Ica Vestica:privatnivrtic:Pre tri meseca zaposlili smo novu vaspitačicu.
Prethodno je radila u privatnom vrtiću u Resniku a pre toga u državnom vrtiću na Kanarevom brdu.
Iskustva nam govore da i vaspitač i ambijent jesu važni jer ta dva faktora plus još tri ili četiri formiraju atmosferu u kojoj deca borave.
Kada je prosek godina u kolektivu oko 45 i kada niko ni sa kim ne razgovara, kada spremačice drže glavnu reč i viču na decu koja prskaju kupatilo, kada je broj dece preko 30 na 2 vaspitača, morate da budete jako skromnih zahteva da bi ste bili zadovoljni.
Ono što je sasvim sigurno i potvrđeno u praksi je da kada deca iz takve sredine (u kojoj su bila zadovoljna) dođu u bolje uslove,kriterijumi im se definitivno podižu i ako ih opet vratite u ranije uslove ona negoduju i teško im je da se ponovo prilagode jer su videla bolje.
E pa draga moja ja sam mama cetvorogodisnjeg decaka koja ima poslovnog iskustva i sa privatnim i sa drzavnim vrticima. Stanje u drzavnom sektoru se zna, ali ono sto je manje poznato to je da vecina privatnih vrtica je radila na crno, njihove adrese je bilo skoro nemoguce naci jer nisu nigde registrovani (veruj mi da je to tako 100%), kadar koji zaposljavaju u tim vrticima nisu profesionalni vaspitaci, a psiho testovi koje ti vaspitaci prolaze su smesni.![]()
Takodje vecina privatnih vrtica u Beogradu nema uslove, nalaze se u (salonskim) privatnim stanovima, nemaju dvoriste, i osim luksuznih igracaka i skolica za jezike i sl. nemaju one uslove koji su od sustinske vaznosti za decu.
Kao roditelj bila sam ogorcena stanjem i uslovima u Beogradu sto se tice zbrinjavanja dece.
A ko voli luksuzne domace vrtice moze dete da upise u Stnkom Bajku za astronomsku sumu novca.
A to nije ono sto dete cini srecnijim ili obrazovanijim. :shock:
Sve u jednoj rečenici, a ja se ubih pišući da objasnim šta je pisac hteo da kaže.
HVALA NA PODRŠCI, BAR JE NEKO SHVATIO POENTU.