Internet zarada i placanje poreza

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Kako ide placanje poreza sa novca koji se primi iz inostranstva putem Moneybookers-a ili nekog drugog servisa?

Fizička lica (rezidenti, uključujući i strance - rezidente) koja su u KALENDARSKOJ GODINI (2012. godini) ostvarila prihod (na teritoriji Republike Srbije), po svim osnovama, u iznosu preko - TROSTRUKOG IZNOSA PROSEČNE GODIŠNJE ZARADE po zaposlenom isplaćene u Republici u 2012. godini (što prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike iznosi - 689.160 dinara ), a to znači ostvaren prihod preko 2.067.480 dinara - DUŽNA SU DA PRIJAVE GODIŠNJI POREZ NA DOHODAK - najkasnije do 15. marta 2013. godine.

E sad, ko je tu duzan da uplati porez onaj ko godisnje zaradi vise od te trostruke prosecne plate, ili je svako primanje, (50-150 eur) duzno da se prijavljuje?

Svaku uplatu novca moraš da prijaviš poreskoj (skoro niko to ne radi) a oni će proceniti da li je to oprozeivo i koliko. Prilikom prvog primanja novca tvoja banka će te zvati da te pita osnov primanja novca pre nego što ga uknjiže.
Sad dolazimo do našeg zakona u Srbiji koji kaže da fizičko lice ne može imati račun u inostranstvu, a MB, PayPal i da ne nabrajam fakat to jesu. Kao što si informisan PP je počeo raditi ovde ali samo sa opcijom kupovine, novac primati ne možeš, a to se neće promeniti dok naši ne promene zakon.

Jednostavno odeš u poresko i kažeš ja dobio novac od toga i toga, ali prvo vidi da li je ta zarada legalna kod nas!? oni ti daju poreski obrazac koji moraš popunit sam, uplatiš na upaltnicu...
Dosta ljudi kad ih banka zove napiše pomoć od rođaka i uopšte ne prijavljuju poreskom...

Ali sad bi ja tebe pitao nešto, zašto koristiš MB ako nisi proučio kako funkcioniše?
Imaš mogućnost od njih uzeti njihovu Mastercard karticu, plaća se nešto sitno izrada. karticu koristiš na bankomatu, u radnjama bla,bla bilo gde u svetu pa i kod nas.
Lepo otiđi na njihov sajt i prouči kolike su provizije za šta kada koristiš karticu, a ja ti garantujem već sada da ti se više isplati nego da ti ovi krpelji klepnu 20% a može se desiti da popiješ i krivičnu prijavu ako si zaradio na nelegalan način.

zapamti: ovo je Srbija, ono što je legalno u celom svetu ne znači da je legalno i kod nas

Poslednja izmena:
Znam tako ljude koji se bave pisanjem za razne blogove, pisu o sportu, desavanjima u tom svetu i primaju novac na MB, nije neka cena tu oko 50 EUR. E sad, kako to u praksi ide?
Ja ne znam da li neko prijavljuje dohodak od 50 EUR mesecno i daje 10 EUR drzavi od toga.

Dokle god novac legne na devizni racun postoji dokaz o uplati, stoga je po zakonu duzan da se prijavi, e sad, sto to niko ne radi za 50-100 EUR to je druga prica, jer sumnjam da ce Poresko da se cima zbog klinca od 18 godina iz Viljuse i da proveravaju ko njemu uplacuje tih 50EUR mesecno.
Mene zanima za koje sume bi trebalo da se uplacuje, da kasnije ne bi bilo nekih problema? 200-500+ EUR?

ma nema pravila, po zakonu ti pre prve uplatu moraš da potpišeš izjavu gde navodiš osnov primanja novca, takođe ti sam popunjavaš OPPJ obrazac, sam pišeš iznos, znači sve sam radiš i dobrovoljno, ako žele mogu da te provere, uopšte nije bitna visina iznosa, samo dal im se hoće ili ne. Naravno što je iznos veći i priliv češći dolaziš pre na proveru, ako utvrde da si lago bićeš krivično gonjen...

Doci ces u oci poreskoj onda kada pocnes da primas malo vece pare iz inostranstva. Neke desetine hiljada mesecno i zakucace na vrata. Do tada znas i sam kako stvari idu. Bilo bi im i pametnije da ostale ne diraju, jer ti ljudi dodnose novac cist iz inostranstva u drzavu. Ako bi te oporezovali, ne bi imao racun vise da tako radis, pa bi im onda zakucao na socijalno. Valjda su pametni.

Back