Имам питање

Југ Богдан

Domaćin
Banovan
Poruka
4.065
Овако,раније нисам проводио нешто много времена у теретани.
Раније сам тренирао атлетику па сам је имао само мало у склопу тренинга.
Сада сам више посвећен раду у теретани,тренирам 5 пута недељно у теретани,наравно све мишићне групе,руке,ноге,леђа,рамена,груди.
Моје питање је да ли теретана НЕГАТИВНО утиче на раст,висину?Сигурно су биле овакве теме,али ја их нисам читао,па молим за разумевање ако може!
Ја искрено не верујем да теретана и рад са теговима негативно утиче на раст.
И сада ми треба аргументован одговор,најбоље од образованог и активног форумаша са искуством који добро познаје материју о којој причамо!
Значи аргументован одговор ако теретана негативно утиче на раст или обрнуто!
На пример,дечко од лупам и ја 16 или 17 година проводи време у теретани и да ли ће то негативно утицати на његов раст,висину?
Хвала унапред!

Sta lupetas :) Pa naravno da ce da stoji u blagoj fleksiji u laktu, jok nego ce da stoji u hiperekstenziji...
pa i prsti na rukama su uvek blago povijeni, to ne znaci da su skraceni, jednostavno je takav odnos tonusa u misicima...
Po toj logici ako ne isteze triceps ruka ce da mu stoji u hiperekstenziji :) ako ne isteze prednju lozu butina, hodace kao da ima sabljaste noge...

Ne utice negativno na rast.

[Ne_Vazim_Se];18189161:
:hahaha:

jedini ochigledan defekt ovde si ti brate :mrgreen:

ovo je za onu temu "biseri iz teretane i okruzenja" dushu dalo...

@tema: samo cepaj tebra ne boj se ne utiche negativno na rast

Sta lupetas :) Pa naravno da ce da stoji u blagoj fleksiji u laktu, jok nego ce da stoji u hiperekstenziji...
pa i prsti na rukama su uvek blago povijeni, to ne znaci da su skraceni, jednostavno je takav odnos tonusa u misicima...
Po toj logici ako ne isteze triceps ruka ce da mu stoji u hiperekstenziji :) ako ne isteze prednju lozu butina, hodace kao da ima sabljaste noge...

Hvala momci na odgovorima!:hvala:

[Ne_Vazim_Se];18189161:
:hahaha:

jedini ochigledan defekt ovde si ti brate :mrgreen:

ovo je za onu temu "biseri iz teretane i okruzenja" dushu dalo...

@tema: samo cepaj tebra ne boj se ne utiche negativno na rast
Vazi brate zvacemo te kratki:lol:
:ok:

Cekaj cekaj da uramim ovu mudrost:rotf:

Pitanje se odnosilo na uticaj vežbanja sa tegovima na rast.. Telo ne reaguje drugačije ako radi sklekove i ako radi benč press, njemu je to isto (pričam o uticaju na mišiće grudi sada) :)
Jedini uticaj koji može vežbanje na tegovima imati na visinu jeste "skupljanje" međukičmenih diskova koji se nalaze između pršljenova usled gubljenja tečnosti iz njih zbog većeg pritiska.. To je sad mnooogo preuveličano, ali je jedini način da može uticati.. Istezanje na vratilu, eventualno uz nekog ko se okači o tebe dok se istežeš, "otvara" ih.. Ali ovo inače nije ništa specifično za vežbače.. Gravitacija :)

Možda sam pogrešio u izboru reči, sve što čitam je na engleskom pa imam problema kad hoću da kažem nešto na srpskom jer ne znam termine, ali Zverčina će me već ispraviti..

A i da kažem opet, pitanje se odnosilo na vežbanje sa tegovima. Ne na (amaterski) bodibilding.. Ti znaš da i košarkaši, odbojkaši, sprinteri, borci, da ne nabrajam dalje, treniraju u teretani.. Neću ni da pričam o pro sportistima, idi u neki lokalni klub na trening pa ostani dok budu radili istezanja, gledaj da li im fali elastičnosti :lol:
To zavisi od osobe.. da li se fokusira na to.. neće oni tegovima ni dobiti ni izgubiti ništa elastičnosti.. već zavisi od toga da li radi na tome.. Neko ko ne trenira ništa će imati podjednako malu fleksibilnost iako ne vežba :D

A ljudi se stvarno dele po tome na dve grupe, na one koji se ne obaziru na to uopšte, i na one druge (gde bih rekao da si ti) kojima samo o tome pričaju :lol:
Ljude koje sam sreo a koji gledaju na to normalno mogu da nabrojim na prste jedne ruke..

Inače stvarno si isti kao bodibilderi na ovim temama, i jedni i drugi imate potpuno odsustvo kritičke svesti kad je u pitanju ono što volite/ne volite..

Brate ok sve si ti lepo to upakovo i to na sta se odnosi samo svi ovi sto se budze..svi do jednog se izgleda ne istezu i imaju skracene ruke..tako da nemoj sad opet teorije..ono kad vidis te kratke na ulici reci njima da nema potrebe da idu ulicom i lome ruke u laktu ne bi li im biceps veci ispo..smesno je

Pa kao što rekoh, po pitanju istezanja imaš dve vrste ljudi.. Jedni ne rade opšte, a drugi, bi se, imam utisak, samo istezali :roll:
Većinu ljudi koje sam ja sretao u teretani boli dupe za fleksibilnost.. Ali to i nisu sportisti, već ljudi koji otvoreno kažu da njih boli dupe za vežbanje, već samo hoće da izgledaju lepši i veći.. Pa se radi biceps, grudi i ramena npr.. Noge vežba svaki peti..

Ali to što pojedinci (ili ve'ina, svejedno) tako rade ne znači da tako stvari funkcionišu ;)

Pa kao što rekoh, po pitanju istezanja imaš dve vrste ljudi.. Jedni ne rade opšte, a drugi, bi se, imam utisak, samo istezali :roll:
Većinu ljudi koje sam ja sretao u teretani boli dupe za fleksibilnost.. Ali to i nisu sportisti, već ljudi koji otvoreno kažu da njih boli dupe za vežbanje, već samo hoće da izgledaju lepši i veći.. Pa se radi biceps, grudi i ramena npr.. Noge vežba svaki peti..

Ali to što pojedinci (ili ve'ina, svejedno) tako rade ne znači da tako stvari funkcionišu ;)

x2 :)

Back