d1:
StORM48:
U Win2k/xp formatiranje u bilo šta osim NTFS-a nije dozvoljeno iz čisto "Microsoftovskih" razloga.
... lapsus ili
Verovatno je mislio na formatiranje novih particija... Ako recimo napravis novu particiju DiskPart-om, a zatim hoces iz Explorera da je formatiras u FAT32 (a pritom je ista particija VECA od 32GB), neces dobiti tu opciju...
Inace, resenje pravljenja velikih FAT32(X) particija gde DOS 7.1+ fdisk pravi probleme oko ucitavanja pune velicine diska, ili ne dozvoljava da napravis veliku particiju (recimo neke verzije fdiska nece da idu preko 40GB pa da ih ubijes):
DiskPart u 2k/XP-u, i tu napravis koliku hoces particiju... Onda bootovanje sa DOS 7.1 boot diskete (win 98, 98SE), ili CD-a, USB pen-a itd., i zatim standardni format te novonastale particije...
Tako se zaobidju fdisk-ove svinjarije (verovatno ima popravljenih verzija, ali evo ja pricam o onoj koju trenutno imam), i 2k/XP-ova ogranicenja...
Naravno, u zavisnosti od velicine particije klasteri ce biti veci (mislim da ce se to setovati na 16k po default-u, sto ne znaci da se za manje particije ne moze promeniti u cak 4k po klasteru), tako da bez obzira sto se ogranicenja mogu zaobici, ne preporucujem vece FAT32 particije od 20GB (gde sa 4k klasterom dobijete maltene isto prostora (ovo zavisi koliko cete fajlova imati, ali recimo da je to boot particija sa milion sicusnih sistemskih fajlova) nego sa recimo 40GB i 16k klasterom (ne treba biti rocket scientist pa izracunati koliko ce 10000 praznih fajlova zauzeti na jednoj i na drugoj... na prvoj, to ce biti ~40MB, na drugoj vise od 160MB... i to se naravno nastavlja matematickom progresijom, pa sami sracunajte koliko bi recimo 100000 praznih fajlova zauzelo na prvoj a koliko na drugoj (a toliko ja odprilike imam na windows sistemskoj particiji)...
Sto se forsiranja NTFS-a tice, prosta stvar, FAT32 je otvoren (stavise, OpenSource community je napisala FAT32X standard koji danas o Microsoft koristi) i kao takav svuda je dostupan... Microsoft zeli da spreci da se njihovim particijama olako pristupa iz drugih OS-ova iz par razloga:
Sigurnost - posto ni NTFS ni WinFS nemaju interne kripting mehanizme bazirane na dozvolama korisnika (imaju standardnu enkripciju koja dolazi od samog operativnog sistema), relativno je lako izvuci podatke sa njih... Zatvorenom arhitekturom se dolazi malo teze do toga...
Dostupnost - Recimo, WINE moze iz Linuxa koristiti programe koji su vec instalirani u Windows-u, pa samim tim 'zloupotrebljava' Windows u korist konkurencije.
Marketing - Kad neko pokusa da se igra sa NTFS-om iz *nix-a, pa nesto zezne na pomenutoj particiji, izadju i kazu kako se na primeru vidi koliko je *nix poguban, stetan i nesiguran za podatke...
itd.
Microsoft je bre to... Tesko je shvatiti njihovu filosofiju...