Ignorisanje rodne ravnopravnosti

Web portali medija moraju da koriste rodno-senzitivni jezik. Dobijaju novčane kazne ukoliko ga ne koriste.

IK Laguna prevodi knjige i koristi RSJ.

Ne znam da li društvene mreže kao što su Fejsbuk, mreža X, blogovi i forumi imaju obavezu da koriste rodno-senzitivni jezik.

Web portali medija moraju da koriste rodno-senzitivni jezik. Dobijaju novčane kazne ukoliko ga ne koriste.

IK Laguna prevodi knjige i koristi RSJ.

Ne znam da li društvene mreže kao što su Fejsbuk, mreža X, blogovi i forumi imaju obavezu da koriste rodno-senzitivni jezik.
Žalosno je kad zakon treba da ti kaže kako da se ponašaš i šta nije OK. Da li se u realnom životu ženi obraćaš u muškom rodu.
Klasično nepoštovanje i šovinizam, a i imam utisak da namerno neće da izmene, fazon kekeke, krmače, ćurke.
Nego, pitam zašto sam i dalje ovde i zašto već nisam otišla jer u RL kada bi se neko tako ponašao prema meni ne bih mu više ušla u kuću.
Ali valjda smo navikle da nas tovare gofnima, a ovo je ništa, običan prdež u facu i onda kao šta ima veze.

Meni bilo najsmešnije kada sam bila domaćin :mrgreen: svako preterivanje nije dobro, ali ako već u našem jeziku postoje reči koje označavaju žensku osobu, onda je logično i da se koriste. Jeste malo rogobatno reći pedagoškinja, psihijatrica, sudinica ali po zakonu ove zemlje, svi mediji su u obavezi da koriste RSJ.

Meni bilo najsmešnije kada sam bila domaćin :mrgreen: svako preterivanje nije dobro, ali ako već u našem jeziku postoje reči koje označavaju žensku osobu, onda je logično i da se koriste. Jeste malo rogobatno reći pedagoškinja, psihijatrica, sudinica ali po zakonu ove zemlje, svi mediji su u obavezi da koriste RSJ.
Ovo nije zemlja nego geografski pojam.

Ако мало више размислиш, није немогуће да домаћица буде и домаћин у исто време (не мислим на перверзије). Када је исо у питању домаћина то се поклопи па се не примети разлика

zašto na forumu ispod sličice ženske osobe piše poznat a ne poznata? hvala.
Može opcija da postoji ukoliko je mnogima do toga veoma stalo, ali onda mora da postoji i opcija da to ne prihvatamo i nećemo. Na svom profilu se jesam izjasnila kao žensko, i sve svoje postove pišem u ženskom rodu, prirodno, ali dublje u tu stvar ne želim da ulazim i neću da insistiram na tome. Svakom sa dva grama mozga je jasno da sam žensko-iako piše "Veoma poznat".
Kao filolog (primetih ovog trena da doživljavam sebe kao filologa, a ne filološkinju), bez ikakvog osvrta na etiku i rodnu ravnopravnost, uvek sam volela ekonomiju slogova, reči, izraza i sl., pa sam se u to ime izjašnjavala kao student, profesor, putnik, turista, kupac, član, sagovornik, itd., prosto jer se tako štedi trud i vreme u svakodnevnoj komunikaciji.
Sekund ovde, sekund onde... a slobodnog vremena nikom nikad nije dosta!
Za nekog ko mnogo glagolja na Forumu, interesantno je primetiti da pazi na ekonomiju u jeziku, tj. govoru. :zcepanje:

Nije sto nego zasto. Strane reci koristim samo kada je to potrebno.
Pa nisam pitala tebe lično. Jesi li čuo za stilsko 2. l.j. A čak i da sam pitala tebe, opet nisam mislila na tebe kao tebe nego tebe kao muškarca.
Može i što u značenju zašto. Dalje, nije kulturno da ispravljaš čak i da si u pravu (a nisi, pa tim gore) a pritom i sam koristiš nekvačičnu latinicu. Na kraju, sve to nije poenta teme. I ne očekujem da razumeš kad si u dve rečenice napravio ovoliko grešaka

Kao filolog (primetih ovog trena da doživljavam sebe kao filologa, a ne filološkinju), bez ikakvog osvrta na etiku i rodnu ravnopravnost, uvek sam volela ekonomiju slogova, reči, izraza
Trebalo bi suprotno- da težiš raznovrsnosti a ne osiromašenju jezika koji je već rodno osetljiv (da mene ispravljaju ovi na tuđ račun jezikoslovci ).
Nećeš da se zameraš muškarcima, to je razlog zar ne? Da te ne proglase džangrizavom feministkinjom. :zper:

Back