Infrastruktura

Znaš kako, ti iz manjeg mesta možeš časom trknuti do grada.
Meni je želja da se preselim na selo trajno, jer ću već da podilkanišem od gužve, buke, vike, smrada grada.
A za sve što poželim hop u auto i u gradu sam za pola sata, najkasnije.
И то из НовА Сада који је још једини колико толико функционални град у Србији.

1. To si u pravu, tvoja ishrana ne zavisi od seljaka. I veoma je kvalitetna.
Nemoj da dramis, ja ti samo kazem svoje misljenje i razlog iz kojeg ljudi odlaze u vece gradove. Ovo je Srbija. U mom gradu su sve fabrike zatvorene. Sem par privatnika nemas nista. Ljudi moraju da idu u NS i u BG. U tome vide nadu.
Pa nisu ti ljudi propali Cicak. Vec je po njima mnogo bolje u BG nego u selu. Ja bilo kada mogu da se vratim na selo i gajim domace zivotinje.
Imam jedno planinsko domacinstvo od 50 hektara i jedno ravnicarsko od 3 hektara i tamo nema nikog osim praznih kuca i zemlje. Doduse ne vode se na mene vec na roditelje.
A u toj planini vise ljudi i nema, pojavile su se divlje svinje, ima ih koliko hoces kazu, a cak sam cuo da ima i ponekog medveda. Orlovi na nebu su redovni.
I to ravnicarsko selo postaje pustinja kazu, a bas je poznato selo.

Sustina je da je zivot na selu, narocito seljaka poljoprivrednika mnogo tezi i nezahvalniji nego zivot u gradu.
3. Opet vredjas ljude koji muzu, cemu to? Ljudi sami sebi stvaraju hranu, cemu podcenjivanje?
Dojenje je prirodan cin.

Ne vredjam, vec parafraziram tvoju pricu da oni koji ne mogu u selu moraju u BG, jer si prvo rekla da ne mogu tamo da opstanu kao da je tamo neka velika konkurencija.

A sustina je kao sto sam vec rekao da ljudi beze u gradove iz sela, narocito u BG, jer je zivot u BG mnogo bolji, a zivot na selu mnogo tezi, narocito ako se neko bavi poljoprivredom.

Beograd nije samo posao, Beograd je i jako prijatan i otvoren grad, ljudi su otvoreni, šarenoliki i, što je najbitnije, sve ti je dostupno.
Šta god te zanima možeš da nađeš, da se nečemu posvetiš, od sportskih aktivnosti, muzičkih dešavanja, filmskih festivala, pozorišta, muzeji i galerije, predavanja na sve moguće teme, kursevi, zanimacije... Što u manjim mestima nije slučaj. Ima šta ima i ćao! Obično nema gotovo ništa. Sad barem imaš net, kao to ti je prozor u svet i mesto gde možeš da se informišeš malo, malo piraterišeš.
I taj mir je precenjen kad ti sadržaji nisu dostupni.

Jeste. Mnogi sadrzaji ovde fale.
Npr.kad sam ja bila dete, imali smo bazen i jezero, sad nemamo nista. Jel verujete da ne radi ni bazen ni jezero. Mnogo smo unazadovali.
Istina je, da radi pozoriste, kultura se bori, ali sve drugo ide mucno unazad... meni to jako smeta jer tera decu na ulice, umesto da ih aktivira... i onda moras imati para da bi ti dete islo npr.na plivanje... itd itd... to odmah povlaci mnoge stvari... a ja to ne volim...
Nebitno... ipak je prednost sto zivimo sada ovde... imamo kucu i ogromno dvoriste... za decu raj za odrastanje... babe dede, divan vrtic, prijatelje, porodicu, posao...
Deca ce svakako otici za NS na studije, a mi mozemo uvek jer imamo tamo gde... ali sve je to daleka buducnost... .

I u pocetku ti deluje sve je to blizu. Meni je npr.35min autoputem do NS, ali to ti iziskuje i novac, gorivo, vreme itd...
Mada i u BG dok dodjes s jednog kraja na drugi, treba ti vremena.

- - - - - - - - - -

Beograd nije samo posao, Beograd je i jako prijatan i otvoren grad, ljudi su otvoreni, šarenoliki i, što je najbitnije, sve ti je dostupno.
Šta god te zanima možeš da nađeš, da se nečemu posvetiš, od sportskih aktivnosti, muzičkih dešavanja, filmskih festivala, pozorišta, muzeji i galerije, predavanja na sve moguće teme, kursevi, zanimacije... Što u manjim mestima nije slučaj. Ima šta ima i ćao! Obično nema gotovo ništa. Sad barem imaš net, kao to ti je prozor u svet i mesto gde možeš da se informišeš malo, malo piraterišeš.
I taj mir je precenjen kad ti sadržaji nisu dostupni.

Pa nisu ti ljudi propali Cicak. Vec je po njima mnogo bolje u BG nego u selu. Ja bilo kada mogu da se vratim na selo i gajim domace zivotinje.
Imam jedno planinsko domacinstvo od 50 hektara i jedno ravnicarsko od 3 hektara i tamo nema nikog osim praznih kuca i zemlje. Doduse ne vode se na mene vec na roditelje.
A u toj planini vise ljudi i nema, pojavile su se divlje svinje, ima ih koliko hoces kazu, a cak sam cuo da ima i ponekog medveda. Orlovi na nebu su redovni.
I to ravnicarsko selo postaje pustinja kazu, a bas je poznato selo.

Sustina je da je zivot na selu, narocito seljaka poljoprivrednika mnogo tezi i nezahvalniji nego zivot u gradu.

Ne vredjam, vec parafraziram tvoju pricu da oni koji ne mogu u selu moraju u BG, jer si prvo rekla da ne mogu tamo da opstanu kao da je tamo neka velika konkurencija.

A sustina je kao sto sam vec rekao da ljudi beze u gradove iz sela, narocito u BG, jer je zivot u BG mnogo bolji, a zivot na selu mnogo tezi, narocito ako se neko bavi poljoprivredom.

Zavisi u kakvoj si situaciji.
Nekome je zivot mnogo bolji u BG, a vecini se svodi na posao 9-5, 2 sata truckanja busem, kiriju u nekom stancicu u jajincima, vikendom mek i neki trzni centar i to je to.
Vecina ne koristi prednosti bg jer nema kada, jer radi da bi prezivela.

Nekome je zivot mnogo bolji u BG, a vecini se svodi na posao 9-5, 2 sata truckanja busem, kiriju u nekom stancicu u jajincima, vikendom mek i neki trzni centar i to je to.

Ima istine da to zavisi od situacije. Na primer ko ima nekakav biznis u manjem mestu ili selu i zaradjuje bolje mu je tamo, ali.za vecinu obicnih ljudi selo je mnogo problematicno jer nema posla, a racuni dolaze.
Ako se neko na selu bavi samo poljoprivredom on od prihoda sa pijaca mora da isfinansira i racune i grejanje zimi ako nema sumu za drva.

I ne samo racune vec sve zivotne troskove koji ne ukljucuju ishranu. Deci treba kompjuter, dzeparac, clanarina u sportskom klubu, mesecna karta itd.
A seljaci koji prodaju na pijaci i nemaju posao ce ti sigurno reci kako to nije toliko zahvalan i unosan posao.

- - - - - - - - - -

E sad ima i istine da dosta rada oduzima vreme i da su privatnici sve rigorozniji i nehumaniji, zato je resenje u svom biznisu, sto vecoj povezanosti i raznovrsnijoj delatnosti, ali to nije lako.:confused:

Poslednja izmena:
Jeste. Mnogi sadrzaji ovde fale.
Npr.kad sam ja bila dete, imali smo bazen i jezero, sad nemamo nista. Jel verujete da ne radi ni bazen ni jezero. Mnogo smo unazadovali.
Istina je, da radi pozoriste, kultura se bori, ali sve drugo ide mucno unazad... meni to jako smeta jer tera decu na ulice, umesto da ih aktivira... i onda moras imati para da bi ti dete islo npr.na plivanje... itd itd... to odmah povlaci mnoge stvari... a ja to ne volim...
Nebitno... ipak je prednost sto zivimo sada ovde... imamo kucu i ogromno dvoriste... za decu raj za odrastanje... babe dede, divan vrtic, prijatelje, porodicu, posao...
Deca ce svakako otici za NS na studije, a mi mozemo uvek jer imamo tamo gde... ali sve je to daleka buducnost... .

I u pocetku ti deluje sve je to blizu. Meni je npr.35min autoputem do NS, ali to ti iziskuje i novac, gorivo, vreme itd...
Mada i u BG dok dodjes s jednog kraja na drugi, treba ti vremena.

- - - - - - - - - -

Ne moraš sve da koristiš, ako se nema vremena, love, elana. Koristiš samo ono što te stvarno zanima, pa taman da je to i jedna jedina stvar. Dostupna ti je. Čak ne mora da košta mnogo ili uopše.
U manjim mestima nemaš tu privilegiju. Opcije su ti vrlo ograničene. Nije to smak sveta, odrasla sam po tim manjim mestima, ali da si skučen - jesi. Imaš neka interesovanja i lagano ih gasiš jer ne možeš ništa da realizuješ bez ne znam kakve logistike. Ovako, kad su ti opcije otvorene, ugasiš ih regularno, kad ti ubrzo dosadi. :lol:

pokusavam da zamislim situaciju gde bih nekom ostetila auto jer je..nesto?
ne mogu.
kad na parkingu vidim seljaka koji je zajasio dva parking mesta, ono prilicno se inezrviram..al to ostaje na psovanju

pokusavam da zamislim situaciju gde bih nekom ostetila auto jer je..nesto?
ne mogu.
kad na parkingu vidim seljaka koji je zajasio dva parking mesta, ono prilicno se inezrviram..al to ostaje na psovanju

Meni nije jasno koliko su ljudi sebicni.
Npr.taj covek sto parkira kod kanti za smece, neko je pisao da mu je ne znam sta prosipao po kolima...
Mene je to sramota da citam, kamoli pomislim ili ne daj boze uradim.
Nije mi jasno, kako taj neko nije pomislio da taj covek mozda ima zenu/dete/majku bolesnu koja zivi tu u blizini, i koja npr.ima neku bolest, i on mora sto pre da se stvori tu i pomogne. Njemu nije bitno gde parkira, ako je necije zdravlje i zivot u pitanju.
Ljudi sve gledaju povrsno. Cekaj malo. Zastani. Razmisli

Kome je mnogo da čita može da odustane na početku, moliću bez pridika, danas imajte razumevanja.
Dakle, živim u delu grada gde se prćije i straćare polako pretvaraju u petospratnice po arhitektonskom preduzimačkom stilu sa garažama koje se nakon prijema objekta volšebno pretvore u stambeni prostor jer niko neće da ih kupuje po ceni od hiljadu evra po kvadratu. Tako se na ulici gomilaju vozila za koja nema mesta, borba za isto nekada se vodi do poslednje kapi sopstvene krvi, svako parking mesto je prazno trinestipo stotinki, a tamo gde su pojedinci odlučili da prisvoje javnu površinu bez dodatnih troškova prema parking servisu stoje cigle, gajbe, plastične stolice i kante, ili jednostavno daska naslonjena uz zid. Imam negde fotku da vam to dokumentujem, da vidite kakav je to civilizacijski pomak u centru naše prestonice. Lokalne kabadahije imaju običaj da vas opasno nagrde ako ste kojim slučajem ostavili auto na javnoj površini koja je u njihovim glavama obeležena kao njihova :lol:
Komunalna policija igra karte u nekom kukuruzu, radnici parking servisa na ulici ne reaguju na ovaj vid divljaštva, parking servis naplaćuje svaku obeleženu površinu i od stanara parking zone i od onih koji kupuju u centru pa gostuju samo po par sati i njima je dobro. Jedino je krajnji korisnik obmanut do trepavice...
Tek, sinoć posle šestog kruga po kraju i pola sata vožnje viška, nađem regularno parking mesto ali iznad mene puna krošnja zrelih modroplavih dudinki.
Rekoh nek ide život, ne mogu više da kružim uzalud i ostavih ga ispod drveta.
Jutros, braćo šest kila opalih dudinki prekrilo je auto, jedva ga prepoznah.
Ali nije to problematika ovog posta.
Neki ljuti domorodac kome sam uletela klizeći rešen da uzme pravdu u svoje ruke iskrivio je brisače do neprepoznatljivosti. Nije ih podigo. Nije napisao poruku i zadenuo je u brisač. Napravio je od mojih brisača kapiju od kovanog gvožđa. Mislim da je morao dugo da ih savija sa mnogo besa u sebi da bi ispali onako. Znači, neko ko je imao kratak spoj u glavi. Neko čija su osećanja toliko povređena da nije mogao drugačije, morao je da uzme pravdu u svoje ruke i obračuna se grubo sa nekim ko se drznuo da zauzme njegovu - javnu površinu.
Da li ste se sretali sa ovakvim situacijama u kraju u kome živite i da li vas je neko kažnjavao sipanjem lepka na auto, grebanjem auta ključem, oblikovanjem brisača i ostalim vidovima radikalnih poteza da bi ste shvatili poruku koju vam šalje?
Da li ste i vi nekad isprovocirani nečijim bezobrazlukom reagovali slično?
Šta mislite o ovakvom načinu komunikacije? Da li ste i sami bili prinuđeni da se nekom obratite na ovaj način? Izgleda da je šut u doope jedini jezik koji mi Srbi razumemo.

I bonus pitanje za dame: Da li umete da parkirate iz prve vozeći auto u rikverc u prostoru za koji vam je potrebna kašika za cipele a da pri tom ne ostavite trag svoje farbe na komšijinom autu i ne strahujete od njegove suptilne poruke u jutarnjim satima?

Ko se seti može da ispriča neku zanimljivu anegdotu iz svog vozačkog ili iskustva parkiranja....

Vracar ima ovakvu problematiku.Gadno.

A ne ne ne :rtfm: :lol: komunalna policija juri bakice u centru zbog cveca,miljea i tako.
Uzas.

Jesi prijavila nn lice nekada ako ti cesto prave problem?

Perfi nadmasila si price Terija Praceta i nadam se da je bila uspesna terapija pisanja. :)

@ tema. Ne znam kome sta odgovara, ali meni moj kraj odgovara vise nego bilo koja selendra. Glavni argument je mir i tisina.
Ako govorite o njanim gradovima ovo sto si napisala je tamo jos gore, jer tamo neces naci ni komsiju koji ce da posreduje kao glas razuma,
na selu poklanjam sve livade kojih nema, sume koje su obrstili zbog vocnjaka i one gde testere buldozeri i sleperi po ceo dan odvlace ili dovlace gradju.
O nocnim urlicima i cistoci, poludelim komsijama i njihvim zivotinjama da ne govorim, a ako pocnete i o kolima na selu onda zaista nema sta da se prica.
Nov BMW se vozi kao traktor sredinom puta od 3 metra, krsevi ti ulete u auto svake slave i niko ne placa nikome bez par meseci rasprave, ako precutis jos si ti duzan jer ti je auto bio na ulici.
I tako, fala na selo. Sto se tice novonastalih gradjevina i manjka parking mesta, sami ste krivi ljudi. Svi ste u istom sosu, a niko da se dogovori iz istih seljackih razloga, jer onaj sa sela nema interesa da se mesa, a tu je kupio stan za unuka koji jos nije posao u skolu, a vi se ne setite da blokirate ceo kvart lepo uredno parkiranim kolima na sred puta u vreme kada niste na poslu, a grad vrvi od vozila.

Imao sam slicnu pricu sa komsijom od preko puta koji je umislio da je njegov trotoar, pa je cak i banderu postavio na cose .
Problem su resili neki drugi koji su vec imali pricu sa njim. Ostavili su mu cekic na haubi ispod razbijene sofersajbne. On se ionako ne racuna , jer crnogorac kad zaluta u pogresan kraj sa pogresnim navikama brzo proprica srpski.

Pročitala sam ovde glupost da je agresija stil Beigradjana
Greška
Svih dosljaka u ovo mesto
Ko s lanca da su pušteni kad su pobegli od svog sela

Provincijalci su krotki kad odu u prestonicu.

Provincijalac se ne gura na parkingu, ne zaleže na sirenu u saobraćaju, ne psuje pešake iz svog automobila.
Šta im radite pa podivljaju, to je pitanje koje daje jasne odgovore.

Neki ljuti domorodac kome sam uletela klizeći rešen da uzme pravdu u svoje ruke iskrivio je brisače do neprepoznatljivosti. Nije ih podigo. Nije napisao poruku i zadenuo je u brisač. Napravio je od mojih brisača kapiju od kovanog gvožđa. Mislim da je morao dugo da ih savija sa mnogo besa u sebi da bi ispali onako. Znači, neko ko je imao kratak spoj u glavi. Neko čija su osećanja toliko povređena da nije mogao drugačije, morao je da uzme pravdu u svoje ruke i obračuna se grubo sa nekim ko se drznuo da zauzme njegovu - javnu površinu.
Da li ste se sretali sa ovakvim situacijama u kraju u kome živite i da li vas je neko kažnjavao sipanjem lepka na auto, grebanjem auta ključem, oblikovanjem brisača i ostalim vidovima radikalnih poteza da bi ste shvatili poruku koju vam šalje?
Da li ste i vi nekad isprovocirani nečijim bezobrazlukom reagovali slično?
Šta mislite o ovakvom načinu komunikacije? Da li ste i sami bili prinuđeni da se nekom obratite na ovaj način? Izgleda da je šut u doope jedini jezik koji mi Srbi razumemo.

Cenjena PerfectOne, do sada si morala da razumeš kulturni okvir žitelja centra prestonice.

Centar Beograda je statusni simbol za svakog doseljenika tako da u njemu odavno nemaš autohtono i relativno urbanizovano stanovništvo već većinski potomstvo prve-druge generacije doseljenika čiji su se očevi i đedovi u sporovima oko međa sa komšilukom objašnjavali sikirama.

Koncentracija primitivizma u prestonici je spektakularna i jedino što mogu da ti kažem jeste da je najbolje ne živeti u njoj. Nekada imam utisak da BG namerno pretvaraju u zverinjak kojim dominiraju najgori balvani koji bi u svakoj iole civilizovanoj sredini bili smatrani polusvetom. U BGu su pak elita naseljenja u njegove centralne delove .

Beograd je odavno izgubio svoju ambiciju da se razvije u evropsku prestonicu i postao definitvno najružniji, najprljaviji i najprimitivniji glavni grad jedne evropske države.

Ono što pak ne razumem jeste zašto si ovde postavila tu temu jer koliko se razumem u ovaj PDF na koji retko zalazim na njemu preovladava mentalitet upravo domorodaca koje si opisala. Ukratko, većini ovde uopšte nije jasno šta tebe muči. Njima je ono što tebe deprimira zapravno najnormalnija dnevna rutina.

Poslednja izmena:
To se zove "DIVLJA GRADNJA" i to je primer sistemske korupcije u kojoj učestvuju svi - od urbanističkog zavoda, preko opštinara do komunalaca i policije.

Kad se prave projekti naselja , planira se spratnost, gustina naseljenosti, potrebne količine vode u sekundi, prečnik kanalizacionih cevi, širina ulica, potrebna snaga električne mreže...i PARKING MESTA dovoljna za sve. To je urbanistički plan i bez njega nema kvalitetno i civilizovanog stanovanja ( ni saobraćaja).

S jedne strane - poštovanjem urbanističkih pravila dobija se kvalitetan život i jednostavno izdavanje dozvola.
S druge strane -nepoštovanjem plana, dobro se zarađuje na dozvolama ( jer onaj ko je ovlašćen za to sad postaje "hadžija" ) ...a kvalitet života koga briga. Ko se opari na tome, ionako će živeti na drugom mestu koje nije unakaženo prenaseljenošći i infrastrukturom koja ne prati potrebe naselja.

I za kraj, pošto u tome mnogi učestvuju, samo "mnogi" mogu i da spreče. Nemojte da potpisujete peticije za nadogradnju, kad vidite nekoga da kopa temelje gde ne bi smelo - odmah peticije, blokada itd. Ako sruši kućicu da napravi "zgradicu" , hbm li ga..trebalo bi da postoji i neko pravilo protiv toga ( da li je urbanističkim planom dozvoljena višespratnica na tom mestu? ).
U mom bivšem kraju je to funkcionisalo i uspeli su da očuvaju naselje u vrlo dobrom stanju

Šta reći sem da je BG prestonica sa najviše divljih naselja u Evropi a za nemušto nicanje jednog od najvećih tokom 90ih direktno su odgovorni Šešelj, Toma i Vučić. Naravno, danas se prave blesavi jer je svaka nakaza nastala onda volšebno legalizovana.

Poslednja izmena:

Back