Internalizovana mizoginija

• Začetnik teme Začetnik teme Lule
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lule

Veoma poznat
Poruka
11.790
Zašto ovde... da udahnem malo zdravu žensku misao.

Često je teško uočiti ovu pojavu, a kod sebe još teže. Srećom, razumevanjem i prepoznavanjem njenih manifestacija i iskrenim samouvidom, uz vežbu, može uspešno da se iskoreni. Što je poželjno jer je reč o izuzetno toksičnoj društvenoj pojavi.

Ova tema je namenjena prvenstveno diskutantkinjama.
(Zato što muškarci često nemaju predstavu ni šta je mizoginija, a kamoli internalizovana mizoginija. Ali kako oni nisu oštećena strana, razumem njihovo nerezumevanje jer poznato je da većina ljudi ima interesovanje (a posledično razumevanje, a još posledičnije i empatiju) samo kad se stvar tiče njih ili njihove grupe, ma šta ta grupa bila.)

Prikazaću kroz primere (ima ih bezbroj, ko će sve to da pohvata)

Pr.1. Saučestvuje u objektifikaciji žena

Ovde ima više podtipova i motiva. Recimo, izigrava ortakinju i zajedno sa njima komentariše izgled žena - dobra je riba, ima dobre sise, loše dupe, veliki nos...znači upucava im se tako što "ima razumevanja" za mušku "potrebu" da se ponašaju socijalno i emotivno neinteligentno u mešovitom društvu. (Mada je takvo komentarisanje na niskom nivou svesti i za zatvoreni muški kružok, ali to je već njihov problem).

Drugi podtip (ili motiv) je da pokaže kako je kul, nije ljubomorna, da muško ne pobegnu od nje. Kači slike isključivo lepih žena, posebno u dominantno muškom (i mizoginom) društvu. (jer koju satisfakciju od toga ima ta žena ako nije lezbejka).

Kad ste videle, drage žene, da muškarci kače slike dobrih ili uspešnih tipova. Posebno ovo drugo, jer muška uspešnost je pandan ženskom fizičkom izgledu. Nikad! Zato što oni cene sebe i ne traže takvu vrstu milosti.

Pr. 2. Ima muški mozak

Hoće da kaže kako je ženski mozak neanalitičan, nepreduzetan, emotivno njanjav, nedosledan, neorganizovan, dosadan...dok je njen, muški, sve suprotno - izvedite sami odgovarajuće antonime.

Hvali se tako što unižava druge žene preko njihovog inferiornog mozga. Jedna od najtipičnijih automizoginih floskula.

Dobro je utvrdite i nemojte nikad da je koristite jer - ne, neće vas muškarci zbog toga više ceniti, džaba ste izdale svoj rod. (Da ne kažem kolika je ovo glupost per se -ženski/muški mozak, ali to je zasebna tema)

Poslednja izmena:
Pr. 3. Animira muškarce tako što spušta svoj, ženski rod

Ovo može da bude svašta, recimo kad prihvata negativne predrasude kao šalu na svoj račun: da je loš vozač, smotana, zaboravna...opet u dominantno muškom (i mizoginom) okruženju, ne bi li bila simpatična i umilostivila ih u spomenutoj mizoginiji.

Pogrešna taktika - nećete ih umilostiviti, još više će vas prezirati!

Pr. 4. Saučestvuje u očekivanju idealne žrtve

Fenomen (nepostojanja) idealne žrtve se javlja u osudi žena žrtava nasilja tako što se traži njena krivica: ko joj je kriv, sama je tražila, ima jezik... Ovo sam videla ovde na forumu i bukvalno sam se zgrozila (pojedini muškaraci maltene likuju nad žrtvama sakaćenja, ponižavanja, mučenja, silovanja...jer zaboga htele su laku lovu, hehe, šta sad oće, hbg, nas tolike su zaobišle...)

Žene, shvatite da time saučestvujete u njihovom besu što njih nisu izabrale, pa su sad osuđeni na vas, kakve-takve (ali ispravne, čestite).
Nijedna žena to nije tražila, niti je znala šta će da joj se desi. A to su sve mlade devojke, do skoro devojčice, zavedene, navučene...ali nebitno, niko ne traži niti zaslužuje onakvo iživljavanje. Razmislite, da li ste i vi nekad mogle da pogrešite ali ste imale sreće. (Ne mora ovako nešto krupno, ali nesmotrenosti u mladosti su mogle da budu kobne).

Motiv ovoga, pored iMz može da bude i podsvesna ljubomora, ali nema razloga za tim, svaka od vas ima svoje (ljudske i ženske) vrednosti.

Pr. 6. Ismeva rodno osetljiv jezik i stidi ga se

Psihološkinja, hahaha. Muškarci, ja ne spadam u te moderne, u te feministkinje, ja sam doktor, učitelj, poznati član foruma.
Ovde samo mala upadica, ne ismevam ga, već sam više puta naglasila da je malo robustan u našem jeziku. Često je jako teško neko zanimanje izgovoriti, zapisati u tačnom obliku prema našim pravopisnim pravilima.

Pr. 6. Ismeva rodno osetljiv jezik i stidi ga se

Psihološkinja, hahaha. Muškarci, ja ne spadam u te moderne, u te feministkinje, ja sam doktor, učitelj, poznati član foruma.
Ne ismevam ali mi je jeste čudno (neobično) i pomalo smešno. Navika valjda.
Ipak treba malo vremena da se posle sto godina jednog navikneš na nešto drugo.
Pr. 7. Pravda se kako ona nije feministkinja

Ovo se naročito ističe, opet, u muškom (i mizoginom) okruženju. Svaka žena koja poštuje sebe - čitaj nije internalizovano mizogina - jeste feministkinja.
Ovde mislim da svako ima svoju neku viziju (obično pogrešnu) šta znači biti feministkinja.
Sve se nekako izokrenulo. Ono što je bilo dobro, a to je borba da se prava žene izjednače sa
muškima, da budu ravnopravni a ne isti u svakom pogledu se nekako izopačila.

Шта је интернализована мизогинија?
https://sr.wikipedia.org/wiki/Интернализација

''Интернализација је појам који означава преношење извесних спољашњих норми, стандарда, односа и акција на унутрашњи, ментални план, који се, тако, доживљавају као властити.''

Primeri internalizovane mizoginije su već navedeni, mada se pojam češće povezuje sa homofobijom, a recimo donji citat bi bio primer koji bi neki okarakterisali kao internalizovanu mizandriju sa elementima mizantropije:

Ova tema je namenjena prvenstveno diskutantkinjama.
(Zato što muškarci često nemaju predstavu ni šta je mizoginija, a kamoli internalizovana mizoginija. Ali kako oni nisu oštećena strana, razumem njihovo nerezumevanje jer poznato je da većina ljudi ima interesovanje (a posledično razumevanje, a još posledičnije i empatiju) samo kad se stvar tiče njih ili njihove grupe, ma šta ta grupa bila.)

Da objasnim ovo za licemernost. Feminizam se navodno bori za ravnopravnost žena i muškaraca. A u praksi se ustvari bori da ženama bude što bolje a muškarce ko hebe. To je sasvim legitimno ali to znači da se lažno predstavlja.

Jeste li čuli da se feministkinje žale što žena u visokoj politici nema 50%, što su manjina kao direktori, u upravnim odborima, ovo, ono? Jeste. Naravno.
A jeste li ikad čuli da se žale što ih nema 50% na gradjevini, na frontu ( Ukrajina npr) , u rudnicima, što žene idu u penziju ranije od muškaraca? Niste. I nećete. Feminizam želi da se torte, kolači i uopšte fine stvari dele na pola a da gofna kusaju samo muškarci.
To je legitimno, ponavljam još jednom, ali nije borba za ravnopravnost polova.

Primeri internalizovane mizoginije su već navedeni, mada se pojam češće povezuje sa homofobijom, a recimo donji citat bi bio primer koji bi neki okarakterisali kao internalizovanu mizandriju sa elementima mizantropije:
Okarakterisati ukazivanje na očigledno nerazumevanje određenih pojava od strane određene grupe kao mržnju prema toj grupi je cinizam.

Back