Indukcioni rešo

luger22

Početnik
Poruka
2
Juče sam kupio rešo kineskog proizvođača (ne znam da li sme da se napiše naziv? Ja ću napisati da je Linea, pa ako ne sme obrisaću ovaj deo). Ne razumem one funkcije koje su date za kineska jela (Hot pot, trt mrt isl.) Da li neko može da mi kaže koja se snaga koristi za šta. Napr. Kafa 1800W, čaj 2000W, kajgana 600W ili kakogod već. Vidim da ima stručnjaka po ovom pitanju pa možda neko ima neku vrstu tabele.

Sve je to manje-više sviranje klincu, i sve ti je isto kao i obična ringla, osim što se uvek moraš truditi da prečnik posude bude što sličniji prečniku ringle (kod običnog šporeta to nije baš toliko bitno), i naravno da posuda bude od magnetskog materijala (čelik), ili da ima čelično dno, jer će jedino tako raditi kako treba. Ima onaj mali znakić za indukciju, treba da bude na dnu posude.

download.png

Kada krčkaš nešto ti smanjiš snagu, i gledaš da dobiješ optimalan rezultat. A to što piše za "ovo jelo ono jelo" to ne znači ništa, jednako kao kad bi na pravom šporetu na dvojci nacrtao kupus a na trojci jaje.

Juče sam kupio rešo kineskog proizvođača (ne znam da li sme da se napiše naziv? Ja ću napisati da je Linea, pa ako ne sme obrisaću ovaj deo). Ne razumem one funkcije koje su date za kineska jela (Hot pot, trt mrt isl.) Da li neko može da mi kaže koja se snaga koristi za šta. Napr. Kafa 1800W, čaj 2000W, kajgana 600W ili kakogod već. Vidim da ima stručnjaka po ovom pitanju pa možda neko ima neku vrstu tabele.
Нема табеле.
Индукционе плоче не мењају снагу тако што степенују исту на грејачима, него тако што искључују и укључују грејаче (условно речено) у одређеним интервалима. Обично буду два магнета и до 1200вати се укључује само унутрашњи а преко и спољни.
Индукциона је добра за кување, јер брзо загрева течности. За пржење или печење, мора да се вежба.
Рецимо, ја прженице правим на 600 вати, динстање на 400, чорбице и слично исто 400, кафа или загревање воде за чај 1200 и тд.

Индукциони шпорет користи принцип грејања , који се заснива на коришћењу енергије високофреквентног електромагнетног поља које генерише бакарни калем. Вртложне струје настају у посудама постављеним на шпорет на електрични бесконтактни начин и то доводи до његовог брзог загревања услед електричног отпора.
Значи, нема кувања у глиненом лонцу из кога је јело најукусније. То је модни тренд као и микроталасне рерне. Ништа без смедеревца и глине!

Индукциони шпорет користи принцип грејања , који се заснива на коришћењу енергије високофреквентног електромагнетног поља које генерише бакарни калем. Вртложне струје настају у посудама постављеним на шпорет на електрични бесконтактни начин и то доводи до његовог брзог загревања услед електричног отпора.
Значи, нема кувања у глиненом лонцу из кога је јело најукусније. То је модни тренд као и микроталасне рерне. Ништа без смедеревца и глине!
Зависи шта спремаш.
Мене је индукциона спасила кад сам хранио бебца на свака 2 сата. Подгреје млеко за 20 секунди.
Извор топлотне енергије није релевантан за кување и спремање, осим субјективног осећаја да радиш са нечим сентименталним.
Иначе, функционише и са глиненим лонцем, ако ставиш на дно лонца челични лим.

Зависи шта спремаш.
Мене је индукциона спасила кад сам хранио бебца на свака 2 сата. Подгреје млеко за 20 секунди.
Извор топлотне енергије није релевантан за кување и спремање, осим субјективног осећаја да радиш са нечим сентименталним.
Иначе, функционише и са глиненим лонцем, ако ставиш на дно лонца челични лим.
Знам како функционише, управо једну поправљам!
IMG_20220321_115559 (1).jpg

IMG_20220321_115642 (1).jpg

Рецимо, ја прженице правим на 600 вати, динстање на 400, чорбице и слично исто 400, кафа или загревање воде за чај 1200 и тд.
Ja sam za čaj stavio džezvu na 2000W. Provrilo je za tili čas. Da li šteti tako jaka snaga? Da li za isto vreme provri i na manjoj snazi?

Ja sam za čaj stavio džezvu na 2000W. Provrilo je za tili čas. Da li šteti tako jaka snaga? Da li za isto vreme provri i na manjoj snazi?
Навешћу ти оно најбитније за индукционе решое и шпорете па сам извуци закључак:

Спецификације​

Главни параметри индукционих шпорета могу се представити као таква листа:

• Ефикасност до 90%;
  • температура површине - не више од 60 ° (загрева се од онога што кувате);
  • фреквенција струје у намотајима је од 30 до 60 кХз, за најмоћније моделе до 100 кХз;
  • снага - од 0,05 до 3,5 кВ за горионик, више од 10 кВ за целу пећ;
  • број горионика - од 1 за преносиве моделе као што је Галаки ГЛ3053 до 5-7 за комерцијална возила као што је Смег ЦПФ9ИПВХ;
  • контрола - додирна или механичка, комбинована у једној јединици са радном плочом;
  • површина је стаклокерамичка или, у ретким случајевима, каљено стакло.

Индукцијски штедњак: предности и мане​

Приликом одлучивања о куповини индукционе технологије, вреди се упознати са њеним предностима и недостацима. Предности укључују:

• Велика брзина загревања посуђа и њиховог садржаја . Ефикасност је упоредива са гасним пећима и значајно надмашује већину електричних шпорета.
  • Безбедност . Због одсуства извора топлоте, површина се не загрева, што штити од опекотина од случајног контакта и непријатних мириса од сагоревања честица хране и уља.
  • Лака нега . Површина скоро није контаминирана због недостатка грејања, лако се чисти сунђером и кућним хемикалијама.
  • Аутоматско искључивање у недостатку одговарајућег посуђа . Пећ неће радити ако страни предмет доспе на активан, али слободан горионик.
  • Профитабилност . Савремени модели аутоматски одређују величину и облик посуђа, прилагођавајући им површину грејне зоне. Ово значајно смањује потрошњу енергије пећи.
  • Много функција и подешавања . Могуће је изабрати услове који су погоднији за динстање, кување и пржење - то значи да производи не губе ни витамине ни корисне елементе.
  • Могућност комбиновања грејних зона . Неколико горионика постаје једно, добијајући уобичајена подешавања и омогућавајући вам да кувате у великим јелима (паче, котлови са равним дном).
Са импресивним бројем предности, индукциони штедњаци имају недостатке који им још не дозвољавају да постану најпопуларнији тип кухињских апарата:

• Потреба да се напусти посуђе од стакла и алуминијума. Иако се посуђе од ливеног гвожђа и челика и даље може користити.
  • Цена. Један од главних недостатака је што су индукционе пећи 2-5 пута скупље од гасних и електричних.
  • Крхкост стаклокерамичких површина. Тешки предмети који падају на шпорет могу га сломити. Степен заштите можете повећати употребом челичне облоге.
  • Компликована поправка. Пећ се може назвати довољно поузданом, али покварену индукциону плочу је тешко и скупо поправити.
  • Приметно смањење снаге када се панели комбинују . Истовремени рад неколико горионика представља велико оптерећење на пећи, која не ради тако ефикасно.
Верује се да на листи минуса постоји опасност од пећи за здравље.
  • Особа са пејсмејкером или другим медицинским имплантом не би требало да буде близу пећи. Минимално растојање је 40 цм од површине.
  • Нежељено је доносити дискове, паметне телефоне, лаптопове и банковне картице на пећ. Поред такве опреме, повећава се ризик од потпуног или делимичног брисања информација са њих.
  • Посуђе мора бити одговарајуће величине. Ако његово дно покрива мање од 60-70% површине горионика, зрачење се повећава.
Корисници индукционих шпорета треба да буду свесни не само стварне или измишљене опасности, већ и предности њиховог коришћења за кување. Посуђе од ливеног гвожђа и нерђајућег челика повећава садржај гвожђа у куваним јелима, што их чини посебно корисним за особе са анемијом и низом других стања. Исти елемент вам омогућава да повећате имунитет чак и код здраве особе.

Мени је важна још једна предност, лети не загрева просторију у којој се кува.
Како може да не загрева?
Свако тело које је топлије од околине ослобађа топлоту.
И сад, крчка се сарма а лонац, посуда неутрална у односу на околину? Не може бити.

Како може да не загрева?
Свако тело које је топлије од околине ослобађа топлоту.
И сад, крчка се сарма а лонац, посуда неутрална у односу на околину? Не може бити.
Нисам мислио баш буквални, али много мање загрева од ел. шпорета.

Не штети, само ако имаш више оптерећења на тој линији, може да потера јачу струју. Најефикаснија употреба је баш кад се греју течности. Мала је разлика у времену, не верујем да ти значи пар секунди разлике.

Back