Instal. Windowsa

Pogledajte prilog 1171809

Ovo si brt trebao da uradis. Ako ne vidis nijedan drugi sda, sdb, ili sdc koji ima velicinu i vrednosti diska, znaci da ti je disk stradao. Zato ti ga ni linux ne vidi.
Nisam odvalio soket za procesor vec onaj okrugli aluminijumski deo sto ide preko procesora (a na njega ide kuler za procesor). To je valjda za hladjenje procesora.

Sto se Hard Diska tice, video je njega BIOS svaki put kada bih usao u Bios. Sada ga ne vidi zato sto ne mogu da udjem u Bios.
Pored Biosa, HDD se vidi prilikom pokretanja racunara. Kad ukljucim racunar on krene da ocitava koliko imam memorije, procesor, neka slova i brojeve itd. i onda izbaci ono 'slave master' ili kako vec bese i tu mi pokaze model mog HDD.

Sto se ove konzole tice, kada sam koristio Ubuntu Live znam da sam guglao komande za Terminal. Nesto sam prekopirao u Terminal i tad mi je izbacilo nesto tipa: Start, End, Not upgrade ili not upload itd. Ispod toga mi je pokazalo 30 nesto gigabajta necega. Takodje pisalo je nesto cilindar, sektor, heads itd.

Takodje secam se da sam negde video i to sto pominjes SDA, SDA1, SDA2. Ne znam tacno gde sam to video ali znam 100% da sam video to SDA, da li je bilo 1,2 ili 3 toga se ne secam, to sam video na vise mesta dok sam koristio Ubuntu Live.
Ti si na toj slici sve lepo objasnio, da ne kazem nacrtao, samo je problem sto ja vise ne mogu da udjem nigde- ni u Bios, ni u Ubuntu Live, jednostavno se racunar ugasi posle par sekundi.

Nisam odvalio soket za procesor vec onaj okrugli aluminijumski deo sto ide preko procesora (a na njega ide kuler za procesor). To je valjda za hladjenje procesora.

Sto se Hard Diska tice, video je njega BIOS svaki put kada bih usao u Bios. Sada ga ne vidi zato sto ne mogu da udjem u Bios.
Pored Biosa, HDD se vidi prilikom pokretanja racunara. Kad ukljucim racunar on krene da ocitava koliko imam memorije, procesor, neka slova i brojeve itd. i onda izbaci ono 'slave master' ili kako vec bese i tu mi pokaze model mog HDD.

Sto se ove konzole tice, kada sam koristio Ubuntu Live znam da sam guglao komande za Terminal. Nesto sam prekopirao u Terminal i tad mi je izbacilo nesto tipa: Start, End, Not upgrade ili not upload itd. Ispod toga mi je pokazalo 30 nesto gigabajta necega. Takodje pisalo je nesto cilindar, sektor, heads itd.

Takodje secam se da sam negde video i to sto pominjes SDA, SDA1, SDA2. Ne znam tacno gde sam to video ali znam 100% da sam video to SDA, da li je bilo 1,2 ili 3 toga se ne secam, to sam video na vise mesta dok sam koristio Ubuntu Live.
Ti si na toj slici sve lepo objasnio, da ne kazem nacrtao, samo je problem sto ja vise ne mogu da udjem nigde- ni u Bios, ni u Ubuntu Live, jednostavno se racunar ugasi posle par sekundi.
Izgleda da si resetovao bios,
"CMOS settings is Wrong, vreme i datum nisu podeseni"
Ne mozes da udjes u bios zbog te USB-greske koju prijavljuje.
Ako imas USB prikljucke na panelu napred, tu gde ti je power dugme. Oni su prikljuceni kablom na maticnu.
Trebas da ispratis kablove i iskljucis ih sa mateicne. I posle toga pukusaj da restartujes "komp".
Ako su samo na maticnoj (oni sto dodju "pozadi" na panelu, te ne mozes da iskljucis.

Da nisi vadio maticnu iz sasije/kucista?

U vezi hladjenja, valjda hladi malo i ako nije prisrafljen. Ako hoces mozes da probas ovo sto sam to napisao.
Samo nemoj dugo da drzis upaljen komp da ne pregori procesor. Kako si uspeo da odvalis hladnjak?

Izgleda da si resetovao bios,
"CMOS settings is Wrong, vreme i datum nisu podeseni"
Ne mozes da udjes u bios zbog te USB-greske koju prijavljuje.
Ako imas USB prikljucke na panelu napred, tu gde ti je power dugme. Oni su prikljuceni kablom na maticnu.
Trebas da ispratis kablove i iskljucis ih sa mateicne. I posle toga pukusaj da restartujes "komp".
Ako su samo na maticnoj (oni sto dodju "pozadi" na panelu, te ne mozes da iskljucis.

Da nisi vadio maticnu iz sasije/kucista?

U vezi hladjenja, valjda hladi malo i ako nije prisrafljen. Ako hoces mozes da probas ovo sto sam to napisao.
Samo nemoj dugo da drzis upaljen komp da ne pregori procesor. Kako si uspeo da odvalis hladnjak?
Da, izgleda zbog toga ne mogu da udjem u Bios.
Nemam uopste USB kablice od napred nakacene na maticnu. Jedini kablici od napred su od onog djavola za flopy disk, to sam sada iscupao ali i dalje ista greska, i kablici za resetratovanje, oni led kablici i slicno ali mislim da to nema veze sa USB kablovima.

Jesam, vadio sam maticnu pre neki dan. Ali meni to USB upozorenje izbacuje i pre nego sto sam vadio maticnu. Secam se da sam zadnji put, kada je radilo normalo, imao nakacen USB fles pozadi, a pre toga sam podesio da se butuje preko USB-a i tada mi se zapalio onaj kabl sto ide iz produznog u napajanje. S obzirom da je poceo da dimi gore blizu napajanja nisam smeo da ga gasim na dugme na napajanju da me ne rokne struja, nego sam pokusao na produznom i tad je bogami dobro grunulo. I od tad nece. Ne znam da li je to izazalo neki kvar, uglavnom od tad mi izbacuje USB gresku.

Sto se hladnjaka tice, jbg mislio sam da ima nekih kablica ispod okog okruglog dela pa reko da proverim i to. Ajde izvadim ja nekako taj deo za hladjenje, ali kada je trebalo da ga vratim nije bas islo. To su kao neki plasticni tiplovi, okrenu se na stranu i onda se fiksiraju, ja sam to okretao dok nisam sjebao plastiku na sva 4 tipla i sad ne mogu da ga fiksiram vec stoji samo onako, nepricvrscen.

I kazi mi molim te, ako zas...kad maticna crkne racunar se ne pali/ne baca sliku vec bude crn ekran, ili se ukljuci, pokaze neka slova i brojeve? Nisam nikad imao taj problem da mi crkne maticna pa ne znam, ako racunar ne baca sliku i ako je ekra skroz crn bez ikakvih znakova zivota kad crkne maticna, onda kod mene nije maticna u pitanju jer se kod menee ukljuci na kratko, pokaze kojekvkva slova i brojeve a nakon toga se sam ugasi.

Poslednja izmena:
Da, izgleda zbog toga ne mogu da udjem u Bios.
Nemam uopste USB kablice od napred nakacene na maticnu. Jedini kablici od napred su od onog djavola za flopy disk, to sam sada iscupao ali i dalje ista greska, i kablici za resetratovanje, oni led kablici i slicno ali mislim da to nema veze sa USB kablovima.

Jesam, vadio sam maticnu pre neki dan. Ali meni to USB upozorenje izbacuje i pre nego sto sam vadio maticnu. Secam se da sam zadnji put, kada je radilo normalo, imao nakacen USB fles pozadi, a pre toga sam podesio da se butuje preko USB-a i tada mi se zapalio onaj kabl sto ide iz produznog u napajanje. S obzirom da je poceo da dimi gore blizu napajanja nisam smeo da ga gasim na dugme na napajanju da me ne rokne struja, nego sam pokusao na produznom i tad je bogami dobro grunulo. I od tad nece. Ne znam da li je to izazalo neki kvar, uglavnom od tad mi izbacuje USB gresku.

Sto se hladnjaka tice, jbg mislio sam da ima nekih kablica ispod okog okruglog dela pa reko da proverim i to. Ajde izvadim ja nekako taj deo za hladjenje, ali kada je trebalo da ga vratim nije bas islo. To su kao neki plasticni tiplovi, okrenu se na stranu i onda se fiksiraju, ja sam to okretao dok nisam sjebao plastiku na sva 4 tipla i sad ne mogu da ga fiksiram vec stoji samo onako, nepricvrscen.

I kazi mi molim te, ako zas...kad maticna crkne racunar se ne pali/ne baca sliku vec bude crn ekran, ili se ukljuci, pokaze neka slova i brojeve? Nisam nikad imao taj problem da mi crkne maticna pa ne znam, ako racunar ne baca sliku i ako je ekra skroz crn bez ikakvih znakova zivota kad crkne maticna, onda kod mene nije maticna u pitanju jer se kod menee ukljuci na kratko, pokaze kojekvkva slova i brojeve a nakon toga se sam ugasi.

Izgleda da ti je nesto na maticnoj otislo, nisam siguran da je samo crn ekran ako rikne maticna.

Pogledaj da nema negde polovne maticne ne mora da bude ista marka , samo da ti odgovara velicina i da je za tvoj procesor namenjena. U stvari ne znam da li ti se ispalti da ulazes u to. Ako ti je ispravan HDD, mogao bi da prekopiras podatke na nekom drugom kompu.

U vezi particija na linuxu

Tako prikazuje HDD diskove na linuxu . /dev/ ti je uredjaj (device). Nekad je blio PATA (Parallel Advanced Technology Attachment) interfejs,
Prvi disk je bio hda, i ako imas vise pariticja na istom disku /hda1 /hda2 itd
Drugi bi bio /hdb isto tako particije /hdb1 /hdb2 itd

Danas je SATA (Serial Advanced Technology Attachment) ali drajveri na linuksu prepoznaju kao
SCSI (Small Computer System Interface)
Drugacije oznake, ali slicna sema prvi disk bi bio /dev/sda particije /dev/sd1 /dev/sda2
Drugi bi bio /sdb isto tako particije /sdb1 /sdb2 itd. Imas i ove ovije diskove SSD, neki mogu da se prikljuc preko sata, pa je onda ista oznaka /sda /sdb itd. A neki od ovih se prikljucuju preko NVM Express.
Onda ih prepozanje kao nvme0n1 privi disk bi bio /dev/nvme0n1 prva particija /dev/nvme0n1p1 itd.

Evo kao sto je ovde iz fdisk -l u vezi SSD diska

Disk /dev/nvme0n1: 238.47 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Disk model: SAMSUNG MZVLV256HCHP-00000
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: FF446A43-30B4-41F6-A4B1-7A2719B166A2

Device Start End Sectors Size Type
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 499093503 498853888 237.9G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 499093504 500117503 1024000 500M Windows recovery environment

Izgleda da ti je nesto na maticnoj otislo, nisam siguran da je samo crn ekran ako rikne maticna.

Pogledaj da nema negde polovne maticne ne mora da bude ista marka , samo da ti odgovara velicina i da je za tvoj procesor namenjena. U stvari ne znam da li ti se ispalti da ulazes u to. Ako ti je ispravan HDD, mogao bi da prekopiras podatke na nekom drugom kompu.

U vezi particija na linuxu

Tako prikazuje HDD diskove na linuxu . /dev/ ti je uredjaj (device). Nekad je blio PATA (Parallel Advanced Technology Attachment) interfejs,
Prvi disk je bio hda, i ako imas vise pariticja na istom disku /hda1 /hda2 itd
Drugi bi bio /hdb isto tako particije /hdb1 /hdb2 itd

Danas je SATA (Serial Advanced Technology Attachment) ali drajveri na linuksu prepoznaju kao
SCSI (Small Computer System Interface)
Drugacije oznake, ali slicna sema prvi disk bi bio /dev/sda particije /dev/sd1 /dev/sda2
Drugi bi bio /sdb isto tako particije /sdb1 /sdb2 itd. Imas i ove ovije diskove SSD, neki mogu da se prikljuc preko sata, pa je onda ista oznaka /sda /sdb itd. A neki od ovih se prikljucuju preko NVM Express.
Onda ih prepozanje kao nvme0n1 privi disk bi bio /dev/nvme0n1 prva particija /dev/nvme0n1p1 itd.

Evo kao sto je ovde iz fdisk -l u vezi SSD diska

Disk /dev/nvme0n1: 238.47 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Disk model: SAMSUNG MZVLV256HCHP-00000
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: FF446A43-30B4-41F6-A4B1-7A2719B166A2

Device Start End Sectors Size Type
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 499093503 498853888 237.9G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 499093504 500117503 1024000 500M Windows recovery environment
Da mi je samo da izvucem podatke sa Hard Diska, ostalo manje vise, sve i da je pocrkalo sve zivo. Hvala za ovu komandu. Reci mi, kada koristim Ubuntu Live, bez instaliranja, jel ne moram posle nista da brisem ili moram? Prvi put se susrecem sa tim, da koristim nesto (pogotovo ovo kao sto je Ubuntu) a da nema ni instalacije ni nicega, pa mi je malo cudno sve to. Ako ne mora nista da se brise posle koriscena Ubuntu, pokusao bih i na ovom racunaru. Ali eto strah me da i ovde ne zahebem nesto, kao sto sam uradio na drugom racunaru.

Da mi je samo da izvucem podatke sa Hard Diska, ostalo manje vise, sve i da je pocrkalo sve zivo. Hvala za ovu komandu. Reci mi, kada koristim Ubuntu Live, bez instaliranja, jel ne moram posle nista da brisem ili moram? Prvi put se susrecem sa tim, da koristim nesto (pogotovo ovo kao sto je Ubuntu) a da nema ni instalacije ni nicega, pa mi je malo cudno sve to. Ako ne mora nista da se brise posle koriscena Ubuntu, pokusao bih i na ovom racunaru. Ali eto strah me da i ovde ne zahebem nesto, kao sto sam uradio na drugom racunaru.
Ne, nista ne trebas da brises. Verovatnoca postoji da nesto zeznes kada prikljucujes taj hdd u novi komp.
Pogledaj prvo prikljucak za hdd da li je isti kao i u novom kompu. Trebalo bi da je sata, ne znam koliko ti je star taj komp.

Ja nemam ubuntu, ja sam instalirao Kali kao "live distribuciju". Trebao bi da dovucem Ubuntu live i ubacim na neki USB. Ja znam sta trebas da ukucas od komandi ali ne znam gde se terminal nalazi u Ubuntu.
Trebao bi da probam prvo, postoji verovatnoca da ti ucita "montira" diskove automatski.
Onda ne moras da ulazis u terminal.

Pogledacu da snimim Ubuntu, pa cu da ti napisem kako , ukoliko ne ucita(monitira) automatski diskove.
Kod novijih uredjaja (komp) ne mora da se menja redosled u biosu. Primer je ako zelim da podignem sa USB sistem.
Ubacim USB, restartujem sistem, pri samom podizanju sistema ima DEL da bi usao u bios ili F11 za meni.
F11 gde dobijam meni u kome mogu da izabarem sa koga uredjaja (USB/ili sa kog DISKa zalim da podignem sistem.

Samo sto ova opcija preleti brzo pri startu, pa i ne stignemo da procitamo sta tamo pise. Moguce je da drugacija kombinacija na drugim masinam zavisi od proizvodjaca.

bios-key-70.jpg

Ne, nista ne trebas da brises. Verovatnoca postoji da nesto zeznes kada prikljucujes taj hdd u novi komp.
Pogledaj prvo prikljucak za hdd da li je isti kao i u novom kompu. Trebalo bi da je sata, ne znam koliko ti je star taj komp.

Ja nemam ubuntu, ja sam instalirao Kali kao "live distribuciju". Trebao bi da dovucem Ubuntu live i ubacim na neki USB. Ja znam sta trebas da ukucas od komandi ali ne znam gde se terminal nalazi u Ubuntu.
Trebao bi da probam prvo, postoji verovatnoca da ti ucita "montira" diskove automatski.
Onda ne moras da ulazis u terminal.

Pogledacu da snimim Ubuntu, pa cu da ti napisem kako , ukoliko ne ucita(monitira) automatski diskove.
Kod novijih uredjaja (komp) ne mora da se menja redosled u biosu. Primer je ako zelim da podignem sa USB sistem.
Ubacim USB, restartujem sistem, pri samom podizanju sistema ima DEL da bi usao u bios ili F11 za meni.
F11 gde dobijam meni u kome mogu da izabarem sa koga uredjaja (USB/ili sa kog DISKa zalim da podignem sistem.

Samo sto ova opcija preleti brzo pri startu, pa i ne stignemo da procitamo sta tamo pise. Moguce je da drugacija kombinacija na drugim masinam zavisi od proizvodjaca.

Pogledajte prilog 1172152
Ee hvala ti, probacu i na ovom racunara pa sta bude. Sto se Hard Diska tice, da SATA je u pitanju.

Imam jos dva pitanja ako mozes da mi kazes.
Prvo, meni je na Flesu jos uvek Ubuntu Live (butovan ili kako se to vec strucno zove). Secam se kada sam pravio butabilni USB fles da mi je pisalo da ce sve sa flesa biti obrisano tokom tog butovanja (to sam radio uz pomoc programcica Rufus). Zanima me sledece: Da li ja sada mogu da ubacim na isti taj Fles (gde se nalazi Ubuntu) i neki program (recimo Recuva ili neki slican program) pa da pokusam u Ubuntu sa nekim od tih programa (ako nista drugo ne upali) da pokusam da izvucem nesto sa Hard Diska ako bude moglo, ne gubim nista ali eto vredi pokusati? Ili ne smem to da radim?

Drugo pitanje tice se instaliranja operativnog sistema. Ako uspem da podignem sistem na problematicnom Hard Disku, da li cu taj HDD moci da koristim samo u racunaru na kom sam instaliao operativni sistem, ili cu moci u bilo kom racunaru? Ono raskacim ga i nakacim na drugi racunar, ili necu moci to?

I nemoj se muciti sa snimanjem Ubuntu, i ovako sam i tebi i drugim forumasima oduzeo previse vremena. Objasnio si mi i ti i jos par forumasa kako da vidim disk, montiram particije itd, tako da otprilike znam sta mi je ciniti. A i sacuvao sam ove slike za Ubuntu i komande za svaki slucaj ako negde zapne.
Sto se tice ove slike, kod mene je malo drugacije. Stariji racunar pa verovatno zbog toga. Meni izbaci press DEL i press TAB i to je to. Tako da moram da podesim u Biosu da mi USB bude na prvom mestu za podizanje.

@Nikolaaa222

Evo probao sam preko Ubuntu live USB, ne treba nista da se instalira. Procedura je ista kao i sto si sam opisao. Kad se podigne sistem imas prvom redu opciju "install and try", <== tu trebas da kliknes.
U sledecem "prozoru imas podeljeno na TRY i INSTALL, onda se bira(klikne) samo TRY opcija.
Verzija koju sam probao je 22
Screenshot from 2022-06-17 17-37-52sm.jpg

Montirao je automatski sve diskove a cak i USB koji sam naknadno ubacio. Mogao sam da prekopiram podatke sa jednog na drugi disk bez problema.I to kao obican korisnik, nisu mi trebale ROOT privilegije.
Ako ti uspe da ih montiras atuomatski, nacin rada je isti kao i u windows explorer.

Isto tako sam probao i preko KALI Linux live usb, isto tako je ucitao sve bez problema,
Screenshot_2022-06-17_17_10_34ml.jpg

Mozes i preko Ubuntu Live USB da probas. Moguce je da nije mogao da vidi disk, zbog maticne ali nije sigurno.
Ako ti je disk uredu ti bi mozda mogao i preko windowsa da prekopiras podatke. Mislim da ga ubacis kao drugi disk, restartujes masinu i vidi da li vidi D particiju na drugom disku. Ako ovo ne ide onda bi morao da probas preko Ubuntu.

Koristis taj isti USB na kome imas Ubuntu live. Ako je to na drugom kompu koji je ispravan trebao bi da ti ucita prvi disk a i drugi ukoliko nije greska u njemu. Videces sa sta je ucitao automatski. Ukoliko ne ucita taj tvoj problematicni disk HDD. Trebao bi u terminalu da ukacas
fdsik -l mago bi i ovde da nam postiras sta ti je izlistao od diskova da vidimo da li uopste vidi taj disk.,
Najjedosntavnije je ovkao ukcas u terminalu
fdisk -l >>fdisk.txt

Ispisace ti sve podatke u text file koji se zove fdisk.txt, njega mozes da prabacis na usb ili na taj disk gde ti je windows. Posle postiraj ovde da vidimo sta on vidi od diskova. Ovo sve ukoliko ne moze automatski da pepozna disk.

Taj drugi disk mozes da formatiras i da ti sluzi kao skladiste za podatke itd. Ili mozes windows na njemu da istaliras. Moguce je da ti je otisao HDD pa zato i nije mglo da se montira. Najjednostavnije je da probas
prvo preko windowsa, ubaci taj hdd kao drugi disk. Ako ne ide onda probaj preki Ubuntu

Problem je resen, tako sto sam odneo racunar u servis.
Crkla maticna i HDD.
Sve je reseno i racunar sada radi normalno. Nazalost morao sam da se pomirim sa gubitkom podataka.

Hvala svima na pomoci i korisnim savetima.
Препоручујем ти да све што ти треба нарезујеш, осим нешто што можеш поново да скинеш са нета. А успомене и тако битне ствари само нарезивање.
Жао ми је због харда, све мислим да се нешто могло спасти.
Инсталирај Sentinel, није лоше програмче да се име.

Back