Imaju li sezonski radnici ikakva prava u Srbiji?

ladimir

Obećava
Poruka
55
Zanimljivo je da u Hrvatskoj sezonski radnici imaju sva prava iz radnog odnosa kao i stalno zaposleni. Od trajanja radnog vremena, do prijave na penziono i zdravstveno, pri čemu se radniku uručuje primerak prijave na obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora, početka rada i sl.
http://www.orkis.hr/Prava-sezonskih-radnika/20453.aspx

A meni žena, inspektor rada iz Kruševca, u telefonskom ragovoru poručuje da sve što pominjem, od dostavljanja obračuna zarade prilikom isplate, preko najmanje 45 minuta odmora za radno vreme od 10 sati i duže, do posebnih naknada za prekovremeni rad i sl., da se sve to odnosi na stalno zaposlene, a ne na sezonce, tj. da sezonci imaju pravo samo na ono što su ugovorili sa poslodavcem(!?).

Naravno, nijedan ugovor u sebi ne sadrži pominjanje odmora u toku radnog vremena, dužinu trajanja radnog vremena i sl.

Pa se pitam, da li ta žena ne zna šta priča ili u našoj zemlji sezonski radnici zaista nemaju nikakva prava? Odnosno imaju prava da dirinče po 10 sati u životinjskim uslovima i sve to bez pauze za odmor i ishranu.

Zna li neko nešto o ovome?

evo spremam se za berbu jabuke zrele ,vreme odlicno ,imam i nekoliko radnika jer je dobar rod i ne mogu sa familijom sve da postignem, imaju 2 jela ,rade 10 sati efektivno jer dan je kraci, i ne zale se...a ne razumem ni to sto bi ja radim isto sa njima i kolko i oni, plus skladistenje uvece sa rodjacima ,a imao sam problema to stoji sa nekim radnicima,u principu zene su poslusnije mada ima pravih djavola.

...ako ste sezonski radnik kod nekog ko nema registrovano privredno drustvo ili nije preduzetnik u tom slucaju je veoma tesko ostvariti neka prava iz Zakona o radu...npr.dnevni ili nedeljni odmor i sl.
Medjuti, ako se radi o registrovanom privrednom drustvu ili preduzetniku u tom slucaju poslodavac mora u potpunosti da postuje Zakon o radu, Pravilnik o radu i druge pratece propise, tako da sa Vama moze zakljuciti Ugovor o privremenim i povremenim poslovima ili Ugovor o delu ili Ugovor na odredjeno vreme, u zavisnosti koji je obim i vrsta poslova koja se obavljaju i koja je delatnost poslodavca u pitanju...
Zakljucivanjem ove vrste ugovora imate odredjena prava (ako Vas zanima, detaljnije cu objasniti) i mozete ih ostvariti ili putem inspekcije rada ili sudskim putem ako ih poslodavac ne postuje.

Ko kaze da nemaju prava.Evo ja kad ih uzmem da kod mene rade mogu da jedu kolko oce i da piju vode i soka do mile volje, a kad se poso okonca moze i pivo i rakija.Na kraju dana isplata i sta bi vise hteli da nece mozda neki sindikat da oprave.Nadnica nije laka ali ko radi taj i zaradi.A ako znas stogod bolje ,i ako imas nesto sa boljom lovom da radis siroko ti polje.

Back