Inicijativa za organizovanje Kongresa za borbu protiv bele kuge

Hellen, samo vi krivite ionako previse opterecene roditelje.

Па сад ти сама ускачеш себи у уста! Кажеш да људи не треба да рађају ако неће волети своју децу. У чему се састоји љубав према детету? У цмакању?
Ако су родитељи ''ПРЕВИШЕ ОПТЕРЕЋЕНИ'' и немају времена да се посвете детету, где је ту љубав? Зашто су онда рађали дете?
КО треба да бирне о деци ако не родитељи на првом месту? Чија је одговорност највећа? Ко је највише заинтересован за то да се деца брзо и лако прилагоде у вртићу? Држава???

Наравно да кривим родитеље ако нису спремни да помогну свом детету да се прилагоди на нове непознате ситуације, него очекују да им држава или васпитачице одраде посао!!!

Ne bih zelela da me neko shvati pogresno ali... Decu sam radjala zbog sebe, zato sto sam ih volela, zato jer je prelepo osecanje biti majka. Za mene to nije obaveza, kuluk, napor. Ne mozete ni da zamislite kako je lepo sedeti uvece okruzen decom, smeh i sala su vazda prisutni, njihovi drugovi, drugarice, kako je lepo kada ti ujutru pozele lep dan na poslu... Kad bi ste pitali moju decu sta misle o tome sto ih je puno i sta pamte iz svog detinjstva shvatili bi ste da su zaista srecni. I nijedno od njih ne zeli u zivotu jedno ili dvoje dece vec vise, vise. A kuca mi je bila uvek puna tih vasih jedinaca koji su bili zeljni drustva, smeha i razgovora. Ja nisam imala mnogo( ne zalim se), ali su moja deca uvek imala sve. I da kazem na kraju imam ih cetvoro i strasno sam ponosna na njih jer su svi izrasli u postene, pametne i srecne ljude.

S_K_V_O:
jao kakva tema...
sta na mene ima neko da apeluje da radjam decu...pa to je covekova najlicnija odluka i pravo u koje niko ne bi smeo da se petlja..."

:p :p :p :p

a narocito me zabole za opstanak srpskog naroda...zivimo u doba migracija i globalizacije...tako da ne znam da li ce mi neki potomak biti srbin, francuz ili nemac a i ne svrbi me mnogo...
Stvarno sam protivnik presija in general, l tek ova floskula - opstanak srpskog naroda- uvek me zestoko nervirala. Jos izcasenije delovala je izrecena iz usta ********* koji su tu istu srpsku decu gurali u ratove, mobilizacije, egzistencijalnu nesigurnost, naopak sistem vrednosti. Moja deca imaju drzavljanstvo EU, i licno sam jako ponosna sto sam im to obezbedila. Ali to je moja licna stvar. Imam pravo na to; imaju pravo svi ljudi da radjaju ili ne radjaju decu, shodno svojim afinitetima i procenama. I u osnovi, deluje mi prilicno nekulturno zadirati u tako licne odluke.

Па видиш, ја не бих волела да сутра моји унуци буду национална мањина у својој држави, да морају да се школују на туђем језику у својој држави, да буду третирани као грађани другог реда и да живе у енклавама....
Немам резервну домовину, немам где да бегам....зато ми није у интересу да сви станемо под једну крушку!

e helen ti vec prelazis na teren politike...
ja stvarno ne znam ko potencira vise te price o stajanju pod jednu krusku sljivu ili koju god vocku...otkud vama ideja da ce se to desiti? da li postoji realna i aktuelna opasnost da se to desi u skorije vreme?
i te enklave, srbi kao gradjani drugog reda, beganje iz domovine...odakle te ideje uopste? jel se osecas ugrozeno u tom smislu?

S_K_V_O:
e helen ti vec prelazis na teren politike...
ja stvarno ne znam ko potencira vise te price o stajanju pod jednu krusku sljivu ili koju god vocku...otkud vama ideja da ce se to desiti? da li postoji realna i aktuelna opasnost da se to desi u skorije vreme?
i te enklave, srbi kao gradjani drugog reda, beganje iz domovine...odakle te ideje uopste? jel se osecas ugrozeno u tom smislu?

Мој пост говори о политици у једнакој мери као и Пепељугин!
Ја сам рекла свој став о томе и разлоге због којих се - ДА, осећам угрожено!
Са оваквим природним прираштајем, као се трендови наставе за 50-70 година бићемо мањина у држави Србији, то је реалност, на жалост!
Рекох, ја немам где да идем, моја деца немају други пасош..и место да бежим на неко боље место, мени једино остаје да учиним све да од Србије направимо то боље место!

С друге стране, врло конкретно и животно ме погађа пад наталитета: у наше време одељења по школама су бројала по 30-35 ђака, а сада сви муку муче да накрпе по 20! У најскорије време доћи ће до великог отпуштања наставног кадра, до масовног затврања школа, нарочито по селима и мањим градовима (претпостављам да су БГ и НС изузеци)... И зато имам зашто да говорим у прилог повећању наталитета! Наравно, то се не ради декретима, пљувањем по ''размаженим женама'' (како су многи на форуму радили), него једном добром националном стратегијом која треба да стимулише повећање наталитета!

Hellen, vidim da izbegavas da odgovoris na “skakljiva” pitanja koja sam ti prethodno postavila tako sto kanalises razgovor tj. bacas akcenat na druge stvari koje sam ti ince vec sve objasnila.
Da nisi ti mozda muskarac? Sta vi iz inicijative ili iz neke stranke imate od povecanja srpstva? Da ne planirate mozda jos neki rat? Ili namerno hocete da stvorite bedu kako bi lakse potpirili narod za ostvarenje nekih vasih ciljeva? Ili vam treba jos jeftine radne snage?

Ali ajde, opet cu da ti odgovorim ne zbog tebe vec zbog drugih citalaca.
Narod, porodice, su pod prekomernim pritiskom zbog egzisrencijalnih pitanja pa na dalje. Stvara se nervoza, napetost, poremeceni ljudski odnosi, deca prepustena vrticu, skoli, ulici, sama sebi, cak su I zlostavljana. Tek kada se odnekud vratite u Beograd primeticete kakva neuroticna atmosfera njime vlada. I mozda se ljudi ne snalaze dobro ali je I previse stvari oko kojih moraju da se snadju. Pa cak I da nema tih nekih dodatnih (preko mere) problema, I da ljudi normalno (po nekom svetskom civilizacijskom trendu) zive, oni opet rade u proseku 10 sati dnevno + ostale obaveze. Deca najvise vremena provode po vaspitno obrazovnim institucijama koje preuzimaju veci deo uloge porodice u vaspitanju I podizanju dece. Drzava je duzna da te sisteme ucini takvim da od dece stvara ljude sigurne u sebe, sposobne, pozitivne itd. ali to ne da nije tako vec je suprotno. Roditelji su prakticno tu kao nadogradnja I podrska. Trebalo bi da bude obrnuto, ali sta cemo kada je ovaj svet jedna “money making” masina. I sta vi ocekujete, na osnovu cega da se deca radjaju, na osnovu ljubavi mozete reci – pa vidim kako ih lepo volimo, prosto cvetaju od ljubavi, ceo svet je ljubav. Ljudska svest nije jos na tom nivou da moze da gaji ljubav u haoticnom zivotu, ljudi generalno jos uvek uzimaju zdravo za gotovo stvaranje jednog zivota (svaka cast mama caca).

Pa I da nismo dedukcijom dosli do ovog zakljucka, ne smatrate li da bi sve ustanove koje se bave decom bar, trebale da imaju adekvatan nacin ophodjenja prema njima? Podsetimo se da su deca najdragocenija stvar na svetu (jer su ona nasa buducnost, produzetak nas samih a najvise od svega jer treba da budu predmet ciste, prave, nesebicne, bezuslovne ljubavi), a opet strasno ih zapostavljamo jer su tako bespomocni I nista nam ne mogu I mislimo da je nesto prece a i strahovi nas obuzeli (npr. necu da se zameram vaspitacici da se ne bi svetila na mom detetu, a ona ga ionako maltretira).

E sad, kada vec drzava nece, jer im je sve drugo prece, ja apelujem na majke I roditelje generalno, ne da pripremaju decu za traumiranje u vrticima jer ce deca sve jedno da se istraumiraju kada ih ostavljate naglo u nepoznatom okruzenju, vec da prepoznaju nacin adaptacije kao problem I da uklone njegovu srz dakle uzrok a ne posledicu. Da roditelji daju inicijativu (okupe se, posavetuju sa psiholozima, razgovaraju sa vaspitacicama) za promenu nacina adaptacije I da time uvedu, bar sa te strane, malo mira u svoje domove. Dobicemo bar u osnovi nesto zdraviju naciju, I to je pocetak, jer ce onda I porodica moci sa svoje strane, lakse da se bori za kvalitet ostalog dela zivota. Krenite od osnove a ne od krova, jer koliko god vi popravljali krov, on ce da se rusi. Popravite osnovu I kuca ce sama sebe da gradi. Eto ti nacionalne strategije. Natalitet ce se sam za sebe pobrinuti kao sto sam objasnila gore, kroz princip slobodne ekonomije. Nista ne vredi na vestacki nacin, napravicete jos gore.

I vi cete vecu slavu steci ako uvedete te promene (a toliko je prosto) nego da potpirujete narod da radja bez ikakvih osnova (opet svaka cast za ljubav). Prica o srpstvu ili bilo kojoj naciji ne stoji zbog globalizacije I slicno. Sa druge strane osposobite decu da sebi stvaraju mogucnost izbora. Svako ima pravo da zivi tamo gde mu je bolje, lepse. Pametan narod je malo teze pokoravati koliko god da ih malo ima. Izbezumljen, izopacen narod je lako unistiti koliko god puno da ih ima pogotovo ako se tako kruto drze te sljive, zato smo tu i gde jesmo sada.

Ima tu I pametnih ljudi koji nece lako da nasednu na euforicne price I neurolingvisticko programiranje bez obzira koliko je psihologija mase ponekad laka za upravljanje. Ako ti licno zaista verujes u to sto propagiras, onda si I ti nasela na to. Pitanje je vremena kada ce svest cevecanstva da se dovoljno razvije I produbi da bi mogla da sagleda sopstvenu propast, I to ce onda predstavljati seme neke nove (molim Boga) bolje civilizacije, ukoliko ne nestanemo dotle kao planeta.

Hellen:
Мој пост говори о политици у једнакој мери као и Пепељугин!
a ja prvo procitala: "moj post govori o politici ujednakoj meri kao O pepeljugi!" :lol:
dobro - pepeljugo, odnosi se i na tebe! :)
elem, ja pod a stvarno nemam razvijen osecaj nacionalne pripadnosti, a pod b stvarno mislim da ce i neka nacionalna mapa sveta biti drugacija u nekoj buducnosti i da je to jedan normalan istorijski sled dogadjaja, ne samo po pitanju velicine i prostorne rasprostranenosti nacija nego i po pitanju vaznosti iste kao kvalifikativa coveka, pripadnosti nekim drugim grupama (tipa eu) i sl...nadam se samo da nas nece preplaviti kinezi ili tako neki... :)
i, iskreno, ne znam i ne bih da nagadjam, ali se zaista pitam da li se u zapadnoevropskim zemljama u kojima je prirodni prirastaj takodje negativan toliko brinu o tome da li ce bas oni nestati sa lica zemlje?

Можеш ли ми, молим те, болдовати та шкакљива питања која си поставила?
Нешто се тешко сналазим у оволикој количини хаотичног текста.
Ако је то ово питање:
Sta vi licno imate od podizanja srpskog nataliteta?
, онда ти скрећем пажњу да сам врло конкретно одговорила. Шта ту није јасно?

Твоје оправдавање немањем времна за родитељство једноставно не могу да прихватим. Онај ко нема времена да буде родитељ - не треба ни да има децу! Она ко очекује да му неко други васпита дете- не треба ни да има децу!
И сама си рекла- боље народ мали али квалитетан, него бројан а искварен! Зар не? Нека рађају они који су способни да брину о својој деци и да их васпитавају.
Pa I da nismo dedukcijom dosli do ovog zakljucka, ne smatrate li da bi sve ustanove koje se bave decom bar, trebale da imaju adekvatan nacin ophodjenja prema njima? Podsetimo se da su deca najdragocenija stvar na svetu (jer su ona nasa buducnost, produzetak nas samih a najvise od svega jer treba da budu predmet ciste, prave, nesebicne, bezuslovne ljubavi), a opet strasno ih zapostavljamo jer su tako bespomocni I nista nam ne mogu I mislimo da je nesto prece a i strahovi nas obuzeli (npr. necu da se zameram vaspitacici da se ne bi svetila na mom detetu, a ona ga ionako maltretira).
Слажем се да установе које образују и васпитавају треба да имају адекватан приступ деци. Нисам до сада имала никаквих лоших искустава са тиме, тако да бих рекла да је лоше опхођење појединачни случај, а не правило.
Деца су драгоцена и народу и држави, али су најдрагоценија СВОЈИМ РОДИТЕЉИМА! И ако их родитељи запостављају и не посвећују им се, не улажу свој напор и труд у њихово васпитање - незахвално је очекивати да ће неко други да одради њихов посао!
E sad, kada vec drzava nece, jer im je sve drugo prece, ja apelujem na majke I roditelje generalno, ne da pripremaju decu za traumiranje u vrticima jer ce deca sve jedno da se istraumiraju kada ih ostavljate naglo u nepoznatom okruzenju, vec da prepoznaju nacin adaptacije kao problem I da uklone njegovu srz dakle uzrok a ne posledicu.
Обрнула си редослед приоритета! Родитељи су ти који су најодговорнији, не држава!
Нико није причао о преипреми за траумирање! Напротив!
Ти се ниси оврнула на мој предлог о адаптацији, а то је савет и психолога и педагога, нисам га ја измислила! И сама сам спровела сличан процес адаптације са својом децом и никаквих проблема ни плакања није било!
Први дан су само разгледале вртић.
Други дан су остале пола сата.
Трећи дан су остале сат ипо времена.
Четврти дан су саме тражиле да остану до ручка.
Следећих недељу дана су ишле кући после ручка.
После десетак дана су без проблема остајале и на спавању!
Пре тога смо много причале о вртићу. читале смо књигу ''Вишња у вртићу'' креативног центра...
И адаптација је прошла безболно. Врло радо су одлазиле у вртић и враћале се пуне лепих утисака!
Реци ми, који то јадан ''преоптерећени родитељ'' нема могућности да ово изведе, а има могућности да седи у вртићу заједно са дететом и 25 других родитеља у истој просторији???

Узгред, провалила си ме, Тетидо, ја сам мушкарац и зато сам потпуно неосетљив на питање деце...Треба ми само топовско месо за следећи рат који ћу повести кад моја странка дође на власт!
То је једини разлог зашто ми треба национална стратегија за повећање наталитета која подразумева мотивисање рађања, остваривање бољих услова за одгајање деце, побољшање социјалне и здравствене заштите, рачунање продиљског стажа у радни стаж, настојање да породиљско одсуство остане 1 година..(а не као на идеалном Западу где оно траје пар месеци...), настојање да се не гасе сеоске школе због тога што се држави ''не исплати'' да их финансира....и да не набрајам све то што ''потпирујем''....
Све то само да топовско месо буде што квалитетније!

S_K_V_O:
dobro - pepeljugo, odnosi se i na tebe! :)
elem, ja pod a stvarno nemam razvijen osecaj nacionalne pripadnosti, a pod b stvarno mislim da ce i neka nacionalna mapa sveta biti drugacija u nekoj buducnosti i da je to jedan normalan istorijski sled dogadjaja
:p :p :p

Pod a, takodje i ja sam tako genetki kodirana, pod b, takodje mi deluje logicno i normalno ;)

Potpuno se slazem da ako ljudi nemaju uslova za podizanje dece (od materijalnih do realizacije ljubavi) ne treba ni da ih radjaju. I tako i jeste, prirodno (nema uslova za normalan opstanak - nema prirastaja). Zato je i logicno da kada se izboris za sve ono sto si navela (i sto su drugi naveli), deca ce se vise radjati. Znaci i drzava je odgovorna za decu. Ako mislis da roditelji ne znaju da podizu svoju decu, onda na spisak stavi i edukaciju stanovnistva o pravilnom odgajanju dece. Ima cestih primera o nepravilnom odgajanju dece, jer ljudi pucaju pod pritiscima zivotnih situacija.

Deca u vrticima uglavnom pate prilikom procesa adaptacije, prosurfuj Internetom ako ti nije evidentno iz tvog dodira sa vrticima. Pa na spisak dodaj i poboljsanje nacina adaptacije u vrticu kao jos jedan od uslova za normalan odgoj dece.

Za postojecu decu i onu koja se ne rode u dobrim uslovima, roditelji su najodgovorniji, i tu se slazemo. Zato i treba da iniciraju promene, od nacina adaptacije (jer je pogresan) bar toliko mogu neposredno da ucine, pa do ostalih stvari, koliko ko moze.

I ti i ja i svi ovde zelimo isto - bolje uslove za decu.

najbolja nacionalna strategija za povećanje nataliteta u srbiji je mir i red u zemlji....
poštovanje običnog čoveka/građanina i njegovih potreba a najvažnije je da ovaj svoj mali život proživimo što pristojnije ... ništa više...
i dok deca/mladi ne prestanu da odlaze odavde tj. kada oni koji treba da rađaju decu budu videli sebe i kao starce ovde... dok se to ne desi... džaba vam sve.

Aha, znaci decu ne treba radjati, sve dok se ne promene nacini adaptacije u vrticima. Shvatila poentu. U stvari svi mi koji smo bezosecajni roditelji, jer nismo taj period videli kao katastrofu svetskih razmera, mozemo da radjamo jos, jer deca ce nam svakako biti psihijatrijski slucajevi.
HALO.
Tetido svoje (namerno ne kazem decije) nezadovoljstvo, i tesko prihvatanje adaptacije ne prebacuj na sve i svasta. Ako zelis dete da naucis da ce ceo zivot biti centar sveta i da ce se sve vrteti oko njega, onda ne treba ni da ga dajes u vrtic.
Zivot je surov, a vrtic je jedna od lepsih stvari u odrastanju. Nemoj to kvariti.

DoktoriCCCCa:
INICIJATIVA ZA ORGANIZOVANJE KONGRESA

Udruženje/pokret za borbu protiv bele kuge u Srbiji - „Opstanak” nedavno je pokrenulo inicijativu za organizovanje Kongresa za borbu protiv bele kuge. Prenosimo vam njihov poziv u celosti:

Uključite se u borbu protiv bele kuge u Srbiji!!!

Dragi zemljaci,

Nadamo se da Srbiju i dalje smatrate svojom zemljom i da je volite koliko i mi. Borba za biološki opstanak srpskog naroda je teška i neizvesna. Međutim, ako udružimo snage, ideje i sredstva, sigurno ćemo uspeti. Zato Vam se i obraćamo da nam pomognete u organizovanju Kongresa, ali i u traženju rešenja za problem bele kuge koji je prisutan u skoro svim opštinama i regionima Srbije. Ako se oko ovog pitanja ne složimo i ne udružimo, uskoro nas neće biti.

Očekujemo Vaše razumevanje, podršku i saradnju

OPSTANAK - UDRUŽENJE/POKRET ZA BORBU PROTIV BELE KUGE U SRBIJI

Ma da

Back