Ima li logopeda?

Mičkonja

Početnik
Poruka
33
U osnovnoj školi sam imao drugara koji je mucao na jako čudan način, skoro sam zaboravio na to, kada je moj brat počeo da muca na identičan način. Povremeno ponavlja poslednji ili poslednja dva sloga reči i to otprilike izgleda ovako: Išli smo kući-ći, i onda je tata rekao da uđemo-đemo. Pre ponavljanja sloga pravi pauzu od mozda jedne sekunde. Nije to slučaj u svakoj rečenici, ali desi mu se bar desetak puta dnevno, po mojoj proceni. Dete ima 9 godina. Pretpostavljam da će neko stručan moći da mi kaže tačno o čemu se radi, kako bih znao kako da mu pomognem da to prevaziđe. Hvala puno unapred.

Gde da li ima ovde na sajtu, tek tako da pomognu, obično se ode kod logopeda državnog ili privatnog i na licu mesta se vidi gde je problem što Vam savetujem jer može samo da se pogorša stanje što mislim da Vama i detetu ne odgovara

Pa mislio sam mozda je neko imao iskustvo sa slicnim problemom, pa mi moze reci neke osnovne informacije o tome posto na netu nisam nasao nista o tom tipu mucanja. I ja sam obican covek, pa sam ipak kompetentan da pricam o stvarima koje sam licno iskusio. Nemojte se ljutiti.

Pa mislio sam mozda je neko imao iskustvo sa slicnim problemom, pa mi moze reci neke osnovne informacije o tome posto na netu nisam nasao nista o tom tipu mucanja. I ja sam obican covek, pa sam ipak kompetentan da pricam o stvarima koje sam licno iskusio. Nemojte se ljutiti.

Nisi kompetentan. O tome se i radi zapravo. Kompetentnost se ne stice kada steknes neko subjektivno iskustvo.
Da je to tako kao sto mislis obrazovni sistem ne bi postojao nego bi postojalo neko pra pra prenosenje anegdota oko vecernje vatre, a onda bi svako ponaosob ulazio sam u pecinu da sam iskusi nesto i postane kompetentan.

Covek koji je iskusio saobracajnu nesrecu u automobilu ne stice kompetentnost automehanicara niti doktora nauka inzinjera saobracaja, vec samo ima to - subjektivno iskustvo koje moze anegdotalno prepricavati drugima kako se osecao tada, kakav je subjektivitet njegove glave uz brdo, brdo netacnih stvari, logickih gresaka, nepravilnih zakljucivanja i pogresno protumacenih naucnih istina.

Hvala na objasnjenju vezanog za kompetentnost, bRu zLi. Nisam znao da postoji definicija kompetencije koja iskljucuje nekonvencionalna saznanja. Kada sam kupovao ovce, ja sam konsultovao seljaka koji ima stado poslednjih 50 godina, nisam isao na institut. Naravno da bih rado saslusao i nekog doktora nauka sa katedre za stocarstvo, ali mi je odredjeni broj osnovnih informacija bio dostupan i na ovaj nacin. Uostalom, pomislio sam da na Krstarici mozda ima i logopeda koji bi me posavetovali, ne vidim sta je tu toliko cudno? Ne bih ja tek tako otpisivao ni subjektivna iskustva. Uostalom, na meni je da procenim koliko ce ta iskustva biti primenjiva u mom slucaju, tako da, molim Vas, nemojte vise pisati gluposti. Nije moje dete u pitanju, ne mogu ja da ga vodim kod logopeda, roditelji su mu slabo situirani i pokusavam da im pomognem koliko mogu sa strane. Molim da se javi neko ko je imao iskustva sa ovim tipom mucanja ili ima ideju o cemu se radi kada dete povremeno ponovi poslednji slog u reci. Hvala.

Hvala na objasnjenju vezanog za kompetentnost, bRu zLi. Nisam znao da postoji definicija kompetencije koja iskljucuje nekonvencionalna saznanja. Kada sam kupovao ovce, ja sam konsultovao seljaka koji ima stado poslednjih 50 godina, nisam isao na institut. Naravno da bih rado saslusao i nekog doktora nauka sa katedre za stocarstvo, ali mi je odredjeni broj osnovnih informacija bio dostupan i na ovaj nacin. Uostalom, pomislio sam da na Krstarici mozda ima i logopeda koji bi me posavetovali, ne vidim sta je tu toliko cudno? Ne bih ja tek tako otpisivao ni subjektivna iskustva. Uostalom, na meni je da procenim koliko ce ta iskustva biti primenjiva u mom slucaju, tako da, molim Vas, nemojte vise pisati gluposti. Nije moje dete u pitanju, ne mogu ja da ga vodim kod logopeda, roditelji su mu slabo situirani i pokusavam da im pomognem koliko mogu sa strane. Molim da se javi neko ko je imao iskustva sa ovim tipom mucanja ili ima ideju o cemu se radi kada dete povremeno ponovi poslednji slog u reci. Hvala.

Ja ne pisem "vise gluposti" nego ti pisem onako kako jeste, a ti sad mozes da budes pogodjen emocionalno istinom......
I bolje da si si konsultovao veterinara za ovce i slicne struke nego seljaka koji ce zaklati jednu ovcu da bi prizvao kisu da mu ne propadne na njivi sve....

Ako si pomislio da na Krsti ima logopeda to je ok, ali posto ti je objasnjeno da nema, ti si rekao sledece:

Znaci posle ovoga ne vazi argument "pomisljao sam da ima logopeda", zasto to ipet sada pominjes, kada si saznao da nema, a onda si poceo da trazis subjektivna nekompetentna iskustva.

I ja sam obican covek, pa sam ipak kompetentan da pricam o stvarima koje sam licno iskusio.

I da ponovim - Ne nisi kompetentan. Nikako nisi kompetentan o naucnim pojavama koje god da su - samo zato sto si ti licno iskusio nesto.....

Tako oni sarlatani i budale - prme vakcinu ili njihovo dete a onda dobiju malo crvenila na mestu uboda i dete dobije temperaturicu i vec su postali "kompetentni" i "strucni", postaju zakleti antivakcinasi idu vriste po ulicama, prosipaju teorije zavera po internetu, paranoisu ostale ljude i slicno....

A svi oni misle za sebe da su "strucni i kompetentni" jer eto njima se desilo to i to.

Znaci - nisi kompetentan, ali ako nastavis da umisljas da jesi, onda imas Daning-Kruger sindrom.

Ako nije tvoje dete u pitanju, nemoj ga ni ti leciti niti im prepricavati sa kolena na koleno sto ce ti neko reci iz njegovog licnog iskustva, nego odvedite dete kod kompetentne osobe....Znas ono - kod prave kompetentne osobe a ne kod Daning Krugerovca preko neta, koji misli da je kompetentan jer eto, ima on/ona neko licno iskustvo.

Puna nam je vise ona stvar od vas "kompetentnih i strucnih" u Srbiji, pocev od politike, popravljanja automobila, lecenja, vakcina, vaspitanja dece, fudbalske strategije, pa sve do spustanaj ljudi na Mesec i do toga da li je zemlja zaista okrugla ili ipak ploca.... Sve "kompetentni" a u praksi jedva zavrsena trogoisnja srednja skola u najbolje slucaju....

Vidi, ja bih recimo mogla da ti dam savete i ako bi se odlucio da imas psa, a recimo ne znas koju bi rasu ili te neka rasa specijalno zanima,
a nisam ni ja odgajivacica pasa. Ali imam iskustva i sa psima, neke rase odlicno poznajem kao sto i taj sto cuva ovce ili sadi paradajz, pravi vino,
moze da ti da savete. Ali pitati za neke probleme oko govora deteta i ocekivati neki relevantan odgovor malo je jel sumanuto iz prostog razloga sto
je svaki problem drugaciji, a i ovo nije PDF na kome ucestvuje milion ljudi pa bi se neko eventualno i nasao sa istom problemom, a i taj bi mogao
samo preko privatne poruke da ti preporuci nekog logopeda. Ja bih sada licno mogla da studiram nemacke sajtove i forume u nadi da cu naci
bas taj problem ( a zemlja je velika, ljudi i pisu pa bih i nasla) ali bi i tu bilo da ta greska, problem moze samo da se resi sa i kod logopeda.

Vidi, ja bih recimo mogla da ti dam savete i ako bi se odlucio da imas psa, a recimo ne znas koju bi rasu ili te neka rasa specijalno zanima,
a nisam ni ja odgajivacica pasa. Ali imam iskustva i sa psima, neke rase odlicno poznajem kao sto i taj sto cuva ovce ili sadi paradajz, pravi vino,
moze da ti da savete. Ali pitati za neke probleme oko govora deteta i ocekivati neki relevantan odgovor malo je jel sumanuto iz prostog razloga sto
je svaki problem drugaciji, a i ovo nije PDF na kome ucestvuje milion ljudi pa bi se neko eventualno i nasao sa istom problemom, a i taj bi mogao
samo preko privatne poruke da ti preporuci nekog logopeda. Ja bih sada licno mogla da studiram nemacke sajtove i forume u nadi da cu naci
bas taj problem ( a zemlja je velika, ljudi i pisu pa bih i nasla) ali bi i tu bilo da ta greska, problem moze samo da se resi sa i kod logopeda.

Pisao sam da sam imao drugara u osnovnoj školi koji je mucao na identičan način, pa sam mislio da ipak pojava nije toliko retka koliko sam ja mislio i da će se javiti neko čije dete je imalo sličan problem ili zna nešto o pomenutoj vrsti mucanja. U svakom slučaju, hvala Vam na trudu koji ste izdvojili da biste odgovorili na moju poruku. Pozdrav.

bRu zLi: 1) Da li sam ja prekršio neko pravilo foruma time što sam pitao da li ima logopeda koji bi mi mogao dati savet? 2) Nisam primetio da mi je neko "kompetentan" odgovorio da na forumu nema logopeda, već je to bio komentar jednog od posetilaca. 3) Ako nema logopeda, spreman sam da saslušam i nekoga ko je imao iskustva sa datom pojavom, ako nemaš ništa protiv. To ne znači da ću slepo primenjivati savete nepoznate osobe sa interneta, već da ću se informisati o datoj pojavi, ako već moram da ti se pravdam. 4) Odakle tebi moć da procenjuješ ko je kompetentan za nešto? Jesi li ti doktor filozofije, logike? Po tvojoj logici "apsolutne kompetencije", kompetencija uopšte ne bi mogla da postoji, jer, ko je prvi čovek na planeti koji je bio kompetentan i ko je bio kompetentan da proceni njegovu kompetenciju? To što ti smatraš da neko ko je npr. proveo čitav život u zatvoru nije kompetentan da priča o emocijama osuđenika na doživotnu robiju, već to može da uradi samo neki psiholog, to je tvoj problem. Možda postoje i kompetentnijia lica od tog osuđenika, ne tvrdim, ali kao što možeš da primetiš, pridev "kompetentan" je podležan komparaciji, tako da je kompetencija relativna stvar.
Nemam nameru da se natežem sa tobom, vidim da mi već kačiš i neke dijagnoze, verujem da si kompetentan za takve stvari, ali, nemoj se truditi.
5) Ako hoćeš da uplatiš toj porodici novac potreban za put do logopeda pregled i ostale sitnice, ostaviću ti broj njihovog računa. Verujem da će ti biti zahvalni, iako ni ne znaju da njihovo dete ima taj problem.
6) Dođeš bez odgovora na temu, deliš mi lekcije iz logike i kognitivne lingvistike koje nisam tražio, pritom, sumnjam da si diplomirao filozofiju (čitaj - nisi kompetentan), hm... sve ukazuje na Daning-Kruger...

Ako moze bez dalje rasprave o tome zasto ova tema postoji. Da smo smatrali da treba da bude obrisana, obrisali bismo je.
Sto se tice mucanja, ja ne znam koji tipovi mucanja postoje i da li se uopste deli na tipove na osnovu simptomatologije, ali svakako ne vidim kako bi vama moglo da pomogne kada biste imali informaciju koji je to tip mucanja. Nebitno je u kakvoj su materijalnoj situaciji, dete ima pravo na lecenje koje oni ne moraju da plate direktno iz dzepa. Neka odu kod lekara, ako nisu sigurni sta da rade, pa ce dobiti dalje instrukcije. Ako je do profesionalca potrebno putovati, mogu da dobiju i potvrdu o tome da su platili put i da im se i to nadoknadi.

Mozda se i pojavi neko, ali nemoj cekati to. Logoped bi morao da postoji negde u blizini mesta gde zivis - uglavnom u domu zdravlja, ponekad u skoli... Mozda bi doprinela i poseta psihijatru, jer mucanje obicno pocne kao posledica nekog stresnog dogadjaja (koji inace odraslom coveku uopste ne mora delovati drasticno). Sve ovo mora biti dostupno bez dodatnog placanja, jer je to prakticno vec placeno putem doprinosa za zdravstveno osiguranje. Znaci, ako muca, idite kod lekara i dobicete sve instrukcije za dalje. Neprihvatljivo je i neodgovorno cekanje da se neko pojavi na forumu sa savetom.

Mozda se i pojavi neko, ali nemoj cekati to. Logoped bi morao da postoji negde u blizini mesta gde zivis - uglavnom u domu zdravlja, ponekad u skoli... Mozda bi doprinela i poseta psihijatru, jer mucanje obicno pocne kao posledica nekog stresnog dogadjaja (koji inace odraslom coveku uopste ne mora delovati drasticno). Sve ovo mora biti dostupno bez dodatnog placanja, jer je to prakticno vec placeno putem doprinosa za zdravstveno osiguranje. Znaci, ako muca, idite kod lekara i dobicete sve instrukcije za dalje. Neprihvatljivo je i neodgovorno cekanje da se neko pojavi na forumu sa savetom.

Upravo. I plus sto ce mu ovaj poverovati da ako ima nekog iskustva da je "kompetentan" jer polazi od sebe, pa misli da je i on kompetentan za tako neke stvari na osnovu svog subjektivnog zivotnog iskustva.

:dash:

Kako samo muce i zanemaruju tu decu jbt.... Mislis da ce ga odvesti lekaru? Ne, cekace da se pojavi neko na forumu... :roll::roll::roll: Meka za sarlatane i uvaljivace svega i svacega, o kojoj god bolesti da se radilo, poremecaju, sindromu itd.

Nego cuti, bar dosao ovde, nije otisao da pita Velkovku onu, M.Petrovica i ostale gamadi, koji bi mu odmah preporucili cajeve, sejkove, klizme i MMS + bajanje na plavi mesec i dete ce se preporoditi :evil:

Mene ipak nije mrzelo da sinoc malo proguglam po nemackim sajtovima, ali tu nema niceg sto moze nekom konkretnom detetu/coveku da pomogne jer
je svaki " slucaj" "slucaj" za sebe i logoped pravi uvek samo neki poseban plan za situaciju koja je kod svakog deteta na neki nacin i posebna.
Uglavnom je onako savet an zeneral ( ali to valjda svaki roditelj i shvata bez ikakvih psihologa i logopeda) da dete ne treba ni grditi , a ni muciti ga
da rec izgovara ovako ili onako jer se time cela situacija samo pogorsava , pritisak nikada nije dobar jer stvara psihozu kod deteta.
Dete treba hvaliti kada nesto tacno izgovara, trebalo bi da se sa detetom razgovara tako da se izbegavaju reci koje su detetu problematicne, ne treba
obracati paznju i komentarisati reci koje su detetu komplikovane, treba dete ohrabrivati jer je samopouzdanje deteta u smislu da se dete oseca podrzanim
od strane okoline i najvazniji kriterijum za uspeh.

Back