gost 159032
Veoma poznat
- Poruka
- 12.404
http://www.dnevnik.rs/ekonomija/kamata-nbs-deset-posto
Низак ниво инфлације је 1-2%, не 5+%, то ми је прва чудна констатација.
Затим како је могуће да у присуству инфлације имамо појачане економске активности, а да инфлација пада?
Изгледа да је одговор у паду куповне моћи и дефлацији пољопривредних производа, а не општем паду инфлације.
Да ли је онда оправдано смањивати каматну стопу?
Мени су ове вести чудне.Извршни одбор Народне банке Србије данас је смањио референтну каматну стопу 0,5 процентних поена и она сада износи десет посто.
Имајући у виду да се наставља смањивање инфлаторних притисака и инфлационих очекивања, НБС очекује да ће се у октобру међугодишња стопа инфлације наћи близу доње границе дозвољеног одступања од циља.
С обзиром на то да је инфлација већ на ниском нивоу, НБС ће мере монетарне политике у наредном периоду усмерити на њено задржавање у границама циља, констатовао је Извршни одбор. Паду међугодишње стопе инфлације, по оцени Извршног одбора, уз мере монетарне политике, доприносе и пад цена примарних пољопривредних производа, ниска тражња и релативна стабилност курса којој доприносе веома повољна спољнотрговинска кретања. Дефицит текућег рачуна у току трећег тромесечја износио је свега 1,4 одсто процењеног бруто домаћег производа, и то у условима повећане економске активности. Осим тога, очекивани ефекти фискалне консолидације и позитивна кретања на међународним финансијским тржиштима допринеће задржавању међугодишње инфлације у границама циља наредне године, оценио је Извршни одбор. Наредна седница Извршног одбора на којој ће се одлучивати о референтној каматној стопи одржаће се 12. децембра.
Низак ниво инфлације је 1-2%, не 5+%, то ми је прва чудна констатација.
Затим како је могуће да у присуству инфлације имамо појачане економске активности, а да инфлација пада?
Изгледа да је одговор у паду куповне моћи и дефлацији пољопривредних производа, а не општем паду инфлације.
Да ли је онда оправдано смањивати каматну стопу?