- Poruka
- 6.510
Nina2:Svadjate se bez potrebe, svako je dobar u svom poslu onoliko koliko ga posao zanima. Ne vrede ni skole ni fakulteti ako se nesto uci napamet. Za programiranje su potrebni i volja i zelja za znanjem prvenstveno a da li su bolji muskarci ili zene glupo je uporedjivati. Nazalost, cinjenica je da ima mnogo manje (uspesnih) zena programera. Zasto je to tako ne bih da ulazim u raspravu.
Nina, jedan od razloga sto generalno ima manje zena programerki, je i zbog toga sto zivimo na Balkanu!
Pa pogledajmo samo, ako govorimo o udatim zenama, KAKO zaboga da bude posvecena programiranju potpuno? Posto je ovo jos uvek Balkan, kuci radi sve - "pere, pegla, pusi.. oops (gledo' audiciju vise puta)..."
Znam po sebi, kada radim neki veci projekat, obuzet sam time sve vreme, maltene 24 casa dnevno. Nemam pojma kad je skuvano, oprano opeglano, jednostavno zivim u nekom "cyber" svetu.. Desava se da nocu sanjam resenje nekog problema i ustanem da zapisem...
Zene za sada nemaju vremana za to, nazalost, jer smo na njih prevalili sve sto je moglo. Ja prvi, priznajem... Ali bez nje ne bih mogao postici sve sto sam postigao, da porodici obezbedim laogdan zivot. ALi se pitam, da je i moja supruga programerka, pa kuca bi se raspala, momentalno, garant!
Dakle, znam nekoliko zena programerki, udatih. Primetio sam da uspevaju na neki volseban nacin da se jednostavno posle radnog vremena, potpuno iskljuce. Kao da nikada nisu sele za PC. Deca, posao po kuci, posete, sve drugo sem programiranja. Kako, ne znam. Ali naravno da se ne mogu potpuno posvetiti programiranju i svemu sto nosi. Nije mi lako da to priznam, ali je tako.
A ako je neudata, a programerka, cim se uda, programiranje prelazi polako ali sigurno na 125 mesto po vaznosti i eto belaja. To moze biti razlog sto ih ne vidjamo u takvim "gomilama" kao nas programera.
Ne mozemo generalizovati programerke. Osim sto su "sa Venere" a mi "sa Marsa", nema razlike.