Ime kao statusni simbol

Ime govori i o KARAKTERU COVEKA....Neko ko se zove recimo Nikola, ne moze biti sasvim prosecan...To je ili jako dobar ili jako los covek....Ili da uzmemo za primer ime Srecko....Neko ko se zove Srecko nikako ne moze biti ozbiljna i stabilna licnost. Uvek je neki hebivetar...:D

I td.....

Hahahaha, znači Srećko je hebivetar :zcepanje:A da vi'š kako Nikolu akcentuju u pojedinim delovima Srbije.... NikOla ( ni kola, ni kamion - e sad ovo prvo pročitaj spojeno, brzo, i to je to :lol: ) Baš zvuči ozbiljno i iznad prosečno :zcepanje:

Moja ćera ima carsko ime, zato ne može da se druži ni sa jednom curicom koja nije Jefimija ili bar Teodora. Sin mi ima još plemenitije ime pa ne može da se druži ni sa jednim dečkićem dok ne izvršimo test - prvo maaaalko bocnemo dete, pa ako kapljica bude crvena - ništa, a ako bude plava onda može da se igra sa mojim plemenitim naslednikom! :smajli koji je podigao nos i obara avione:

:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Свако време, као што корелира са модерним ципелама или хаљинама, тако су и имена у одређеним периодина мање или више модерна. ;)
Сећам се да је у једном периоду била помама за именом Дејан, па су Иване биле хит, па пре пар година Анђеле и Анастасије...

Juce sam cuo da se cerka od Vanje Grbica zove Ina. Meni je tu prva asocijacija na istoimenu hrvatsku naftnu kompaniju. Smijesno mi je bilo, ljudi se trude da budu originalni po svaku cijenu. I covjek moze ponesto da sazna o roditeljima na osnovu imena djece.. Koliki su tradicionalisti koliko su podlozni trendovima , koliko pokusavaju da budu jedinstveni...

Vjerovatno se ne moze povuci socijalna paralela sa britancima ali postoji i kod nas taj trend kul urbanih imena i onih tkz. seljackih tipa Djuro i Blagoje koje niko vise ne daje djeci.

Ne, nisu to seljačka, to su arhaična imena. Jednostavno, stara imena. Nekada je, npr. često ime bilo Miodrag, a nadimak Dragan, pa je došlo vreme ( čitaj - trend ) da se da samo ime Dragan, a sada od Dragana ni D. A DjurO je vezano i za podneblje. U Bosni Djuro, u Srbiji Djura. U Engleskoj - Džordž :ok:
Meni su se svi smejali, ali ja sam jedno vreme zaista, ali zaista htela ćeri da dam ime Jelisaveta :lol: Naravno, odustala sam, ipak ne želim da je stavim na pano kada krene u školu, pa da je svi zezaju. Deca su surova, nemaju taj osećaj za meru koju imaju ( mada sve manje ) odrasli.

No, svejedno, braniti detetu da se igra i druži sa Milanom, samo zato što se zove Milan - besmisleno je da nema besmislenije stvari.
Doduše... ima ih koji brane Urošu da se igra sa Nedžadom, ali to prevazilazi okvire ove priče i komplikovano je. Mada, po mom mišljenju - jednako besmisleno.

Ime moje bebe se ne nalazi medju najpopularnijih 100 zenskih imena u Srbiji.

Dobro. I?

Ja sam ime za moje bebe birala tako što sam razgovarala sa mm, tj. tada dečkom. Mladi par, maštari o budućnosti, kućici u cveću i klupici ispod trešnje ( eeeeeeeh, imaću tu trešnju i tu klupicu jednog dana, ne zvala se ja kao popularna pevačica... ), pa priča i o deci, naravno...
I tako smo metodom eliminacije došli do imena svoje dece čak nekoliko godina pre nego što smo dobili decu. :)

Back