Ima li učiteljica pravo da...

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sta je tacno lose ponasanje? Postoje deca koja svojim ponasanjem predstavljau bezbednosni rizik i ona se ne vode, jer ako se detetu (bilo kom) nesto desi, skola odgovara. Kao sto dogovaraju za to problematicno dete, odgovorni su i za ostalu decu koja trpe ponasanje tog deteta.

Ako je u pitanju kalsicno ne postovanje nekih odeljenskih pravila (a dete pri tom nije disciplinski problem), da sam na mestu uciteljice ja bih predlozila roditeljima da dete ne ide na izlet i objasnila bih zasto (i detetu i roditeljima). Na eskurziju bih ga vodila, jer eksurzije spadaju pod nastavu i nasla bih neko resenje da ga "kaznim" - imao bi neko zaduzenje vise od ostalih, na primer.

...ne povede neko dete iz svog odeljenja (prvi razed) na izlet ili ekskurziju,
zbog detetovog navodnog lošeg ponašanja u prethodnom periodu?

Kako biste vi reagovali na ovu situaciju?

Ima pravo. :aha2:
Sve u skladu sa pravilnikom.:banovati:

Ali je to vrlo retko.:kafa:

Da se to desi mom detetu prvo bih ga ja kaznio, a onda bih se malo potrudio da dete popravi ponašanje kako mu se to ne bi ponovo desilo.

Poslednja izmena:

Pretpostavljam da se loše ponašanje odnosi na nevaspitanje, nedisciplinu, itd.
Pa sa stanovišta zdravog razuma, ima pravo. A sa stanovišta zakona, ne znam. Danas su škole, pod parolom dečijih prava, primorane da trpe nevaspitanje i bahatost, zahvaljujući čemu su njihovi roditelji prilično fleksibilni po pitanju opravdanja takvog ponašanja.

Mislim da bi svakog normalnog roditelja bilo sramota što nije uspeo da vaspita svoje dete. A ostali će se žaliti zbog izopštavanja, pozivajući se na dečija prava.

Pretpostavljam da se loše ponašanje odnosi na nevaspitanje, nedisciplinu, itd.
Pa sa stanovišta zdravog razuma, ima pravo. A sa stanovišta zakona, ne znam. Danas su škole, pod parolom dečijih prava, primorane da trpe nevaspitanje i bahatost, zahvaljujući čemu su njihovi roditelji prilično fleksibilni po pitanju opravdanja takvog ponašanja.

Mislim da bi svakog normalnog roditelja bilo sramota što nije uspeo da vaspita svoje dete. A ostali će se žaliti zbog izopštavanja, pozivajući se na dečija prava.

Bravo!

У том случају би требало прихватити такав став.

Кад су моја деца била мала, учитељица која је водила мог сина на ексурзију, а уједно му била разредни старешина, изгубила ми дете! :hahaha:

Сва деца изашла из аутобуса, а мог сина није било. Ја је питам где ми је дете, а она ладно - незнам! И није ни малим прстом мрднула, већ су ми помогли неки од родитеља, те смо га пронашли... :)

Препорука:

ДОБРО РАЗМИСЛИТИ КОМЕ ДАЈЕТЕ ДЕТЕ НА ПОВЕРЕЊЕ!

Боље да не иде, него да се што шта издогађа, далеко било!

Poslednja izmena od moderatora:
Ako nastavnike zovemo i pedagozima onda ima pravo . Ako nastavnici i roditelji ne dovedu klinca ili klinku u red onda može završiti i tragično .
Sjećam se kad su u Osijek došli djaci jednog razreda osnovne škole iz Sombora. Nastavnici su ih odveli na bazene na kupanje .
Taj kompleks bazena je bio neposredno uz rijeku Dravu . Jedan klinac je bez znanja nastavnika otišao da se kupa u rijeci i utopio se .
Bio sam tamo prisutan i to je bila vrlo mučna scena ( malog nisu ni pronašli ).
Siguran sam da su nastavnici drastično kažnjeni ( i treba ) . Hajd da zamislimo da je ta davnašnja ekskurzija slična ovoj sa teme .
Da li bih kao nastavnik poveo na ekskurziju dijete za koje nisam siguran da ga mogu kontrolisati ? Ne , ne bih , pa neka roditelji vrište
kao damjanov zelenko .

S obzirom na moj temperament dobila bi sočne psovke, a zatim bi joj usledila tužba, sudskim putem, mediji, sve redom ...

P.S. Dete starijeg uzrasta može biti "problematično" u smislu droge, nasilja, i sl., ali dete prvog razreda ne može biti "problematično", jednostavno u "najgorem" slučaju nestašno, a to nije zločin , već može jako simpatično da bude.
Tu učiteljicu treba skloniti sa mesta na kome radi, ionako se bezveze bune i skraćuju deci časove sad i ovo ... užas, šta reći ...

Poslednja izmena:
kad je moj sin bio u srednjoj skoli,razredna rekla za jednog djaka da ga nece voditi jer joj je tako sugerisano od strane ostalih nastavnika i direktora.njoj bilo zao i na kraju ga povede ,jer je kao obecao da ce biti dobar
moj sin mi posle ispricao da je mali u bec i prag preko granice nosio u prezervativu travu,a prezervativ stavio u sampon
srecom ga nisu uhvatili.

S obzirom na moj temperament dobila bi sočne psovke, a zatim bi joj usledila tužba, sudskim putem, mediji, sve redom ...

P.S. Dete starijeg uzrasta može biti "problematično" u smislu droge, nasilja, i sl., ali dete prvog razreda ne može biti "problematično", jednostavno u "najgorem" slučaju nestašno, a to nije zločin , već može jako simpatično da bude.
Tu učiteljicu treba skloniti sa mesta na kome radi, ionako se bezveze bune i skraćuju deci časove sad i ovo ... užas, šta reći ...

U se i u svoje kljuse.

kad je moj sin bio u srednjoj skoli,razredna rekla za jednog djaka da ga nece voditi jer joj je tako sugerisano od strane ostalih nastavnika i direktora.njoj bilo zao i na kraju ga povede ,jer je kao obecao da ce biti dobar
moj sin mi posle ispricao da je mali u bec i prag preko granice nosio u prezervativu travu,a prezervativ stavio u sampon
srecom ga nisu uhvatili.

To je srednja škola, druga priča, ovo prvi razred, koji može prekršaj da izvrši?

U se i u svoje kljuse.

Ne razumem šta si hteo ovim da kažeš.

Deca u prvom razredu umeju da budu gora po disciplini od starije dece jer se jos nisu navikla na kolektiv i pravila kolektiva. A to je proces koji moze da potraje cak celu skolsku godinu.

Ali to je normalno, taj period prilagođavanja, ako misliš na to kad kažeš nisu navikla na kolektiv .. pa normalno da nisu, zato učitelji treba da budu dobri pedagozi a ne štrajkači.

Poslednja izmena od moderatora:
Dete u prvom razredu, o čemu pričamo, koji to problem može da stvori da jedna normalna učiteljica ne može da reši????

A koje mehanizme ima da ga resi?
Problematicna deca dolaze od problematicnih roditelja i uciteljica, ma koliko bila normalna, tu malo toga moze uciniti.

Ima pravo da ne povede dete na ekskurziju jer je ona direktno odgovorna za sve aspekte njegove bezbednosti.
Verujem da jedna uciteljica nema nista licno protiv bilo kog deteta ali jednostavno ne moze prihvatiti odgovornost.

A koje mehanizme ima da ga resi?
Problematicna deca dolaze od problematicnih roditelja i uciteljica, ma koliko bila normalna, tu malo toga moze uciniti.

Ima pravo da ne povede dete na ekskurziju jer je ona direktno odgovorna za sve aspekte njegove bezbednosti.
Verujem da jedna uciteljica nema nista licno protiv bilo kog deteta ali jednostavno ne moze prihvatiti odgovornost.

Učiteljica je pedagog, mora da razgovara sa detetom, da razgovara sa školskim psihologom, ako smatra kao pedagog, da treba to ... a tek nakon svega odluče, pa onako skupa stupe u štrajk :aha:

Učiteljica je pedagog, mora da razgovara sa detetom, da razgovara sa školskim psihologom, ako smatra kao pedagog, da treba to ... a tek nakon svega odluče, pa onako skupa stupe u štrajk :aha:

Jeste pedagog ali nije neuropsihijatar, sociolog, defektolog, policajac....ako nema saradnje sa roditeljima (a obicno nema jer su i oni problem) rezultata nema.
Ovlascenja profesora razredne nastave u tom pogledu su veoma mala i bicno oni povlace deblji kraj jer moraju da rade sa problematicnom decom.
Sve druge karike u tom lancu, pedagog, psiholog, direktor skole (ponajvise), se trude da zataskaju i minimalizuju problem, da izbegnu konfliktne situacije - "kako bi voda ostala mirna i da se mnogo ne talasa", sto je cilj svakog direktora (skoro svakog) u prosveti.

Back