Видим да је то актуелна тема, па да изнесем и ја један свој закључак.
Јуче сам гледао руског амбасадора код Ковачевићке. Било је речи о разним темама, па и о оном варварству у Естонији. Оља му је изнела чињеницу да су у Београду променили имена улица које су носили команданти Црвене армије - рецимо
Генерала Жданова и
Маршала Толбухина. Дакле на ово питање, а не самоицијативно, руски амбасадор је изнео своје мишљење да то није било баш најпаметније. Јер многи од њих су ризиковали и своје животе у ослобађању Србије од фашизма. Можете видети на гробљу Ослободиоца Београда да је више од хиљаду Руса оставило своје кости само у ослобађању Београда. Значи, и то је део историје.
Колико знам, наше градске власти су, углавном доследно, спровеле своју иницијативу да се "предратним" улицама врате стара имена - она из доба монархије. То је ваљда било ослобађање од "комунистичког наслеђа". Речено је да Нови Београд и слична насеља могу задржати "комунистичка" имена, јер у време социјализма је то грађено. Међутим, и ту су мењана имена улица. А нисам приметио да су неки којима су "одузете улице", добили нове.
Погледајмо, како је то у Русији. Не улице, него уопште однос према историји. Председник Путин је вратио химну коју је наручио Стаљин - по општем мишљењу најлепшу химну на свету. Тако је целокупна историја "покривена". Руски грб је из доба настанка Русије и преузет је од Византије. Руска застава је усвојена у оквиру позападњачења које је спроводио Петар Велики - то је прекројена холандска застава. И химна која асоцира на доба Совјетског Савеза, које није без достигнућа. Јер ћирилица је прва стигла у космос
Зато нисам за негирање значајног дела наше историје. Ако треба да остану очувана имена из доба монархије, има и доста нових улица које могу носити имена људи заслужних за слободу и развој наше земље. Наравно, нека комунистичка ђубрета као рецимо Крцун нису заслужила улицу.
Али војсковође антихитлеровске коалиције јесу.
п.с. Наравно, не подржавам настојања Бранке Прпе и сличних историчара да се славе НОБ и партизани зато што су били против четника, убијали српске домаћине, борили се против "великосрпске хегемоније"... Нема ова тема везе с тим и сличним "антифашизмом" какав проповеда рецимо онај који овде неовлашћено носи Де Нирову слику