ima li neko da je srećan sa svojim podstanarskim aranžmanom ???

Ja sam vec cetvrtu godinu u svojoj kuci ali pre toga kad smo se iz sela preselili u grad bili smo podstanari skoro tri godine Bila sam apsolutno zadovoljna i lokacijom i kucom ( uzeli smo dvorisnu kucu jer sam zelela bar malo vrta okolo) . Gazdarica je bila korektna sasvim, ostali smo prijatelji i sad.
Sto se cene tice to je bilo to sto je trziste diktiralo - naravno da bih bila srecnija da je bilo jeftinije ali jeftinije se nije moglo naci na toj lokaciji a da je kuca tog kvaliteta

Ja sam godinu dana ziveo kao podstanar,jer je kuca gde sam ziveo zajedno sa cicom bila premala za dve porodice,a kuca je bila sam centar grada prelepo dvoriste.Nazalost nismo imali novac da isplatimo jedni druge,niti da napravimo jos jednu kucu.Nasli smo stan koji nije bio jeftin nimalo ali nam je bukvalno receno ovo je vase i tako se i ponasajte,ni jednom jedina rec ili neko mesanje.I mi smo se osecali kao kod kuce..

U Srbiji sam bila podstanar od kako sam otisla na studije. Koje sam lujke imala za stanodavce mogla bih Internet zapusiti svojim pricama. Kasnije sam se udala i sa studentske sobe presla na iznajmljenu kucu ili stan - i to je bio hod po mukama.

Po preseljenju u Australiju bila sam podstanar nekoliko godina i tu nisam imala zamerke jer su ovde podstanari zasticeni kao beli medvedi. Ne moze gazda samo da dodje i da trazi da mi poveca kiriju jer mu se tako nadiglo - mora 2 meseca da mi unapred javi da ce mi povecati kiriju, i ne moze da je poveca koliko mu dune nego ima "razumno povecanje" sto bi bilo recimo $10-$15 na $450 kirije. Dalje, ne moze da me samo izbaci napolje nego mora 2 meseca unapred da mi javi da nece da produzava ugovor. A kada udjemo u ugovor, moze se jbsti, ne moze da ga raskine (sem u specijalnim prilikama ako mu banka oduzima kucu u kojoj ja zivim pa me zapravo banka izbacuje - ali i ovde su fleksibilni do beskonacnosti).

Sve popravke idu na gazdin racun. Znaci kad se pokvari masina za sudove, ne popravljam je ja.

Sve se obavlja preko agencije, koje ovde za stvarno obavljaju spajanje stanodavca i stanara (a ne samo fiktivno kao sto sam cula da je u BGD). Za kucu koju smo iznajmljivali godinama vlasniku nikad oci nisam videla.

Sada zivim u svojoj kuci i malo mi nedostaje razmazenost kad sam bila podstanar. Sad moram sama da popravljam stvari po kuci, da cistim oluke i produvavam odvodne cevi, menjam sijalice koje ne mogu da dohvatim. Zivi smor. Placam vise (jer rata za kredit kosta vise) plus sto na popravke i odrzavanje potrosim jos jedno 2-3 mesecne rate. I pitam se ko me zaebo.

Dok sam studirala promjenila sam jedno 4-5 stanova, nikada nisam dala da me za moje pare za.ebavaju dok na kraju nisam pronasla jednu gospodju sa kojom sam bila 100% zadovoljna, prvi utisak mi je bio najgori .... ugovor... pa zajednicki pregled i popis stvari, vec sam razmisljala da odustanem ( samo me je primamljiva kirija drzala da ne odem :) ) kada smo to zavrsile izasla je i nismo se vidjele do sledeceg mjeseca... kasnije se najavljivala jednom mjesecno a posle se dogovorile da joj uplacujem pare na racun... ma divota ....

Sada kada ja izdajem stan trudim se da budem kao ona.... kada dolazi novi podstanar prvo se potpise ugovor... pregleda sta sve ima u stanu i to je to.... kirije mi uplacuju na račun... ne smaraju me ja ne smaram njih i mislim da je to ok.... vjerujem da nisam naporan stanodavac :D

Ima. Ljudi divni, mi ih zovemo kad hocemo da se nadjemo da uzmu kiriju, uopste ne mora 1., bude nekad i 5-6..kako god, nikad nam ne dolaze, niti nas zovu, samo kad smo ih pozvali su jednom dosli kad se rodila S, uvek joj nesto uzmu za poklon, i kad odemo do njih da im damo kiriju, ona dobije nesto...mi uredno placamo racune pa ni oni nemaju problem sa nama i to je to..lokacija nam odgovara, tu smo i trazili, cena je takva kakva je na Nbg, niti niza niti visa od ostalih..

Evo vec 4 godine zivim u istom stanu, lokacija mi odgovara i mada bi za iste pare verovatno mogla da nadjem veci i bolji stan, gazde su mi pre svega dobri i posteni ljudi, imala sam i par situacija kad su me cekali za pare, nikad nisu bili navalentni, sve sto iskrsne krajnje korektno resimo kao odrasli ljudi. Gazdarica dolazi jednom mesecno po kiriju, popijemo kafu, donese mi cokoladu, ja racune placam uglavnom sve na vreme, a i kad nisam mogla nije mi pravila frku. Sve u svemu, jako sam zadovoljna kako se sve to uklopilo, da kucnem o drvo :)

U Srbiji sam bila podstanar od kako sam otisla na studije. Koje sam lujke imala za stanodavce mogla bih Internet zapusiti svojim pricama. Kasnije sam se udala i sa studentske sobe presla na iznajmljenu kucu ili stan - i to je bio hod po mukama.

Po preseljenju u Australiju bila sam podstanar nekoliko godina i tu nisam imala zamerke jer su ovde podstanari zasticeni kao beli medvedi. Ne moze gazda samo da dodje i da trazi da mi poveca kiriju jer mu se tako nadiglo - mora 2 meseca da mi unapred javi da ce mi povecati kiriju, i ne moze da je poveca koliko mu dune nego ima "razumno povecanje" sto bi bilo recimo $10-$15 na $450 kirije. Dalje, ne moze da me samo izbaci napolje nego mora 2 meseca unapred da mi javi da nece da produzava ugovor. A kada udjemo u ugovor, moze se jbsti, ne moze da ga raskine (sem u specijalnim prilikama ako mu banka oduzima kucu u kojoj ja zivim pa me zapravo banka izbacuje - ali i ovde su fleksibilni do beskonacnosti).

Sve popravke idu na gazdin racun. Znaci kad se pokvari masina za sudove, ne popravljam je ja.

Sve se obavlja preko agencije, koje ovde za stvarno obavljaju spajanje stanodavca i stanara (a ne samo fiktivno kao sto sam cula da je u BGD). Za kucu koju smo iznajmljivali godinama vlasniku nikad oci nisam videla.

Sada zivim u svojoj kuci i malo mi nedostaje razmazenost kad sam bila podstanar. Sad moram sama da popravljam stvari po kuci, da cistim oluke i produvavam odvodne cevi, menjam sijalice koje ne mogu da dohvatim. Zivi smor. Placam vise (jer rata za kredit kosta vise) plus sto na popravke i odrzavanje potrosim jos jedno 2-3 mesecne rate. I pitam se ko me zaebo.

Pa nije te niko zahebo, tako je to u zivotu, i ja bih verovatno podigla kredit za stan da jedan nisam nasledila, al u drugom gradu, a ovde gde zivim trenutno planiram da budem jos godinu dana. Kad zavrsim planirano, i ja cu verovatno dici kredit pa kukati kao ti. Al kredit se otplati, stan ostaje :)

Back