa bliskim ljudima poklapam u sferi misljenja jer sam ipak osoba koja deluje, vise nego da sam pasivni recipijent emocija. Sta tacno neko oseca je pre svega njena/njegova privatna stvar, ali ono sto misli i sto pretoci u verbalnu ili neverbalnu akciju - meni je to bitno.

Mislim da ne možemo da se ''opredelimo'' za neki od tipova. Meni je izuzetak bio kad sam nekom prilikom radila čak isti test, ali sam dobila ISFJ, dok sam pre, i na sličnim testovima posle dobijala INFJ bez razlike. Suštinski, dobila sam ISFJ tom prilikom najverovatnije jer sam dosta pažnje poklonila ''slabostima'' svog tipa koje mi bodu oči pa sam uz napor napravila korak da budem malo više ''out of the box'', malo više izvan svega što osećam, kako zamišljam i kapiram, ali to ne znači da sad mogu da izaberem ISFJ tip za sebe.

Mislim da ne možemo da se ''opredelimo'' za neki od tipova. Meni je izuzetak bio kad sam nekom prilikom radila čak isti test, ali sam dobila ISFJ, dok sam pre, i na sličnim testovima posle dobijala INFJ bez razlike. Suštinski, dobila sam ISFJ tom prilikom najverovatnije jer sam dosta pažnje poklonila ''slabostima'' svog tipa koje mi bodu oči pa sam uz napor napravila korak da budem malo više ''out of the box'', malo više izvan svega što osećam, kako zamišljam i kapiram, ali to ne znači da sad mogu da izaberem ISFJ tip za sebe.
Ima razlike i u testovima, na šta se više baca pažnja... stoga mislim da je ovaj test koji sam citirala sa socionike najbolji. ima da se nađe dosta toga, ako smo između dva tipa, razlika, da se uporede, i onda se lakše nađe.

Ali eto ISFJ / INFJ, pogledaj istog tipa o ovome, možda ti nešto bude značilo ;)

Ima razlike i u testovima, na šta se više baca pažnja... stoga mislim da je ovaj test koji sam citirala sa socionike najbolji. ima da se nađe dosta toga, ako smo između dva tipa, razlika, da se uporede, i onda se lakše nađe.

Ali eto ISFJ / INFJ, pogledaj istog tipa o ovome, možda ti nešto bude značilo ;)

Volim materijale Frank James-a. Već sam slušala... i ima smisla.
Baš ću da posetim kasnije i taj test koji predlažeš pa javljam utiske...

Result.png

Da, fora je da odgovaraš onako kako instant misliš bez ikakvog složenijeg procesovanja...
Čak mi je sevnulo u glavi kako će da izračunaju koji sam tip sa onim pozicioniranjem podeoka na skali između dve opcije, ali reko', ništa, evo zlatne prilike da ispadnem i E tip jednom. :zcepanje:
Ne, ne, ne... pitanja su složenija i baš to gde se ubode nivo određuje dobro kakvi smo.

Pogledajte prilog 1191270
Da, fora je da odgovaraš onako kako instant misliš bez ikakvog složenijeg procesovanja...
Čak mi je sevnulo u glavi kako će da izračunaju koji sam tip sa onim pozicioniranjem podeoka na skali između dve opcije, ali reko', ništa, evo zlatne prilike da ispadnem i E tip jednom. :zcepanje:
Ne, ne, ne... pitanja su složenija i baš to gde se ubode nivo određuje dobro kakvi smo.
jeste, ti si to garant he he
ne poznajem te dobro jer idem slabo van LjiSa, ali ono što si pisala, tojeto :)
divne su to osobe
moja velika ljubav je INFJ, šteta što je bivša

ti onda slično kao Indigo3
ima ovaj link gore koji sam njoj dala za razliku između INFJ i ISTJ
Tamo kaže Advokat, ovde Čuvar, stalno štitiš nekoga ;)
Evo ja sam poslušala ovo što kaže. Ne, ti si INFJ, možda si nešto zbrzano zaokruživo, ali i da nisi: INFJ prva zanimanja kojima se bave su monasi, sveštenici .. što ne govori o religijskom opredeljenju već o opredeljenju ka duhovnim stvarima, vole da ostanu u intuitivnom svetu, ne zanima ih toliko senzorni svet. Sa druge strane, ISFJ su obično sestre, oni vole jasne procedure, ne vole da menjaju koncepte, vole da se drže činjenica, tradicionalni su. Više ih zanimaju realne činjenice nego koncepti. Sve u svemu dragi moj, INFJ :D

Back