Idoli dece / tinejdzera

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Pre par godina cuvao sam sestrinu devojvicu, i gledamo mi tako Dizni, i na TV Hanna Montana. Gledamo mi tu Hannu, mala je odusevljena, ta Hanna je valjda kao neka pevacica, ali krije svoj identitet, da bi je ljudi voleli zbog toga sto je, a ne zbog slave, ili tako nesto.

Za vas koji ne znate Hanna je:

hannah-montana-show-miley-cyrus-lily-oliver-jackson-linda-randall-idea-girl-consulting.jpg

Medjutim, Hanna je malo porasla sada:

Pitanje za vas, ko je uzor vasoj deci i zasto? Jesu li to sportiti tipa Djokovic, Federer, pevaci, pevacice, mama i tata?
Kako se nosite sa tim drugim idolima, tj. uzorima vase dece? Ko ima veci uticaj na njih?

Kako bi ste reagovali da vam je detu uzor Hanna ili neki lik tipa Kristijan Golubovic i sl.? Da li bi ste pustili dete da bude svoje, prolazno je, faza, ili bi ste intervenisali?

Mislim da deca ne bi trebalo da sama gledaju TV, bar do nekog odredjenog perioda, roditelji su tu da im pomognu da nauce da li je nesto OK ili ne, a to se moze postici samo kroz razgovor o onome sto se gleda u datom momentu. Trebalo bi isto tako pratiti klasifikaciju programa na bazi uzrasta dece i gde god je potreban parental guidance, zaista se toga i drzati ako je ikako moguce. Mislim da je u Srbiji to malo tesko, jer tu klasifikaciju niko ni ne konstatuje, a bitna je.
Problem je sa onom malo starijom decom, kada predju 13-tu, kada pocnu da misle da sve znaju. Mada mislim da, ako su stvari postavljene u startu kako treba, da ce dete znati da filtrira ispravno. Mene recimo nikada roditelji nisu ucili da slusam narodnjake, kod nas u kuci se iskljucivo slusala MTV muzika tj. strana (ali MTV osamdesetih). Kada sam bila tinejdzerka, sama sam birala stranu muziku u odnosu na domacu folk, a bila sam teen kada je folk prednjacio u svim sferama, ali sam ipak imala faze kada sam se upoznavala i sa najpopularnijim folkom, da ne bih bila ne informisana kada odem na zurku, ali sam uvek negodovala ako bi neko samo folk forisrao. Ipak, do dana danasnjeg, a sada imam vec i svoje dete (beba je jos), folk je nesto sto ne prija mom uhu. A do faze da mi je idol neka od folk diva, nikada nisam ni stigla, valjda automatski to ide.
Definitivno nije lako vaspitavati decu u danasnjem vremenu i nisam za intervenisanje kada je za to vec kasno, nego sam za postavljanje stvari na pravo mesto od samog pocetka kako bi intervenisanje lakse palo u buducnosti :)

Poslednja izmena:

Back