Internacionalno obdaniste

Ica Vestica:
privatnivrtic:
Pre tri meseca zaposlili smo novu vaspitačicu.
Prethodno je radila u privatnom vrtiću u Resniku a pre toga u državnom vrtiću na Kanarevom brdu.
Iskustva nam govore da i vaspitač i ambijent jesu važni jer ta dva faktora plus još tri ili četiri formiraju atmosferu u kojoj deca borave.
Kada je prosek godina u kolektivu oko 45 i kada niko ni sa kim ne razgovara, kada spremačice drže glavnu reč i viču na decu koja prskaju kupatilo, kada je broj dece preko 30 na 2 vaspitača, morate da budete jako skromnih zahteva da bi ste bili zadovoljni.
Ono što je sasvim sigurno i potvrđeno u praksi je da kada deca iz takve sredine (u kojoj su bila zadovoljna) dođu u bolje uslove,kriterijumi im se definitivno podižu i ako ih opet vratite u ranije uslove ona negoduju i teško im je da se ponovo prilagode jer su videla bolje.

E pa draga moja ja sam mama cetvorogodisnjeg decaka koja ima poslovnog iskustva i sa privatnim i sa drzavnim vrticima. Stanje u drzavnom sektoru se zna, ali ono sto je manje poznato to je da vecina privatnih vrtica je radila na crno, njihove adrese je bilo skoro nemoguce naci jer nisu nigde registrovani (veruj mi da je to tako 100%), kadar koji zaposljavaju u tim vrticima nisu profesionalni vaspitaci, a psiho testovi koje ti vaspitaci prolaze su smesni. :roll:
Takodje vecina privatnih vrtica u Beogradu nema uslove, nalaze se u (salonskim) privatnim stanovima, nemaju dvoriste, i osim luksuznih igracaka i skolica za jezike i sl. nemaju one uslove koji su od sustinske vaznosti za decu.
Kao roditelj bila sam ogorcena stanjem i uslovima u Beogradu sto se tice zbrinjavanja dece.
A ko voli luksuzne domace vrtice moze dete da upise u Stnkom Bajku za astronomsku sumu novca.
A to nije ono sto dete cini srecnijim ili obrazovanijim. :shock:

Sve u jednoj rečenici, a ja se ubih pišući da objasnim šta je pisac hteo da kaže.
HVALA NA PODRŠCI, BAR JE NEKO SHVATIO POENTU.

Malo smo iskocili iz teme,ali ajde sad.
Ovakva vrsta razmene misljenja je vec vidjenja na temi Jaslice u Bgd.
Ja cu se malo vratiti na prvobitnu temu i reci samo jedno:suludo je komentarisati nesto sto nismo videli ili imali iskustva sa istim.
Ne bih da zvucim kao snob,ali ja sam isla u internacionalnu skolu i znam sta sam dobila za razliku od svojih vrsnjaka,moja sestra ide u Internacionalnu gimnaziju...ima razlike,veruj te mi.
Te skole ne postoje zato da bi negovale snobizam i stvarale nakaradne karaktere.
Svrha je sasvim drugo,ali ni to nije tema...

maja mala mama:
Ja cu se malo vratiti na prvobitnu temu i reci samo jedno:suludo je komentarisati nesto sto nismo videli ili imali iskustva sa istim.
Ne bih da zvucim kao snob,ali ja sam isla u internacionalnu skolu i znam sta sam dobila za razliku od svojih vrsnjaka,moja sestra ide u Internacionalnu gimnaziju...ima razlike,veruj te mi.
Te skole ne postoje zato da bi negovale snobizam i stvarale nakaradne karaktere.

:suludo je komentarisati nesto sto nismo videli ili imali iskustva sa istim.
Slažem se.

ali ja sam isla u internacionalnu skolu i znam sta sam dobila za razliku od svojih vrsnjaka,
Ali, ovo se ne slaže sa tvojom konstatacijom iznad.

Ica Vestica:
privatnivrtic:
Pre tri meseca zaposlili smo novu vaspitačicu.
Prethodno je radila u privatnom vrtiću u Resniku a pre toga u državnom vrtiću na Kanarevom brdu.
Iskustva nam govore da i vaspitač i ambijent jesu važni jer ta dva faktora plus još tri ili četiri formiraju atmosferu u kojoj deca borave.
Kada je prosek godina u kolektivu oko 45 i kada niko ni sa kim ne razgovara, kada spremačice drže glavnu reč i viču na decu koja prskaju kupatilo, kada je broj dece preko 30 na 2 vaspitača, morate da budete jako skromnih zahteva da bi ste bili zadovoljni.
Ono što je sasvim sigurno i potvrđeno u praksi je da kada deca iz takve sredine (u kojoj su bila zadovoljna) dođu u bolje uslove,kriterijumi im se definitivno podižu i ako ih opet vratite u ranije uslove ona negoduju i teško im je da se ponovo prilagode jer su videla bolje.

E pa draga moja ja sam mama cetvorogodisnjeg decaka koja ima poslovnog iskustva i sa privatnim i sa drzavnim vrticima. Stanje u drzavnom sektoru se zna, ali ono sto je manje poznato to je da vecina privatnih vrtica je radila na crno, njihove adrese je bilo skoro nemoguce naci jer nisu nigde registrovani (veruj mi da je to tako 100%), kadar koji zaposljavaju u tim vrticima nisu profesionalni vaspitaci, a psiho testovi koje ti vaspitaci prolaze su smesni. :roll:
Takodje vecina privatnih vrtica u Beogradu nema uslove, nalaze se u (salonskim) privatnim stanovima, nemaju dvoriste, i osim luksuznih igracaka i skolica za jezike i sl. nemaju one uslove koji su od sustinske vaznosti za decu.
Kao roditelj bila sam ogorcena stanjem i uslovima u Beogradu sto se tice zbrinjavanja dece.
A ko voli luksuzne domace vrtice moze dete da upise u Stnkom Bajku za astronomsku sumu novca.
A to nije ono sto dete cini srecnijim ili obrazovanijim. :shock:

A ovo je tekst oglasa kojim smo tražili novu vaspitačicu, kad već pričamo o kriterijumuma

Privatni vrtić traži vaspitačicu od 25 do 40 godina.

Potrebni uslovi:
- završena PA po mogućstvu u Beogradu
- prosečna ocean veća od 7.5
- najmanje jedna godina radnog iskustva u privatnim vrtićima ili školicama ili tri godine iskustva u državnim ustanovama
- natprosečna kreativnost, dinamičnost, strpljenje i visok nivo opšte kulture i komunikacije
- mesto prebivališta u okolini Banovog brda
Od vaspitačice očekujemo :
- svakodnevno izvođenje usmerenih aktivnosti iz oblasti muzičkog, fizičkog i likovnog vaspitanja, metodike razvoja govora, upoznavanja okoline i osnovnih matematičkih pojmova
- pružanje pomoći deci oko svlačenja, oblačenja, hranjenja, postavljanja obroka, rasklanjanja, nameštanja krevetića idr.
- održavanje prostora u kojima deca borave, jedu, spavaju i igraju se
Radno vreme je osam sati + 15 minuta pauze. Broj dece u grupi ne prelazi 10. Plata je redovna a postoje i mogućnosti za dodatnu zaradu (povremeno bebi sitovanje, učestvovanje u organizacijama rođendana, uzimanje učešća u generalnim spremanjima prostorija jednom nedeljno). Godišnji odmor je tri nedelje leti, u terminu koji odgovara vaspitaču i plaća se 50%, kao i bolovanje.
Od vaspitačice ne očekujemo:
- kašnjenje, izlaženje sa posla pre kraja radnog vremena, često i dugo telefoniranje, čitanje novina (osim na pauzi), pušenje, neuredno i neprimereno odevanje, nestrpljenje, lošu komunikaciju sa decom, koleginicama i roditeljima, žalbe koje se odnose na privatne probleme , korišćenje bolovanja bez lekarskog opravdanja i doznaka itd.
Molimo isključivo osobe koje u potpunosti odgovaraju navedenim kriterijumima da se jave na privatnivrtic@yahoo.com

I našli smo je i izabrali između 40 kandidatkinja.

d-mol:
maja mala mama:

Slažem se.

ali ja sam isla u internacionalnu skolu i znam sta sam dobila za razliku od svojih vrsnjaka,
Nije u pitanju greska,samo nisam htela da budem direktna i da kazem da VI ne komentarisete nesto sto niste videle i u istom ucestvovale!
Nadam se da ce te pravilno rastumaciti da se i ovo VI ne odnosi na Vas d-mol vec na svakoga od gore pomenutih...
Uostalom istini za volju ja nisam isla u ovu Beogradsku internacionalnu skolu(ipak je ona nesto novijeg datuma ...)vec u jednoj dalekoj,egzoticnoj zemlji...

maja mala mama:
d-mol:
maja mala mama:

Slažem se.

Nije u pitanju greska,samo nisam htela da budem direktna i da kazem da VI ne komentarisete nesto sto niste videle i u istom ucestvovale!
Nadam se da ce te pravilno rastumaciti da se i ovo VI ne odnosi na Vas d-mol vec na svakoga od gore pomenutih...
Uostalom istini za volju ja nisam isla u ovu Beogradsku internacionalnu skolu(ipak je ona nesto novijeg datuma ...)vec u jednoj dalekoj,egzoticnoj zemlji...

Znaš šta majo (ako može skraćeno), mislim da smo svi malo preterali sa svim tim i totalno skrenuli sa teme.
Činjenica je da je bitno da su nam deca zdrava, prava i vesela, i da svako od nas želi svom detetu sve najbolje.
Tako da za nekoga ko živi blizu Ceraka, a hoće da upiše dete u državni vrtić, ja smatram da je "Dečji gaj" sasvim ok, ali treba da dođe da vidi.
Nego, šta si ti uradila? Jesi li pronašla vrtić za bebca?

Nazalost roditelji su ocigledno jako osetljivi na ovakve teme,pa su i reakcije u skladu...
Evo, opet se zakuvalo na Jaslicama...
Nisam pronasla vrtic jer mi to nije tako urgentno,(nameravam da je upisem tek na prolece )ali se raspitujem unaokolo i sabiram utiske...

Naravno samo pojedini nemaju sluha za to,pa odmah u napad...ne smes da mislis drugacije,odmah mars u kucicu...ne iskaci iz sablona!
Strasno!A upravo iz slicnih razloga se uzasavam naseg sistema skolstva,gde jos uvek vlada kolektivizam,odeljenska zajednica,copor i ti fazoni.
Ubijaju individualizam u startu,svako izdvajanje se saseca u korenu.
Pa sad mozete da me pljujete ali to je to...

Ma nije poenta u tome da li ti misliš drugačije, nego je fora da je sve ili crno ili belo, pa ako ti samo kažeš ALI to automatski znači da je tvoje mišljenje u potpunosti suprotno i ne postoji mogućnost nalaženja na sredini.

E, to je ono što mene nervira.
Sve ima svoju pozitivnu i negativnu stranu i poenta je eliminisati što više negativnih aspekata i stvoriti nešto između.
Kad smo kod toga mogli bi da otvorimo internacionalni privatno-državni vrtić i rešimo problem.

Ako smem da izlozim svoje misljenje na osnovu licnok iskustva.
Imam prijatelje koji su svojih dvoje dece dali u francusko obdaniste. Klinci parlaju france perfektno, za svaku pohvalu. Jedino ruzno u svemu je sto roditelji ne znaju da beknu.
S druge strane deca moga brata idu u nemacko obdaniste i tako onda sa roditeljima u kuci pricaju iskljucivo nemacki. I to je pohvalno, mada i to ima ruznu stranu. Napravili su od klinaca male strancice u rodjenoj zemlji. Pricaju srpski krajnje lose sa nemackim akcentom.
U svakom slucaju ja moje dete ne bih dala u tako neko obdaniste. Ipak, prvo neka savlada svoj maternji jezik. Ionako se u privatnim vrticima uveliko od 3ce godine uci neki jezik, pa je to dovoljno. Vazno da dete dobije sluh za strani jezik, ostalo ide posle sa godinama skoro samo od sebe.
Tako sam ja odrasla, prvo srpski i u medjuvremenu govorim 3 strana jezika + maternji, sto i nije lose:)

maja mala mama:
Cula sam da postoji internacionalno obdaniste,i da se nalazi negde na Senjaku...da li neko zna nesto detaljnije o istom,iskustva,koja je lova u pitanju i slicno!?Hvala!
Na Senjaku je Internacionalna osnovna skola, a Internacionalno obdaniste se nalazi u ulici Nake Spasic (ne znam tacno koji broj, moguce da je 4) na Dedinju (Banjica). Moj sin je isao u to obdaniste pre deset godina. Najvise su zastupljena deca stranaca, ali ima i domacih. "Sluzbeni jezik" je engleski, s tim da deca koriste svaku priliku da izmedju sebe pricaju na srpskom, sto je posebno izrazeno (i slatko) kod onih kojima engleski nije maternji jezik. Vaspitacice su takodje mesane (i domace i strane), u proseku na petoro dece ide jedna vaspitacica, s tim da dece nema puno (u vreme kad je moj sin pohadjao bilo ih je 20-ak). Deca se dele u grupe po uzrastu, s tim da imaju i zajednicke aktivnosti. Radi od 08 do 13. Deca uzinu donose od kuce, a skoro svakodnevno imaju neke akcije tipa "dan za picu", kokice i sl. koje se prave u cajnoj kuhinji i gde i sama deca ucestvuju u spremanju. Imaju lepe (ne luksuzne, vec jednostavno lepe i tople) prostorije, u dva nivoa (adaptirana kuca), dvoriste. Zatvorena kapija sa interfonom i kamerom. Atmosfera je izuzetno topla i opustena, druze se i svasta lepo i korisno rade. Imaju muzicke, slikarske (umetnicke) i druge radionice. Vaspitacice vrlo odgovorno i pazljivo prate razvoj svakog deteta ponaosob, sa roditeljima imaju besprekornu saradnju... Sve u svemu, moje iskustvo je izuzetno dobro. U to vreme je kostalo oko 300DM. Ni jednu paru ne samo da ne zalim, vec znam da se visestruko isplatila. Zao mi je sto i za svoje dve mladje cerke nisam bila istih finansijskih mogucnosti (iako sa starijom cerkom imam relativno dobro iskustvo i u drzavnom vrticu). Eto. Ako imate mogucnosti, preporucujem.

Zivo me zanima o kom drzavnom obdanistu je rec gde je doticna gospodja prezadovoljna i koliko joj dugo dete ide u vrtic. Za trenutnu punu cenu od oko 5000 din dok deca spavaju vaspitacice u susednim prostorijama piju kafu i nemaju pojma da li deca spavaju ili ne, zgrazavaju se ako se dete zaigralo i upiskilo a pri tom nije primetila da pokazuje znake da mu se ili joj piski jer je ko zna gde blejala ili jurila ostalo 25-to dete. Malo zivlja deca normalno je da padaju i budu izgrebana ili izujedana treba da nauce da se biju da ne bi dobijali batine od jace i agresivnije dece, a do cetvrte godine nemaju nikakve aktivnosti. Vaspitaci su totalno nezainteresovani bez inicijative a naravno na prvo mesto su nekakvi zakoni i propisi za koje se hvataju iako eto znaju da to nije bas u redu ali zakon je zakon. Moja deca idu u drzavni vrtic jer trenutno nemam mogucnosti da obe prebacim u neki od fantasticnih privatnih vrtica kojih imate od 75-200eura sto cete isto potrositi dok platite sve to sto vam privatno ili neko od stranih obdanista pruza sve na jednom mestu i + ono sto nikada necete dobiti u drzavnom obdanistu je zainteresovanost vaspitaca za individualnost i razvoj vaseg deteta , mogucnost da se nesto i dogodi i promeni ako ste necim nezadovoljni a da pri tom dete to ne oseti i ne morate da pisete mlion molbi zalbi odredjenim odborima i savetima i na kraju se nista ne desi jer ....milion birokratskih razloga iz komunistickog doba faca koje ne daj boze da ucestvuju u nekakvim novitetima i promenama. Da li ste culi za MONTESORI program vaspitanja, izuzetan, savremen i opste prihvacen u svetu. BEOGRADSKA DRZAVNA OBDANISTA NEDAJ BOZE DA GA USVOJE I DA LI SU UOPSTE CULI ZA TO JER STA CEMO AKO DECA POCNU DA MISLE I GOVORE. Moja deca ce sigurno vrlo brzo prci ili u francusko ili u neko privatno obdaniste jer sa drzavnim se borim 4 godine i mogu jos 104 kao i mnogi drugi roditelji nisam ja usamljeni slucaj. A MISLIM DA BI VASE DETE JEDNAKO SRETNO SKAKLO IZ KREVETA I DA IDE U BOLJE ORGANIZOVANO OBDANISTE KOJE JOJ KASNIJE OTVARA MNOGO VISE VRATA ZA SVET VELIKIH. Nisam za forsiranje dece samo im dati sto bolji i veci izbor a oni ce vec sami izabrati najbolje za sebe.

Ako saljete decu u privatne vrtice, onda je svakako najbolje da idu u neki gde se uce strani jezici, tj. gde idu deca stranaca itd.Stavise ta ideja je jako dobra, i kad budem imala dete volela bih da ga upisem u takav vrtic :) Inace mislim da je stvarno previse davati za obican vrtic 19000 (stankom bajka).

ja nikako da shvatim čemu toliko negativnog stava prema državnoj ustanovi?
imam dvoje dece, oboje su u istom vrtiću(starije dete pošlo u školu)
prezadovoljna sam!
mali je vrtić-5 grupa, ali po 30 dece!
srećom, nisu uvek sva deca prisutna...
ali moja deca su uvek čista, upasana, dolaze kući sa novim pričama ili pesmicama, ili nekim zanimljivim pogledima;) na svet ...
plaćam 3000. imaju lep plan ishrane i klinci mnogo toga jedu u vrtiću, a ja "ne znam da skuvam...
ko kuvarica u vrtiću":p
nemam ništa protiv privatnih vrtića, ali ne vidim razlog, u mom slučaju.
za stankom pouzdano znam , da ladno dovode jako bolesnu decu i da ih vaspitačice dvore, daju im lekove, kao nije im ništa..???
dakle...sve je to oko love...a to je ono što me prvo brine.
ne, nemojte ni pokušavati da mi pričate nešto o stankomu, jer znam
šta je urađeno sa decom koja su trebala u prvi razred....
sve su učinili da smanje obavezu prema okolnim ulicama, da bi deca morala privatno da upišu istu školu!
da vam ne pričam koje su sve prepone roditelji preskakali da bi upisali dete u školu, a stanuju prekoputa!!!!
ko ima love nek ide u privatni vrtić.ili ko mora, jer su državni puni.
imala sam sreće da imam lepo iskustvo sa vrtićem.

Da sam vlasnik vrtica, meni bi bilo neprijatno da se isticem svoj oglas kao primer, a u stvari pokazuje kapitalisticki i nepravedan odnos prema vaspitacicama, koje dobijaju 50 posto plate za vreme godisnjeg i bolovanja. Znaci svaka vaspitacica koja se jos nije ostvarila kao majka, bice u velikom problemu kada ode na odrzavanje trudnoce jer joj se ista placa 50 posto, kao i njeno puno pravo na potpuno placen godisnji odmor. Menjanje vaspitaca je jos jedan od faktora koji bih dodala kao eventualni nedostatak privatnog vrtica.Druga stvar, radno vreme vaspitaca 8 sati je totalno neprimereno, rad sa grupom dece itekako iscrpi i mislim da posvecenost vaspitaca postaje znatno manja. Ne mislim da treba generalizovati da su bolji ovi ili oni, zavisi od mnogo faktora, a najvazniji pokazatelj jeste da dete rado ide u vrtic i da je zadovoljno.

[

Privatni vrtić traži vaspitačicu od 25 do 40 godina.

Potrebni uslovi:
- završena PA po mogućstvu u Beogradu
- prosečna ocean veća od 7.5
- najmanje jedna godina radnog iskustva u privatnim vrtićima ili školicama ili tri godine iskustva u državnim ustanovama
- natprosečna kreativnost, dinamičnost, strpljenje i visok nivo opšte kulture i komunikacije
- mesto prebivališta u okolini Banovog brda
.

Radno vreme je osam sati + 15 minuta pauze. Plata je redovna a postoje i mogućnosti za dodatnu zaradu (povremeno bebi sitovanje, učestvovanje u organizacijama rođendana, uzimanje učešća u generalnim spremanjima prostorija jednom nedeljno). Godišnji odmor je tri nedelje leti, u terminu koji odgovara vaspitaču i plaća se 50%, kao i bolovanje.

Zanima me,Vi ste neko iz struke, sami ste naveli da je vaspitac jedan od bitnih faktora atmosfere u vrticu, a pri tom naveli ste tri stvari koji apslolutno nisu sa zakonom i i time narusavaju prava vaspitaca, pre svega prava coveka.Kako onda mislite da zadrzite dobrog vaspitaca, ako prima 50 posto dok je na bolovanju, i godisnjem odmoru, radno vreme takodje nije u skladu sa zakonom, a posebno je ponizavajuca opcija kao mogucnost dodatne zarade ucesce u generalnim spremanjima prostorija. SIgurno ih ne placate 400 dinara po satu odnosno po ceni koja je uobicajena u Bg. Vrtic treba da ima svoju cistacicu a ne da vaspitaci kao dodatni vid zarade rintaju za sitne pare. Osim toga godisnji odmor isto tako nije u skladu sa zakonom, 3 nedelje je 15 dana, zaista nekorektno prema Vasim zaposlenim. Svakim danom sve vise se zgrozavam dokle ide ljudska bezobzirnost. Zar Vasi vaspitaci nisu zasluzili da se prema njima odnosite kao covek, koji postuje zakon? I onda se cudimo sto u privatnim vrtica retko koji vaspitac radi 10/15 godina. Kako ocekujete da taj vaspitac bude zadovoljan, cime ga motivisete? Pored lepe reci, taj vaspitac mora od neceg i da zivi dok je na godisnjem odmoru ili na bolovanju. Odlicno znate, da vrlo cesto vaspitaci moraju na bolovanje nakog pregleda briseva grla, i to po 2-3 nedelje, ukoliko uopste i idu na te preglede. Neverovatno sta danasnji privatnici sebi daju za pravo, a ljudi trpe, nemaju izbora, cute dok ne nadju bolje...Samo ja se ne bih hvalila tekstom oglasa u kojima krsim prava garantovana Zakonom o radu.

Back