Identitet?!

Smorisha

Buduća legenda
VIP
Poruka
41.996
http://www.psihoverzum.com/ko-si-ti/
Kako bi sebe opisali drugari?
Ko ste vi?
Ko si ti?
Objavljeno: 12.1.2013
Autor: psihoverzum
Kategorija: Psihovesti
identitet.jpg

“Ko god misliš da jesi, zapravo si više od toga”
~ Dr Metju Džejms

Tvorac citata iznad je godinama unazad studentima predočavao ovu svoju “malu istinu”. Mnogi od njih interpretirali su je na različite načine. “Da, ja sam bolja glumica nego što mislim da jesam”, “Jeste, ja nisam samo dobar biznismen, već i dobar otac”, “Da, ograničavajuća uverenja koja sam imao o tome da nikada neću uspeti nisu istinita.”
To su svakako korisni i dobri načini za razumevanje gornjeg citata. Ali, ako se usmerimo na pitanje identiteta, odnosno malo dublje razmislimo o tome ko smo – rezultati mogu biti kompleksniji od pomenutih uvida studenata isprovociranih citatom. Gde počinje naš “pravi”, odnosno završava “lažni” identitet?
S obzirom da smo ljudska bića, lako nam je da se identifikujemo sa aktuelnim okolnostima, time kako nas vide drugi, našim ponašanjima ili pozicijama koje imamo u životu. Ovakvo viđenje sebe može biti utešno i bezbedno. Ali ništa od toga zapravo nije suština onoga što zaista jesmo. Problem sa ovakvom identifikacijom je u tome što, kada nam pomenuta svojstva budu oduzeta, osećamo se nesigurno i zbunjeno. Da li je naš identitet stvarno toliko krhk?
Autor, dr Metju Džejms, navodi primer svoje prijateljice koja je u dvadesetim godinama svog života bila izuzetno posvećena borilačkim veštinama. Ali, u jednom trenutku više nije mogla da se bavi time, s obzirom da je povredila leđa. “Sve što sam mislila da jesam bilo je povezano sa borilačkim veštinama: moji prijatelji, moj posao, čak i moj duhovni razvoj. Kada je sve to nestalo, šta mi je ostalo?” Ono što je ova žena trebalo da uvidi jeste da je njen identitet mnogo više od sposobnosti da se bavi borilačkim veštinama.
Ovakva postavka stvari prilično je uobičajena. Kada se ljudi, recimo, razvedu, bol koji nastaje zbog razdvajanja od voljene osobe nije jedini problem. Pored tog gubitka, prisutni su i drugi, povezani sa ulogama koje ljudi imaju u braku: gubitak uloge žene/muža ili uloge para. Ljudi su stoga još više ranjivi jer ovo pitanje zadire dublje u njihovu ličnost i njenu dinamiku. Ko sam ja sada? Ovime se javlja i osećaj gubitka budućnosti koju nam je takav identitet obezbeđivao: doma koji smo delili sa bračnim partnerom, dece, sigurnosti u starenju sa tim odabranim partnerom.
Dobar primer je i gubitak posla. Mnogo ljudi identifikuje se sa svojim poslom, odnosno svojim stečenim pozicijama. Kada dođe do gubitka oba, bez obzira na razlog (makar to bilo i penzionisanje), neretko se javljaju osećanja beskorisnosti, bezvrednosti, čak i sramote ili poniženosti. Zašto? Zato što nestaje deo identiteta zahvaljujući kome možemo da kažemo: “Ja sam računovođa” ili “Ja sam direktor u marketinškoj agenciji”.
Skloni smo da se identifikujemo i sa negativnim stranama identiteta, kao što su “Ja sam dijabetičar”, “Nisam baš dobra u raspoređivanju novca” ili “Nisam fizički spreman”. Korist od održavanja negativnog identiteta jeste u tome što je okruženje u kom je on definisan bezbedno, to jest – u okviru je zone komfora. Kada smo “načisto” sa time šta možemo, a šta ne možemo da uradimo, onda više nemamo razloga da testiramo granice tog identiteta. Naravno, isto je i sa pozitivnim stranama – i takav identitet je zaštićen, bezbedan od preispitivanja i testiranja i mislimo da nam je u potpunosti jasno šta možemo, a šta ne, i nema nikakve potrebe da iskoračimo iz bezbedne, definisane zone.
Šta onda jesam?
Kako bi onda trebalo postaviti stvari, a da se ne osećamo previše ušuškanim i zarobljenim, uz istovremeno očuvanje sigurnosti i smisla? Prvi korak je da prepoznamo koje sve karakteristike i uloge čine naš idenitet. Nakon toga, možemo da ih preispitamo i redefinišemo – mislimo o njima sa izvesne distance te ublažimo mentalnu, odnosno emocionalnu povezanost sa njima. Evo nekoliko načina na koje sebi možemo pridodati nove identitete koji se uklapaju u celishodniju sliku o sebi.
Mi nismo okolnosti – prošle ili sadašnje. Umesto “Ja sam dijabetičar”, možemo reči “Imam dijabetes”, a umesto “Ja sam švorc” – “Bilo bi dobro kad bih imala više novca.” Velika je razlika u tome da li ćemo reći “Ja sam onesposobljen” ili “Postoje izvesna ograničenja koja me ometaju”. “Ja sam produkt disfunkcionalne porodice” nema istu težinu kao “Proveo/la sam svoje detinjstvo u porodici koja je bila disfunkcionalna.” Ovde je reč o okolnostima, dobrim ili lošim, a one su kao takve do izvesne mere promenljive. Otpisivanje sebe kao dijabetičara, švorc, onesposobljenog i tome slično može nas voditi u opravdanje zašto ne menjamo stvari koje možemo promeniti ili nam dati odličan izgovor za “ušuškanost” u naučenu bespomoćnost.
Mi nismo ono čime se bavimo. Niste domaćica, već majka koja (trenutno ili ne) ostaje kod kuće kako bi se brinula o svojoj deci. Niste ni bankar, već čovek koji trenutno radi u banci. Niste ni plesač. Vi ste osoba koja pleše. I kada, jednoga dana, više ne budete obavljali posao koji sada obavljate, vašim izborom ili ne, i dalje ćete vi biti – vi.
Mi nismo naše uloge. “Ja sam žena i majka” manje je determinišuće (ne i manje bitno) u formulaciji “Imam muža i decu.” “Ja sam najstarije dete” ima drugačiji prizvuk kada se redefiniše kao “Imam troje braće i sestara koji su mlađi od mene.” “Ja sam dobra osoba” manje je adaptivno nego “Ja sam osoba koja se trudi da čini dobre stvari.” Svi mi imamo brojne uloge tokom svojih života. Definisanje identiteta spram samo jedne od njih je pogrešno i ograničavajuće, jer time sebi odričemo mnogo drugih kvaliteta i osobina. Nijedna od tih uloga ponaosob ne određuje nas u potpunosti.
Mi nismo naša uverenja niti priznanja. Ovaj deo je najteže odbaciti kao ključnu odrednicu identiteta. Identifikovanje sa sistemima vrednosti i uverenja ili grupama kojima pripadamo posebno je utešno i prigodno. Ali, delimično odbacivanje ovakvog samoodređenja je ključ za lični razvoj i fleksibilost. Umesto “Ja sam hrišćanin”, reći “Pobornik sam hrišćanske vere” implicira više slobode i pomenutu fleksibilnost. “Ja sam demokrata” više je determinišuće u odnosu na “Pristalica sam demokratskog uređenja.”

Odbacivanjem isključivosti i parcijalnih identiteta, otvaramo sebi put ka više raspoloživih mogućnosti – a to je da budemo mnogo više od jednog pojma za koji verujemo da opisuje čitavu kompleksnost naših bića.
fight-club.jpg

Izvor: Psychology Today
Prevod i adaptacija: Ina Poljak
Foto: Stocksnap

Često dolazim do zaključka da sam osoba A u osobi AB.
Osoba A je mnogo potpunije razvijena i preko nje se osećam generalno uvek dobro, ostvareno, prihvaćeno, poštovano, izazvano na akciju i dinamiku, spremno na problem, jako... dok je osoba AB sve što kao A konstantno želim da promenim, sirovina, nesređena gomila svega i svačega...
Ne znam koliko je podložno diskusiji, ali tako bih sebe predstavila u najkraćem.
Volim da provodim vreme sa ljudima koji me vide kao A jer to jesam, a izbegavam sve koji iz mene izvlače samo AB, što takođe jesam ali ne kao finalna slika.

Što znači da nisi tvoje telo...

:vzagrljaj: :zkez:
Da.... Ja nisam samo svoja pojava.. :)

Postoji mnogo lepih izreka na temu ličnosti, meni su jako drage dve misli majstora aforizama, Oskara Vajlda:

" Budi ono što jesi. Ostale uloge već su zauzete."

" Čovek je najmanje svoj kad govori o sebi. Dajte mu masku i reći će vam istinu."

Kako da opišem sebe, kad...nigde nema toliko ljudi koliko ih ima u jednoj osobi ?
Ja sam ista, i ja sam posebna, ja sam samo svoja.
:)
Ja sam ja, jedan mali, poseban univerzum.

Najbolji način da odgovorite na pitanje KO STE VI je da kažete koja je vaša najveća STRAST i šta je vaše životno ZADOVOLJSTVO, OPSESIJA, VEČNO STREMLJENJE!

Šta je to šta ste radili sa najviše elana i energije?

Najbolji način da odgovorite na pitanje KO STE VI je da kažete koja je vaša najveća STRAST i šta je vaše životno ZADOVOLJSTVO, OPSESIJA, VEČNO STREMLJENJE!

Šta je to šta ste radili sa najviše elana i energije?
Ronjenje
To me "vozi", to me "radi"
Zato što u vodi osećam potpunu slobodu
Kao da lebdim
Nema gravitacije, nema težine, nije bitno da li si muško ili žensko, koja ti je boja kože, nacionalnost...
Svet nestane....
P.S. interesantno je da sam i ja otvarala temu "Identitet/kriza identiteta", a evo sad na tvojoj temi tako lako odgovorih na pitanje.
Mada, ne živim pod vodom, tako da još uvek imam krizu identiteta, ali usrećio si me sa ovih par pitanja 👍
I dovoljno je biti srećan svaki dan barem 5 minuta :)

Prilozi

• FB_IMG_15830936577960688.jpg
    FB_IMG_15830936577960688.jpg
    249,6 KB · Pregleda: 5
Ronjenje
To me "vozi", to me "radi"
Zato što u vodi osećam potpunu slobodu
Kao da lebdim
Nema gravitacije, nema težine, nije bitno da li si muško ili žensko, koja ti je boja kože, nacionalnost...
Svet nestane, tuga nestane....
To je vrsta meditacije za tebe. Pecanje je na primer isto vrsta meditacije. Beg od realnosti i od misli. Opuštanje, relaksacija.
Neki ljudi gledaju utakmice, bilo šta da je samo da se lopta pomera i da je zeleno, to im opušta mozak.
Slično i igranje nekih prostijih igara, poput karata Solitare itd.

Ljudi koji dosta vole meditacije ovog tipa obično imaju stresan život.

Moja strast je ispravljanje Krivih Drina i nekakva Sloboda. To sam kompenzovao i nekim radom. Moram da završim posao koji sam ukljuvio u glavu ili Drina postaje Kriva, a to ne trpim.
Sa druge strane ne volim da radim bezvezne poslove, velika odbojnost i buntovništvo.

Često dolazim do zaključka da sam osoba A u osobi AB.
Osoba A je mnogo potpunije razvijena i preko nje se osećam generalno uvek dobro, ostvareno, prihvaćeno, poštovano, izazvano na akciju i dinamiku, spremno na problem, jako... dok je osoba AB sve što kao A konstantno želim da promenim, sirovina, nesređena gomila svega i svačega...
Ne znam koliko je podložno diskusiji, ali tako bih sebe predstavila u najkraćem.
Volim da provodim vreme sa ljudima koji me vide kao A jer to jesam, a izbegavam sve koji iz mene izvlače samo AB, što takođe jesam ali ne kao finalna slika.
Nesto mi nije milo procitati ovakvo nesto, odmah mi misli idu na cijepanje licnosti, podjele i bolesti - dijagnoze. Ja funkcionisem kao samo Ja, nista A, B i slicno...cjelina. :)

Nesto mi nije milo procotati ovakvo nesto, odmah mi misli idu na cijepanje licnosti
Da nemam pravi, opipljiv i realan poligon na kojem samo samo A, i sama bih mislila isto. Imala sam na umu da nekome može pasti na pamet to, ali sam ipak napisala ono kako jeste. Kapiram da na ovoj temi možemo definisati sebe kakvi jesmo, a ne u nekom idealnom svetlu. Ako je ovo potonje, imam fantastičnog keca u rukavu. Ipak, mislim da bi to pokrilo mnogo više tema od ove.

• Podržavam
Reactions: DUH
@Indigo3
To je normalno, čak pojednostavljeno; svi smo višestruke ličnosti, jedan filozof je opisao ljudsku prirodu kao luk: uvek ima "još jedan sloj ispod"

Jin i Jang princip
Svetlo i tama
Herman Hese se ovim bavi u svim svojim delima, zapravo mnogi pisci. Dostojevski je baš dao akcenat u "Zločinu i kazni"

Patrijarh Pavle (joj, možda je Starac Tadej, nisam sigurna) je rekao: "Ja ne činim ono što želim, već ono što ne želim" i objasnio da u svakom čoveku postoji svetla strana, ona koja je "odobrena od sveta", i tamna strana "koja nije odobrena i svi pokušavamo da je sakriveno";
Mnogi velikani su čitavu civilizaciju opisali kao "skup pravila da zver u nama ostane u kavezu"

I tako dalje, zaista preopširna tema, samo sam "zakačila od svega po malo", ali shvataš.

I tako dalje, zaista preopširna tema, samo sam "zakačila od svega po malo", ali shvataš.

Problem je što je čak i taj dozvoljen/preporučen identitet komercijalizovan i utegnut u neke mainstream (često i apsurdno pogrešne) definicije do te mere da samo misliti izvan preporučenog stvara pregrejavanje sistema i brkanje pojmova izvan subjekta. Da je to sve što se tiče nuspojava osiromašene percepcije sebe, čovek bi još mogao biti zadovoljan pukim jastvom, ali nažalost, nije.
Radi poređenja, sferu poistovećivati sa ravnom okruglom pločom je samo nesrećno rešenje obzirom da je taj koji to čini sebe ograničio na jednu perspektivu i mimo toga ne želi/ne može/neće da traži rešenja.

• Tužan
Reactions: DUH
Problem je što je čak i taj dozvoljen/preporučen identitet komercijalizovan i utegnut u neke mainstream (često i apsurdno pogrešne) definicije do te mere da samo misliti izvan preporučenog stvara pregrejavanje sistema i brkanje pojmova izvan subjekta. Da je to sve što se tiče nuspojava osiromašene percepcije sebe, čovek bi još mogao biti zadovoljan pukim jastvom, ali nažalost, nije.
Radi poređenja, sferu poistovećivati sa ravnom okruglom pločom je samo nesrećno rešenje obzirom da je taj koji to čini sebe ograničio na jednu perspektivu i mimo toga ne želi/ne može/neće da traži rešenja.
Ne dozvoliš, jednostavno.
Spolja možeš da se praviš i da se Sunce okreće oko Zemlje (ili kako reče, da je Zemlja ploča- ali u sebi uvek govori "Ipak se okreće")
Šta ti misliš, da je većina glupa i zakrečena masa koja nema ama baš ništa u sebi (dobro, iskreno, to i ja mislim), ali jedino "rešenje" koje ja "vidim" je da rešenja nema, barem ne kolektivnog.
Individualno, ne moraš vrištsti na lomači da se "ipak okreće", imaš nas, a to je mnogo, to je apsolutna potvrda da si u pravu, da nisi "luda", da na kraju imaš sa kim da razgovaraš izvan tog sveta lutkara.
I to je nešto, zamisli da si sama sa svojim mislima i opažanjima? Pa tačno bi počela da vrištiš i urlaš- i završila na lomači.

Nikad se nisam usudila da bilo koje ljudsko biće okarakterišem kao glupo. Ustvari epitet ''glup'' mi je stran i neupotrebljiv u ma kojem kontekstu.
Mogu da svoj stav o nekoj sutiaciji iznesem, a taj stav će samo reflektovati lično usmerenje u datom momentu potkrepljeno i izvesnim iskustvom i bavljenjem objektom na ovom ili onom nivou.
Većina nije zakrečena masa, ali se na tome vredno radi. :smeker:

Back