ijekavica .

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
po beckom dogovoru iz 1850 koji je potpisao vuk karadzic trebao je sluzbeno biti prihvacen ijekavski izgovor za jezik . zasto su srbi nakon njega presli na ekavicu kao knjizevni standard ?:whistling:

gledao sam prijenos iz eu parlamenta kada je bila rasprava o hrvatskoj . jedna parlamentarka , mislim da je bila iz liberalne stranke je predlozila da se zbog stednje u prevodenju za srbiju , hrvatsku , bosnu i crnu goru prevodi na jedan jezik .

posto je stokavski , ijekavski i latinica zajednicka za sva 4 naroda moze se koristiti istocno hercegovacki . to bi smanjilo troskove barem 4 puta .

Najčudniji amandman, iz čijeg se teksta ne može sa sigurnošću zaključiti kamo smjera, podnijele su dvije zastupnice Zelenih, Njemica Franziska Katharina Brantner i Nizozemka Marije Cornelissen.

"Europski parlament skreće pozornost na činjenicu da je originalni srpsko-hrvatski jezik sada podijeljen u razne službene jezike u nekim zemljama potencijalnim kandidatima, ističe da troškovi prijevoda i tumačenja znatno utječu na proračun institucija EU-a te poziva Komisiju da zajedno s hrvatskim vlastima prije pristupanja pronađe primjeran aranžman glede hrvatskog jezika koji neće sprječavati kasnije zaključivanje sveobuhvatnog sporazuma o jezicima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom kada te zemlje postanu članice EU-a", glasi taj amandman.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrv...Type/ArticleView/articleId/88663/Default.aspx

ti bi i vuka satro :

Uzimanje slova j iz latinice su mu njegovi protivnici iz crkvenih krugova pripisivali kao najteži greh, uz optužbe da radi na pokatoličavanju srpskog naroda.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Вук_Стефановић_Караџић

А шта му је требало то Ј?
И где је данас то генијално дело Вука Караџића међу Србима?
Па народи који нису имали таквог "генија" данас најнормалније пишу ћирилицом, а ћирилица овог генија је после само 150 година већ на издисају...
Колико човек треба да буде слеп и глуп да то не примети?

ajde tebe sam ceka vidim da se razumijes u jezike pa mi odgovori na uvodno pitanje . hvala .
Срби нису прешли на екавицу, екавица је увек била доминантни изговор међу Србима.
У језицима је сасвим нормално да постоји један језички стандард (само Србима изгледа ту нешто није јасно, сви остали то одавно схватају и прихватају), бечки двор је имао одлучујући утицај да се за стандард новог језика који се тада стварао изабере централни говор подручја за које су они замислили да треба да буде подручје једног језика.
И нађен је компромис да тај језик буде дијалекат средишње области тог пројектованог простора, тачније језик области источне Херцеговине.
Зато је бечким договором предвиђена штокавска ијекавица као једини стандард.

Међутим, како је ијекавица била периферни изговор, далеко од привредних и популациних центара Срба, приликом прихватања Вукве реформе (тј. реформе бечког двора), одступило се од принципа договорених у Вечу те је и екавица, уз ијекавицу уведена као стандардни изговор језика.

Цепању језика и дуплирању стандарда умногоме су допринели принципи пиши као што говориш и избацивање Ѣ, те његова замена двослогом у неким речима (двије, смије...), и нарочито форсирање периферног говора Срба за стандардни говор.

ti dakle smatras manje srbima one srbe koji pisu latinicom i govore ijekavski od onih koji pisu cirilicom i govore ekavski ?

i dok je situacija sa cirilicom / latinicom ocita tj sve je veca prevaga latinice i u samoj srbiji koja ju stiti ustavom , ekavica nije ugrozena barem po mom misljenju .

moglo bi ju ugroziti ovo sto sam prenio o eu ali to je samo jedna od solucija razvoja dogadaja .

Одакле ти такав закључак?
Јел ти можда сматраш мање Србима оне који говоре торлачким или косовско-ресавским варијететом, па си то пројектовао на мене?
И какве везе има превага латинице са било чим?

Back