@bane k
Kao i ti,ja sam tkdj.samo jedan obican gradjanin ove ojadjene i ispacene zemlje,koja za svu svoju nesrecu upravo treba najvise da krivi ove ljude koje spominjes kao uzurpatore vlasti u Srbiji i nasih zivota.Posto sam imao tu nesrecu da budem izbeglica,imao sam i ,,srecu"u toj nesreci da malo bolje upoznam psihu i karaktere ljudi kroz stanove gde smo bili podstanari i kroz radnje gde sam zaradjivao ne bogatstva,nego samo osnovne zivotne potrebe da izmirimo,iz meseca u mesec.Dakako da sam neprestalno razmisljao i postavljao sebi pitanja,,Zasto?" i ,,Kako?".pa sam vremenom i nasao odgovore(barem mislim da sam jedno 90% u pravu).Ekonomsku situaciju,kao i ostale situacije(politika,zdravstvena zastita,socijalna politika,planiranja za razvoj na lokalu i sire,odnos prema korupciji i podmicivanju,kaznena politika,obrazovna strategija...) kod nas ili bilo gde drugde u svetu,odlucuju karakter ljudi i mentalitet sredine o kojoj se radi,a i geografski polozaj te zemlje i naroda.Sto je klima surovija i nije bas izdasna kao nasa zemlja,tu je veci problem u opskrbi hranom,pa mozak mora drugacije da radi nego tamo gde hrane i vode ima u izobilju(kod nas je ove godine u Leskovcu-tako je bar preneo b92-bio paradajz na kvantasu 2din/kg),pa onda imas situaciju da se i na mito,kriminal,nerad,neobrazovanosti na kulturu ponasanja gleda sa mnogo,mnogo vise kritika nego tamo gde hrane ima u izobilju,tj.skuplja se kraj tezgi po pijacama na kraju radnog vremena.Skandinavske zemlje,kao i mnogoljudni Japan i J.Koreja(mislim na veliku naseljenost na malim produktivnim sredinama)su skolski primer kako nema mesta za zevzecenje i stavljanje politikanstva u prvi plan,malte ne ,to je predstavljeno kao vitalni interes i zanimanje citave nacije.Balkan je ,po mom dubokom uverenju-narocito posle onog sto sam video pred sam rat i za vreme gradj.rata-ipak najzaostaliji deo Evrope,sto je opet posledica ne loseg geografskog polozaja ili lose klime,nego stupidnosti i ogranicenosti najveceg dela stanovnistva koje tu i zivi.Ta stupidnost je opet posledica lenjosti koju je narod stekao kroz vekove okupacije,gde je morao okupatoru predati sav proizvedeni visak.Ta lenjost u radu i ucenju,te potpunio nedostatak volje za promenama koje iziskuju trud...to je problem koji se ne moze izgleda resiti recima,ali ce se resiti gladju..i to izgleda veoma brzo.Prazan stomak je u stanju da izvede cuda,istorija je puna takvih primera.Mi smo na toj grani evolucije da se ceka ta glad,pa ce onda doci i do promene sistema.To je nesto (lenjost mozga i tela ,uopste=lose navike)sto se tesko menja,trebace godine i godine,Balkan je sredina gde se ne vole pametni,progresivni,uspesni i bogati ljudi,Balkan je sredina gde rad nije na prvom mestu,pa zato nema u sistemu koji vlada mesta za strucne,sposobne,vredne,domisljate i ljude koji cene sve nabrojano,a nadasve koji dolaze iz porodica gde se ceni i postuje knjiga..U tim porodicama postoji ponasanje koje zovemo jos i kulturnim ponasanjem,a ono podrazumeva da nema kradje,nema laganja,nema pomisli za mitom i korupcijom,kultura nalaze da se na poslu radi,da se bude produktivan,jer je sve suprotno tome nekultura.Srbi,narod kojem ja pripadam(ne znam tvoju nacionalnost,a meni je i to potpuno nebitno,na kraju i sa ovim nema nikakve veze)imaju usled svih nabrojanih mana koje tu vladaju,kao jedan rezultat svega toga,opsti pad moralnih vrednosti i to u veoma visokom procentu.U situaciji kada se vecina ponasa za,,Boze sacuvaj,daj da se bezi odavde!",tada pametni jednostavno se povuku i puste sve da ide kako ide,a ide u sunovrat.Kroz knjige koje su procitali,kroz svoje obrazovanje,oni su naucili da se sa masom nije za igrati,ali ni sa vlascu.Od rimske imperije pa do danasnjih dana isuvise je poznatih ljudi i nepoznatih heroja koji su pali u borbi protiv nepravde,losih sistema,diktatora,korumpiranih citavih sistema i naopakih politickih-ekonomskih interesa.Pametni tada zacute,odu npr. zauvek iz zemlje(imaju procenu da je zivot ovde samo puko gubljenje vremena)ili se zavuku u neke svoje mladalacke projekte i tako se zanimaju svojom profesijom,zarade neki dinar vise,ustede i posalju decu zauvek napolje(sto je i moj plan).Treca kategorija vrhuinskih intelektualaca i pokusa da uradi nesto,ali je sistem vec toliko se stabilizovao da ga je jednostavno nemoguce sam ili sa nekolicinom odabranih srusiti.Znaci,cekaju se mase.Mase,kao ona masa koja je smenila jedne lopove za jos vece lop[ove,...e ta masa jos nije dostigla kritican nivo zivljenja,ali.....Ovi danas hohstapleri i kurvetine,koje se zaposlajavaju preko svojih stranaka,koji zavrsavaju neke privat-faksove isto preko tih stranaka,oni ce nas doci glave,mozda i pre nego sto se te mase osveste.Ti ljudi koji su nas danas zajasili,nemaju gde ako sidju sa nasih vratova i to je najveci problem.Skolu nemaju zavrsenu,a da imaju znanje;zanat nemaju da otvore neku porodicnu radnju i da se tako sami izdrzavaju.Nista sladje i lakse nego u drzavnu sluzbu,niti se radi niti se kome za sta odgovara i tako unedogled.Ko ce da im namiri plate,ko ce da namiri gladne i bolesne,ko ce da vrati ove dugove...njih to ne zanima.Jednostavno,mozak im nije sposoban za takvu vrstu razmisljanja.Ovo je vec dugacak post,ali i dugacko je vreme kako svi patimo i ispastamo zbog tih losih ljudi,losih do zla Boga.Da zavrsim..iskreno se nadam da ce se do sledecih izbora Dveri ili neko treci ,izboriti za postenu pobedu i zauzeti stav po kojem ce se sistem promeniti.Ili ce se promeniti ovakav pristup zivotu,radu i ponasanju ili ce krvi biti uskoro do kolena