Imena Ulica

Колико сам приметио има их углавном у селима насељеним мађарским живљем.
Tacno tako to sam i ja primetio ,a razlog je verovatno bio jer su smatrali da su ti komunjarski nazivi nekako nacionalno neutralni i ne izazivaju sporove medju narodima a i navikli ljudi na njih .Tako je recimo u Senti gde mi baba zivi do pre koju godinu glavni trg bio Marsala Tita , onda je odmah u centru bila Lenjinova , pa onda kej Edvarda Kardelja , pa Borisa Kidrica i svakakve gluposti da te bog sacuva,nazalost kada su ih promenili isto nije nadjeno neko srecno resenje pa se sada zovu Arpadova , Sent Miklosa,Sent Istvana ,Kosut Lajosa i slicno ... a nijedan srpski velikan nije ubacen osim onih koji s preziveli i komuniste .

Poslednja izmena:
Ima i Rue Belgrad u diplomatskom kvartu nedaleko od Trijumfalne kapije ,a i u Budimpesti ima Beogradski kej u strogom centru grada sa pestanske strane Dunava ,bas pored cuvenog Lanc-hida

Ima i Rue Belgrad u diplomatskom kvartu nedaleko od Trijumfalne kapije ,a i u Budimpesti ima Beogradski kej u strogom centru grada sa pestanske strane Dunava ,bas pored cuvenog Lanc-hida
Da, baš me podseti, ima tih naziva i po ostalim takozvanim "bivšim socijalističkim" zemljama, Beogradsku sam videla i sama, nekad davno, u Varšavi, a čini mi se i da ima i u Havani, i po tim nekim drugim "nesvrstanim".

Postoje, s imenima nekih ličnosti, na primer, u Parizu, ulica Kralja Petra I, i u Nici. A u Kanu ima i "Rue De Serbe", što se, valjda, prevodi kao "ulica Srba", ili možda može i "Srpska", nek kaže neko ko zna francuski.
Evo ja znam da u Becu postoje dosta ulica sa stranim imenima(pokusacu da prevedem na Srpski).
Filipovic ulica
Vojinovic ulica
Beogradski trg
Stokholmski trg
Svedski trg
Rembrandova ulica
Argentinska ulica
Meksicki Trg
Trst-ova ulica
Tokio ulica
Turska ulica
Turski Sanac(kanal)Trg
..........

У Солуну постоји улица Карађорђа српског (нисам сигуран да ли је у питању Солун или Атина), а у Прагу постоји кафана Београд - то је већ нешто.

Ima, ima...........samo nema u Albaniji i vise na Kosmetu i u Turskoj a u Hrvatskoj polako nestaju nazivi! Ali zato ima palata Albanija u Beogradu, onda Skenderbegova, pa onda na najlepsoj pijaci krovove uredili kao ustaske sahovnice..........

T

У Солуну постоји улица Карађорђа српског (нисам сигуран да ли је у питању Солун или Атина), а у Прагу постоји кафана Београд - то је већ нешто.
Da, i tu me podseti, to je ono "Kagageorgi Servias", a sad se nešto mislim, ima i mesto s tim nazivom u Grčkoj, a u Moskvi je i hotel "Beograd" (valjda se još tako zove, bila sam tamo pre više od 20 godina), "Beograd I" i "Beograd II".

Ima, ima...........samo nema u Albaniji i vise na Kosmetu i u Turskoj a u Hrvatskoj polako nestaju nazivi! Ali zato ima palata Albanija u Beogradu, onda Skenderbegova, pa onda na najlepsoj pijaci krovove uredili kao ustaske sahovnice..........

T

u osijeku ima jos dosta bivsih naziva... isto tako ima i kretenskih izmjena...barsku su npr. promijenili u bapsku , jedino sto se vise nigdje nemoze naci Bulevar ili Trg JNA...ili trg bratstva jedinstva i takve nebuloze...

Колико сам приметио има их углавном у селима насељеним мађарским живљем.
radikalski Vrbas ima Titovu glavnu ulicu, uz glavni trg Nikole Pašića.
nema to veze sa Mađarima.
i neka, nećemo sad menjati ulice kako se koja vlast smeni, pa udri. te Tita, te Slobe, te Pašića, te Đinđića, na kraju neću znati da se vratim kući.

Back