Incestuoznost

Nije poremečaj već sukob Superega i Ida...Moralne norme isključuju incest (sačuvaj bože! iI ideš u aps!),
jeste poremećaj
nema nikakve veze s moralnim normama nego je normalnim ljudima,premalo i eufemizam je reći,PREODBOJNO pregadno preporemećeno itd da..imaju odnose i slično..sa rodjenom hebenom porodicom (mati,otac,sestra,brat,kako god),znači to im se gadi do same srži njihovih bića,bukv nikakvu ulogu tu ne igraju moralne norme,tradicija i ostalo

jeste poremećaj
nema nikakve veze s moralnim normama nego je normalnim ljudima,premalo i eufemizam je reći,PREODBOJNO pregadno preporemećeno itd da..imaju odnose i slično..sa rodjenom hebenom porodicom (mati,otac,sestra,brat,kako god),znači to im se gadi do same srži njihovih bića,bukv nikakvu ulogu tu ne igraju moralne norme,tradicija i ostalo
A da li znaš psihološko -psihijatrijsku definiciju normalne ličnosti?
Evo ti nešto što je učesnica dr.med.TGDANIJELA svojevremeno ovde na kKrsti postavila o psihićkoj normalnosti:
Crte ličnosti koje se susreću kod većine osoba, a predstavljaju elemente normalnosti:
1.Optimizam i pesimizam( odnos prema okolini i stresovima, koji se ne doživljavaju tragično. Optimizam ne bi trebalo da bude jako izražen jer ne dovodi do realnih očekivanja)
2.Zavisnost-Nezavisnost ( i jedno i drugo može da bude znak dobre prilagođenosti. Šta više, sposobnost da se bude i jedno i drugo je znak superprilagođenosti.Treba razlikovati zavisnost, od reaktivne formacije ili negacije potrebe za zavisnošću (pseudo-nezavisnost ili lažna nezavisnost)
3.Sposobnost organizacije i sistematizacije
4.Radoznalost (Postavljanje pitanja: zašto je to tako, kako djeluje, šta je u osnovi svega i slično, važan su faktor u postizanju dobrog kontakta sa okolinom)
5.Polni identitet(zadovoljstvo svojim polom, ličnost je slobodna i upražnjava je i uživa u svom seksualnom životu)
6.Konkurencija, kolaboracija (saradnja) i kompromis
7.Odnos prema autoritetu (prihvatiti autoritet, ali i suprotstaviti mu se)
8.Emocijalna ekspresija i kontrola emocija (kontrolisati emocije, ne potiskivati ih, naučiti emocionalno ne reagovati kada je to štetno za jedinku...)
9.Kapacitet za intimnost(sposobnost ljubavi uopšte, a posebno prema osobi drugog pola)
10.Zadovoljstvo i sigurnost (balans između dugotrajnih planova i ciljeva koja vode zadovoljstvu. Davanja isključivog primata trenutnim zadovoljstvima, princip ''ovde i sada'', iako ponekad neophodan, ipak je znak tzv. psihopatske strukture ličnosti)
11.Odnos prema sredini(uskljađivanje svojih želja sa ličnim, mogućnostima, i zahtjevima i mogućnostima sredine)
12.Odnos prema drugim licima(tolerantnost, strpljivost, kritičnost i samokritičnost, poštovanje mišljenja drugih, kao i podržavanje korisnih prijedloga kad su od opšteg interesa)
13.Etički principi (poštovanje etičkih principa sredine u kojoj se živi, a i ličnih moralnih principa-moralna zrelost)
14.Odnos prema radu(istrajnost i postojanost u radu i ulaganje maksimuma svojih sposobnosti u rad koji se vrši)

Kada se pogledaju sve nabrojane osobine može se zaključiti da idealno mentalno zdrava osoba skoro i ne postoji. Otuda se pomenute osobine mogu uzeti samo kao najširi okvir za normalnost. Raspon normalnosti treba shvatiti dovoljno široko i elastično tako da se većina populacije ipak može da uklopi u njega......

Naravno da nema isključenja incestuoznosti,tu sklonost isključuje etićka adaptacija očitovana u usvojenim obrascima i matricama Superega...

ne interesuju me te patetične nebulozne floskule i bajke
neka glupača sama izmišlja šta je za nju ideal normalnosti il šta već,i na kraju svega ''mudro'' zaključuje-hehe normalna osoba zapravo i ne postoji :P
na osnovu svojih lupetarija izvodi zaključke sama sebi i sama sa sobom
patetično do bola

rekoh ti već da veze s ''etikom'' nema niti ''moralom'',koji ni ne postoji nego predstavlja jednu u nizu ljudskih izmišljotina

Tema na kojoj se uvek zaboravi spomenuti Vestermark efekat. Eto zasto nam je psiholoski gledano - odbojno da imamo sex sa najblizim srodnicima. :D

Bioloski znamo zasto je to lose, a psiholoski - eto Vestermark efekat. Odatle su kasnije i napravljeni ovakvi zakoni koji to zabranjuju. Pa imamo i vec pomenuti "superego", uticaj socijalne sredine da to dodatno postane ljudima bljak.

Ko zaista zeli da procita nesto ozbiljno i naucno o ovoj temi, neka poseti ovaj link kognitivnog psihologa, doktora nauka:
https://mindreadingsblog.wordpress.com/2012/11/18/incest-zasto-je-ljubav-izmedu-srodnika-losa-ideja/

- - - - - - - - - -

Jedna od ubedljivih potvrda Vestermarkovog efekta je i studija stenfordskog profesora Artura Volfa (Arthur Wolf), koji je ekstenzivno izučavao tajvanski običaj sim-pua. Reč je o specifičnom vidu maloletničkog, ugovorenog braka u koji stupaju biološki sin i usvojena ćerka.

Da bi obezbedile ženu i unuke, tajvanske porodice (ne masovno, naravno) koje imaju sina ili sinove, usvajaju žensko dete, sa idejom da kasnije stupe u brak. Volfova studija iz 1970. godine pokazuje da je stopa razvoda na takvom uzorku brakova tri puta veća od opšte stope razvoda, a da ovakvi parovi imaju 40 odsto manje potomaka od nacionalnog proseka.

Dvoje psihologa sa Univerziteta Floride, Debra Liberman (Debra Lieberman) i Adam Smit (Adam Smith), objavili su nedavno, u časopisu Current Directions in Psychological Science, rad u kojem iznose detaljan opis mehanizama odgovornih za Vestermarkov efekat (pdf).

Vestermarkov efekat je odličan primer interakcije gena i okruženja. “Ne stupaj u seksualne odnose s osobama s kojima odrastaš” jeste biološki, darvinovski algoritam. Da bi se pokrenuo, neophodni su odgovarajući uticaji sredine.

Libermanova i Smit nabrajaju niz naznaka koje deca koja odrastaju zajedno uče da tumače kao poruku: „Ovo ti je blizak krvni srodnik, seks među vama je loša ideja.“ Učenje se, objašnjavaju, odvija čak i bez verbalnih instrukcija od strane roditelja ili staratelja. Tako će starije dete primetiti da mama doji ili hrani novopridošlu bebu, na primer. Mlađe dete će pak uočiti da već postoji neko u koga mama i tata investiraju kao da su i njemu roditelji. I jedno i drugo, te niz različitih signala iz okoline koje analiziraju Libermanova i Smit, u manjoj ili većoj meri spada u ono što je još Vestermark nazvao prolongirana korezidencija u ranom detinjstvu. Izostanak zajedničkog detinjstva, baš kao što je slučaj s Patrikom Stibingom i njegovom sestrom SK, značajno uvećava rizik od neadekvatnog odnosa na liniji brat-sestra.

19 i 20 vek je skroooz nakaradan. sistemi vrednosti su otisli u majcinu. pogotovo se dve stavke izdvajaju
previse su ljudi postali "osetljivi" na incest
i "pedofilija"

ranije se znalo, kada devojcica dobije prvu menstruaciju to je znak da moze da se puni do cepa :mrgreen:

a danas ako pomenes da bi jebbavao trinaestogodisnjakinju oman oce da te stave na lomacu...

i dolaze sa nebulozama: nije zenska dovoljno psihicki razvijena da bi imala snosaj, jest kurrca

a opet, nema niceg nezdravog u rodbinskom seksu ako se naravno kao rezultat istog ne javljaju deca sa deformitetima..jelte..

Razmišljao sam ja u tom pravcu i smeru svojevremeno (Vestermarkov argument) i sem genetskih rizika i intuitivnih odbojnosti,ništa tu nisam više nalazio.
Međutim,pri proučavanju-promišljanju narcizma ,jedan veoma značajan puteljak je vodio unazad do introvertovanja u adolescenciji!
Naravno,sve aspekte i efekte narcizma sam pokušao sagledati i shvatio ,između ostalog da i incestuoznost "zatvara vrata" za društvene veze-za ekstroverciju!
Mislim da se to intuitivno shvata pri svakom incestuoznom maštanju!
I to je ta psihićka kočnica,koju smatram da Vestmarkov argument zanemaruje.
Ja to zovem i "mala smrt" ili jedna od "malih smrti"-osamljivanje ili autoizopštenje...
Moglo bi oko ovog mnogo toga da se kaže,ali je osnovno i veoma važno:
Ne treba se plašiti incestuoznih misli,one su normalna pojava modalnosti psihe
(kao nadogradnja svsti!),ali podleganje i realizacija tih misli vodi u introverciju,zatvaranje u
porodični krug,samoizolaciju i rizik od psihićkih obolevanja.Naravno i u slučaju poroda-od
defektne dece i njihovog ranog ,naprasnog umiranja...
Ipak je zdravije koristiti igru slučaja izagristi u "život" punim kapacitetima...:manikir:

Malo ti bez veze pa zamuckuješ,a maman?...
Skriveni osećaj krivice za primisli...:hahaha1:
Dok ne upoznaš svoju podsvest i potisnute demone u njoj,samo si dopola čovek cvećetu...Zato samo
hrabro napred...Ne u incest već u njegovo artikulisanje i razumevanje poput Mana...
Razotkrivanje sopstvene podsvesti u koje smo potisnuli sve gadosti ovog sveta i sve horore je pravi put ka osvešćenju i slobodi ličnosti...
Ili ka Individuaciji po Jungu...

konkretno ti rekoh da mi bzvz nabrajanje tih inecestuoznik likova kroz istoriju, ali oket ako ti kažeš da je u kontekstu teme..to svi znamo..
mislila sam da je tema faza u odrastanju deteta tj ljudske jedinke , pa do koje mere je to u ranom detinstvu i kako izraženo/ edipov i elektrin kompleks/, ali nije nužno i stvarno zilion tema u jednoj, sve nadovezi :lol:, svakako da nisam mislila da se bavim rodoskrvnicima i temama produžetka dinastija, imućnih porodica, kojekakvih Bordžija, Agripina, Kleopatri, Ludovika i sl..mada ubeđena sam da je u tim vremenima to bilo i u nižim staležima, ali verovatno nisu bila zvučna imena da bi ostalo upamćeno kroz istoriju, kao ni toliko često koliko kod ovih gde su ulozi bili veći..

Ne madam moje forumske mladosti,ne,ne i ne! O "obićnim" ljudima je reč,o nama ,jer ko se oslobodio
Edipa,odnosno Elektre (nikad sasvim podsvesno!),a ko nije i šta se s tim dešava u životu...tom...z;)

Nikako. TORA strogo zabranjuje incest.
Не знам за Тору, али ми је причала професорица која је живјела у Сарајеву да је у неком удружењу ментално болесне дјеце већина њих билo дјеца Јевреја који су се женили својим сестрама и родицама - нису хтјели да се мијешају са Србима, Хрватима, муслиманима...

Poslednja izmena:
Meni je incest samo ako se desi između srodnika bližih od trećeg kolena, dalje je po mojim kriterijumima sasvim OK.

Otprilike dok ima živih baba koje će da ti kažu: " Znaš pile moje mi smo rod".
Oženjen sam daljom rođakom u šestom kolenu i čitao sam da vede upravo preporučujuju da se brakovi tako planiraju i čak pripadnici viših kasti u cilju ugovorenog braka odvode decu u goste da spavaju u istom krevetu da bi se videlo ima li privlačnosti među decom.

Naravno na nekoliko dana i pod strogom pažnjom roditelja.

Tu se posle ugovore brakovi koji se ne rasturaju jer niko nikog nije na silu uvukao kao u gorenavedenom primeru koji ako ćemo pravo i nije incest nego legalizovano silovanje siročadi.

Man je opisivao ovo prvo ali u prvom kolenu što sasvim dobro mogu da razumem, ali ne mogu da odobravam iako znam da protiv sparivanja srodnia u cilju stvaranja kvalitetnijeg potomstva nauka nema ništa.

Jednostavno odbojna mi je pomisao da moja i deca mog brata od strica imaju bilo kakav odnos sem rođačkog.
Njihova deca , kako tako, ako su se upoznali i sparili ne znajući da su rod i ako je baš nastala ljubav velika što se veoma lako može desiti.

Takođe, ako je neka oskudacija u izboru partnera.

Njihovi unuci su već sasvim dovoljno razblaženi i sva je prilika da će izroditi sasvim zdravo potomstvo.
Kao stočar imam iskustva koja govore da su najzdravije jedinke upravo one nastale iz parenja u srodstvu, ali uz drakonsku eliminaciju nepogodnih što na ljude nije primenjivo.

Dakle čovek treba da se ponaša kao čovek i pridržava znanja koje su mu ostavili preci u skladu sa poreklom i staleškom pripadnošću

da nema tih degenerativnih bolesti, koje ga definitivno cine out incest bi mogao biti dvojako sagledavan
brakovi izmedju srodnika bi potencirali neke dobre osobine (aristokratija je to prvodila), naravno i lose
meni je zanimljiva mogucnnost da se neke karakteristike potenciraju visestruko, no danas nauka nudi lakse i brze opcije

SRPSKI SEKSOLOG O INCESTU: Odnos između oca i ćerke je normalan ako nije silovanje i ako je punoletna!

http://korisnojeznati24h.com/srpski...rmalan-ako-nije-silovanje-i-ako-je-punoletna/

“Punoletno lice koje izvrši obljubu ili sa njom izjednačen čin sa maloletnim srodnikom po krvi u pravoj liniji, ili sa maloletnim bratom ili sestrom, kazniće se zatvorom do tri godine. Međutim, ukoliko su srodnici punoletni, imaju seksualne odnose dobrovoljno, kazna ne postoji.

Koliko osujećena incestuoznost u detinjstvu i mladosti utiče na formiranje nas kao ličnosti?
U čemu se to osujećenje iskazuje?
Osujećenje,nadam se da nepotrebno podsećam,dolazi od društvenih normi (amoralno je!)koje
zabranjuju i osuđuju incest...

Pa ako je verovati Frojdu osujecenje incestioznosti prema rodjenoj majci dovelo je do strvranja kulture i civilizacije kao njenog materijalnog korelata , pa ti vidi.

Poslednja izmena:

Back