IMENA

wild_child:
Majesty Of The Nightsky:
Banshee:
Majesty Of The Nightsky:
Ljudi nigde nisam nasla sta znaci moje ime. Ja sam Lola. Ima li to ime neko znacenje? I sta moze simbolicki da predstavlja?

jel ti to pravo ime lola?
elem,lola je skracenica od dolores,sto na spanskom bukvalno znaci bolovi,gorcina sad vec ne znam kako je tacno u hriscanskom kontekstu,i ime je pocelo da se koristi po bogorodici -maria de los dolores jer su spanci kao katolici veoma religiozni i skloni davanju imena zenskoj deci po imenima bogoridice.posto je dolores stvarno ime da se ubedacis,skracuju ga na lola...ovo je jedino objasnjenje koje ja znam,zato te pitam da li ti je lola pravo ime.

Da jeste. I svidja mi se na neki nacin sta predstavlja (bol i gorcina). Ne zanima me pravi hriscanski kontekst.
Hvala ti puno.

E pa Lolo bas ti je lepo ime :oops:

Inace pronasla sam jos jedno znacenje svog imena ,daleka zemlja....e svasta...

Hvala Lano i tvoje je apsolutno prelepo...

HEBEHA:
Sjeti se indijanskih plemena i imena poput Bik koji sjedi, Brza strijela... Naime, oni su cekali da uvide kakvih je osobina neki covijek, pa mu po njima davali ime. Kasnije su davali imena koja su nosila u sebi osobinu koju roditelji zele svom potomku. Kad govorimo o nasim imenima ima jedna logike koja se, valjda pokazala ispravnom. Imena kojima mozes da provalis korjen su slovenska, a ostala su jevrejska i imaju znacenje u nekom od jevrejskih jezika. Npr. Zorica kao zora, jutro; Dragan kao neko ko ce biti drag, od slovenskih ili recimo Stefan, sto znaci kruna; Tamara sto na hebrejskom znaci palma... To je ono sto, otprilike znam. Inace, teorija o nastanku raznih imena mi je jako zanimljiva!
He he, Kako spomenu indijanska plemena sjetih se ovog vica:
Jednoga dana dodje mali indijanac kod poglavice i pocne da mu postavlja pitanja kako su nastala imena. Poglavica mu odgovara: Cuj sinak, prva zivotinja, stvar ili nesto trece koje se prvo ugleda kada se neko rodi - tako se dodijeli ime novajliji, npr. Plavi Oblak, Bijela Ptica... a sto to tebe toliko interesuje Dva yebajuca Psa?

Back