Ima li ovde stari(ji)h muškaraca, čija su deca starija od 18 godina ?

kada su deca još deca, prirodno je da roditelji imaju optimizam da će deca odrasti dobro. na prvom mestu da će biti zdrava i srećna, da će ih zaobići nesreće. i to je univerzalno, svi to želimo sebi i svojima

ali ima ona druga dimenzija, da i pored opštih želja za zdravljem i nedogađanjem nesreća, mnogi ako ne i svi želimo i potajno ili otvoreno se nadamo da će naša deca biti "nešto više" od neupadljivog proseka, da će biti pametna, lepa, poželjna u društvu, vedra, voljena, uspešna... sve nešto što mnogi žele i maštaju i za same sebe. (što je i prirodno, nada nikad ne umire)

ipak, realnost je svima poznata, idealne osobe ne postoje, a i onih koji su po nekoj kategoriji obdareniji od ostalih je uglavnom malo. statistički je mnogo verovatnije da je i vaše dete odraslo u prosečnu i ni po čemu izuzetnu osobu. verovatno i sa nekom većom i par manjih mana.

ili ono nešto drugo o čemu niko ne voli da razmišlja ako ne mora. možda je izraslo u nesrećnu osobu iz nekog razloga, ili neuspešnu, ili slabu, ili neprilagođenu, ili ružnu, ili već nešto drugo manje ili više neželjeno. za ovu temu ostavimo po strani one najgore teme (bolesti, narkomanija, kriminal...)

ako je moguće o ovome pričati iskreno, kakav je osećaj kada se u nekom trenutku života shvati da je dete postalo osoba kojoj se iz nekog razloga baš ne može zavideti ?

za ilustraciju navešću neke tipične primere: sin je mladić za koga biste, da nije vaš, rekli da se oko njega devojke neće baš otimati, i primećujete da ne nalazi devojke i nema baš kvalitetan društveni život, dok njegovi srećniji vršnjaci uživaju u mladosti. očigledno vam je da nije samouveren, možda vam je i jasno zašto, ali ne možete ništa da promenite. možda posle nekog vremena i nađe devojku ali to je neki "trećerazredni aranžman" po paroli "daj šta daš" na kojem mu sigurno niko neće zavideti.
ili neki banalniji primeri: druži se sa debilima i nije mnogo drugačiji od njih, aktivan je u navijačkim grupama, neuspehom u školovanju se osudio na nikakvu karijeru i niže zarade, sluša narodnjake i misli da je Čmarkan legenda a Kmeca kraljica (imena stvarnih likova namerno izmenjena). Ili ima upadljive fizičke mane koje ga čine izolovanim i neuspešnim u društvenim odnosima (na primer: ružno lice, debljina, krivi zubi, preterana dlakavost, prerana ćelavost, nezgrapno ili nerazvijeno telo...itd)

za ovo pitanje sam jednim delom inspirisan i jednom temom na kojoj sam napisao neki poduži odgovor.

naravno, u obzir dolaze i mišljenja stečena na drugačijim primerima , nemojte se za primere koje sam naveo hvatati bukvalno. naveo sam ih samo kao primere.

nadam se da sam jasno postavio temu: spoznaja da dete nije, niti će objektivno posmatrano biti, srećno, uspešno, vredno poštovanja, poželjno u društvu ...ukratko, da je dete postalo kao neko za koga biste objektivno rekli "sreća moja što nisam ovakav".

Ovo je problem koji se u raznim oblicima (obično mnogo blažim) pojavljuje vrlo često - samo su malobrojni oni koji ga sagledavaju a još je manji broj onih koji to i priznaju.
Ono što pretraživanjem štampe i interneta može da pretpostavi nestručnjak je sledeće:
1. da li sam momak sagledava i priznaje svoj problem?
2. da li drugi roditelj sagledava i priznaje problem?
U oba slučaja se treba obratiti nekom psihologu ili psihijatru, s tim što u prvom slučaju početni kontakt treba da ostvari samo momak a kasnije da se, po uputstvima terapeuta, uključi ostatak porodice.
U drugom slučaju prvi kontakt ćeš morati da ostvariš ti, izneseš terapeutu problem a ostalo rešavaš u dogovoru sa njim.
Nažalost ne znam gde ima odgovarajuća terapeutska ordinacija (čak ni u mom mestu) ali ako ne može drukčije upitaj svog lekara da li zna nekoga.

Ovo je verovatno najteza tema koju sam videla na krsti do sada, a sigurno jedna od.

kakav je osećaj kada se u nekom trenutku života shvati da je dete postalo osoba kojoj se iz nekog razloga baš ne može zavideti ?

Mislim da ono sto zelis ovim pitanjem ne mozes dobiti ovde. Tebe zanima licno, a dobices teoriju i komsijske primere, jer cak i da ima nekog ovde ko te istinski razume, tesko da ce da se toliko rasparca "javno" i pokaze koliko je na dnu.

Zato sam i obrisala onih nekoliko pasusa sto napisah, nisu ti potrebni. Mada sam malo sam zbunjena s obizrom da sam prvo pomislila da pises o sebi (kao roditelju), ali sada mi se cini da nije tako.

Jedino sto bih jos dodala jeste da mislim da ono sto najvise boli nisu razocarenje zbog neostavarenih zelja roditelja, nekakva sramota ili bilo sta slicno tome, vec strah. Roditelj koji oseca ovo sto si opisao je medju top x istinskih nesrecnika, konstantno.

:(

Meni je ovo tužno. Ne tema nego generalno razmišljanje. Nisam roditelj ali ako kad budem mislim da će mi prioritet biti da je dete srećno i zadovoljno sobom. A karaktera ima raznih. Ako neće ni sa kim da se druži i to je OK, možda će naći zadovoljstvo u nauci. Možda u sportu, možda u blejanju na internetu i igricama. Sigurno je neko pogledao u mene nekad i rekao "sreća pa nisam ovakva..." u vas, u bilo koga.

Mada ajd da ne ispadne da ne razumem temu imam jedan takav primer baš..... šta da radiš takvom liku osim da ga pustiš da uživa u svojoj... "jedinstvenosti". Ustvari znam više primera uglavnom "dečaka" (drtina preko 30) koji ne bi opstali sami da nemaju obezbeđen priliv novca i/ili usluga. Ne umeju da brinu o svojim osnovnim potrebama. Roditelji nikada nisu zadovoljni, ustvari. Idu u takav ekstrem da ako im dete ne završi fakultet to shvate kao okončanje njegovog života, odriču ga se, nazivaju propalitetom.

:(

Meni je ovo tužno. Ne tema nego generalno razmišljanje. Nisam roditelj ali ako kad budem mislim da će mi prioritet biti da je dete srećno i zadovoljno sobom. A karaktera ima raznih. Ako neće ni sa kim da se druži i to je OK, možda će naći zadovoljstvo u nauci. Možda u sportu, možda u blejanju na internetu i igricama. Sigurno je neko pogledao u mene nekad i rekao "sreća pa nisam ovakva..." u vas, u bilo koga.

Mada ajd da ne ispadne da ne razumem temu imam jedan takav primer baš..... šta da radiš takvom liku osim da ga pustiš da uživa u svojoj... "jedinstvenosti". Ustvari znam više primera uglavnom "dečaka" (drtina preko 30) koji ne bi opstali sami da nemaju obezbeđen priliv novca i/ili usluga. Ne umeju da brinu o svojim osnovnim potrebama. Roditelji nikada nisu zadovoljni, ustvari. Idu u takav ekstrem da ako im dete ne završi fakultet to shvate kao okončanje njegovog života, odriču ga se, nazivaju propalitetom.

Od svih nesrecnika, ovi su definitivno najveci. Sto je najgore, sve je vise takvih.

Ovo je problem koji se u raznim oblicima (obično mnogo blažim) pojavljuje vrlo često - samo su malobrojni oni koji ga sagledavaju a još je manji broj onih koji to i priznaju.
Ono što pretraživanjem štampe i interneta može da pretpostavi nestručnjak je sledeće:
1. da li sam momak sagledava i priznaje svoj problem?
2. da li drugi roditelj sagledava i priznaje problem?
U oba slučaja se treba obratiti nekom psihologu ili psihijatru, s tim što u prvom slučaju početni kontakt treba da ostvari samo momak a kasnije da se, po uputstvima terapeuta, uključi ostatak porodice.
U drugom slučaju prvi kontakt ćeš morati da ostvariš ti, izneseš terapeutu problem a ostalo rešavaš u dogovoru sa njim.
Nažalost ne znam gde ima odgovarajuća terapeutska ordinacija (čak ni u mom mestu) ali ako ne može drukčije upitaj svog lekara da li zna nekoga.

Nisi shvatio poentu, uopšte nije stvar koja zahteva psihologa, psihijatra, jer nije psihička bolest, niti narkomanija. Nego vrsta te karme, koju svako donosi sa sobom. Nedostatak te "sreće", odnosno životne kompetencije i energije da se od života nešto napravi,

nisam roditelj niti ću biti, ali već duže razmišljam o sličnim pitanjima i da se na neki način stavim u poziciju roditelja. Većina je sklona da na stvari gledaju fatalistički, kada se radi o deci, a nikad se ne zna kakvo će dete ispasti i čiji će gen biti dominantan i šta je sve moguće. Pogotovo je to oštro izraženo u vremenu nemaštine i bezperspektivnosti. Već dugo mi je jasno, da je danas nemaština postala zla kob, A danas nemaštinu može da izbegne samo onaj koji je jako uspešan student ili neko ko je rođen za muvanje i snašao bi se u svakoj situaciji. Bilo bi mi nemoralno, da imam decu i da kažem, evo to vam je šta vam je snalazite se. Nisu svi sposobni za to. Smatram da je deci danas nešto potrebno ostaviti. Neverovatna mi je ta ležernost i sebičnost, onih koji misle da će sve sa njihovom decom biti naj naj. Bilo bi mi suviše teško da nosim na duši teret jednog upropašćenog života. Dakle ili ostavito deci neki kapital u novcu ili stanu/kući, osim onog gde bi živeli ili ne upuštati se u to. To je odgovoran stav, koji ja zastupam, jer ne želim da me neko sutra optužuje i proklinje. U ovim okolnostima svako drugi princip je širenje nesreće i mizerije.

Poslednja izmena:
Dakle ili ostavito deci neki kapital u novcu ili stanu/kući, osim onog gde bi živeli ili ne upuštati se u to. To je odgovoran stav, koji ja zastupam, jer ne želim da me neko sutra optužuje i proklinje. U ovim okolnostima svako drugi princip je širenje nesreće i mizerije.
Ne mogu da se slažim sa ovim. Kapital koji svako treba da ostavi svojoj deci se ne ogleda u novcu ni u materijalnim dobrima, već u zdravom odnosu kao roditelja i uzora za njih, da budeš neko na koga se mogu osloniti ne samo kada im treba pomoć u novcu već i topla ruka i razuman savet.. Malo previše idealizovano, jer nikad ne može da bude savršeno, ali to je ono čemu mislim da bi roditelji trebali težiti, možda sam subjektivan jer moji to nisu bili u potpunosti. Da, to što si naveo bi zaista olakšalo budućnost tvoje dece, ali bez ovoga što ja spominjem sumnjam kako se može znati ceniti i umeti održati dobiveno. Ne mislim da moramo propasti ako nismo na vrhu lanca ishrane, ili se možda samo tešim ovako. A tu negde nastaej konflikt, koliko uložiti sebe u njih i taj deo života kada smo im bitni a koliko u sticanje zarad njih. Možda preterujem, ali nemam simpatije prema odraslim koji se vade kako im roditelji nisu stekli dovoljno da bi oni imali sada poput nekih drugih kojima je to omogućeno. Sa druge strane, dete koje se suoči sa time da njegov tata nije najjači čovek na svetu i ne može uvek biti tu da ga zaštiti, makar i od ujeda mrava, to već vidim kao ozbiljan problem sa kojim se svaki roditelj mora suočiti, što bolje kako bi ostavio što manje posledice za kad to dete poraste.

I opet, iako ta deca ostaju kao odraz nas samih, i kada se desi da (ako) odlutaju sa puta koji smo im mi zamislili ili ih samo prepustili, da nađu ili nabasaju na neki svoj, pa makar bio i stranputica, to je njihov izbor. Moguće da to bude razočarenje za roditelja, ali nema čemu žaliti, verujem da ako se svako dovoljno potrudi ne može ispasti loše, čak i uz svakakve pogreške usput. Govorim o nekim običnim ljudima, normalnim životima. NIšta previše ni premalo, već prema zasluzi, i pored ludih vremena sada i ovde.

Mislim da sam (možda) pogrešna osoba da govori o ovome, jer nemam svoje dece (koliko je meni poznato) i teško da ću ih imati, stoga nije fer da drugima pametujem (ali nisam savršen te se ne mogu suzdržati). Moji bi bili idealni da odgovore, baš su kao za primere iz uvoda, kada (te primere, tj mene nalik njima) gledaš iz jednog iskrivljenog ugla sa zamućenim ivicama i pozadinom. Ja bih radije na sve to da odmahnem, barem vidim sebe kao nekoga ko je postigao koliko je mogao, sa onim što ima i pored svega što jesam zasrao. Ono, jest da nisam pevač u bendu ni doktor nekih velikih nauka, daleko od toga, sem što sviram qurtzu na forumu, ali život svoj život takakv kakav je, malo se nerviram, malo se radujem i sve tako. Sad ako se moji roditelji ne slažu sa time - a bar za pokojnu majku znam da se nije slagala - ja ne mogu da se osećam krivim što nisam po njihovom, niti oni ni iko imaju pravo da mi zamere za sve što sam izabrao sebi i što me dovelo ovde. Niti mogu da mi ospore sve ona za šta se samnom mogu ponositi (nikada nije crno-belo, sem kada je neko zlonameran).

skoro svako moze nesto da ostavi deci - deo nekog stana, kuce, bilo cega sto je i sam nasledio od neke prethodne generacije. neki ljudi su sve izgubili pa krenuli od nule... polako, ne moze sve odjednom. sticanje je proces koji traje desetinama godina, u nekim porodicama i stotinama.
dete moze da odraste u zdravu, zrelu, sposobnu osobu, da ode iz srbije - posto je tu problem vecine ljudi, da ne muva, ne petlja, samo da uhvati priliku i radi u nekoj razvijenijoj zemlji. to je dovoljno da finansijski odskoci, a nije nedostizno. mozes odmah da brises bedu iz jednacine.
sve je moguce ali ne valja kada covek promasi ulogu roditelja pa pocne da na sopstveno dete gleda kao na nekog jadnog, neprilagodjenog coveka samo zato sto u nekoj fazi svog zivota nije imalo posao, pare, samovalo je neko vreme... zivot je dug, ima vremena da nas demantuje. sasvim obicno dete koje ce odrasti u prosecnog coveka, odgovornog, pristojnog, vrednog - to je puna kapa.
sto se fizickih detalja tice, sreca pa ima ljudi koji gledaju iza toga. nesreca traje dok covek gleda samo u sebe i zivi stalno iste price, dok je zatvoren za druge sto je, na srecu, podlozno promeni.

Od svih nesrecnika, ovi su definitivno najveci. Sto je najgore, sve je vise takvih.

Namerno sam navela to kao primer. Missim ti si blejač na internetu i ja sam. Samo je pitanje koliko. Nekad moram da sam ovde a nekad i volim. Ako dete izraste (naglašavam, izraste, tj. odraste) u osobu kojoj to ulepšava dan, neka ga. Najviše mi je muka od roditeljske ambicije, odsecite mi obe ruke ako postanem takva.

Nisi shvatio poentu, uopšte nije stvar koja zahteva psihologa, psihijatra, jer nije psihička bolest, niti narkomanija. Nego vrsta te karme, koju svako donosi sa sobom. Nedostatak te "sreće", odnosno životne kompetencije i energije da se od života nešto napravi,..
Upravo to sam imao na umu. Rekao sam da ne mislim na bolesti, poremećaje, nesreće... već na to što si ti nazvao lošom "kompetencijom za život".
I stavio sam link na temu koja me je inspirisala da ovo sve pitam. Lik iz te teme je, po svojoj priči, neko ko je sebe "ostvario" u obrazovanju i ima posao, ali nije srećan jer je "nekompetentan" u društvenom životu, pati u čauri svojih nesigurnosti. Neki grublji bi rekli da je nesposobnjaković ili šonja. Žao mi je ako ove reči dođu do tog mladića to jest čoveka od 28 godina, ali imam utisak da on o sebi to već misli. Ja ne mislim, već smatram da je on žrtva nesrećnog sklopa okolnosti koje su mu "napravile" takav sklop karaktera.

Kao što sam napisao u prošloj poruci, to je samo jedan tužni primer, ima na žalost bezbroj drugih mogućnosti da se dođe do sličnog ishoda, da život rasprši nadu koju svako valjda normalan roditelj ima da će mu dete imati lep život.
U nekim porukama ovde se pretpostavlja da je u redu ako nekom odgovara da bude usamljen, da bleji po netu, da bude kakav god, ali to mislim da ne može da bude istina. Svako ko se osami, i troši dane na aktivnosti koje samo "jedu vreme" a ne vode društvenoj angažovanosti , i spajanju sa drugim ljudima (u zabavi, poslu, prijateljstvu, ljubavi...itd) , taj zbog nečega pati ili trpi neki socijalni strah. U svakom slučaju oseća se "životno nekompetentnim" da sebi dozvoli učestvovanje u druženju , izlascima , ljubavi .

svejedno njegova situacija moze koliko sutra da se promeni, nije fiksna. ako je nesiguran postoji realan razlog za to - losi odnosi u osnovnoj porodici, nedovoljno paznje i ljubavi, izdaja koju je doziveo... sta god, nije takav rodjen, naucio je ili su ga naucili da bude takav, pa moze i da nauci da ne bude.
nije dozivotno nekompetentan i osudjen na samocu ako ima jedan konkretan problem. pored toga, situairan je, ima posao, prijatelje sa kojima se zeza, samo je rezervisan i ne opusta se tek tako a drzi i gard prema zenama.
ako roditelji rese da se pored svega ostalog koncentrisu na taj jedan za sada neostvareni segment (a vrag bi znao koliko su pa oni u srecnom braku gde sve prsti od ljubavi i strasti) onda su za mene oni toksicni roditelji koji su znatno i doprineli njegovom dozivljaju sveta, ako nisu i odgovorni za njega.
od takvih treba covek da se makne sto dalje, pa da onda vidi da li mu je i dalje zaista lose ili su se to samo njihovi oblaci skupili nad njegovim nebom.

razocaraju se ljudi u zivot, nekada svoj, nekada svojih bliznjih
jer nikada ne znamo kakav nas zivot ceka, sta je iza ugla, pa nekada ostanemo bez dragih ljudi a nekada ih gledamo tuzne ne moguci im pomoci ... i sve je to zivot, i koliko god roditelji patili sto im dete nije ispunilo neke klasicne standarde ili se zaglavilou nekim slepim ulicama, i koliko god ne opterecivali dete sopstvenim teznjama, od toga nista nema ... pa roditelj uvek vraca osmeh i vedrinu na lice, posto ima samo dva moguca reagovanja- povuci se od zivota i svog deteta ili mu pruziti osmeh ... nekada i sa grdnjom, grdeci dal zivot i dete ...

a zivot ume biti veoma mastovit ...

Upravo to sam imao na umu. Rekao sam da ne mislim na bolesti, poremećaje, nesreće... već na to što si ti nazvao lošom "kompetencijom za život".
I stavio sam link na temu koja me je inspirisala da ovo sve pitam. Lik iz te teme je, po svojoj priči, neko ko je sebe "ostvario" u obrazovanju i ima posao, ali nije srećan jer je "nekompetentan" u društvenom životu, pati u čauri svojih nesigurnosti. Neki grublji bi rekli da je nesposobnjaković ili šonja. Žao mi je ako ove reči dođu do tog mladića to jest čoveka od 28 godina, ali imam utisak da on o sebi to već misli. Ja ne mislim, već smatram da je on žrtva nesrećnog sklopa okolnosti koje su mu "napravile" takav sklop karaktera.

Kao što sam napisao u prošloj poruci, to je samo jedan tužni primer, ima na žalost bezbroj drugih mogućnosti da se dođe do sličnog ishoda, da život rasprši nadu koju svako valjda normalan roditelj ima da će mu dete imati lep život.
U nekim porukama ovde se pretpostavlja da je u redu ako nekom odgovara da bude usamljen, da bleji po netu, da bude kakav god, ali to mislim da ne može da bude istina. Svako ko se osami, i troši dane na aktivnosti koje samo "jedu vreme" a ne vode društvenoj angažovanosti , i spajanju sa drugim ljudima (u zabavi, poslu, prijateljstvu, ljubavi...itd) , taj zbog nečega pati ili trpi neki socijalni strah. U svakom slučaju oseća se "životno nekompetentnim" da sebi dozvoli učestvovanje u druženju , izlascima , ljubavi .

I sad zelis o toj temi žvakati i ovde?! Zasto komentarises forumasa koji nije prisutan na ovoj temi i uz to ga nazivas zrtvom, tuznim primerom? Decko je skupio mooda da prizna sebi i nama svoj problem na svojoj temi. Ako ti se zvaće o tudjim problemima i zelis sazaljevati druge, najbolje je da pretrazis forum i sakupis sve licne price forumasa i nazoves ih tuznim primerima.

Patnja i osamljenje u odredjenim periodima, sastavni su deo ljudskog zivota i vode ka spoznaji i duhovnom traganju. Bez patnje nema budjenja svesti, a eliminisati je mogu samo znanje i mudrost.

Back