Имовина задруге

Родитељ Три

Primećen član
Poruka
736
Отворићу поново ову тему у духу нове расправе.

Задруга је непозитивистичка организација, организација на страни тражње, удружење потрошача.
Имовина је пак позитивистичка категорија.

Како треба схватити имовину задируге?

Као што људи праве машине које су као повећање могућности њиховог тела, једне су на страни акције, друге су на страни перцепције,
дакле постоје уређаји који повећавају моћ њихове перцепције, да их не набрајам сад..

Тако треба схватити и имовину задруге, као имовину која повећава моћ тражње, јер тражња је економска перцепција.

Још један феномен се појављује у вези са задругом.
То су органиазције на страни понуде, дакле позитивистичке организације, али које нису на тражишту,
(мада хипотеточки могу бити, као и све организације на страни понуде)
него стварају робу и услуге само за задругаре.
Таква организација је друга категорија од имовине задруге, али је везана за задругу, (и може бити у власништву задруге).

Дакле треба разликовати те две потпуно различите категорије.

Зашто?
Зато што повећање моћи тражње није услуга, (то је суштина ове теме).

На пример орган у телу, постоји орган акције и орган перцепције(не у искључивом смислу).
Орган перцепције је такође орган и може се посматрати као објекат.
Али он није само то него је и парадигма наше свести.
Перцепција није услуга, у томе је суштина, услуга је понуда, а понуда је економска акција.

На пример када би љиди направили вештачко око за оног који га је изгубио.
Могли би то да схвате да око пружа услугу вида.
Али поставља се питање како га повезати са остатком тела, јер оно даје видну свест, а свест смо ми сами.

Ту се раздвајамо са позитивистима, које ја видим као звери.

Иначе цела тема је везана за "услуге перцепције", као што су консалтинг, експертизе итд..
Оне морају бити везане за удружење потрошача јер у супротном нису искрене,
или у смислу "савремене" религије у којој је здравље парадигма етике,
нису здраве.

Поставаља се питање како се финансирају такве услуге.
Одговор нам дају "старе" религије, увек је то донација, милостиња..
увек се на такав начин финансирао консалтинг (духа), односно живот консултаната.
(Ако нису сами радили нешто друго..)

Јер знање смо поделили на знање на страни акције и знање на страни перцепције.
Данас та подела не постоји због доминације "просветитеља".

Знање на страни акције се плаћало новцем или шегртовањем(најчешће).

Али ми причамо о знању на страни перцепције.
Оно мора бити везано за активност задруге, удружења потрошача.
Наравно, непозитивистичке организације су најчешће неформалне(ту се крије та тајна..).

Poslednja izmena:
Nista ja ovde ne razumem, ali da se zadrzimo na izrazu uredjaji koji povecavaju moc percepcije....
To je mislim interesantno subjektu , tj proizvodjacu...ponudjacu...

Zdravlje percepcije je mutan pojam koji je uveden, a sve sto je mutno je obicno lazno ili je netacno...sad ja zaebavam na isti nacin, tj uvodim dva pojma lazno kao namerna laz i netacno kao nesvesna laz, neznanje........Vidite kako moze lako covek da se igra, a da nije besmisleno....besmislenost dodje kasnije kad uvedes razlicito ponasanje ili vrednovanje te dve aktivnosti ili pojma.....ako kazem za laz secem ruku , svi ce postati englezi tj neznalice, nisam znao majke mi , sta zna dete sta je 5 tona , igrala se deca pa ukrala...

Dakle jedino sto je definisano je percepcija tj skup informacija koje ne znace nista, ali mogu da budu izvor istrazivanja proizvodjacu pa da na osnovu njih stvori isplativ proizvod, tj ono sto se ovde naziva ponuda koja moze da prodje i kao potraznja ali ne mora...
Jos jedna igrarija, jer projekcija prodaje nije istovremeno i prodaja...

Sledeca pretpostavka teksta je da sve moze da bude usluga, sve moze da bude ponuda, sve moze da bude traznja...Ja bih dodao , ukoliko moze da se komercijalizuje , a neko bi rekao dovoljno je da moze da se monetarizuje, tj naplati...Ja tu ne bih bio na strani da je dovoljno samo monetarizovanje...

Tako da percepcija moze biti usluga, ako se moze komercijalizovati , a ako to ne zelimo onda cemo kao i kod svega sto ne zelimo da se komercijalizuje, spreciti nekim zakonima da se komercijalizuje percepcija...
Mislim da vam nije strano to da se usmerava i onemogucava komercijalizacija nekog proizvoda...npr prodaja organa se sprecava da se komercijalizuje...desava se monetarizacija, tj prodaja i kupovina, ali zbog zakona nije komercijalizovano iako nije ukinuta sposobnost komercijalizacije.....Da jeste ukinuta, onda ne bi moglo da se naplati sve i da je dozvoljena kupovina organa...navodim primer, svaki presadjeni organ da mora da ima rfid ID chip, a onda se sve moze pratiti pa i oni koji na stolu operacione sale imaju ne rfidovan organ...kao i oni koji su dobili organ koji nije rfidovan...tu se komercijalizacija sprecava na strani onog ko ima novac, tako da moze Indijac koliko god hoces bubrega da povadi na pijaci u Indiji , moze hirurg u EU da ih ima na lageru koliko god hoce, kupac koji ima pare nece platiti novac dok organ nema rfid oznaku...tj dok nije legalan za svaki prolaz granice, aerodroma i slicno...

Kako onemoguciti percepciju da bude usluga....?
Ja ne znam, mozda vi znate.....
Moralnost nikad nije bila prepreka za muljanje...
Glupost jeste prepreka....npr ja sam nudio na pocetku weba usluge pravljenja sajtova, ali u Srbiji to nije islo...jednostavno to ne interesuje privredne subjekte...
Zatim ih ne interesuje stvarna efikasnost i tacnost podataka, niti zilavost sistema, jer svi klijarisu , od vlasnika do radnika pa je takva radna klima...
Percepcija to detektuje tek kad ima ponudu, ne pre...kako ce pre?
Glupog coveka ne mozes u startu nazvati glupim zato sto je glup na tri svoja ponasanja i reakcije, svako je glup na tri mesta...
Tek analizom njegovog nacina razmisljanja stices uvid koliko je neko glup , svejedno sto ima 20 razvijenih biznisa tj sto ima 20 pametnih (ne moze se reci inteligentnih ) tacaka...
I tu je sustina zasto narod mesa pojmove pamet i inteligencija, jer glupost kao neinteligenciju mozes otkriti, ali tacke prikaza su iskljucivo na pojmu pamet a ne na pojmu inteligencija....dovitljivost kao pojam koji barata sa nekim elementima inteligencije bez stvarne kontrole vremena pojavljivanja moze biti namestena...

Back