OrangeC
Iskusan
- Poruka
- 6.365
Ja ne mislim, već smatram da je on žrtva nesrećnog sklopa okolnosti koje su mu "napravile" takav sklop karaktera.
Problem je prirodna ograničenost, ne u smislu klasične gluposti, slabog razumevanja, nego da se oseti svet oko sebe da se posmatra širokogrudi i vedro na život. Biti vedar ne znači biti neki "optimista" moron, nego gledati na stvari tako da su svakoj poziciji vidi prednost, a nje ima uvek, jer nikad dobro ne ide bez malo zloga i obratno. Njegov problem nije, to što je nesretan u ljubavi, nego što misli da je to tragično. Imam komšiju, koji je vrlo nadaren za tehničke stvari tipa elektronike i kompjutera, ali mu je krivo, što nema porodicu. Ni je nemam, niti ću je imati, ali to ne smatram za nesreću. Kad se setim sebe, od početaka do kojih seže pamćenje, ja shvatam, vrlo veliku koheziju svoje sudbine i nekako bi bilo nelogično da ja imam afiirmaciju, kao "porodični čovek". Jedino, mi je krivo, što ne radim i što zavisim od oca u ovim godinama ,
većina ljudi nema nikakav stav o svom životu i nikad ne razmišlja o istom u kontinuitetu. I zato je njihova patnja slična patnji životinje zarobljene u kavezu , lišena ikakve ljudskosti. Ja sam isti takav slučaj, potpuno neafirmisan o ljubavi, zajvaljujući čemu mi se u 25 godini delom desila, stravična egsistencijalna kriza , koja me je odvela na rub smrti. Mnogi se nikad ne bi izvukli iz takve krize, ali meni su te strahoze pomogle da sazrim, da shvatim svoje mesto u svetu i da spoznam svoju sudbinu. To me otreznilo i pomoglo da ne patim zbog toga, što nemam sreće u "ljubavi", što neman neki dobar auto, što nemam ogromni LCD televizor (iako nikad i nisam). Postojanja je mnogo više od toga. Osećati taj plamen života u sebi, i to shvatanje sebe kao istinski i duboko humanog bića, sa čistom savešću i svojim interesovanjima, mi daje dovoljnu satisfakciju, da na život gledam vedro fatlistički, da se ne nerviram oko stvari koje ne mogu promeniti. To je kao neki Kamijev humanizam, bez nade,
što se tiče očekivanja roditelja, jako mi je žao zbog toga kad pogledam svog oca. Žao mi je što se on oseća na neki način iznevereno. Takvi ljudi kao moj otac i mnogi drugi, nikad neće priznati svoju grešku i svoj nametnuti stav, koji je doprineo unesrećivanju drugog, makar taj stav potekao iz dobre namere. Ne uzimaju u obzir, koliko je osetljivo to dete kome su te zamisli namenjene i kakve afinitet ima i užasno su preki, kad nije po njihovom. Možda je to deo svakog roditeljstva, ali to je nešto preko čega ja ne mogu da pređem i bilo bi mi strašno da nekom nešto namećem. I zato shvatam da roditeljstvo nije za mene. Da bi se bio "dobar" roditelj po opštim merilima treba se biti sebičan i autoritaran , a ja shvatam da je život i bez toga dovoljno težak.