inat

forum romanum

Domaćin
Poruka
3.055
po svojoj strukturi i razlozima nastanka/bitstvovanja, sta je ?

kakvo smo mi to tlo da se kod nas, pogotovo u srbiji tako lako prima, uspeva i radja...(javaslukom?)

"u inat", u prkos ...u inat CEGA mi to idemo?
u inat cega nesto radimo, upravo tako?

ko je taj koga time pratimo ili sta je to, ako to nismo mi?
da li inatom odustajemo najednom(?) od sebe i svog puta?
da li je to (opasno?) skretanje sa puta kojim smo vodjeni?

inat kao (ne)delo entiteta...
ako je inat sav ili delimicno bar u vlasti entiteta, koji su to entiteti koji nas upucuju na inat?
da li se tu i koliko radi o duhovima proslosti i inferiornosti(vazda provincija...nekog carstva, potkusur) koji se vracaju u formi inata?

da li je inat u tom casu jedino adekvatno i poslednje sredstvo odbrane, pruzanja otpora, pa taman i u korist svoje stete?

sta je inat?
koji je to negativan a koji pozitivan DOBITAK koji nam inat donosi?

cemu nam sluzi? gde/kome je usmeren, protiv koga i za koga/sta?

sta je to u coveku i kako izgleda to "nesto" sto nas podstice na inat?

Inat je obicno "e bas cu, jer mi se moze", isterivanje neke svoje pravde, neki prkos. Mislim da je samo kao dokazivanje sebi, a i nerviranje drugog, tj. nabijanja tom drugom na nos kako mu prkosimo samo jer nam se moze.

Inat je pokretačka energija...koja ne mora nužno da ima negativnu posledicu...bar recimo kod mene..
..
javlja se jako retko, ali kad se javi, uvek je to bunt protiv neke situacije koja je predugo tolerisana od strane mog bića
..
i moram reći da volim taj inat i nisam se nikad pokajala....jer se jako retko inatim inače

Inat je obicno "e bas cu, jer mi se moze", isterivanje neke svoje pravde, neki prkos. Mislim da je samo kao dokazivanje sebi, a i nerviranje drugog, tj. nabijanja tom drugom na nos kako mu prkosimo samo jer nam se moze.

a sta nam se moze?
kada se coveku nesto moze, on nesto ostvari i to je evidentno.
sta je to uradjeno/evidentno u slucaju inata?

i gde se to realizovano nalazi i cemu sluzi?

- - - - - - - - - -

Inat je pokretačka energija...koja ne mora nužno da ima negativnu posledicu...bar recimo kod mene..
..
javlja se jako retko, ali kad se javi, uvek je to bunt protiv neke situacije koja je predugo tolerisana od strane mog bića
..
i moram reći da volim taj inat i nisam se nikad pokajala....jer se jako retko inatim inače

znaci li to da je inat kod tebe alat kojim se oslobadjas tudjih nezeljenih, tebi neugodnih uticaja?
nacin da dodjes do istinske sebe i samo svojih zahteva?

- - - - - - - - - -

ako je inat alat, da li je to kod nas u srbiji onda nasledjena, preuzeta mustra?
kazem, u srbiji, jer se koristi vise nego igde na drugom mestu.

Ne inatim se nikad, jer se obično obije o glavu onom ko se inati.

U Srbiji ne uspeva ništa bolje od inata, zato smo ovako uspešni ko što jesmo :neutral:

Inače je odlika nezrelih, infantilnih osoba.

Slažem se sa onim što je o ovoj temi napisala Poetesa. I kod mene se inat javlja jako retko, i kod mene je on pokretačke prirode. Inat se zaprovo kod mene javlja onda kada mislim da sam ne 100 %, nego milijardu posto upravu

Slazem se sa Poetesom, htela sam da napisem nesto cime sam se dugo vremena vodila, jedini dobar inat je osmeh u inat, ali postoje i ti pokretacki inati. Inace, inat koji ne donosi dobro inadziji a steti ljudima oko njega je karakteristika glupih, povrsnih i ispraznih osoba, sitnih dusa.

a sta nam se moze?
kada se coveku nesto moze, on nesto ostvari i to je evidentno.
sta je to uradjeno/evidentno u slucaju inata?

i gde se to realizovano nalazi i cemu sluzi?

- - - - - - - - - -

znaci li to da je inat kod tebe alat kojim se oslobadjas tudjih nezeljenih, tebi neugodnih uticaja?
nacin da dodjes do istinske sebe i samo svojih zahteva?

- - - - - - - - - -

ako je inat alat, da li je to kod nas u srbiji onda nasledjena, preuzeta mustra?
kazem, u srbiji, jer se koristi vise nego igde na drugom mestu.

upravo tako...kod mene je inat pokretački alat, kad već dođe kod njega..znači da sam dugo nešto trpela i tolerisala.
da, može se reći da je to način da se opet vratim sebi i budem ono što jesam...
..
lepo rečeno Romanum
..
naravno kao što su mnogi drugi rekli, onaj dečiji, nezreli, bespotrebni inat, koji na neki način ugrožava i nanosi štetu drugom ...ne smatram pozitivnim inatom..
..
ali ovaj koji nas vraća sebi, regeneriše naš unutrašnji mir i postavlja elementarne granice preko kojih nećemo ići...taj smatram potrebnim

Sprovodeći inat, inadžija je uvek na gubitku.
Manje ili više, kako . kad.
Najčešće toga nije svestan.
Pamet mu pomuti samozadovoljstvo, jer je u prilici da "istera kera" !

Poslednja izmena:

може му се јер пркос може да никне и из камена

Back