IMAJU LI NAŠI VODEĆI POJEDINCI ZNANJA I VOLJE DA NAS IZVUKU IZ KRIZE

bane k

Iskusan
Poruka
5.761
Ovi dana ponovo je u javnost izbila tema o visini primanja pojedinih rukovodioca Državnih Agencija, Javnih preduzeća i ostalih institucija koje se finansiraju iz Budžeta Republike Srbije ( ako realan budžet uopšte i postoji ).
Moja dilema, a sve sam sigurniji da je sasvim realna i želim da je podelim sa Vama je;

koliko su sadašnji ljudi na vodećim pozicijama i mestima na kojima se donose sudbonosne odluke, zaista spremni, stručni i kompetentni da Zemlju a sa njom i nas sačuvaju i istinski izvuku iz krize.!? Imaju li pojedinci motiva i nteresa da zemlju povedu put opšteg dobra, ako i usred nezapamćene krize imaju primanja i do nezamislivih 800.000 dinara MESEČNO.!!! Koliko su zapravo takvi pojedinci i oni koji su ih na ta mesta postavili i takve agencije osnovali, uopšte voljni da se angažuju i žrtvuju svoje vrema zarad rešavanja problema u kojem smo se našli.
Oni problema nikakvih nemaju, od egzistencijalnih pa do pristupa svim vidovima lečenja i usluga koje ova država pruža i poseduje, i zato sam više nego uveren da njima zaista nije u interesu boljitak, njima je ustvari savim svejedno šta će biti sa nama i zemljom uopšte.
Dokle zaista možemo i trebamo da trpimo i svoje živote prepuštamo tako bahatim pojedincima.

Nemaju ni znanja ni volje,a bez ta dva faktora je nemoguce bilo u cemu da se uradi nesta pozitivno.Za ovu situaciju u kojoj se mi danas nalazimo,osim znanja i volje ,potrebna je i hrabrost,jer bi promene morale biti radikalne,mnogi bi se ljudi koji su danas na vlasti suocili sa gubitkom imovine,gradjanskih prava i zatvorskim,dugogodisnjim kaznama.Danasnja vlast je mnogo dalje otisla u korupciju,partokratiju,kriminal i svaku vrstu zloupotrebu polozaja od Miloseviceve vlasti,koju smosvikritikovali i prozivali za glavnog i skoro jedinog krivca,za sve probleme kojisu nas zadesili.Danas,deceniju posle,vidimo da to nije bila bas istina.Nova vlast nikako ne bi smela da ima u rukama isti kljuc dodele vaznih rukovodecih mesta,kao sto je radila Miloseviceva vlast i ova danas,jer to opet nebi vodilo nigde.Bez obzira na partokratiju,mi danas u zemlji nemamo 5-toricu ekonomista koji bi svojim znanjem izvukli zemlju iz kolapsa.To su veoma,veoma ozbiljne stvari,jer produzi li se ova ekonomska agonija,ovo propadanje drzavne privrede,produzice se na duzi rok i propadanje pojedinca,porodice,drustva u celini,sto bi na kraju rezultiralo nekakvim moldavsko-poljskim scenarijom od pre par godina.

Nemaju ni znanja ni volje,a bez ta dva faktora je nemoguce bilo u cemu da se uradi nesta pozitivno.Za ovu situaciju u kojoj se mi danas nalazimo,osim znanja i volje ,potrebna je i hrabrost,jer bi promene morale biti radikalne,mnogi bi se ljudi koji su danas na vlasti suocili sa gubitkom imovine,gradjanskih prava i zatvorskim,dugogodisnjim kaznama.Danasnja vlast je mnogo dalje otisla u korupciju,partokratiju,kriminal i svaku vrstu zloupotrebu polozaja od Miloseviceve vlasti,koju smosvikritikovali i prozivali za glavnog i skoro jedinog krivca,za sve probleme kojisu nas zadesili.Danas,deceniju posle,vidimo da to nije bila bas istina.Nova vlast nikako ne bi smela da ima u rukama isti kljuc dodele vaznih rukovodecih mesta,kao sto je radila Miloseviceva vlast i ova danas,jer to opet nebi vodilo nigde.Bez obzira na partokratiju,mi danas u zemlji nemamo 5-toricu ekonomista koji bi svojim znanjem izvukli zemlju iz kolapsa.To su veoma,veoma ozbiljne stvari,jer produzi li se ova ekonomska agonija,ovo propadanje drzavne privrede,produzice se na duzi rok i propadanje pojedinca,porodice,drustva u celini,sto bi na kraju rezultiralo nekakvim moldavsko-poljskim scenarijom od pre par godina.
Tvoji odgovori su po pravilu sveobuhvatni i smisleni, kao i ovaj uostalom.
Iz tvog odgovora može se zaključiti, a i ja mislim slično, da je našem dobrom delu establišmenta upravo u interesu da se ovakvo ili slično stanje održi što duže. Pa kakve su onda šanse ako vlast u rukama drži neko ko je popriličnu imvinu stekao na nezakonit način da se u društvu uspostavi red i zakon. Pa zar će Srbija i mi sa njom zaista još dugo biti taoc pojedinaca koji zbog lopovluka i nestručnosti čine sve, pa i na štetu države, samo da bi sačuvali stečeno.
Zanimljivo je da većina, posebno naša tzv.inteligencija koja se nije ogrešila niti obogatila, sve to mirno i čutke posmatra.
Čini mi se da više svoj glas podižu obični ljudi sa skromnim znanjem ali dovoljno bistri da osećaju kako nešto debelo nije u redu, kako su na površinu isplivali nižerazredni likovi i po svaku cenu nameću svoje standarde.
Možemo li onda da zaključimo, da se ovi sadašnji neće i ne žele menjati, njima je previše dobro i nisu u krizi, već da nešto ili neko drugi jednostavno mora da ih prisili na odlazak.
Srbija će zasigurno platiti, i već plaća danak, što je tim i takvim profiterima poverila svoju budućnost !!

Mi imao danas situaciju koja je opisana u prethodnom postu i koja daje u stvari kljuc ili odgovor na pitanje,,Zasto se sve ovo danas nekima dopusta?"ili ,,Zasto pravi,istinski intelektualci ne preuzmu odgovornost za danas i za sutra ove drzave i ovog naroda?"Odogovor je da su se podelili u tri grupe:
1.otisli zauvek vani,razocarani svim ovde i svacim,bez zelje za povratkom ikada za stalno
2.obeshrabreni sede kuci,nemajuci vise snage ni za neke svoje stare licne zelje i ambicije,shrvani dugogodisnjom borbom sa primitivcima na poslu i u komsiluku,obeshrabreni nenormalnom kolicinom mita i korupcije,stupidnoscu masa,odlascima prijatelja i kolega,razocarani u obecanja koja su im godinama servirana od strane onih koji su nas posle 5.10. dokusurili
3.svesni su da su bolji,ali nemaju para za pocetak neke kampanje,nekog okupljanja sa istomiisljenicima,nedostatak vremena za pisanje programa i realizacionih planova it.d.it.d.

Inace,ne slazem se da nema vrhunskih ekonomista koji ne pisu i ne upozoravaju vec godinama;samo sto su smisljeno zatirani njihovi tekstovi,ne pozivaju ih na TV duele i debate,ne mogu javno da se ni minimalno ispolje i tako pocnu ljudima otvarati oi i davati neku nadu.Reci cu da su me uvek obradovali tekstovi Nebojse Katica,prof.Miodraga Zeca,prof.dr.Jovana Dusanica,Prokopijevic je uvek kritikovao,sa razlogom i argumentovano,Branko Dragas je odavno tkdj.,sve ovo nagovestavao,Mladen Banjac je tkdj pokusavao da ukaze sta se radi (narocito na relaciji strane banke-NBS),a odnedavno ih je zesce nagazio i Radivoje Ognjanovic,ali...od svih tih silnih tekstova i istine koja udara...nije se desilo NISTA.Kad jedan intelektualac, i sam koji sve to cita i prati,razmisli o tim ljudima i kako prolaze javno njihove kritike,onda i on sam kaze sebi,,Ne moze se nista!"Znaci,to su ,po mom nekom vidjenju razlozi zasto se ti vrhunski intelektualci ne pobune i ne povedu protiv ovih kvazi-intelektualaca,ljudi koji su nas sasvim izgleda dokrajcili.

Poslednja izmena:
Mi imao danas situaciju koja je opisana u prethodnom postu i koja daje u stvari kljuc ili odgovor na pitanje,,Zasto se sve ovo danas nekima dopusta?"ili ,,Zasto pravi,istinski intelektualci ne preuzmu odgovornost za danas i za sutra ove drzave i ovog naroda?"Odogovor je da su se podelili u tri grupe:
1.otisli zauvek vani,razocarani svim ovde i svacim,bez zelje za povratkom ikada za stalno
2.obeshrabreni sede kuci,nemajuci vise snage ni za neke svoje stare licne zelje i ambicije,shrvani dugogodisnjom borbom sa primitivcima na poslu i u komsiluku,obeshrabreni nenormalnom kolicinom mita i korupcije,stupidnoscu masa,odlascima prijatelja i kolega,razocarani u obecanja koja su im godinama servirana od strane onih koji su nas posle 5.10. dokusurili
3.svesni su da su bolji,ali nemaju para za pocetak neke kampanje,nekog okupljanja sa istomiisljenicima,nedostatak vremena za pisanje programa i realizacionih planova it.d.it.d.

Inace,ne slazem se da nema vrhunskih ekonomista koji ne pisu i ne upozoravaju vec godinama;samo sto su smisljeno zatirani njihovi tekstovi,ne pozivaju ih na TV duele i debate,ne mogu javno da se ni minimalno ispolje i tako pocnu ljudima otvarati oi i davati neku nadu.Reci cu da su me uvek obradovali tekstovi Nebojse Katica,prof.Miodraga Zeca,prof.dr.Jovana Dusanica,Prokopijevic je uvek kritikovao,sa razlogom i argumentovano,Branko Dragas je odavno tkdj.,sve ovo nagovestavao,Mladen Banjac je tkdj pokusavao da ukaze sta se radi (narocito na relaciji strane banke-NBS),a odnedavno ih je zesce nagazio i Radivoje Ognjanovic,ali...od svih tih silnih tekstova i istine koja udara...nije se desilo NISTA.Kad jedan intelektualac, i sam koji sve to cita i prati,razmisli o tim ljudima i kako prolaze javno njihove kritike,onda i on sam kaze sebi,,Ne moze se nista!"Znaci,to su ,po mom nekom vidjenju razlozi zasto se ti vrhunski intelektualci ne pobune i ne povedu protiv ovih kvazi-intelektualaca,ljudi koji su nas sasvim izgleda dokrajcili.

Sve tvoje navedeno je i više nego prava slika stanja i letargije koja je zavladala Srbijom. ALI
Kao "običan" građanin, radnik sa Vojvođanskih njiva i neko ko zna šta je "krvavo" i s mukom zarađan dinar kod novopečenih tajkuna, tebi i ostalima postavljam samo jedno pitanje;
Dokle može da traje ta apstinencija i "predaja" istinskih intelektualaca pred ološem svake vrste i propalim karijeristima u svojim strukama koji su utočište našli u politici !? I ONO NAJVAŽNIJE, IMAJU LI ONI UOPŠTE PRAVO DA MIRNO SVE TO GLEDAJU I TIME SAUČESTVUJU U DALJEM PROPADANJU NARODA I DRŽAVE.
Jedno je sigurno, ovi loši i nestručni, nikad neće sami sebe disciplinovati niti imaju znanja za bilo kakav napredak, njima ovakvo stanje upravo odgovara i ovo su upravo vode u kojima se najbolje snalaze.
Zato mislim da je na istinskoj intelektualnoj eliti, koja je svoje znanje uostalom i stekla na leđima naroda, da se izbori sa birokratizovanom i jalovom vlašću i da se tako oduže narodu za sve što su u životu postigli ( mislim pre svega na dojučerašnje besplatno obrazovanje )

@bane k
Kao i ti,ja sam tkdj.samo jedan obican gradjanin ove ojadjene i ispacene zemlje,koja za svu svoju nesrecu upravo treba najvise da krivi ove ljude koje spominjes kao uzurpatore vlasti u Srbiji i nasih zivota.Posto sam imao tu nesrecu da budem izbeglica,imao sam i ,,srecu"u toj nesreci da malo bolje upoznam psihu i karaktere ljudi kroz stanove gde smo bili podstanari i kroz radnje gde sam zaradjivao ne bogatstva,nego samo osnovne zivotne potrebe da izmirimo,iz meseca u mesec.Dakako da sam neprestalno razmisljao i postavljao sebi pitanja,,Zasto?" i ,,Kako?".pa sam vremenom i nasao odgovore(barem mislim da sam jedno 90% u pravu).Ekonomsku situaciju,kao i ostale situacije(politika,zdravstvena zastita,socijalna politika,planiranja za razvoj na lokalu i sire,odnos prema korupciji i podmicivanju,kaznena politika,obrazovna strategija...) kod nas ili bilo gde drugde u svetu,odlucuju karakter ljudi i mentalitet sredine o kojoj se radi,a i geografski polozaj te zemlje i naroda.Sto je klima surovija i nije bas izdasna kao nasa zemlja,tu je veci problem u opskrbi hranom,pa mozak mora drugacije da radi nego tamo gde hrane i vode ima u izobilju(kod nas je ove godine u Leskovcu-tako je bar preneo b92-bio paradajz na kvantasu 2din/kg),pa onda imas situaciju da se i na mito,kriminal,nerad,neobrazovanosti na kulturu ponasanja gleda sa mnogo,mnogo vise kritika nego tamo gde hrane ima u izobilju,tj.skuplja se kraj tezgi po pijacama na kraju radnog vremena.Skandinavske zemlje,kao i mnogoljudni Japan i J.Koreja(mislim na veliku naseljenost na malim produktivnim sredinama)su skolski primer kako nema mesta za zevzecenje i stavljanje politikanstva u prvi plan,malte ne ,to je predstavljeno kao vitalni interes i zanimanje citave nacije.Balkan je ,po mom dubokom uverenju-narocito posle onog sto sam video pred sam rat i za vreme gradj.rata-ipak najzaostaliji deo Evrope,sto je opet posledica ne loseg geografskog polozaja ili lose klime,nego stupidnosti i ogranicenosti najveceg dela stanovnistva koje tu i zivi.Ta stupidnost je opet posledica lenjosti koju je narod stekao kroz vekove okupacije,gde je morao okupatoru predati sav proizvedeni visak.Ta lenjost u radu i ucenju,te potpunio nedostatak volje za promenama koje iziskuju trud...to je problem koji se ne moze izgleda resiti recima,ali ce se resiti gladju..i to izgleda veoma brzo.Prazan stomak je u stanju da izvede cuda,istorija je puna takvih primera.Mi smo na toj grani evolucije da se ceka ta glad,pa ce onda doci i do promene sistema.To je nesto (lenjost mozga i tela ,uopste=lose navike)sto se tesko menja,trebace godine i godine,Balkan je sredina gde se ne vole pametni,progresivni,uspesni i bogati ljudi,Balkan je sredina gde rad nije na prvom mestu,pa zato nema u sistemu koji vlada mesta za strucne,sposobne,vredne,domisljate i ljude koji cene sve nabrojano,a nadasve koji dolaze iz porodica gde se ceni i postuje knjiga..U tim porodicama postoji ponasanje koje zovemo jos i kulturnim ponasanjem,a ono podrazumeva da nema kradje,nema laganja,nema pomisli za mitom i korupcijom,kultura nalaze da se na poslu radi,da se bude produktivan,jer je sve suprotno tome nekultura.Srbi,narod kojem ja pripadam(ne znam tvoju nacionalnost,a meni je i to potpuno nebitno,na kraju i sa ovim nema nikakve veze)imaju usled svih nabrojanih mana koje tu vladaju,kao jedan rezultat svega toga,opsti pad moralnih vrednosti i to u veoma visokom procentu.U situaciji kada se vecina ponasa za,,Boze sacuvaj,daj da se bezi odavde!",tada pametni jednostavno se povuku i puste sve da ide kako ide,a ide u sunovrat.Kroz knjige koje su procitali,kroz svoje obrazovanje,oni su naucili da se sa masom nije za igrati,ali ni sa vlascu.Od rimske imperije pa do danasnjih dana isuvise je poznatih ljudi i nepoznatih heroja koji su pali u borbi protiv nepravde,losih sistema,diktatora,korumpiranih citavih sistema i naopakih politickih-ekonomskih interesa.Pametni tada zacute,odu npr. zauvek iz zemlje(imaju procenu da je zivot ovde samo puko gubljenje vremena)ili se zavuku u neke svoje mladalacke projekte i tako se zanimaju svojom profesijom,zarade neki dinar vise,ustede i posalju decu zauvek napolje(sto je i moj plan).Treca kategorija vrhuinskih intelektualaca i pokusa da uradi nesto,ali je sistem vec toliko se stabilizovao da ga je jednostavno nemoguce sam ili sa nekolicinom odabranih srusiti.Znaci,cekaju se mase.Mase,kao ona masa koja je smenila jedne lopove za jos vece lop[ove,...e ta masa jos nije dostigla kritican nivo zivljenja,ali.....Ovi danas hohstapleri i kurvetine,koje se zaposlajavaju preko svojih stranaka,koji zavrsavaju neke privat-faksove isto preko tih stranaka,oni ce nas doci glave,mozda i pre nego sto se te mase osveste.Ti ljudi koji su nas danas zajasili,nemaju gde ako sidju sa nasih vratova i to je najveci problem.Skolu nemaju zavrsenu,a da imaju znanje;zanat nemaju da otvore neku porodicnu radnju i da se tako sami izdrzavaju.Nista sladje i lakse nego u drzavnu sluzbu,niti se radi niti se kome za sta odgovara i tako unedogled.Ko ce da im namiri plate,ko ce da namiri gladne i bolesne,ko ce da vrati ove dugove...njih to ne zanima.Jednostavno,mozak im nije sposoban za takvu vrstu razmisljanja.Ovo je vec dugacak post,ali i dugacko je vreme kako svi patimo i ispastamo zbog tih losih ljudi,losih do zla Boga.Da zavrsim..iskreno se nadam da ce se do sledecih izbora Dveri ili neko treci ,izboriti za postenu pobedu i zauzeti stav po kojem ce se sistem promeniti.Ili ce se promeniti ovakav pristup zivotu,radu i ponasanju ili ce krvi biti uskoro do kolena

Poslednja izmena:
Srbija je trenutno ‚‚eldorado" za razne belosvetske hoštaplere koji žele da se obogate.Tu treba uzeti u obzir i domaće tajkune koji su se obogatili zahvaljujući tim istim političarima.Ovo stanje se namerno održava ovakvo kakvo je, upravo iz razloga bogaćenja ovih malo pre pomenutih.Što se tiče znanja i volje, mislim da oni imaju za neke stvari, međutim njihov lični interes je iznad tih njihovih sposobnosti.Tako da smo mi taoci, odnosno pretvoreni smo u robovsku radnu snagu koja služi za postizanje njihovih ličnih interesa.Tranzicija je ovde tekla u smeru socijalizam - turbo kapitalizam - feudalizam.Dokle ćemo ovde biti, mislim da zavisi od toga kad će biti prodato i zadnje u Srbiji što vredi, to jest ono što ima još da se proda.

Back