Па добро...
Прво, како ми можемо знати тачно како су се Римљани носили? Имамо изворе који су преживели. Ево, овде се каже како се тада Апокалипса није схватала тако озбиљно као сада. То већ не знам...
Друго, генерализација је рећи Римљани ово или оно... Исправно је једино "неки Римљани" или "претпоставља се већина Римљана". Ето, неки сада озбиљно схватају 21.12.2012, знаш оно мајански календар и слично, мени је то прво био шлагворт за безобразне понуде ("кад већ иде крај света, што ме не би дала...") а после сам спрдњу пребацио чак у роман - горе је био заказан још један смак света, али није се дешавало ништа посебно значајно... наизглед

Хоћу рећи, ево данас су се Јевреји вратили у Цион, шта год то значило. Јес да Храм није обновљен (мислим да сам рекао неколико постова горе шта сматрам да би се онда догодило, али сасвим не-метафизички) али то ни најмање не смета разним миленаристима. Колико знам у настанку хришћанске ере није било миленариста, просто није прошао још миленијум од Дана Д. Но, то није сметало нимало за есхатон (само мало озбиљнија, мало сакралнија варијанта исте ствари) који је итекако очекиван у време које се везује за Исуса Христа и мало касније. Сад, како је било у време Јулијана и мало касније у јавном мњењу не знам тачно.
Како ми се чини, можда су се носили са "свакодневним" проблемима... до Атиле. Тада је већ смак света био опипљив, везивали га за Исуса Христа или не...