Kada sam putovao za Švajcarsku koristio sam EURO DOMINO kartu koja je veoma slična INTER RAIL karti samo što kod euro domina ti upisuješ sam datum kada koristiš voz i u zavisnosti da li je karta kupljena za 3, 5, 7 ili 10 dana toliko datuma možeš da upišeš u kartu.
Najlakše mi je objasniti kako funkcioniše na primeru:
Kupio sam EURO DOMINO kartu za Švajcarsku a polazna stanica mi je Beograd i opcija korišćenja karte je 5 dana a važnost karte je mesec dana. Što znači mogu da upišem 5 datuma u kartu i da je iskoristim u roku od mesec dana.
Krenuo sam posle 8 uveče recimo 20.05.1995, večernjim vozom iz Beograda za Beč i stigao sutradan 21.05.1995 ujutro u Beč, u eurodomino kartu sam upisao datum 21.05.1995 (jer sam krenuo posle 8 uveče prethodnog dana) i mogu da putujem vozovima druge klase čitavog dana do ponoći i to mi se računa kao jedan dan. Ja sam konkretno obilazio Beč od jutra do 5 popodne i krenuo lokalnim vozom iz Beča do Saalfeldena malog mesta blizu Zell am See-a poznatog našim ljudima po skijaškim centrima Kaprun, Saalbach...i tu sam stigao oko ponoći 21.05.1995, i iskoristio sam jedan datum u eurodomini karti. Sutradan 22.05.1995 sam glumarao po Saalfeldenu i večernjim vozom naravno posle 8 uveče krenuo ka Cirihu u euro dominu kartu sam upisao datum 23.05.1995 i ceo taj dan mogu da putujem do ponoći i to mi se računa kao drugi dan putovanja euro dominom. Tokom noći sam putovao i spavao u udobnom vozu i ujutro 23.05.1995 stigao u Cirih i odmah se lokalnim vozom prebacio preko Berna i Lozane do Ženeve gde sam proveo vreme do popodneva i onda krenuo nazad lokalnim vozom do Lozane, proveo u Lozani par sati, nastavio put dalje preko Neuschatela (mislim da se ovako piše) do Lau Chaux de Fondsa u koji sam stigao pre ponoći što je bila moje konačne destinacija u Švajcarskoj. U tom gradu sam ostao 8 dana i nakon toga sličnom maršutom sam se vratio u Beograd upisujući datume u euro domino kartu i na kraju sam ispucao svih 5 datuma koje sam mogao da upišem u euro domino kartu.
Nadam se da objašnjenje nije bilo mnogo konfuzno i da će nekome ovakav vid putovanja biti od koristi.