OPERATIVCI srpske policije, u utorak ujutro u Beogradu, uhapsili su bivše visoke funkcionere Fudbalskog kluba "Crvena Zvezda" - Dragana Džajića (61), Vladimira Cvetkovića (66) i Miloša Marinkovića (71). Oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist od 6.127.104,24 evra
(vidi snimak privođenja). Reč je o malverzacijama sa transferom nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Gorana Drulića, koji je prodat španskom "Real Saragosi". Bio je to do tada najveći transfer u istoriji srpskog fudbala, jer je ovaj igrač prodat za fantastičnih 27 miliona maraka.
U saopštenju policije se navodi da je osumnjičena "trojka" od 4. jula 2001. do 15. marta 2002. godine, u svojstvu odgovornih lica u Fudbalskom klubu "Crvena zvezda" "prilikom realizacije transfera fudbalera Gorana Drulića u FK "Real Saragosa" zaključili" kupoprodajni ugovor. Njime je predviđeno da "Crvena zvezda" dobije 27 miliona maraka kao obeštećenje.
...
KAKO JE UHAPŠENA LEGENDA SRPSKOG FUDBALA
DOŠAO BIH SAM
- LJUDI, to zaista nije potrebno - rekao je policajcima Džajić u trenutku kada su mu škljocnule lisice na rukama. - Da ste me pozvali došao bih sam.
Ovako je na privođenje reagovao proslavljeni fudbalski as Dragan Džajić, koga je policija uhapsila na kućnom pragu u Ulici neznanog junaka 9 u beogradskom naselju Dedinje, dok se spremao da, kao i svakog jutra, krene na rekreativno plivanje.
Kako nam je u utorak objasnio advokat Svetozar Vujačić, Džajićev pravni zastupnik, tokom privođenja popularni Džaja bio je pribran, miran i potpuno je sarađivao sa policijom. Lisice, kojima je vezan, bile su za njega najveće iznenađenje.
- Hapšenje ovakvog asa bruka je za srpsku policiju i pravosuđe - rekao je Vujačić, a zatim dodado da ceo slučaj ima političku pozadinu. Sve zemlje sveta Džajiću bi dale status počasnog građanina, a mi takvog velikana hapsimo.
Vujačić je najavio žalbu na rešenje kojim je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova. Dvodnevni pritvor je, prema njegovim rečima, "loš znak, jer u najvećem broju slučajeva za njim sledi krivična prijava, zahtev za sprovođenje istrage i pritvor od 30 dana".
Ispred Džajićeve kuće u utorak, tokom dana, bilo je mirno. Kroz dvorišnu kapiju prošlo je svega nekoliko osoba, prijatelja porodice Džajić. U dvorištu je bilo parkirano nekoliko automobila, a kolska kapija nije otvarana.
Kako smo saznali, u kući su boravile Džajićeva žena Branka, inače zamenik republičkog javnog tužioca, i njena majka, sa nekoliko prijatelja i advokatom.
R. Dr. - N. B.
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=9&status=jedna&vest=115726&datum=2008-02-05