Interesantno pitanje

Mislim tesko je nesto objasnjavati ljudima kojima je OSNOVNA LOGIKA jednacina sa tri nepoznate.

Mogao bi ja tebi ovde napisati sada tri strane kako je sta bilo, kada i zasto - ti to ne bi HTEO da razumes jer ti je CHIP u glavi tako programiran.

"Najveci su slepci oni koji NECE da vide"

Evo ti primer:

Za sve srpske velikase pre kosovskog boja istorija zna.....

Jedino NE ZNA NISTA o Milosu Obilicu.

KAKO TI MOZES DA TVRDIS DA JE ON POSTOJAO, kada o njemu istorija ne zna nista???

I tako sve ide, PO CRKVENOJ SEMI: "VERUJ DA BI RAZUMEO!"

Ti si neverovatan , napadaš me za nešto što ja nikada nisam napisao , očigledno da imaš težak oblik poremećaja percepcije (zato sve ove gluposti i pišeš) . Ni jednog momenta nisam napisao da je Miloš Obilić postojao a pogotovo ne pod tim imenom. Ono što tvrdim to je da je on plod narodne tradicije a ne crkvenog delovanja .
Znači ili si me pobrkao sa nekim ili ne znam , neka droga, šta li je.

To je crkveno-srpsko posmatranje istorije koje UOPSTE ISTORIJSKI NIJE TACNO. (kao ni pitanje lika Milosa Obilica).

Cinjenica je da su naslednici kneza Lazara posteli VELIKI PRIJATELJI sa OCEUBICOM i da je LICNO despot Stefam Lazarevic DOZVOLIO TURCIMA da PONOVO UDJU U SRBIJU kada se uz njegovu obilatu pomoc krunisao Sulejmana za cara u kojoj borbi je Stefan nemilosrdno LIKVIDIRAO RODJENOG BRATA u korist Turcina!

Stefan Lazarevic je jedna od NAJKONROVERZNIJIH licnosti srpske istorije!

Ti govoris kao da si zivio u tom vremenu, pa zelis da sve nas ubijedis da je sve to potpuno istinito. To su pretpostavke i nista se ne moze sa sigurnosu tvrditi.

Naveo sam ti izvore u kojima se spominje Miloš Obilić.

Ime Milosa Obilica (Milosa Kobile) se PRVI PUT pominje u turskim spisima nekoliko godina nakon bitke. (Prezimena Kobila nema medju srpskim prezimenima tog vremena)

Sta se ustvari desavalo?

Mnogo pre boja Bajazit je smislio kako da iskoristi veliku bitku i metez i oslobodi se i BRATA I OCA i sam postane car.....

Za brata nije bilo vecih problema, jer nije bio narocito omiljen, ali za oca.....

Sultan Murat je bio veoma popularan u vojsci i narodu...Bajazit je to dobro znao i nikako nije smelo da IZADJE NA VIDELO da je ON LIKVIDIRAO MURATA....

Murata je, za vojsku i narod, morao da ubije NEKO DRUGI.....Ali KO? (To nikako nije bilo jednostavno uraditi jer je Murat stalno bio okruzen gomilom najboljih telohranitelja!)

Pa naravno, neki neprijatelj u bici, to je bila laz koju je NAJLAKSE PROGUTATI.

Trebalo je pronaci nekog ANONIMCA jer da je bio neko od poznatih neprijatelja istina bi se mogla nekada iskobeljati.

(Zato i ima barem 10 "zvanicnih verzija" kako je stradao Murat...)

Kako se ISTINSKI odigrao ovaj dogadjaj:

Kada je pogubljen Lazar i kada je Bajazit je bio siguran u ishod bitke, stigao je sa malom grupom odabranih najvernijih ljudi pred Muratov sator gde su, ispred satora odglimili neku guzvu ....Vecina telohranitelja je izletelo da vidi sta se desava, a Bajazit je, sa par najboljih boraca usao pod sator navodno da cuva oca....Oni su nosili nesto zavijeno u cilim....

Cim su usli iznenada su povadili jatagane i na PREPAD pobili ono par zaostalih telohranitelja i Murata sa njima...

Malo dalje su odvili cilim i izbacili les nekog srpskog borca koji je bio ubijen u bici...

Kada se gro telohranitelja vratilo pod sator, Murat je bio mrtav i par telohranitelja , a Bajazit je vikao da mu je "nevernik ubio oca i strazu" pokazujuci na les na podu...

Odmah je poucio da dovedu brata Jakuba, jer otac navodno umire...

Jakub je dotrcao iz bitke i cim je krocio pod sator, Bajazitovi ljudi su ga dohvatili i - zadavili!

Tada su Bajazitovi telohranitelji krenuli kroz vojsku vicuci da je car nastradao od nekog nevernika....

Bajazit je imao cist put da postene novi sultan.....

Tako se taj MORBIDNI CIN odigrao......

Poslednja izmena:
Ti si neverovatan , napadaš me za nešto što ja nikada nisam napisao , očigledno da imaš težak oblik poremećaja percepcije (zato sve ove gluposti i pišeš) . Ni jednog momenta nisam napisao da je Miloš Obilić postojao a pogotovo ne pod tim imenom. Ono što tvrdim to je da je on plod narodne tradicije a ne crkvenog delovanja .
Znači ili si me pobrkao sa nekim ili ne znam , neka droga, šta li je.

Narodna masta je UVEK PLOD CRKVENE MANIPULACIJE!

Zato sto nije bio velikas,najverovatnije je bio sitan plemic a njih nema u srednjovekovnoj literaturi...i pominjali su ga dosta naon bitke a bas ponajmanje u crkvenim izvorima sto je u suprotnosti sa ovim sto ti tvrdis...crkveni izvori slave samo kneza Lazara i stvaraju njegov kult,Kobilu ne pominju....

Sultan Murat NIKADA ne bi razgovarao u bici sa sitnim plemicima.

Sultan je mozda mogao, ako je hteo, da razgovara samo SA SEBI RAVNIMA, a ne sa kojekakvom buranijom (sa njima su razgovarali nizi vojni cinovi ako su imali sta da kazu)

Takvi ne bi mogli prici ni kilometar do satora gde je bio Car.

Tako da je ta teorija apsolutno NELOGICNA i NETACNA.

Ime Milosa Obilica (Milosa Kobile) se PRVI PUT pominje u turskim spisima nekoliko godina nakon bitke. (Prezimena Kobila nema medju srpskim prezimenima tog vremena)

Sta se ustvari desavalo?

Mnogo pre boja Bajazit je smislio kako da iskoristi veliku bitku i metez i oslobodi se i BRATA I OCA i sam postane car.....

Za brata nije bilo vecih problema, jer nije bio narocito omiljen, ali za oca.....

Sultan Murat je bio veoma popularan u vojsci i narodu...Bajazit je to dobro znao i nikako nije smelo da IZADJE NA VIDELO da je ON LIKVIDIRAO MURATA....

Murata je, za vojsku i narod, morao da ubije NEKO DRUGI.....Ali KO? (To nikako nije bilo jednostavno uraditi jer je Murat stalno bio okruzen gomilom najboljih telohranitelja!)

Trebalo je pronaci nekog ANONIMCA jer da je bio neko od poznatih neprijatelja istina bi se mogla nekada iskobeljati.

Kada je pogubljen Lazar i kada je Bajazit je bio siguran u ishod bitke, stigao je sa malom grupom odabranih najvernijih ljudi pred Muratov sator gde su, ispred satora odglimili neku guzvu ....Vecina telohranitelja je izletelo da vidi sta se desava, a Bajazit je, sa par najboljih boraca usao pod sator navodno da cuva oca....Oni su nosili nesto zavijeno u cilim....

Cim su usli iznenada su povadili jatagane i na PREPAD pobili ono par zaostalih telohranitelja i Murata sa njima...

Malo dalje su odvili cilim i izbacili les nekog srpskog borca koji je bio ubijen u bici...

Kada se gro telohranitelja vratilo pod sator, Murat je bio mrtav i par telohranitelja , a Bajazit je vikao da mu je "nevernik ubio oca i strazu" pokazujuci na les na podu...

Jakub je dotrcao iz bitke i cim je krocio pod sator, Bajazitovi ljudi su ga dohvatili i - zadavili!

Tada su Bajazitovi telohranitelji krenuli kroz vojsku vicuci da je car nastradao od nekog nevernika....

Postojalo je prezime jako slicno tom prezimenu "Prozdrikobila",to je zapravo nadimak koji kasnije postaje prezime i kasnijim uproscavanjem je kao i u gomili slucajeva u srednjem veku uprosceno u ono "Kobila"...znas da ga lupis samo tako a nista od izvora nisi potrazio...

I za ovo ostalo si lupio ali bar nisi jedini tako da to zapravo i nije tvoja greska-neko drugi je "logicki zakljucivao" i sada ga svi ponavljate kao papagaji,no gomila cinjenica se ne slaze: 1. turski izvori ga pominju ali dosta kasnije od Kosovske bitke tako da niko od hronicara nije osecao presiju da pise laz posto je Bajazit odavno bio mrtav 2. o "vasoj" verziji nema niti najmanje naznake u istorijskim izvorima (o Kobili ima dosta toga),al' evo kao i vi pokusacu da docaram kako je umro car Dusan-knez Lazar kao stavilac na njegovom dvoru sipao mu je neki zesci otrov u pice i ubio ga,kasnije je ocekivao da ce pored "mlado-umnog" Urosa iskamciti neke zemlje i titule al' od toga ne bese nista pa je otisao sa dvora i sam stvorio svoju drzavu...eto vidis,sasvim "logicno",no svako ozbiljniji bi se nasmejao zato sto nema niti naznake o necem ovakvom u izvorima 3. ono glavno u vezi sa Kobilom se nalazi u spisu Bertrandrona de la Brokijera pisanom 40 godina nakon bitke na Kosovu-zbog Milosevog ubistva Murata Osmanlije su uvele nov rigorozniji dvorski protokol za sve poklisare-sada sledi sasvim (pravi!) logican zakljucak-Milos Kobila je usao pod Muratov sator izdavajuci se za pregovaraca (poklisara)...eto vidis,malo ceprkas po izvorima pa onda zakljucujes,ali posto je tebi tesko da procitas i tumacenja tih izvora-unapred zalim tvoj slucaj bavljanja istorijom...

Sultan Murat NIKADA ne bi razgovarao u bici sa sitnim plemicima.

Sultan je mozda mogao, ako je hteo, da razgovara samo SA SEBI RAVNIMA, a ne sa kojekakvom buranijom (sa njima su razgovarali nizi vojni cinovi ako su imali sta da kazu)

Takvi ne bi mogli prici ni kilometar do satora gde je bio Car.

Tako da je ta teorija apsolutno NELOGICNA i NETACNA.

Sultanu su kao poklisara mogli da posalju i najgoreg seljaka kao pregovaraca-samo da ga obuku i nauce sta da kaze...opet,po tvojoj "logici" "samo sa sebi ravnima" znaci da je Lazar morao licno da mu dolazi pod sator da pregovaraju?

Sultanu su kao poklisara mogli da posalju i najgoreg seljaka kao pregovaraca-samo da ga obuku i nauce sta da kaze...opet,po tvojoj "logici" "samo sa sebi ravnima" znaci da je Lazar morao licno da mu dolazi pod sator da pregovaraju?

Ma nemoj da me zezas budalastinama...

Sta mislis da je svakome kome je prdnulo u pamet da razgovara sa carem mogao to i da ostvari?

Mozes li ti danas da razgovaras sa Obamom ili Putinom?

Isti odnos je bio i tada.....

A pogotovo U VREME BITKE!

De ukljuci malo logiku!

Sultan je mozda mogao, ako je hteo da razgovara sa NAJVISIM SRPSKIM VELIKASIMA (ne samo Lazarom), ali sa BILO KIM - svakako nije sedao za sofu i pio caj....

Ma nemoj da me zezas budalastinama...

Sta mislis da je svakome kome je prdnulo u pamet da razgovara sa carem mogao to i da ostvari?

Mozes li ti danas da razgovaras sa Obamom ili Putinom?

Isti odnos je bio i tada.....

A pogotovo U VREME BITKE!

De ukljuci malo logiku!

Sultan je mozda mogao, ako je hteo da razgovara sa NAJVISIM SRPSKIM VELIKASIMA (ne samo Lazarom), ali sa BILO KIM - svakako nije sedao za sofu i pio caj....

Najvisi srpski velikasi idu da pregovaraju sa Muratom???Xaxaxaxaxa,pa ovo bi i Habjanovicki bilo smesno...

"Izvori za koje niko nije čuo" - :eek:
Na prošloj strani ti je član minos naveo dosta podataka (za koje ni ja sam nisam znao), i ti i dalje ne veruješ. Uz to, tvoja teorija ne pije vodu jer Bajazit nije smeo da dozvoli da vojska sazna za ubistvo Murata (a kamoli da ih je sam obavestio) - nastalo bi opšte rasulo (iako bi on po tvome uradio to na kraju bitke).

"Izvori za koje niko nije čuo" - :eek:
Na prošloj strani ti je član minos naveo dosta podataka (za koje ni ja sam nisam znao), i ti i dalje ne veruješ. Uz to, tvoja teorija ne pije vodu jer Bajazit nije smeo da dozvoli da vojska sazna za ubistvo Murata (a kamoli da ih je sam obavestio) - nastalo bi opšte rasulo (iako bi on po tvome uradio to na kraju bitke).

Tako je,jos i nisam pomenuo da je Muratov sin (moguci naslednik) Saudzi-bej vec pokusao ranije da zbaci oca Murata ali nije uspeo pa je po Muratovom nalogu oslepljen i diskavalifikovan za buduceg sultana...ako se neko pazio nekog buduceg prevrata-to je zasigurno bio Murat,ako je neko osetio koliko je Murat odlucan i sta im se moze desiti ako mu oponiraju-to su zasigurno bili Bajazit i Jakub...

Sta se ustvari desavalo?

"" A ljepo sam govorio Neronu " Nerone ne pali Rim" no on me nije poslušao"

Da počnem ovako sa citatom Broja 1 koji je bio direktni učesnik mnogih istorijskih događaja. Međutim i naš forum ima svog (svojih) Broja 1 - ovaj put to je Blajbi . Prava je sreća imati takvog istorijskog reportera sa lica mesta koji će nam iz prve ruke preneti sva dešavanja koja će kasnije zahvaljujući hirovima istorijskih događaja biti iskrivljena. Znači sve što nam je do sada bilo mutno tj. jedva prozirno, iskazano u naznakama raznih hronika , putopisa ili ne baš jasnim izveštajima , gde istoričari muku muče da povežu konce i pravilno rastumače , sada sve to postaje jasno ko dan a dosadašnja saznanja treba odbaciti, jer ko može bolje znati od samog aktera događaja. No u svemu tome postoji mali problem . Broj 1 je i pored svega strip junak a Blajbi nije , bar tako mislimo. A ako nije strip junak onda nije mogao toliko dugo da živi , što opet znači da je izvore iz kojih crpi svoje znanje našao ne u vlastitom iskustvu nego negde drugde. Čini mi se da ga jedna rečenica izdala:

Ovaku rečenicu (a i predhodne) može da napiše samo neko ko je pod utiskom patetične prozaistike Habjanovićke, jer zašto bi taj događaj bio morbidan iz neke istorijske perspektive ?

Najlogicnije objasnjenje je da je Murat poginuo u prodoru Srpske oklopne konjice kada su Srbi imali uspeha na pocetku bitke, sama bitka kao bitka je Srpska Pirova pobeda, a vazalstvo i ostalo ide tek kasnije sticajem mnogih nepovoljnih okolnosti o hriscanskoj pobedi nad Turcima postoje mnogi pouzdani izvori napr. Pismo kralja Tvrtka Trogiru i Venecijancima, pa valjda je on kao savremenik najbolje ponesto znao o toku same bitke i njegova vojska je u njoj ucestvovala, nominalno je Tvrtko knezu Lazaru bio Sizren i konacno je valjda Vlatko Vukovic podneo nekakav izvestaj o toku same bitke.

"" A ljepo sam govorio Neronu " Nerone ne pali Rim" no on me nije poslušao"

Da počnem ovako sa citatom Broja 1 koji je bio direktni učesnik mnogih istorijskih događaja. Međutim i naš forum ima svog (svojih) Broja 1 - ovaj put to je Blajbi . Prava je sreća imati takvog istorijskog reportera sa lica mesta koji će nam iz prve ruke preneti sva dešavanja koja će kasnije zahvaljujući hirovima istorijskih događaja biti iskrivljena. Znači sve što nam je do sada bilo mutno tj. jedva prozirno, iskazano u naznakama raznih hronika , putopisa ili ne baš jasnim izveštajima , gde istoričari muku muče da povežu konce i pravilno rastumače , sada sve to postaje jasno ko dan a dosadašnja saznanja treba odbaciti, jer ko može bolje znati od samog aktera događaja. No u svemu tome postoji mali problem . Broj 1 je i pored svega strip junak a Blajbi nije , bar tako mislimo. A ako nije strip junak onda nije mogao toliko dugo da živi , što opet znači da je izvore iz kojih crpi svoje znanje našao ne u vlastitom iskustvu nego negde drugde. Čini mi se da ga jedna rečenica izdala:

Ovaku rečenicu (a i predhodne) može da napiše samo neko ko je pod utiskom patetične prozaistike Habjanovićke, jer zašto bi taj događaj bio morbidan iz neke istorijske perspektive ?

Zato covece sto je cin kada neko UBIJE I OCA I BRATA ZBOG VLASTI MORBIDAN CIN SA SVAKE STRANE: i bioloske i istorijske i ljudske (humane).....

I tebe je odalo boldovano pitanje koje si gore postavio....

Не бих желео да се ова тема претвори у пљувачину по црквеним лицима, сходно томе - нека се постављач теме понаша и контролише.

Možda jeste morbidan, ali u toku istorije se stotinu, u stvari hiljadu, u stvari mnogo više od hiljadu puta desilo tako nešto.

Krajnje uobicajena stvar u to vreme. Postavljaac teme nema pojma o istoriji, a i kad bi znao cinjenice, ne bi umeo da tumaci znacaj, smisao i posledice cinjeinaca i dogadjaja, jer nikako ne uzima u obzir duh vremena u kome su se odvijali odredjeni dogadjaji. Poraz koji je dozivela Otomanska imperija od strane \Tamerlana imao je za posledicu zastoj u avanzovanju otomanske imperije, al nikako i njen slom.
taj poraz nije veci ni ozbbiljniji nego onaj koji su Rusi doziveli od srane Poljsko-Litvatnske vojske 1606 godine. No i ako je Rusija trpela okupaciju dela teritorije citavih 6 godina, izgubivsi pri tom svog Cara, a Otomanska imperija opsedanje svojih gradova i unistenje jednog dela vojske, i gubitak svog Sultana , ni jedna ni druga i te kako nisu propale. Cim su im se nerijatelji poviukli , njihov napredak se nastavio.

Poslednja izmena:
Zato covece sto je cin kada neko UBIJE I OCA I BRATA ZBOG VLASTI MORBIDAN CIN SA SVAKE STRANE: i bioloske i istorijske i ljudske (humane).....

I tebe je odalo boldovano pitanje koje si gore postavio....

U redu je to Blajbi , naravno da je to morbidan čin ali u to vreme slične stvari nisu bile retke a to zna svaki istoričar. Ta rečenica ima literalno poreklo (na stranu što je takva literatura loša).
Kako bilo , evo po ko zna koji put te pitamo : Ako osnov za tvoje tvrdnje o Bajazitovom ubistvu Murata nije literatura Habjanovićke šta je onda ?, navedi izvor.

Back