bRu zLi
Poznat
- Poruka
- 9.401
Imam jedno pitanje, zasto me od trcanja bole grudni misici i rebra?
Generalno sam fizicki aktivna, ranije sam trcala u teretani na traci pa sam presla na aerobik i sad sam pocela da trcim na keju i katastrofa.
Stvarno ne znam sta je u pitanju prvih mesec dana uopste nisam mogla da udahnem dovoljno vazduha i samo sam zevala kao da mi se spava, sad je malo bolje ali me i dalje boli grudni kos.
Nemam problema sa kondicijom ni sa snagom niti imam visak kg i zato mi ovo nije jasno...
Ih pre si ovo ono....

Forma i kondicija tj performanse organizma zacas padnu a tesko se vracaju!

Sa reaktiviranjem aktivnosti treba poceti polako, planski i pazljivo, svakog dana povecavajuci intenzitet/opterecenje...
Iako vecina nas zivi na staroj slavi i misli da ce zacas uspeti da odradi trening kao nekada, neprijatno se iznenadi sa nekim simptomima kao ti sada npr...

Ja bih pre rekao da imas "problema" sa plucima nego sa grudnim misicima i rebrima...Pluca su isto misic, i ako se ne vezba i taj misic se "opusti" i padnu mu performanse......
OD trcanja ne mogu da te bole grudni misici jer se skoro pa i ne aktiviraju prilikom trcanja tako da ne mogu da zapadnu pod upalu i da bole..... Jedino ako te dojke bole ali to je onda druga stvar i nema veze sa vezbanjem...
Sto se tice stomaka to vec moze - prilikom trcanja, misici trbuha rade velikom parom....Zato nije ni cudo da neko ima jake trbusnjake samo od trcanja!
JA MISLIM DA TEBE ZAPRAVO NE BOLE REBRA, rebra ne mogu da te bole od trcanja, jedino ako su polomljena ili naprsla.....A to se od trcanja ne moze desiti nego od nekog nagnjecenja, povrede itd....
Mislim da ti imas upalu medjurebarnih misica! Nisi trenirala, prilikom trcanja dobila si upalu tih misica i to je to...Caki sama kazes da se tokom vremena bol smanjuje, sto znaci da se misici adaptiraju na situaciju!
Trcanje na trci u teretani je mnoooogo lakse nego u prirodi..Na traci samo treba da skackas i traka prolazi ispod tebe a u prirodi moras bukvalno da se odgurnes od zemlje i da odes napred sto iziskuje pojacan napor.....Tako da nikada ne treba brkati rezultate sa trake i u prirodi...Aerobik isto iako je kardio vaskularna aktivnost nije isto sto i trcanje...Cak postoji i nekoliko vrsta trcanja koji deluju potpuno drugacije a telo i na misice....
MOJI SAVETI:
Proveri da li nisi dizala kuci nesto tesko pre trcanja, pre treninga?
Pazi nocu kako spavas da li je udoban polozaj....
Nemoj da se prejedas pre trcanja ili da jedes sporo varecu hranu
Probaj da radis zenske sklekove - to bas pogadja grudi pa proveri da li te i tada ble grudi/rebra
Uvek se zagrej dobro pre treninga (ne istezi se , "lav se ne isteze nikada pre nego sto pojuri svoju zrtvu" , jer se moze desiti da se misic previse istegne a onda se zgob naglog trcanja skupi i od te promene ti osecas bol) . . .Istezi se na kraju ali polako i umereno nikako nesto ekstravagantno

Ne znam sta da kazem, da se neko zali na bolove u nogama pa i je ocigledno ali bol oko grudnog kosa hm

Da li ti je sve u redu sa srcem?
Da li si merila pritisak skoro?
Osecas li jos neke simptome kada ne treniras? Iznenadna pospanost, trnjenje, vrtoglavica, gusenje ili bilos ta slicno?
Mozda ne bi bilo lose da odes i kod kardiologa cisto da iskljucimo ovu mogucnost, jer bol grudnog kosa isto moze da se dozivi ako nesto nije u redu sa srcem, ko ce ga znati, ti osecas to pa je tesko reci ovako sa strane nesto....