Institut za radiologiju u Beogradu radi pod teskim uuslovima

ariela

Aktivan član
Poruka
1.483
Nisam mogla da ostanem nema na izvestaj strucnaka iz Instituta za radiologiju u Beogradu koji kazu da i hitno treba nova rendgenska cev za skener a da Ministarstvo zdravlja nema nacin da im to obezbedi zna se zbog para! ..Kao zdravstveni radnik znam koliko je tesko nasim lekarima da rade u ovakvim uslovima a pacijenata je puno i svi oni moraju da dodju na red i budu adekvatno pregledani...sutradan bilo sta da se lose desi odmah su lekari i osoblje na ispitivanju a niko zapravo ne zna koliko je vazno obezbediti sve sto danas moderna medicina zahteva i u dijagnostici i u terapiji...mozda ce neko komentarisati da mi je lako da odavde pisem iz zemlje gde je nemati nesto u medicini nepostojeca rec ali potpuno shvatajuci tezinu situacije u srpskom zdravstvu pitam samo jedno pitanje?...Sta se to radi sa parama koje u nekom momentu postoje kao za neko renoviranje sredjivanje za neka istrazivanja a onda ih odjednom nema za nesto neophodno...Citala sam a i svi ste o onim muka mi spomenuti Ognjanovicima :thumbdown:koji su navodno dali pare za Institut za majku i dete i tako skinuli s vrata celokupnu javnost koja je imala pravo da ih osudi zbog nehumanosti prema bolesnoj deci...da li neko zna jesu li te pare legle tamo gde su namenjene ko je zacutao tu i sta se u stvari sakrilo...samo na tom primeru vidi se javasluk i los rad Ministarstva a narocito gospodje:rumenko: koja kako cujem uziva u svojoj fotelji a za pacijente uvek ima neke odgovore koji su smesni imaloj deci...jednom recju tesko onom ko se razboli a ne razboleo se u zemlji Srbiji kad su uzjahali da se sve plati a za zdravlje nema para...Pomislicete mozda i sta sam zapenusala treba da me boli uvo jer sam osiguranik jedne evropske drzave ali nije tako bas..imam familiju u Beogradu prijatelje i sve ljude moje zemljake zbog kojih mi je beskrajno zao i eto morala sam da pisem o toj temi..:ljutko:

Skener je trenutno najmanje važan,šta sa hemioterapijom,nema jednog leka,bitnog za sve koji se leče od sarkoma i pitanje je,zašto se kasni sa tenderom i nabavkom?Prvo što kažu pacijentu je da se sa ritmom primanja ne sme kasniti,a onda se dođe u situaciju da te vrate sa onkologije pošto leka nema i šta onda? Ko je za to kriv?Ko ne radi svoj posao?Zašto ljudi ćute i trpe?Koga i čega se plaše?Ili kupuju holoksan po privatnim apotekama,bez računa,švercovan kao donji veš iz Turske i sa rokom trajanja koji ubrzo ističe?Jedan ciklus traje pet dana,potrebno je 17 bočica,to košta oko 500 evra,ko ima lečiće se,ko nema,zna šta ga čeka.Zašto ova država već jednom ne preseče i ne kaže da je zdravstvo privatizovano?Za sirotinju ostave par opštih bolnica sa osnovnim uslugama i neka to pokriva država,a ostalo nek ima punu cenu,pa kom opanci,kom obojci.
Veoma sam ljuta,pucam od besa,već 10 godina sam na neki način u priči o onkologiji i ništa se nije promenilo,ništa nije pošlo nabolje.Muka mi je više od laži i prevara kojima smo zagađeni.Dostigli smo dno,samo to nećemo da priznamo.

Skener je trenutno najmanje važan,šta sa hemioterapijom,nema jednog leka,bitnog za sve koji se leče od sarkoma i pitanje je,zašto se kasni sa tenderom i nabavkom?Prvo što kažu pacijentu je da se sa ritmom primanja ne sme kasniti,a onda se dođe u situaciju da te vrate sa onkologije pošto leka nema i šta onda? Ko je za to kriv?Ko ne radi svoj posao?Zašto ljudi ćute i trpe?Koga i čega se plaše?Ili kupuju holoksan po privatnim apotekama,bez računa,švercovan kao donji veš iz Turske i sa rokom trajanja koji ubrzo ističe?Jedan ciklus traje pet dana,potrebno je 17 bočica,to košta oko 500 evra,ko ima lečiće se,ko nema,zna šta ga čeka.Zašto ova država već jednom ne preseče i ne kaže da je zdravstvo privatizovano?Za sirotinju ostave par opštih bolnica sa osnovnim uslugama i neka to pokriva država,a ostalo nek ima punu cenu,pa kom opanci,kom obojci.
Veoma sam ljuta,pucam od besa,već 10 godina sam na neki način u priči o onkologiji i ništa se nije promenilo,ništa nije pošlo nabolje.Muka mi je više od laži i prevara kojima smo zagađeni.Dostigli smo dno,samo to nećemo da priznamo.
ti si moj herojz:)

- - - - - - - - - -

SOMALIJAz:((

Kapitalizam narode ne postedjuje nikoga ;) Ubrzo ce stici 100% americki sistem. Ako imas para ziveces i sa rakom i sa hiv-om, ako nemas umreces i od neke banalnosti.
Sta da se radi... ovo je jos i podnosljivo, ovim ljudima sto se radjaju u danasnja vremena ce biti najteze.

Ok,poštujem,u pravu si.Samo mi reci koji je ovo sistem u kome smo sada?Ovo nije kapitalizam u svom osnovnom obliku,ni blizu.Nije ni socijalizam ni komunizam,ovo je vreme otimanja i neodgovaranja za nerad,nebrigu i lopovluk.Ovo šta se radi je genocid,igranje tuđim životima.Malo te lečim,malo te ubijam.Ispade da su veterinari humaniji,oni svoje pacijente ne puštaju da pate i da se muče.

Pozdrav svima!

Ponekad kao da sam pao s marsa zbog nekih svojih dečjih ideja.
Nekoliko stvari se izgleda kao takve nalaze samo u mojoj glavi:

1. Drugome se mora pomoći kao bližnjem svom.
2. Novac je bezvredan, zdravlje je vredno.
3. Svaka jedinka treba da služi opštem napredovanju nauke i društva - inače stagniramo.

U praksi toga nažalost nema.
Ja ne mogu imati, a da drugi nema. Ne razumem sebičluk.
Da li ljudi umeju da uživaju u tuđoj sreći ili su postali ego orijentisani?

Da se vratim malo na temu.
Naše zdravstvo jednom rečju smrdi. Počeću od Славицe Ђукић Дејановић.
O politici znam, koliko se iz novina da pročitati (Ograđujem se). Zapazio sam neka nameštanja tendera. Nisu čista posla.
Lekar bi trebalo da leči i da se brine o tome, a ne o ličnoj koristi.
Onda, jadni nam i zdravstveni radnici. Nikako da se odlučimo, hoćemo li koristiti papirne kartone, papirne upute i papirne recepte i papirne knjižice zdravstvene, ili ćemo sve elektronski.
Mi se pravimo ludi i koristimo i kartone i kompjutere. Sestre na šalteru rade dupli posao. Pored pisanja kartona, uputa i ostalog, moraju sve to uneti u računare. Što je još crnje, ne postoji medicinska mreža u Srbiji. Nisu umreženi svi računari, već je mreža ograničena na jedan dom zdravlja i na ambulante i zdravstvene stanice pod njegovom upravom. To mi sve deluje na neko pranje novca. Opet NOVAC u celoj priči.
Sreća pa se u medicini zna kome ide lova na kraju. To nisu nikako ni sestre, ni lekari, nego većinom načelnici bolnica i političari. Kao da u našoj zemlji postoji pravilo da u politiku ulaze većinom novca žedni ljudi. Nije to samo novac, ne bojte se! To je i želja za ugledom i moći. Sve je to fiktivno. Time se udaljuju od svoje prave delatnosti.

Ne volim da čujem ,,nema se para" kad je zdravlje u pitanju. Kako može da se NEMA?! IMA da se IMA!
Gledamo Pink, gledamo Farmu, gledamo Survivor, gledamo X Factor. Za sve se to ima para. (Gledanjem reklama, mi ustupamo novac TV kućama, za neupućene)
Imamo para za Š estradu i starlete (iliti moralno lake devojke).
Jedino se nema para za pozorište, zdravstvo i nauku. Treba da nas je sve kolektivno sramota.

Razumem da smo napaćeni narod, ali ovako više ne može i ne sme da ide. Moramo se međusobno pomagati i uzdizati svest naroda. Pa ne može nekolicina na vlasti upravljati celim narodom.

Nadam se da će me pravi ljudi čuti.

Pozdrav svima, još jednom!

Back