Igracke za devojcice i za decake

Sibyla

Zainteresovan član
Poruka
174
Vec izvesno vreme sam u dilemi kako bi reagovali roditelji jednog decaka koji je malo vise agresivan, kad bi mu poklonila igracku bebu (komplet beba sa dodacima za kupanje, ili za hranjnje...)??? Po meni to je jedan od boljih nacina da dete kroz igru nauci da se brine o nekom, da razvije empatiju, da smanji agresiju...

Znam da se roditilji nikad nece zapitati sta nije u redu s njihovom cerkom ako se ona igra automobilcicima... ako ih rasklapa, pa ponovo sklapa, ako zna da macuje, ako s decacima igra partizani/nemci (ili koji god da su sad neprijatelji). Ovakvo ponasanje se cak sto vise vrednuje. Onda je ona tatina curica koja je jelte isto ko decko.

Kad se decak igra s lutkama, onda nastaje frka i javja se pitanje "jel nam se to dete pretvara u homoseksualca". Takve igre su obicno zabranjene.

Koji su vasi stavovi o tome?
Da li postoje iskljucivo muske, odnosno iskljucivo zenske igracke?

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/262431/Jednakost-medju-polovima-u-svedskom-obdanistu - link o "Jednakost među polovima u švedskom obdaništu" - izvor Blic

Poslednja izmena:
Nametanje osnovnih univerzalnih muško -ženskih kulturoloških klišea nije odraz nečijeg hira već oblik nastao milenijumskim funkcionisanjem ljudskog društva. Slično je i kod životinja. U društvu kao i u biologiji postoji osnovno pravilo , a ono glasi ; funkcija uslovljava oblik . Drugim rečima kulturološki oblik nikada nije bio sam po sebi cilj, već je instrument i posledica funkcionalnosti.
U svakom slučaju biološke funkcije koju obavljaju muškarci i žene uslovljavaće njihovo društveno ponašanje i oblik kulture i tu se neće ništa promeniti . S druge strane postoji povratna sprega , evolucija i milenijumi kulture su učinili svoje , ne samo u smislu tradicije već i u naslednom materijalu . Muškarcima je urođeno da su agresivniji (tako je i kod životinja) . a naravno postoje i iznimci.

Poslednja izmena:
karakter je najbitniji i nebitno je dal je devojcica il decak... sve ostalo se gradi sazrevanjem i vaspitanjem. ne postoji univerzalno pravilo jer je svako dete poseban covek i jedinka sa specificnim zahtevima koja se razlikuje od okoline. sto je za jednog beba za drugog moze biti avion na gumicu ili pistolj na kapisle -ne smejte se jer neki put se klin klinom izbija, ili bi mozda neka miroljubiva zivotinja tipa labradora odradila najbolje identifikaciju...empatija kod dece je nesto nedefinisano jer ako neko dte ne reaguje kako okolina smatra da treba onda nesto nije pre svega u redu sa tom okolinom a ne sa detetom..otprilike kao kad zena na tuznu scenu u filmu pocne da se smeje ili na smesnu joj zaiskri suza... znaci citav segment resenja primenljiv iskljucivo od strane roditelja koji bi to trebali nenametljivo da probaju i vide stepen delovanja...

Igracke nisu presudnu, ali imaju znacajnu ulogu u razvoju dece.
Jasno je meni da ga sama igracka ne moze nauciti nicim, ali ako se kroz igru usmeri nekakav nacin ponasanja...to bi moglo da pomogne.

Tekst o vrticu u Svedskoj me je podsetio na tu moju nedavnu dilemu. Kupovala sam igracke za neke malisene, pa sam se bas zapitala sta bi bilo kad bi one muske igracke poklonila curicama i obratno...kad bi lutku poklonila deckicu. Kako bi roditelji tog malisana reogovali na to, pa cak i kad bi objasnila moju nameru?

Cak se pitam kako bi i ja sama reagovala da neko mom detetu (muskom) pokloni lutku?

Da li su te nake nase predrasude kocnice za dalji razvoj...ili jednostavno moramo da se drzimo neke ustaljene norme?

Muskarci moraju malo da budu agresivniji, a curice moraju od malih nogu da uce da se brinu o bebi...

Ali ako tu malu agresivnost podsticemo igackama (realnim) ili vidoigricama, zar ne postoju realna mogucnost da ce se ona pretvoriti u mnogo vecu agresivnost, agresivnost od koje se posle ni roditelji ne znaju odbaraniti?

Igracke pomazu u razvoju inteligencije dece... pa postoje i takozvane konstruktivne igracke. Lego kocke su jedne od poznatijih. Ali i oni se mnogo vise poklanjaju muskoj deci, dok curice dobijaju barbike i bebe.

Poslednja izmena:
Vec izvesno vreme sam u dilemi kako bi reagovali roditelji jednog decaka koji je malo vise agresivan, kad bi mu poklonila igracku bebu (komplet beba sa dodacima za kupanje, ili za hranjnje...)??? Po meni to je jedan od boljih nacina da dete kroz igru nauci da se brine o nekom, da razvije empatiju, da smanji agresiju...

Znam da se roditilji nikad nece zapitati sta nije u redu s njihovom cerkom ako se ona igra automobilcicima... ako ih rasklapa, pa ponovo sklapa, ako zna da macuje, ako s decacima igra partizani/nemci (ili koji god da su sad neprijatelji). Ovakvo ponasanje se cak sto vise vrednuje. Onda je ona tatina curica koja je jelte isto ko decko.

Kad se decak igra s lutkama, onda nastaje frka i javja se pitanje "jel nam se to dete pretvara u homoseksualca". Takve igre su obicno zabranjene.

Koji su vasi stavovi o tome?
Da li postoje iskljucivo muske, odnosno iskljucivo zenske igracke?

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/262431/Jednakost-medju-polovima-u-svedskom-obdanistu - link o "Jednakost među polovima u švedskom obdaništu" - izvor Blic

mislim da u najranijem uzrastu ne postoje igracke za decake i devojcice, kasnije oni sami sticu preferencu ka odredjenim igrackama
svom decaku sam kupovala najvise knjige, kocke i razne mozgalice, ali, izmedju ostalih stvari i lutku i li kuhinjski pribor i sa time se takodje igrao
sad ima skoro pet godina i nema sile da bi u prodavnici kupio nesto drugo, sem automobila, ili slagalice

Back