Insulin za mace

• Začetnik teme Začetnik teme tara
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tara

Buduća legenda
Poruka
35.576
pozdrav svim mackarima : )

zanima me da li je neko od vas imao iskustva sa dijabetesom kod macaka i davanjem insulina?

nasem macoru smo, pored svega sto ga je snaslo u macecem zivotu, dijagnostifikovali dijabetes... probali sa ishranom,malo se redukovao ali nedovoljno i po savetu veta prelizimo na isnulin... od sutra-prekosutra bi trebalo da pocne sa odredjivanjem doze i bockanjem, nakon cega mu mi dajemo, objasnice mi on tacno sve sta i kako kada krenemo u ceo proces...

e sada da li je neko davao mackama insulin, kako su reagovale, u kom obliku se daje, da li su ampule ili oni penovi, da li ste imali srece da se secer regulisao pa maci insulin nije trebao do kraja zivota (negde sam citaala da do 60 % macaka prodje izlecenje insulinom i nakon toga se samo odrzava hranom)?
bilo koji save i iskustvo ce mi dobro doci...

utvrdili naravno
ne dajemo mu insulin napamat, ne bih mu medicinsku hranu davala napamet a kamoli lekove

dijagnostifikovan mu je dijabetes, meren secer 5-6 puta, mozda i vise, secer je bio preko 17 kada sam primetila da se nesto desava, hranom hills za dijabetes supstili na 10 ali je oscilirao,nikada ispod 10, nakon nedelju dana je skocio opet na 19 i tu je jasno da hrana ne daje rezultate
vet nam je sjajan i ne igra se sa tim stvarima kao ni mi

Tara, ja sam se registrovala samo zbog mog macora koji je u fazi posmatranja da li ce hrana da da rezultat i da prodjemo bez insulina..malo je reci da sam ocajna i da ne znam kako to sama da izvedem ako budem morala da dajem jer
sama zivim. Jel mozes da mi kazes koji Hills si mu davala? Moj ima alergije pa mu dajem Vet Life, Farminin Diabetic ali vec mu se smuclilo samo to, posle 15 dana da jede ..inace njemu je bio 25, pa je spao na 14,8 i sada poslednje merenje je bio 16.4
Drago mi je da barem sa nekim mogu da popricam ko ima istu situaciju jer sama nisam pametna i jako sam uplasena..

guarana, nadam se da ce tvoj macak imati vise srece i da ce hrana dati dobre rezultate, drzim vam fige... mi smo se spustili na 9,8i ja sam bila ubedjena da je to to, ali nazalost to je trajalo kratko.. na koliko merite secer?

ja mom dajem hills W/D, bas je za dijabetes, nas vet je imao najbolja iskustva sa tim hillsom u smislu najboljih rezultata bez primene isnulina, malo je skuplji od vet life-a, oko 1790 1,5kg ... danas sam bas uzela probno pakovanje vet life-a i slatko ga je jeo, pa cemo preci na njega posto vec hrana nije odradila sve..

veceras smo mu dali prvu dozu insulina, u prisustvu veta, ja sam mu davala i ok je, verujem da ce svaki put biti sve lakse...sada ga pratim, docice vet opet ujutru da proveri kako mu dajem, pa za nedelju dana vadi krv..
tesi me to sto i vet kaze da je imao iskustva da mackama insulin bude potreban samo neko vreme i onda se odrzava samo hranom..
najnezgodnije je sto se daje na 12h, i u to vreme svakog dana moras da budes kod kuce

koliko je star tvoj macak?
i da, nemoj biti toliko uplasena, sve se prezivi i za sve se nadje nacin i organizacija, plus sto postoje dobre sanse da sve regulisete hranom i drzim fige!

Poslednja izmena:
Hvala ti za ohrabrenje! Ima 5,5 god..merimo sada jednom nedeljno jer cekamo da hrana deluje a za to treba vreme. Nije meni nista tesko oko nega nego se plasim tog skakanja secera sa insulinom i naglog pada i kako cu da ga drzim i da li cu potrefiti dozu..
plus naravno ako moram na poslu duze da ostanem i ne stignem na vreme..Sto se Hillsa tice, ja sam dosta istrazivala i taj W/D je jedini dostupan kod nas ali imaju oni M/D i to je uze specijalizovan za dijabetes samo nema ovde da se kupi. Gledam nesto da mi stigne iz
Zagreba, ne znam da li cu uspeti pa i to da probam..mucenik bas mu je dosta jednolicne ishrane. Kako je tvoj macak reagovao na insulin? Koliko traje odredjivanje doze? Jel mora da ide kod veta na posmatranje? Gde ga bockas? Jel nemiran :)?

hills je izgleda menjao pakovanja i oznake

kod nas mogu da se nadju i w/d (na kojoj pise da je bas za dijabetes) i m/d (na kojoj pise da je metabolic), kod sebe trrenutno imam to pakovanje w/d na kome je naglaseno da je za dijebetes bas(to su starija pakovanja jer je i van srbije bilo tako) a na sajtu njihovom sada stoji da je sada w/d digestive... a m/d je sada za glukozu... ja sam bas juce gledala u vet apoteci i jos uvek imaju ova pakovanja kao nasa, vrv ce tek stici ta nova pakovanja, bas cu pitati...

inace mi smo relativno ok, krenuli smo sa najmanjom dozom insulina, vet me je odmah obucio i sto se tice samog bockanja stvarno ide lagano, igle su tanke i kratke, macak se ne mrdne.. meni je najlakse da mu dajem tamo gde se macke inace drze, iznad vrata, tu ga i najmanje boli ali ne mogu ga non stop bockati tu pa cu morati da menjam, probala sam i ispod rebara sa strane i isto je bilo ok.. mada on je popriilicno miran macor i pitom, da treba da dajem nasoj drugoj macki ne znam kako bi to izgledalo jer je poprilicno sasava i nikako nije za saradnju...
dajem mu na 12h i nije pod stalnim nadzorom veta, ali je pod nasim stalnim nadzorom i ako primetimo bilo sta cudno zovemo veta... ono sto je najbitnije je da pre insulina dobro jede, ukoliko iz bilo kog razloga odbija hranu ne dajem mu insulin jer moze biti vise stete nego koristi.. dozu je odredio vet, to je najmanja moguca doza, obicno se sa njom krece i prati, u sredu proveravamo secer...
do sada je sve bilo ok, ali sinoc je posle inusila bio malo cudan, mada se dosta najeo, dala sam mu pasteticu pa je smazao celu, ipak malo je mjaukao, ali ne kao da ga nesto boli nego kao da nesto trazi, pio je odsta vode i za sat-dva je sve bilo ok, zvala veta, posto je bilo bas kasno, rekao je da je to sve ok, samo da ga posmatram i ako se nastavi ili malo pogorsa da ga zovem da dodje odmah,...odsekla sam se, ali se on smirio brzo tako da je sve bilo ok, danas cu saznati malo vise od veta sta se desilo i koji su moguci razlozi...

Jel si saznala sta mu je bilo? Mnogo mi znaci ovaj razgovor jer na netu nisam pronasla nikakve zive utiske od ljudi koji su ziveli sa mackom na insulinu, samo su tekstovi o bolesti sa veterinarskog
stanovista ali u stvarnosti kako izgleda to ne mogu da pronadjem..mislim da su nervozni kada tako mjaucu i da im to stvara povisen secer..praceno tom vodom sto stalno piju..ja non stop samo gledam njegove
reakcije i vise ne znam koliko sam objektivna a koliko ne. sve manje nade imam da ce proci bez insulina jer sta god da sam citala 90% mora na insulin..iskreno, najvise me brinu te oscilacije secera pre nego obaveza jer kada mu nije sve kako treba ja ispanicim najstrasnije i ne mogu da se kontrolisem..
Sto se Hillsa tice, trebalo bi da mi stigne ovih dana taj m/d pa cu da vidim, dala sam mu konzervicu ovog w/d jer vise nije hteo nista da jede pa je poludeo od srece, cak se i igrao sinoc posle dugo vremena..
Da li ti je vererinar rekao koliko dugo bi trebalo da prima insulin pa eventualno da se stabilizuje? Da li si mozda primetila da manje spava od kada ima dijabetes? Ovaj kada mu je visok samo kunja sa poluotvorenim ocima i nikako da cvrsto zaspi..

cula sam se veterinarom opet, macak je ok osim sto je poceo da jede mnogo, npr dozu za 24h hrane je pojeo od 7h do 13h i naravno pio je dosta vode, e sada ta povecana kolicina vode moze da bude i posledica pojacanog jela, granule su suve itd ali postoji mogucnost i da mu insulin mnogo obori secer... veceras mu ne dajem insulin, sutra samo ujutru pa u ponedeljak ujutru dolazi vet da meri secer da vidi sta se desava... kaze i on da je najtezi taj pocetak kada se odredjuje doza
e sada moj macor je mnogo smrsao, on je sa 9 kg spao na 5 kg (kada smo ustanovili secer imao je 6,5 kg,ja sam prvo mislila da je smrsao zbog promene ishrane ali sam ubrzo skontala da se nesto desavajer je kilaza spadala brze nego sto treba) pa mu sada povecavam hranu i moguce da to sto jede vise nije lose, ali to su sve mogucnosti, dok se ne izmeri secer necemo znati sta je tacno uzrok...

i verujem ti da se prepadas kada nije sve kako treba ali samo imaj poverenja u svog veterinara i nek ti bude 24h dostupan, makar da te umiri savetom ako je sve ok ili da dodje ako treba i sve ce biti ok!
ja sam se donekle izverzirala jer moj macor imao uremiju, prosli sa njim pakao, stavljanje katetera dva puta, infuzije, mucenja i na kraju kao posledica svega toga dobio je epilepsiju : (
tu traumu ne mogu da opisem, gledas ga kako ima napad i ne mozes da mu pomognes i brojis sekunde trajanja i nadas se da ce proci, ma jezivo... na svu srecu kako se oporavljao od uremije tako su se i napadi proredili,svelo se na jednom do dva puta godisnje... ali i pored svega toga sinoc mi nije bilo svejedno, iako se realno nije desilo nista alarmantno ali upravo to sto kazes - vise ne znam da li sam objektivna ili preuvelicavam, jer su u strahu velike oci...

on spava isto, ima 10godina i inace je pasivan, prava spavalica, tako da se tu nije nesto menjalo... nisam pitala veta za to koliko vremena okvirno treba da prodje da se proba bez insulina,imala sam 1001 pitanje vezano za uvodjenje insulina pa to jos nije doslo na red : )
p.s. ja sam iskustva nalazila na stranim forumima, uglavnom se sve svodilo na to koliko je lecenje skupo... i meni znaci da pricam sa nekim o tome,makar i da pisem jer kada napises bude ti lakse : )

Jel si ti u Bg?
Mukica tvoja mala sta je sve prosao..mogu da zamislim kako ti je bilo. Ja ovaj prvi problem ne znam kako da hendlujem..nista pozitivno ne vidim i ni o cemu drugo ne razmisljam. Kako je danas ako si mu samo jedanput dala insulin?
Moj je isto smrsao, imao je 5.5 kg sad ako ima 3.5 bilo bi super, ne smem da ga izmerim. Dlaka mu je na mestima proredjena i jako slabo jede. Nikada on nije bio da non stop nesto jede
al sada bas mrlja..ne znam jel zbog secera ili jednolicne hrane.
Jel neko sa tvojim mackom uvek? Ili je deo dana sam?

utvrdili naravno
ne dajemo mu insulin napamat, ne bih mu medicinsku hranu davala napamet a kamoli lekove

dijagnostifikovan mu je dijabetes, meren secer 5-6 puta, mozda i vise, secer je bio preko 17 kada sam primetila da se nesto desava, hranom hills za dijabetes supstili na 10 ali je oscilirao,nikada ispod 10, nakon nedelju dana je skocio opet na 19 i tu je jasno da hrana ne daje rezultate
vet nam je sjajan i ne igra se sa tim stvarima kao ni mi

A kako ste uopšte posumnjali na dijabetes?

Jel si ti u Bg?
Mukica tvoja mala sta je sve prosao..mogu da zamislim kako ti je bilo. Ja ovaj prvi problem ne znam kako da hendlujem..nista pozitivno ne vidim i ni o cemu drugo ne razmisljam. Kako je danas ako si mu samo jedanput dala insulin?
Moj je isto smrsao, imao je 5.5 kg sad ako ima 3.5 bilo bi super, ne smem da ga izmerim. Dlaka mu je na mestima proredjena i jako slabo jede. Nikada on nije bio da non stop nesto jede
al sada bas mrlja..ne znam jel zbog secera ili jednolicne hrane.
Jel neko sa tvojim mackom uvek? Ili je deo dana sam?
jesam, u bgd-u sam
elem za sada je ok, ja njemu insulin dajem u pola devet ujutru i uvece, to je vreme kada sam uglavnom kod kuce, dakle sada vec dva sata nije dobio, za sada je ok, klopao je fino, vode idalje pije vise ali nista osim toga...
ne mogu da docekam ponedeljak da mu vadimo krv i vidim sta se desava
kada vi proveravate ponovo secer?

A kako ste uopšte posumnjali na dijabetes?

pa posto smo mu negde u decembru (tada je imao epi napad) vadili komplet krv da vidimo sta se desava sve je bilo ok, ali tada nismo proveravali secere
i od januara do februra sam prvo primetila da mu se apetit povecava nenormalno, poceo je da jede sve i da ne bira, uzimao nasu hranu, cak vadio iz kante ostatke od naseg rucka, sto je nezamislivo za njega koji nista sem svojih granula nije hteo da omirise, ma ni meso),onda nenormalne kolicine vode i mokrenje ( a kako smo mu pre mesec dana radili i kreatin i ureu i alt i ast i sve je bilook jasno je bilo da nisu urinarni problemi ni jetra) i na kraju drastican gubitak tezine, za mesec ipo izgubio je trecinu kilaze i odvela ga kod veta, odmah proverili secer, msm i meni i njemu je bilo negde jasno po svemu da je secer i tako je i bilo

I mi cekamo ponedeljak, popodne vet dolazi..dobio je danas ovu m/d hranu i jede je, mada moram da mu mesam sa vet life da mu ne dosadi jer je nemoguc..
Bilo bi super kada bi mogla samo jednom dnevno insulin da dajes i da bude ok..javi obavezno rezultat i kako je stanje, drzim fige da se stabilizuje i da bude stari macak :)

javljam rezultate i ocekujem da javis sta se desava sa tvojim mackom, drzim fige da su vam bolji rezultati : )
moj na jednoj dozi od jutros i nije nesto, hrana i voda sve vise... nisam optimista da ce zavrsiti sa jednom dozom ali ajde da vidimo sutra...
da li raidte onaj brzi test ili nosi krv u laboratoriju? psoto kazes da dolazi popodne koliko premerenja mu sklonis hranu?

radimo onaj kao za ljude, krv iz uveta i na lancetu.. prvi test je bio taj iz krvi ali to necemo jos dok smo na pokusajima. Mene plasi sada alergija na ovu novu hranu , Hils, ako mu se to desi ne znam sta cu, RC ne sme jer je alergican a Vet life mu je vec dosadio. evo celo vece se cisti. Od tih alergija je i krenuo secer jer je primao kortikoseroide i to ga je dokusurilo.
Nekih dva sata mozda pre merenja, mada posto je visok secer svejedno je, 16 ne sme da bude ni pre ni posle jela. Kako to vi radite?
Mozda je takav jer mu je insulin prestao da deluje, svuda pise da mora dva puta dnevno :(

ma sigurno ce ici 2 puta dnevno, mislim da vet samo hoce da vidi kakav mu je secer samo sa tom minimalnom dozom insulina, zbog reakcije one veceri, da bude jasnije sta se desava, i sam mi je rekao odmah da je bolje na 12 h, makar i manja doza ali na 12h a ne na 24h, efikasnijeje i vece su sanse da se trajno stabilizuje...

nama radi klasicno vadjenje krvi pa salje u lab, mada dva puta je bilo i iz uveta, mislim da ce tako i sutra
uvek mu vadimo ujutru, ne jede preko noci, dam im poslednji obrok kada krenemo na spavanje, oko 00h, posto imam dve macke i ne smem da drzim hranu non stop jer se hrane razlicito sada, tako da su uobroceni i kada jedu neko mora da dezura, tako da do jutra ne jedu

joj, vi imate i alergiju :( ti kortikosterodi su uzas stvarno, drzim fige da ne odreaguje na hills..
ja mom uzela vet life i rastura se, hills mu je dosadio

Jel ste dobili rezultate? Meni verovatno sutra dolazi vet ipak, navece.
Mnogo smo ih razmazili i sada placamo :). Ja sam ovom mom stalno nesto uvodila, menjala da mu ne dosadi i sada kada sme samo jednu hranu da jede u velikom sam problemu jer je u stanju i da gladuje a da ne jede ponudjeno..
Sada mesam hils i vet life..ok je za sada, jede cim oseti hills a posto ne moze sve da razabere pojede i ovu drugu.
Jel se tvoj plasi veta? Ovaj moj bezi u cosak cim mu glas cuje..a kada smo ga vodili na vadjenje u ordinaciju to je bio haos pa sada izbegavam da ga izvodim napolje zbog toga, i ovo je tacno a manje maltretiranja. Inace kada ga uhvatim miran je sta ce, zna da nema bezanja :)

stigli su rezultati, secer 12, def ono nije bilo preveliko obaranje secera tako da nastavljamo sa tom pocetnom dozom od 0,1 ujutru i uvece, pratimo ga i videcemo dalje, sve zavisi kako bude reagovao...
postoji mogucnost da mu se dodatno poveca doza ali to je to cicnuliranje sa uvodjenjem insulina i odredjivanjem doze, posle je sve lakse, tesim se

moj se plasi veta, uglavnom vet dolazi kod nas... elem on je neverovatno miran macor, i sam vet je bio sokiran, medjutim jutros se prvi put bunio pri vadjenju krvi, vet je bio kod nas ali svejedno je prvi put odreagova
mislim da mu se vise sve smucilo i bockanje i vet i sve... videcemo kakav ce biti dalje, jadnicak
dok je ova druga macka divljakusa prava, da je ona u ovoj situaciji ja ne znam, mislim da njoj insulin ne bih mogla da dajem bez pomoci

javite sutra rezultate, drzimo fige idalje : )

mislim da mu vecerasnju dozu nisam lepo dala, tj sigurno, ubacila sam iglu i sve ok, ali kada sam zavrsila proverim okolo da li je vlazno, posto mi je vet objasnio da moze da se desi da igla udje i izadje na drugu stranu ako se dobro ne namesti, a da ni ne provalis, i ja osetim vlazno krzno, verovatno sam celu dozu izbacila u prazno...

ali kontam da se to svima desava u pocetku, koliko god da on ne reaguje i da je miran, neprijatno je to bockanje dok se ne naviknes definitivno...

Jooj bre, pa sta onda radis? Ponovo ili to se ne sme? Kako vam je noc prosla?
Jel si zadovoljna rezultatom krvi? Obzirom da je bilo samo jednom dnevno to je ok?
Pa on zna da ce biti uboden pa sama ta cinjenica mu je neprijatna i verovatno se mrdne malo..ovaj moj cim vidi da ga posedim na krilo zna da ce tabletu da dobije i vec se buni..nema veze sto ne boli, ne znam kako ce ici sa bockanjem..nisam pametna. Sreca pa ti je macak dobrica
ako nista :)
Kako se zove Simin drugar po dijagnozi :)?

ne, ne smes da dajes ponovo nikako jer ne znas da li je nesto ipak dobio itd a mnogo je opasnije da dobije vise nego da se preskoci doza, to mi je rekao i vet i na stranim sajtovima citam, kad god nisi siguran ne ponavljas nego cekas sledecu
kao i sa hranom, ukoliko odbije da jede pre insulina, ne dajes mu insulin nego preskaces dozu...

joj, ne znam da li sam zadovoljna, nisam, ali se trudim da ne mislim na to nego da sacekam da vidim sta ce biti posle dve doze, koje su i uobicajene...
inace, jedva nadjoh danas insulinske spriceve, posto ih vise ne uvoze ni za ljude plus se zloupotrebljavaju pa su me apotekari gledali kao lujku, a tek kada krenem da im objasnjavam da mi je za macku samo me belo pogledaju...sreca pa mi je drugarica rekla gde imaju i bili su vrlo ljubazni : )

simin drugar je gaša, naši dlakavi šećeraši : )

Pogledajte prilog 383967

Gasa je ozbiljan macor :) bas je lep!
Nemam lepe vesti..20 :(
Moracemo i mi na insuli posle praznika sada je vec izvesno..jel mu dajes ovaj ljudsi ili zivotinjski?
Meni vet kaze da cu morati da merim sama secer pre davanja..ne znam kako to da izvedem al moracu nekako..
Juce i prekjuce je bio bas dobro i evo danas katastrofa..
Kako je Gasa veceras?

joj , dodjoh bas da vidim kako je sim :(
ali hajde da se nadamo da ce bar biti privremeno i da ce se obojica brzo izvuci iz tog stanja i odrazavati hranom...
dajem mu zivotinjski, ljudski, koliko sam ja razumela, nije bas najsrecnije resenje za macke
e sada kod nas naravno nema registrovanog insulina za zivotinje pa se svi snalaze kako stignu,meni je vet nabavio caninsulin, proguglaj na netu, trajace od 20 do 50 dana,sve zavisi od doze,ako sotane na ovoj onda 50 ali ako mu poveca vrv 20 dana

sta je tebi rekao vet za vrtsu insulina?
gasa konacno dobio kako treba vecernju dozu i ok je sve proslo, cekam da se ustalimo sa tom dozom vecernjom pa da vidim rezultate

da u idealnim uslovima se meri pre i posle svakog davanja ali to za tebe moze da uradi vet,na svakih par dana mozda, da probate tako a ti svaku promenu da pratis i slicno, da ne bude previse mucno i za tebe i za macka,plus treba da kupujes aparat... ne znam,nisam ni ja pametna

Back