IKONA = LJUBAV

sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

IKONA = LJUBAV

Lajući, Mrki i Mara se sjuriše niz stepenice oglašavajući da neko dolazi. Kereći posao je jako težak i zahtevan. Zahteva da se ustane sa mekih jastuka u toplom hodniku, da se šlajfuje po pločicama u krivini, i u trku da se njuškom širom otvore odškrinuta ulazna vrata koja od siline zveknu u zid, te se u svoj svojoj lepoti i eleganciji zaustave na tremu, uglavnom vrteći zadnjim delom tela. Bezrepa oranž-bela dama sa velikim brojem obrtaja cenjene joj pozadine, u 99% slučajeva u deliću sekunde zaustavi šape na jakni pridošlice. Nema šanse da iko reaguje, tolika je to brzina, ali postoje načini da izbegneš otiske šapa na jakni izmičići se na vreme.....ako se setiš hahahah Nemački masivni dasa, mlati repom i skiči hvatajući čeljustima ruku gosta koja pokušava da ga pomiluje po glavudži dok on poskakuje pored. Eeee, tako izgleda doček onih koje vole, tj. smatraju članovima svog čopora. Za ove druge, koji nisu članovi čopora, postoji zvono na kapiji i tabla upozorenja da stupaju na teritoriju koju čuvaju psi. Za njih je najbolje da sačekaju da neko od nas izađe u dvorište i otvori im hahaha
„Stigle smooo“ govori nasmejana bela jakna.....“Ne Marooo“
„hahaha, Marina omiljena boja.....bela hahaha“
„Uzmi ovo da ne polome, sretna slava“....te Maca, kao najviši, uzima iz snajkinih ruku potešku kesu, dok mi uspesmo da se izljubimo od silne kereće sreće.
„Stiglo tetkino dete“ zagrlih visoku tanku devojku....rasu se duga kosa po mojim ramenima kako se sagla da me poljubi. Odmakoh je malo da je vidim, oči....kao srna, krupne, jasne....i osmeh .....tako liči na mog brata....
„Mrki, Maro, mesto“ oštra, tiha komanda i psi ostaju u hodniku, jasno im je da ne mogu sa nama. Ulazimo u dnevnu sobu gde se ori smeh, žubore reči nadvikujući se. Pridošlice se pozdravljaju sa ostalim gostima, svi se znaju. Služim žito i gošće sedaju za trpezu.
„Pogledaj poklon“ tiho mi govori snaja, nevenčana žena mog pokojnog brata.
Na drvetu oslikan Sveti Nikola, rad tetkinog deteta rađen za izložbu ikona. Prelepo....Na ivici oka staše suze i.....reči u grlu stoje bre i nikako da mrdnu da mogu da uhvatim vazduh...i dođe sve....toliko toga nagrnu mi u dušu, toliko divnog i bolnog, prošlog, sadašnjeg....a na vrhu te gomile ponos i ljubav....
„A, jel’ sam rodila umetnicu?“ ponosno pita snajka
„Vala jesi“jedva izustih i ljubim onu dugu kosu „hvala pile, predivna je“
„Staviće je teča na zid, iznad ove koju imamo, jer ova je posebna“ dovikuje ona moja krupna druga polovina uz osmeh.
Ikona prođe kroz sve gostinske ruke, i naravno pohvale. Krupne oči srne se samo ćutke smeše. Gledam je....tako liči na njega...

img2259.jpg

copy-of-img2260.jpg

slike su loše jer su sa mobilnog, imam ih i na aparatu koji sam ponela u kancelariju, ali nisam ponela kabl :lol: pa ću ih zameniti večeras kad dođem s arbajta :) ....evo, zamenih fotografije boljima

Razgovaramo nas dve. Malena čuje da mi se snajka žali na nju. Osamnaestogodišnjaci su teški i sami sebi, a kamoli drugima. Priča mi i.....videh genetiku kako se kezi.
„Sve sam to zaslužila, ali može bar da bude manje toga. Kažu mi da će proći, da su to faze, da se ne traumiram, ali ne mogu....grešila sam, znam“ tužno i nervozno kaže.
„Slušaj, ne pitam šta si radila za sve ove godine kako nismo znali jedni za druge. Šta god da si radila jer si želela ili si morala, ja ti skidam kapu. Odbačena od roditelja, sama sa bebom, završila si matematičku gimnaziju, završila matematilki fakultet, radiš kao profesor matematike, očuvala si zdravo i pravo dete. Koliko žena to može dušo? Nije moje da pitam, nije moje da sudim, ali je moje da te zagrlim i da pomognem sad kad smo se našle. Znala sam da će se jednom genetika pojaviti i to kombinovana sa tvojom. Šta si joj pričala o ocu?“
„Samo da je bio dobar čovek, ali da nije umeo da živi, da izvršava svoje obaveze, i da je tako upropastio svoj život, a i naš, i da je zato i završio tako kako je završio. Samo to. Nikada nisam ništa loše rekla za njega. Ona ga smatra...ne znam šta ona zamišlja, verovatno nešto divno i avanturističko“
„Pričaću ja sa njom. Mene voli i poštuje, ne davim je, jasna sam i otvorena, i nisam njena mama koju po prirodi stvari svako dete podrazumeva. Šta god da ona pamti iz vašeg života su razbacani delovi slagalice. Ovo je vreme za slaganje. Složićemo ih. Objasniću joj neke stvari o njenom ocu, pa će videti sebe. Biće joj jasnije. Šta misliš o tome da je pozovem da dođe kod mene u lokal, da na miru pričamo bez Cic, da vidi da nije sama?“
„Hvala ti....znači mi to puno“
U razgovor upada Malena, sa željom da prekine majku i skrene pažnju na sebe u pozitivnom smislu...dečija posla.
„Tetka, nema moje seke na FB? Samo brata vidim ponekad, a nju nikako“
„Pa pile moje, sestra ti se javljala ko zna koliko puta, zvala te telefonom, ne javljaš se, ne odgovaraš na poruke, kada ste se dogovorile da dođeš kod nje ispalila si je, nisi se javila da ne dolaziš a ona je to popodne odvojila za tebe. Ljudi imaju obaveze, moraš ih poštovati da bi i oni tebe poštovali. Malo ti je sestra ljuta i rekla je da te neće zvati dok se sama ne javiš. Zato, javi se, i ne prekidaj one veze koje su najvažnije. Tolike godine smo se tražili, i ti si nas tražila, jedva se nađosmo dušo. Porodica je ono što je najvrednije i što uvek imaš, ali samo ako umeš da je čuvaš. Vrednosti dobijemo, ali one traže da se čuvaju da bi i dalje bile vredne, inače odoše od nas. Čuvanje se uči, i ti ćeš naučiti “.
Krupne oči me gledaju.....nije očekivala da ću je prekoriti, ali se ne buni, naučila je da je kod tetke to tako „javiću joj se“
„Ajde, jedi tetkina umetnice“ poljubac u kosu i odlazim dalje.

Priče, smeh, dogodovštine preskaču preko stolova i sve one hrane. Lepo je, zaista, i tako puni dušu svim onim bitnostima u životu, koje kažu „e, ovo si ti, ovo smo mi“

Mrki i Mara ispraćaju goste. Ljubim Malenu „Da te tetka zovne ovih dana, pa da dođeš na kafu kod mene u lokal, da pričamo malo, a ide ti i rođendan....m?“
„Zovi me, kad možeš, znam da si u gužvi sad“....krupne oči me gledaju....duša je u njima....duša moje Malene
„Hvala ti“ topao zagrljaj Malenine mame....

Odvoze ih naši prijatelji bar jedan deo puta. Vraćamo se u kuću ostalim gostima. Na mom radnom stolu stoji ikona Svetog Nikole....deo duše tetkinog deteta :heart:

attachment.php

PS Dobar vam dan blogeri....odmarajte, nedelja je :) da prospem malo duše pa nazad na posao. Od one Ljiljke opajdare ne mož' se normalno živi....al' može nenormalno :tease: ma važno da još mrdamo.. a sad da pročitam šta sam napisala :zcepanje:

Lepo je kad osetiš da pripadaš svojoj porodici i ne bežiš od nje....mladost ne voli jak stisak...zato roditeljski ili prijateljski stisak (mogla bih reči zagrljaj kojim se voli) mora da bude taman toliki, da tog nekog zadržimo u svom dobronamernom krugu svojevoljno...a ne da ga teramo da ide od svojih najmilijih i traži sreću negde drugde...vreme sazrevanja je zahtevno...ali lepo je kad imaš podršku nekog bliskog....a ja mislim da je ova mala umetnica...našla podršku u svojoj tetki...:heart:

....Jako lepo...i evo ponoviću se opet...nekom to pisanje teče tako pitko! :klap: :bye:

Stisak što prija i greje dušu i telo! :lol:

3f945ee70c00bf3c142c3e7e09269c11.jpg

Poslednja izmena:
poetessa;bt251193:
Lepo je kad osetiš da pripadaš svojoj porodici i ne bežiš od nje....mladost ne voli jak stisak...zato roditeljski ili prijateljski stisak (mogla bih reči zagrljaj kojim se voli) mora da bude taman toliki, da tog nekog zadržimo u svom dobronamernom krugu svojevoljno...a ne da ga teramo da ide od svojih najmilijih i traži sreću negde drugde...vreme sazrevanja je zahtevno...ali lepo je kad imaš podršku nekog bliskog....a ja mislim da je ova mala umetnica...našla podršku u svojoj tetki...:heart:

....Jako lepo...i evo ponoviću se opet...nekom to pisanje teče tako pitko! :klap: :bye:

Stisak što prija i greje dušu i telo! :lol:

3f945ee70c00bf3c142c3e7e09269c11.jpg

Baš tako. Sve si u pravu. Zato, tetke i postoje...uvek...kad ih nađeš.
Ja sam imala diiiiiivnu tetku bez koje bi mi život tada bio mnogo, mnogo teži.
Priče o Malenoj su ispisane...sudbina čudne obrte pravi.....s razlogom koji nam baš i nije tada jasan, ali se pokaže u svoj svojoj jasnoći kad mu dođe vreme :)

falaaaa dušo,:hvala: :heart:samo zapis života, da ostane u knjigici (znam da je nepravilno, al' ja tako volim da kažem:lol:)

LJILJA MMM;bt251195:
Baš tako. Sve si u pravu. Zato, tetke i postoje...uvek...kad ih nađeš.
Ja sam imala diiiiiivnu tetku bez koje bi mi život tada bio mnogo, mnogo teži.
Priče o Malenoj su ispisane...sudbina čudne obrte pravi.....s razlogom koji nam baš i nije tada jasan, ali se pokaže u svoj svojoj jasnoći kad mu dođe vreme :)

falaaaa dušo,:hvala: :heart:samo zapis života, da ostane u knjigici (znam da je nepravilno, al' ja tako volim da kažem:lol:)

Ja se uvek setim moje bake..ta mudrost nenaučena iz knjiga i priručnika savremene psihologije...reči što greju dušu, daju ti pouku,nekad te blago ukore, ali sve sa tolikom ljubavi..da ne možeš da se rasrdiš i ne voliš tu osobu...i dan danas pamtim kako je umela lepo da priča...isto negde poput tebe..rođeni pripovedač...oni ljudi što umeju da te prenesu u neko drugo vreme, kao kad čitaš neku lepu bajku ili pripovetku :heart:...nadam se da makar delićem podsećam na nju....umetnost je znati slušati i reći toplu reč kad zatreba...:bye:

ffcee6056f57d1246ea02c75635772f2.jpg

poetessa;bt251196:
Ja se uvek setim moje bake..ta mudrost nenaučena iz knjiga i priručnika savremene psihologije...reči što greju dušu, daju ti pouku,nekad te blago ukore, ali sve sa tolikom ljubavi..da ne možeš da se rasrdiš i ne voliš tu osobu...i dan danas pamtim kako je umela lepo da priča...isto negde poput tebe..rođeni pripovedač...oni ljudi što umeju da te prenesu u neko drugo vreme, kao kad čitaš neku lepu bajku ili pripovetku :heart:...nadam se da makar delićem podsećam na nju....umetnost je znati slušati i reći toplu reč kad zatreba...:bye:

ffcee6056f57d1246ea02c75635772f2.jpg

Baš takva je bila moja nana, mamina mama, najstarija od moje tri gospe. Što je umela da nas oplete a ljubav samo varniči....lele..:lol:..stroga al' duševna :heart: i uvek si siguran u tom zagrljaju, šta god da napraviš.
I moja svekrva je bila slična, a što je pričala priče.....eeeee, to Cic i Maki i danas, ovako matori, prepričavaju :lol: Umorna zaspi dok im priča uspavljujući ih, a oni je bude da nastavi :lol:
Znaš, oduvek sam tvrdila da ima ljudi koji leče. Sretna sam što ih imam uz sebe, čak i kada više nisu tu.

Umetnost davanja je dati kada drugome treba ono što mu tad treba.....umeti skloniti sebe drugoga radi, a ne sebe radi i to onda kada to taj drugi odredi, a ne mi sami. To su lekoviti ljudi.
Sigurna sam da si dobrim delom takva jer to mogu samo vedri ljudi :zag:...mrgudi i zvocaljke jok :lol:

falaaaaaaaaaaa na lepom komentaru....baš prija :heart:

Umetnost davanja je dati kada drugome treba ono što mu tad treba.....umeti skloniti sebe drugoga radi, a ne sebe radi i to onda kada to taj drugi odredi, a ne mi sami. To su lekoviti ljudi.

25d9a6ca9b0fc281ee967f7b1a4c11f9.jpg

Upravo ovaj deo...to sam negde najviše zapamtila...taj takt koji je imala...da se skloni, utone u svoje pletenje i nikome ne smeta...bez ružne reči prema mom ocu i majci kad nam dođe u posetu...vedra nasmejana žena....jača od života...sa teškim gubicima u svom životu rano ostale udovice...i pored svega nikad nije izgubila vedrinu duha...kažu neki da podsećam na nju...:lol:...ali videćemo...ona je stvarno bila, kako ti kažeš Ljiljka, lekovita žena....Mogla sam je slušati po celu noć i dan...:heart:

...Odavno sam pročitala nešto iz psihologije...da svako treba u životu da ima nekog ko se zove enlighened witness (probaću da prevedem..nešto kao osvešćenog svedoka)...zapravo više odgovara termin zaštitnik...e pa ona je to bila...neko kod koga si mogao da se skloniš u vreme nemira ili bure koja te potresa...u njenom krilu i zagrljaju sve su rane brže zaceljivale...bilo da su na duši ili na telu...:heart:

Tekst je lep...i ne zameri što ti oduzeh malo više prostora! Jednostavno si me vratila na momenat u detinjstvo.. :klap: :lol:

Poslednja izmena:
poetessa;bt251213:
25d9a6ca9b0fc281ee967f7b1a4c11f9.jpg

Upravo ovaj deo...to sam negde najviše zapamtila...taj takt koji je imala...da se skloni, utone u svoje pletenje i nikome ne smeta...bez ružne reči prema mom ocu i majci kad nam dođe u posetu...vedra nasmejana žena....jača od života...sa teškim gubicima u svom životu rano ostale udovice...i pored svega nikad nije izgubila vedrinu duha...kažu neki da podsećam na nju...:lol:...ali videćemo...ona je stvarno bila, kako ti kažeš Ljiljka, lekovita žena....Mogla sam je slušati po celu noć i dan...:heart:

...Odavno sam pročitala nešto iz psihologije...da svako treba u životu da ima nekog ko se zove enlighened witness (probaću da prevedem..nešto kao osvešćenog svedoka)...zapravo više odgovara termin zaštitnik...e pa ona je to bila...neko kod koga si mogao da se skloniš u vreme nemira ili bure koja te potresa...u njenom krilu i zagrljaju sve su rane brže zaceljivale...bilo da su na duši ili na telu...:heart:

Tekst je lep...i ne zameri što ti oduzeh malo više prostora! Jednostavno si me vratila na momenat u detinjstvo.. :klap: :lol:

Znam, to je taj stari kov žena, ima još toga, ali sve ređe, na žalost. Duševnost se gubi u ovim vrtoglavim virovima života, a ljudi....i ono malo vremena što imaju valjaju u kaljugama ružnih karaktera, u nervozi umesto da to vreme uvalajju u prah šećer tolerancije, ljubavi i poštovanja. Ali, i to se sve uči, a deca uče od roditelja ili bliskih....a od koga će drugog?

Ne znam kako se to kaže psihološkom jeziku :lol: ne čitah ništa od tog štiva, ali znam o čemu pričaš. Ja to zovem "pribežište"...nečiji zagrljaj u koji se pobegne po lek. Samo, ne treba to samo deci...svima treba u svim godinama života....čak sam ubeđena da što si stariji veća je potreba za takvom osobom. Sretan je onaj ko je ima tokom skoro celog života, pa makar se te osobe i menjale kroz život.

Ma ne beri brigu oko prostora :lol: Ti si ionako jedina osoba pored klijenata sa kojom danas razgovaram dok ne dođem kući ....viš da sam poludivlja i podsećam strašno na onu moju Ljiljku brljivku što mlati sas sat i kalendar povazdan...direktorska posla bre :rotf:

Da.Jako lepo i osecajno napisano.Kao da sam se vratio u detinjstvo,citajuci ove dirljive redove,o radosti sto imas porodicu,sto si u svom
svetu,sa svojom porodicom.Srecan je svako ko ima harmonicnu porodicu.Samo je porodica tiha i sigurna luka,u ovom opstem
ludilu,koje je zahvatilo iz Amerike, cak i nas.Mi smo se dugo opirali,ali haos zahvata i nas.Porodice se rasturaju,niko nikog ne postuje
Djavo,tj.jurnjava za standardom,uzima sve vise maha.Ko u ovom vremenu,uspe,da kao na nekom ostrvu,spase svoju porodicu,tj.da je
odrzi na okupu,taj je najsrecniji covek na svetu!

Lord Gledston;bt251220:
Da.Jako lepo i osecajno napisano.Kao da sam se vratio u detinjstvo,citajuci ove dirljive redove,o radosti sto imas porodicu,sto si u svom
svetu,sa svojom porodicom.Srecan je svako ko ima harmonicnu porodicu.Samo je porodica tiha i sigurna luka,u ovom opstem
ludilu,koje je zahvatilo iz Amerike, cak i nas.Mi smo se dugo opirali,ali haos zahvata i nas.Porodice se rasturaju,niko nikog ne postuje
Djavo,tj.jurnjava za standardom,uzima sve vise maha.Ko u ovom vremenu,uspe,da kao na nekom ostrvu,spase svoju porodicu,tj.da je
odrzi na okupu,taj je najsrecniji covek na svetu!

Hvala Lorde, porodica jeste najveće bogatsvo. U nju su uključeni i najbolji prijatelji.
Čopor je Priroda stvorila s razlogom. Ljudski čopor se zove porodica.
Životinje znaju Prirodne zakone, ali čovek vrlo lako zaboravlja.

Back