Intelektualna prava?

Poruka
13.480
Malo sam bio zatecen pitanjem koje mi je postavio drugar, pa sam se dublje zamislio, a sad i vas da pitam sta mislite. Ono kakav stav imate o vakcinisanju ovde nije bitan faktor.

Slazemo se da je korona globalni problem. Slazemo se da treba da postoji vakcina. Slazemo se da su se svi bacili na to da naprave neku vakcinu. Poneki su se bacili na lekove za lecenje.

Ali ako ovo pitanje problem celog covecansta, sa kojim pravom na bilo koji nacin neko moze da zadrzava intelektualna prava t.j. da vakcine pa i lekovi vec odavno nisu u public domain-u?

Malo sam bio zatecen pitanjem koje mi je postavio drugar, pa sam se dublje zamislio, a sad i vas da pitam sta mislite. Ono kakav stav imate o vakcinisanju ovde nije bitan faktor.

Slazemo se da je korona globalni problem. Slazemo se da treba da postoji vakcina. Slazemo se da su se svi bacili na to da naprave neku vakcinu. Poneki su se bacili na lekove za lecenje.

Ali ako ovo pitanje problem celog covecansta, sa kojim pravom na bilo koji nacin neko moze da zadrzava intelektualna prava t.j. da vakcine pa i lekovi vec odavno nisu u public domain-u?
Zato sto bi to pokvarilo biznis.

3 drzave su istovremeno iskocile sa spasonosnom vakcinom zar to nije sumnjivo...

Pri tom vam drzava placa da ih uzmete, iz budzeta, vasim parama... paradoks, drzava placa vakcine pri kupovini vasim parama a onda jos jednom plati (vasim parama iz budzeta )vama da primite vakcinu.

Nadam se da mi komentar nije antivakserski. 🙂

O kakavoj medicinskoj etici mi pricamo, ako se kvari 'biznis', bolje citaj 'profit'?
ma koja etika, kada su nas progonili da smo teoreticari zavere dok su surovali sa kinezima, kao fol sismis, secamo se svi valjda? platin nema vremena da istrazuje, evo za tebe:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Farrar
On 19 February 2020, Farrar, along with 26 other scientists, published as a co-author of the Statement in support of the scientists, public health professionals, and medical professionals of China combatting COVID-19, which declared "We stand together to strongly condemn conspiracy theories suggesting that COVID-19 does not have a natural origin."[53] Emails disclosed on 11 January 2022 by the United States Congressional Oversight Committee have however brought these claims into doubt and indicating that SARS-CoV-2 may in fact have had a laboratory origin, as indicated by the unusual furin cleavage site.[54]

Back