Instinkt

Vjerujete li svom instinktu?

Ne bih sa sigurnoscu mogla sa kazem da mu verujem jer se desavalo da se prevarim.Pre bih to,verovanje nazvala -osecaj koji nekada zna da bude pozitivan,nekada negativan ali nikako 100% tacan.Npr,pre nego sto mi je umro otac(iznenada) danima sam se lose osecala i bila sam prepuna neke neobjasnjive strepnje.Ponekad sam o nekim ljudima imala lepo misljnje jer sam instiktivno tako osecala,ali opet sam se prevarila.Opet,ako razmislim,moj mladji sin se vratio bukvalno s pola puta prema autu kad smo moj stariji momcic i ja doziveli tezak udes..Instikt ili predosecaj,ko zna...

Koja je razlika između instinkta i intuicije?

Meni nikakva. Prvo sam pomislila da je instinkt urodjen, ali kazu da je jedini urodjen instinkt onaj strah da izgubis tlo pod nogama. To je jedino sto bebe pokazuju. A ostali instinkti se iskazuju razvojem cula...
A intuicija se gradi cjelokupnim razvojem, emocija, razuma, iskustvom...
Ne znam. Neka kazu oni koji znaju.

Koja je razlika između instinkta i intuicije?

Instinkt je reakcionarni mehanizam. Kao takav, stvoren je kroz iskustvo ili je naslijeđen. Kada kažem naslijeđen, znači da je prethodno stvoren kroz iskustva predaka. Instintivno recimo, povlačimo ruku sa užarenog željeza, iako ga do tad nikada nismo vidjeli... instinkt je dakle, iskustvom stečeno i sačuvano znanje u memoriji Raz-Uma ili pak genetsko nasleđe kojim se štitimo, reagujući stečenim-naslijeđenim znanjem na uzročnike neželjenih efekata sa već spoznatim posledicama. Instinkt je RE-akcija na ponovljeno iskustvo, te njegova pojava predstavlja znak da postoji i uzrok na koji se 'okidač' automatski aktivira. Instinkt je dakle...automatski okidač.

Intuicija je Znanje koje se prenosi Duhom (Bićem KOJE JESMO). Intuitivno Znanje nam predstavlja 'buduću', dolazeću situaciju predskazanjem te situacije u cjelini, u JEDNOM, prije njene manifestacije, prije njenog izbora. Intuicijom Sebi predstavljamo događaj koji se još nije počeo odvijati u vremenu, dakle, prije pojave njenog uzroka. Odakle to Znanje dolazi? Dolazi iz Pod-Svjesnog Raz-Uma. Pod-Svjesni Raz-Um je fabrika mogućih realnosti. Ta fabrika proizvodi mogućnosti na bazi usmjerenja akcije koja se dešava u jednom SADA. Međutim, intuicija može da predskaže i neku mogućnost koja će se desiti u daljoj 'budućnosti'...jer je događaj koji predskazuje povezan sa nečim iz realnosti koja se manifestuje u tom momentu spoznaje. To nam se dešava da bi smo imali uvid u ono što je već Ne-Svejsno (Pod-Svjesno) stvoreno, a to nam daje moć izbora, s ciljem da odlučimo da li tu mogućnost želimo ili ne želimo prihvatiti i izabrati je svojim Svjesniom Raz-umom kao svoju manifestujuću realnost. Kada je Biće NE-Svjesno Sebe intuicija je veoma rijetka pojava. Međutim, intuitivna Znanja mogu postati način življenja, svjesnog biranja mogućih stvarnosti u skoro svakom momentu. Za takav način življenja potrebno je da Biće ima otvoren Raz-Um, što mu omogućava korišćenje neposrednih Znanja o Sebi a s tim i potpuno povjerenje u Sebe.

Meni nikakva. Prvo sam pomislila da je instinkt urodjen, ali kazu da je jedini urodjen instinkt onaj strah da izgubis tlo pod nogama. To je jedino sto bebe pokazuju. A ostali instinkti se iskazuju razvojem cula...
A intuicija se gradi cjelokupnim razvojem, emocija, razuma, iskustvom...
Ne znam. Neka kazu oni koji znaju.
Zašto onda mlatiš???

Dosta mojih instikta potiču iz davnina i nisu sasvim kompatibilni sadašnjim uslovima i novim izazovima...
Iako ih i nehotice koristim,pokušavam biti brz mišlju u reagovanju na iznenadne situacije...
NAJVIŠE KORISTIM INSTIKTE U RIBOLOVU!:D Kažu mi drugari da sumnjaju da sam dao da mi se
ugradi sonar za ribu...:hahaha:
Ali nisam jedini-i oni imaju nešto od starih Slovena s Dnjepra...

Back